Bransch – Säkerhet/bevakning

Som branschansvarig bevakar jag aktuella nyheter och chefsfrågor inom säkerhet och bevakning. Branschbevakningen sker bland annat i samarbete med Ledarna inom Räddningstjänsten Här nedanför kan du läsa några av de senaste nyheterna i branschen.

/Camilla Svanström, föreningskoordinator – branschansvarig på Ledarna
Kontakta mig gärna om branschfrågor!
camilla.svanstrom@ledarna.se


 

Nyheter om branschen

 • 2017-08-14

  Hallå där Maria Khorsand!

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

   Maria Khorsand har arbetat länge med SOS Alarm, först som styrelseledamot, och sedan årsskiftet 2015/2016 som vd. Maria Khorsand Under de år som du arbetat med SOS Alarm ser du någon påtaglig förändring i omvärlden som påverkar arbetet? – Vi måste ständigt anpassa oss till de förändringar som sker i omvärlden och det är också en av våra styrkor. Vi har en unik möjlighet att snabbt uppfatta vad som händer i samhället genom vår kärnverksamhet, nödnumret 112.

 • 2017-05-09

  SOS ska positionera med sms

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  Den nya sma-tjänsten ska göra det enklare att spåra folk även i stadsmiljöer. Majoriteten av alla larmsamtal till SOS Alarm kommer från mobiltelefoner. Tvärtemot vad många tror innebär det att nödställda blivit svårare att lokalisera. Samtalet saknar adressuppgifter och informerar bara om i vilket område det har kopplats upp mot en mobilmast. Ett larmsamtal från en traditionell fast telefon innebär att SOS-operatören får exakt information om varifrån nödsamtalet kommer.

 • 2017-04-27

  Postnord ökar säkerheten med ny metod

  (Dagens Handel Nyheter)

  Postens distributionsfordon har utrustats med märk-DNA. Den som gör inbrott duschas med märkdna-spray. Det blir lätt att koppla tjuven till brottet. Polisens jobb underlättas.MärkDNA fastnar på allt. Märk-DNA är en modern, osynlig stöldskyddsmärkning som finns i flera varianter. En av dem är spray. Det är den som företaget Smartwater installerar i Postnords distributionsfordon. Sprayen utlöses när någon gör inbrott i fordonet och gärningsmannen blir helt enkelt duschad. Sprayen träffar också godset.

 • 2017-04-20

  SOS Alarm klarade samtalsfloden

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  | Nära 700 fler samtal de första timmarna, jämfört med en vanlig fredagseftermiddag. Det blev samtalsfacit hos SOS Alarm efter terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm. – Det fungerade bra, vi har inte fått några rapporter om att något samtal inte kunde kopplas fram, säger Anders Klarström, presstalesperson på SOS Alarm. Sedan 2015 har landets alla SOS-operatörer gjort gemensam sak. Om samtalsbelastningen hos någon blir för hög, kopplas samtalet automatiskt vidare ute i landet.

 • 2017-04-19

  Mer pengar till polisen

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

   “Polisen vinnare" utropade media, när man summerar regeringens vårbudget. Där får polisen det största tillskottet: 700 miljoner kronor 1 juli. I statens budget för innevarande år finns för polisen ett ramanslag på 21 922 144 kronor. Nu föreslår regeringen alltså ytterligare 700 miljoner. Regeringen skriver i sin vårändringsproposition att polismyndigheten står inför stora utmaningar behöver tillskott av medel redan 2017 för att undvika oönskade effekter i verksamheten.

 • 2017-04-11

  Hål i brandväggen skadar din affär

  (Dagens Handel Nyheter)

  Hål i brandväggen skadar din affär. Den stora cyberattacken som drabbat många länder har blivit möjlig att genomföra på grund av ett uråldrigt säkerhetstänk. Mikosegmentering skyddar data mot intrång − Det går inte att möta dagens verklighet med 1990-talsmetoder. Brandväggarna är lätta att forcera för den som är ute efter att hitta de öppna luckorna, och när hackarna väl är inne kan de ställa till enorm skada. Det säger Per Gustafsson på mjukvaruföretaget Vmware till dagenshandel.se.

