Bransch – Säkerhet/bevakning

Som branschansvarig bevakar jag aktuella nyheter och chefsfrågor inom säkerhet och bevakning. Branschbevakningen sker bland annat i samarbete med Ledarnas brandbefälsförening. Här nedanför kan du läsa några av de senaste nyheterna i branschen.

/Camilla Svanström, föreningskoordinator – branschansvarig på Ledarna
Kontakta mig gärna om branschfrågor!
camilla.svanstrom@ledarna.se


 

Nyheter om branschen

 • 2017-01-27

  65 procent fler tolkade nödsamtal

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  Antalet samtal till SOS Alarm som tolkas ökade med hela 65 procent under 2016, och landade på 5812 stycken. 5812 nödsamtal till SOS Alarm tolkades till 66 språk utöver svenska och engelska under 2016. Det är en kraftig ökning på 65 procent jämfört med antalet tolkade nödsamtal året innan. Flest samtal tolkades under december, då 622 nödsamtal fick tolkas. – I en akut nödsituation vill vi snabbt kunna identifiera hjälpbehovet och skicka rätt hjälp till rätt plats.

 • 2017-01-25

  Securitas bemannar domstolar

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  Förvaltningsrätten i Karlstad och Värmlands tingsrätt väljer Securitas som säkerhetsleverantör från februari. Den 1 februari inleder Securitas sitt säkerhetsuppdrag avseende bemanningen av domstolarnas funktion för service och säkerhet för Förvaltningsrätten i Karlstad och Värmlands tingsrätt. Uppdraget innebär att Securitas bemannar domstolarna med ordningsvakter som kommer att arbeta med stationär bevakning säkerhetskontroll för inpassering till lokalerna, receptionistarbete samt övrig service och it hos kunden.

 • 2017-01-25

  Parkeringsvakter attackerade i sprängdåd

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  Tre parkeringsbolaget attackerades med en sprängladdning i Göteborg strax före lunch på onsdagen. Det tre parkeringsvakterna hamnade på onsdagsförmiddagen i dispyt med en grupp män i Angered i Göteborg, uppger GT. – Det är någon som tar upp något ur sin ficka som vederbörande slänger ifrån sig. Sedan har det smällt, säger polisens presstalesman Christer Fuxborg till tidningen. – Det var tre parkeringsvakter som hamnade i någon typ av dispyt med några killar.

 • 2017-01-13

  Skånes räddningstjänster omstrukturerar

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  Skåne stärker sin ledningsförmåga vid stora händelser och inrättar bland annat en ny ledningsfunktion. Den 11 januari övergick Skånes räddningstjänster till en ny struktur för övergripande och strategisk ledning vid insatser. En ny ledningsfunktion inrättas – en regional räddningschef i beredskap, RRC. Den regionala räddningschefen har ett särskilt ansvar för inriktning av insatser och samordning med andra myndigheter och ett ansvar att säkerställa att räddningstjänsterna är ändamålsenligt ordnade.

 • 2016-12-08

  Stor skillnad mellan mordutredare

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  , | 8 december, 2016 | Hanna Stenvall | Lång erfarenhet gör inte nödvändigtvis poliser till bättre mordutredare, och skillnaden mellan utredare i olika länder är stor. Engelska mordutredare lyckas betydligt bättre än de norska, och i Norge kan de nyexaminerade poliserna nå bättre resultat än sina mer erfarna kollegor. Det visar en ny avhandling från Göteborgs universitet. – Norska utredare ser ut att bli mer och mer präglade av mentala stereotyper ju längre de jobbar, medan de engelska specialisterna visar en imponerande robust förmåga att stå emot dessa.

 • 2016-12-06

  Sänkt prognos för fler poliser

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  660 studenter väntas antas till polisutbildningen våren 2017, vilket innebär att målet att bli 1 500 fler poliser till år 2020 lär bli svårt att nå. Rekryteringsmyndighetens senaste prognos är att 660 studenter antas till polisutbildningen våren 2017 och 570 till hösten. Ett antal beräknas i vanligt ordning falla ifrån efter säkerhetssamtal och återtagna ansökningar, men för det finns det ingen prognos ännu. Det innebär att ansträngningen att bli 1 500 fler poliser till år 2020 kan ta något längre tid att nå.

 • 2016-11-29

  Kraven på brandskydd måste höjas

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  | 29 november, 2016 | Hanna Stenvall | DEBATT. I kampen mot brand är ingen kedja starkare än dess svagaste länk . Vi behöver strängare regler för larm, kontroll och övningar, skriver Confidence vd Mats Engström. Mats Engström, vd Confidence Vi står inför december månad, julefridens och familjesammankomsternas månad. Men december är också en månad som i Sverige historiskt tyngs av dyster statistik när det gäller antalet människor som omkommer i bränder. Detta sätter brandskyddet på prov.

 • 2016-11-10

  Mindmancer bevakar Gävlebocken

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  , | 8 november, 2016 | Hanna Stenvall | I år testar man intelligent kamerabevakning för att försöka hålla Gävlebocken vid liv, och det är Mindmancer som fått uppdraget. Sedan 1966 är den stora halmbocken på Slottstorget i Gävle en tradition. En tradition som dock varit hårt utsatt för sabotage, varför man nu testar ett nytt grepp. I år sätter man in intelligent för att försöka undvika att bocken förstörs. – Gävlebocken lever ett farligt liv och därför är vi glada över att ha inlett ett samarbete med Mindmancer.

 • 2016-10-26

  Här är vinnarna i Security Awards 2016

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  Under rekordstora SKYDD16 på Stockholmsmässan fick 14 värdiga vinnare ta emot priset, påhejade av en stor och engagerad publik.

  Först upp på scenen var det glada gänget från Örebro kommun, som är modellkommun för arbetet mot våldsbejakande extremism, som fick ta emot det prestigefulla priset för Årets Säkerhetsarbete i kommun. Närke lyste starkt, när Region Örebro dessutom plockade hem utmärkelsen för Årets Säkerhetsarbete i landsting, för sitt systematiska säkerhetsarbete som spridits hela vägen ut i organisationen.

  Familjeföretaget Stendahls el, mest kända för varumärket STEP, plockade i år hem den tunga utmärkelsen Årets Säkerhetsföretag för hög innovationsgrad, god tillväxt och en fantastiskt engagemang.

   En annan innovatör och entreprenör, Johan Hagelin, grundare av företaget 365id som tagit fram produkten Verified by 365id, prisades som Årets Säkerhetsrookie, efter att på allvar börjat göra avtryck i kampen mot bedrägerier under året

  En ny men stark branschinspiratör är också Annie Myhr från Mittuniversitet, som är Årets Säkerhetselev och har imponerat såväl i klassrummet som under sin praktik på svenska ambassaden i Litauen.

  Den prestigefulla utmärkelsen Årets Säkerhetsperson tilldelades Lena Sahlin, säkerhetschef för Svenska Hockeyligan, för att hon genom målmedvetet arbete bidragit till att huliganproblematiken i stort sett försvunnit från svenska hockeyläktare. En förebild och inspiratör som imponerar.

  Lunds universitet knep för andra året i rad priset för Årets säkraste utbildningsplats, och it-säkerhetsföretaget Modio prisades för Årets IT-säkerhetslösning.

  Modeordet samverkan fick en symbol när Samverkan Stockholmsregionen framhölls som ett gott exempel och vann kategorin Årets Risk Managementarbete.

  Security awards 2016
   
  Skydd & Säkerhets hederspris Årets Säkerhetsnål gick i år till Almega Säkerhetsföretagens branschexpert Björn Ericsson, som genom åratal av hårt och envist opinionsbildande arbete drivit bevakningsbranschens viktigaste frågor framåt – mot högre status för branschen och bättre samverkan med exempelvis offentliga aktörer.

  Utmärkelsen Årets Bevakningsföretag gick till Securitas Direct för en framgångsrik bevakning i realtid som stöttar väktare och polis med information.

  Kompetenta och engagerade jurymedlemmar i 14 kategorier har granskat inkomna bidrag och skannat av Säkerhetssverige i jakten på branschens vassaste aktörer och framtidens stjärnor. De starkaste aktörerna står nu som vinnare och hyllades på Security Awards på SKYDD.

  Trycket på åskådarplatserna på årets upplaga av Security Awards var stort.

  Security Awards arrangeras av säkerhetsbranschens ledande tidning Skydd & Säkerhet. Utmärkelsen delas ut i 14 kategorier, i vilka en namnkunnig jurygrupp i vardera kategori utsett tre finalister samt i slutänden en vinnare.