 • 2017-04-10

  Blomsterhyllningar i city

  (Dagens Handel Nyheter)

  Så sakta börjar folklivet återvända till city. Men fredagsdådet är närvarande, i folks medvetande och i blommor. Tiotusentals människor samlades på lördagseftermiddagen på Sergles torg i Stockholm för att visa medkänsla med offren för fredagens vansinnesdåd.

 • 2017-04-07

  Minst två döda i attentat i Stockholm city

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  Minst två personer har dödats när en kapad lastbil kört in på en gånggata i centrala Stockholm. Säkerhetspolisen fick klockan 14.55 på fredagen larm om att en lastbil kört in i en folkmassa på Drottninggatan i Stockholm. Ett stort antal skadade rapporterades och två döda bekräftades snart. Säkerhetspolisen bistår Polismyndigheten i den utredning som nu har inletts. Samtidigt bedrivs ett intensivt underrättelsearbete i syfte att kartlägga den eller de som ligger bakom attentatet.

 • 2017-04-07

  Kungsbacka väljer CPG Bevakning

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  CPG Bevakning plockade hem upphandlingen som säkerhetsleverantör för Kungsbacka kommun. Uppdraget omfattar områdesbevakning av ytor och fastigheter för att förebygga bland annat klotter, skadegörelse och inbrott. CPG Bevakning ska även sköta stationär bevakning och åtgärdsjour vid larm. – Vi är mycket glada för förtroendet från Kungsbacka kommun att bli deras säkerhetsleverantör. Uppdraget är viktigt för oss: genom detta avtal stärker vi vår befintliga organisation samt ökar vår närvaro i den snabbt växande kommunen

 • 2017-04-07

  Regeringens polissatsning sågas

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  Hanna Stenvall | Regeringens satsning på 700 miljoner kronor extra räcker inte, konstaterar Moderaterna. Regeringen meddelar att man skjuter till ytterligare 700 miljoner kronor till de två extramiljarder som satsas på polisen fram till 2020. Syftet är att både öka antalet civilanställda och att behålla de civilanställda som anställts, uppger Svenska Dagbladet. – Polisen förbrukar mer resurser än vad man hade förväntat och dessutom ökar behovet av fler poliser på grund av gängskjutningar och annat som tar stora utredningsresurser,

 • 2017-04-06

  Hon är Årets Säkerhetsprofil

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  Åsa Schwarz, säkerhetsexpert på Knowit Secure, har utsetts till Årets Säkerhetsprofil 2017. I konkurrens med Richard Buske, Sollentuna kommun, och Bengt Berg, Cybercom, utsågs Åsa Schwarz till Årets Säkerhetsprofil. Juryns motivering löd: "Åsa Schwarz har med sin entusiasm och kompetens under en lång tid bidragit till att öka medvetenheten om informationssäkerhet, både hos företag och privatpersoner. Hon har, som marknadschef och säkerhetsexpert vid Knowit, synts flitigt i media under det gångna året – både i

 • 2017-04-06

  Ny generation videohantering lanseras

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  Mirasys Ltd lanserar en ny generation av videohanteringssystem – Mirasys VMS V8. Mirasys V8 består av tre olika produktvarianter: Ikon, Entegra och Stratos. Entegra är tillgänglig redan i mars 2017 och de andra två varianterna kommer att vara tillgängliga under hösten 2017. V8 ger mångsidiga anslutningsmöjligheter med vilka systemintegratörer kan anpassa och differentiera utbudet för varje kund. Mirasys VMS har ett omfattande stöd redan för tusentals olika enheter.

 • 2017-04-06

  Sovande nämndeman leder till ny prövning

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  , | 6 april, 2017 | Hanna Stenvall | En nämndeman uppges ha sovit under förhandling i förvaltningsrätten, varför Kammarrätten nu beslutar om ny prövning. Foto: Sveriges Domstolar Ett mål i förvaltningsrätten återvisas efter att en av nämndemännen uppges ha sovit under de muntliga förhandlingarna i förvaltningsrätten. Kammarrätten visar därmed målet åter till förvaltningsrätten för ny prövning inklusive ny muntlig förhandling, meddelar Sveriges Domstolar.