  Vinnarna i Security Awards 2016 är:

  Årets säkerhetsarbete i kommun: Örebro

  Årets säkerhetskonsult: Susan Bergman, Combitech

  Årets säkraste utbildningsplats: Lunds universitet

  Årets risk managementarbete: Samverkan Stockholmsregionen

  Årets IT-säkerhetslösning: Modio

  Årets säkerhetsföretag: STEP Stendahls el

  Årets säkerhetsarbete i landsting: Region Örebro

  Årets säkerhetselev: Annie Myhr, Mittuniversitet

  Årets bevakningsföretag: Securitas Direct

  Årets säkerhetslösning: Brandsläckarvagnen, Progressive Safety

  Årets säkerhetsperson: Lena Sahlin, Svenska Hockeyligan

  Årets säkerhetsbragd: Leo, Johan och Mattias, Citygruppen Avarn Security

  Årets säkerhetsrookie: Johan Hagelin, 365id

  Årets säkerhetsnål: Björn Ericsson, Almega Säkerhetsföretagen
  Mer information om samtliga finalister med motiveringar, jurygrupperna och minglet finns på www.securityawards.se Håll utkik efter bilder från årets stora säkerhetsevent här!

 • 2016-10-20

  Nytt koncept från Presto

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  19 oktober, 2016 | Hanna Stenvall |

  Brandsäkerhetsföretaget Presto lanserar ett nytt koncept för stigarledningar vid brandsläckning.

  Stigarledningar är ett fast monterat rörsystem som används av räddningstjänsten vid brandsläckning i höga hus för att inte behövs dra slangar i trapphuset. Stigarledningar installeras oftast i hus redan när de byggs och ställer därför krav på exempelvis arkitekt, brandkonsult, VVS-konsult, VVS-grossist och installatör att få det helt rätt från början.

  För att underlätta hela processen kring stigarledningar introducerar Presto nu ett nytt koncept. Det nya koncept innebär kompletta in- och uttag som är individuellt förpackade för att underlätta logistik och hantering på arbetsplatsen.

  Istället för att lägga ansvaret på beställaren att hitta rätt enskild komponent har Presto istället tagit fram färdiga ”paket” med ett enda artikelnummer för de komponenter som tillsammans bildar ett komplett in- eller uttag. Kort sagt: ett artikelnummer, en förpackning, en leverans!

  Detta förenklar hela processen; planering, projektering, kalkylering, inköp, logistik och installation.

  – Vårt koncept för stigarledning spar så klart dyrbar arbetstid vid installationen. Tidsbesparingen märks dock även vid andra delar i processen så som projektering, kalkylering och inköp eftersom man säkerställer att alla komponenter verkligen finns med, berättar Robert Johansson, produktchef på Presto.

  Presto har lång erfarenhet och stor kunskap kring stigarledningskomponenter. Under året har avdelningen expanderat för att kunna bli ännu bättre och effektivare i mötet med kunderna.

  – Förutom att leverera komponenter av högsta kvalitet finns vi med genom hela processen och erbjuder samma höga kvalitet när det gäller beräkningar och annan rådgivning kring stigarledningar, tillägger Robert.

 • 2016-08-23

  9 av 10 saknar återsamlingsplats

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  Var fjärde svensk verksamhet och 9 av 10 villaägare saknar återsamlingsplats vid utrymning, något som nu uppmärksammas med Återplatssamlingens dag.

  Allt för få funderar över hur man ska agera vid en utrymning, som en brand, bomb eller gasläcka. I var fjärde verksamhet saknar medarbetarna en återsamlingsplats och bland villaägarna är siffran hela 90 procent. För att belysa vikten av att veta var man ska ta vägen om något oförutsett händer drar branschorganisationen Swesec nu igång Återplatssamlingens dag, den första onsdagen i september.

  – Vi vill att alla i hela landet ska ta sig tid att reflektera över vad man ska göra vid en hastig utrymning och se till att man har en fungerande lösning. Det handlar trots allt om våra liv där varje sekund kan vara livsavgörande, säger P O Swedérus, projektledare bakom kampanjen.

  – Det viktigaste av allt med den här dagen är att vi ska påminna varandra om vad man ska göra vid en utrymning. Med tanke på att var fjärde verksamhet saknar återsamlingsplats så inser var och en att man måste hjälpas åt att påminna varandra.