 • 2017-04-06

  Flera vittnesmål om okänd ubåt i Sverige

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  Flera lokaltidningar skriver om att ubåtar setts vid den svenska kusten i helgen, och Försvarsmakten undersöker nu saken. Genrebild. Foto: Försvarsmakten Längs den svenska kusten uppger vittnen att de sett ubåt under helgen som gick. I bland annat Västervikstidningen och Norrtelje Tidning rapporterar man om vittnesmålen. – Den körde ganska långt bort från oss och den höll samma hastighet. Vi körde ganska fort, vilket var otroligt märkligt.

 • 2017-04-05

  Stort internationellt cyberangrepp avslöjat

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  Ett stort internationellt cyberangrepp mot en rad länder, däribland Sverige, har drabbat en lång rad organisationer. Ett omfattande internationellt cyberangrepp, som går under beteckningen Cloud Hopper har avslöjats. Angreppen har initialt riktats mot företag som sköter it-tjänster åt andra, och därefter vidare mot deras kunder. Det innebär att en lång rad svenska organisationer kan vara drabbade, uppger MSB. Cyberangreppet har pågått sedan åtminstone 2016, men påbörjades troligen redan under 2014.

 • 2017-03-24

  Polisen på tå efter London-attacken

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

   Polisen har skärpt bevakningen på flera platser i Stockholm, bland annat Rosenbad, efter terrorattacken i London på onsdagen. Efter ett fem personer dödats i en attack utanför parlamentsbyggnaden i London ökar polisen i Stockholm sin närvaro på flera platser, uppger Expressen. – Vi har vidtagit en rad säkerhetshöjande åtgärder i samråd med polisen och Säkerhetspolisen och står i ständig kontakt med dem med anledning av händelsen i London, säger riksdagens säkerhetschef Niklas Åström till tidningen.

 • 2017-03-21

  Uppkopplat system ska förebygga bränder

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  Schneider Electrics lanserar ett nytt uppkopplat brandlarmsystem som genom realtidsinformation ska stoppa bränder snabbare. Nu lanserar Schneider Electric Esmi FireXpert, ett uppkopplat brandlarmsystem som möjliggör en realtidsöversikt över status och möjliga fel i brandlarmsystemet. Esmi FireXpert ger tillgång till brandlarmsysteminformation direkt i mobilen, surfplattan eller datorn och brandlarmsystem i flera olika byggnader kan kopplas ihop för en samlad överblick.

 • 2017-03-21

  MSB: Mediebolagens krisberedskap måste stärkas

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  Med anledning av det säkerhetspolitiska läget och det förändrade medielandskapet måste svenska mediebolag stärka sin krisberedskap. Det konstaterar Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, MSB, i en ny rapport om hot, risker och sårbarheter i mediebranschen. – Mediernas självständiga rapportering och möjligheter att ostört förmedla nyheter är centrala beståndsdelar i vår demokrati och viktiga för samhällets funktionalitet.

 • 2017-03-14

  Confidence brandsäkrar Sickla Front II

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  Confidence har fått ett nytt uppdrag för Atrium Ljungberg, och ska leverera brandsäkerhet för projektet Sickla Front II som utgörs av 25 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta. Det nya avtalet mellan Confidence och Atrium Ljungberg, med ett initialt ordervärde på cirka 2,3 miljoner kronor, avser leverans och installation av brandsäkerhetslösning för 39 000 kvadratmeter i Sickla, Nacka kommun. Projektet, Sickla Front II, omfattar totalt cirka 25 000 kvadratmeter uthyrbar area för stora och små kontorsverksamheter där

 • 2017-02-21

  MSB ska höja svenskarnas krisberedskap

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

   MSB har fått ett nytt regeringsuppdrag att ta fram ett informationsmaterial för privatpersoner om hur man förbereder sig inför kriser och höjd beredskap. I samverkan med bland annat länsstyrelser, frivilligorganisationer samt Sveriges Kommuner och Landsting ska MSB upprätta ett nationellt informationsmaterial med konkreta tips på vad varje privatperson kan göra för att förbereda sig inför kriser och höjd beredskap. I de delar av genomförandet som avser höjd beredskap ska MSB samråda med Försvarsmakten.

Hitta vägledning genom våra chefsguider

Vill du veta mer om allt ifrån arbetsrätt till karriär, lön och jämställdhet? Hitta svaren i våra chefsguider!

Bli medlem