  Återsamlingsplatsens Dag hålls i år den 7 september.

  – Erfarenheten visar att folk flyr åt olika håll vid exempelvis en brand. Det gäller ju att snabbt kunna räkna in alla för att konstatera att ingen är kvar i huset eller i lägenheten. Är någon kvar behöver man veta var han eller hon befinner sig, säger P O Swedérus.

  Räddningstjänstens första fråga när de anländer är alltid om någon är kvar därinne. Svaret avgör om de prioriterar rökdykning eller släckning.

  – Därför behöver även vi som privatpersoner fundera över var vi ska återsamlas efter att ha hals över huvud tvingats lämna våra hem.

   

 • 2016-07-04

  18 bildelstjuvar häktade eller dömda

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  18 män är just nu häktade eller dömda för inblandning i omfattande stöldräder runt om i landet, efter polisens krafttag mot bildelsligorna. De 18 män som sedan december 2015 häktats eller dömts för bildelsstölderna misstänks för bland annat grov stöld och häleri. Samtliga kommer från Litauen, flera av dem från samma stad. – Sverige ska inte få vara en godisbutik för internationella stöldligor, säger försäkringsbolaget If:s utredningschef Anders Lindstrand.

 • 2016-07-04

  SSF tar fram ny norm för områdesskydd

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  SSF Stöldskyddsföreningen och SSEF Sveriges stängselentreprenörer har inlett ett samarbete kring framtagning av en ny norm för fysiskt områdesskydd. Den nya normen för områdesskydd kommer heta SSF 1087 och omfatta projektering baserat på risk- och behovsanalys. Den kommer att ersätta kapitlet områdesskydd i SSF 200 utgåva 4. Stängselföreningens SSEF Handbok för montage och uppförande av stängsel kommer utgöra basen till den nya normen avseende det fysiska områdesskyddet.

 • 2016-07-02

  Securitas utmanar branschen i schyssta upphandlingar

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  Securitas har tagit ett inriktningsbeslut kring den offentliga affären, och vill få till ett bättre dialog mellan beställare och utförare. Securitas konstaterar att bolaget vill vinna kontrakt genom att vara den mest konkurrenskraftiga och affärsmässiga leverantören och inte genom att använda sig av "LOU-taktik". " Vi lovar därför under en upphandling att exempelvis initiera en öppen dialog och att påtala felaktigheter som riskerar att skada konkurrens på lika villkor “, skriver Joachim Källsholm, vd för Securitas

 • 2016-07-01

  112 fyller 20 år

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  Den 1juli för 20 år sedan byttes Sveriges tidigare nödnummer 90 000 ut mot dagens 112. Idag fyller det europeiska nödnumret 112 20 år i Sverige. Över 96 procent av svenskarna vet att de ska slå 112 vid nödsituationer enligt SOS Alarm. – 1996 känns kanske inte som så länge sedan, men det är mycket som har förändrats i vår verksamhet, inte minst de tekniska förutsättningarna. För 20 år sedan infördes digitalt kartstöd, där vi för första gången kunde se ambulanser och brandbilar via GPS i realtid.

 • 2016-07-01

  DI vill stoppa Rinkeby-kameror

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  Datainspektionen överklagar kammarrättens beslut att tillåta kameraövervakning i Rinkeby och Tensta dygnet runt med bildinspelning. Länsstyrelsen i Stockholms län har gett polisen tillstånd till kameraövervakning dygnet runt med bildinspelning i Rinkeby och Tensta. Datainspektionen har överklagat besluten till förvaltningsrätten som upphävde besluten. Polisen har i sin tur överklagat förvaltningsrättens domar till kammarrätten som i juni gav polisen rätt att genomföra dygnet-runt-övervakning i två år.

 • 2016-06-29

  Sverige tillbaka i FN:s säkerhetsråd

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  Sverige röstades på tisdagen in i FN:s säkerhetsråd. Sverige inleder som säkerhetsrådets ordförande samtidigt som FN får ny generalsekreterare, skriver Svenska Dagbladet. – Våra motståndare Italien och Nederländerna hade ett försprång som inte skulle gå att hämta in. Men vi arbetade dag och natt och vi gav inte upp. Svenskt lagarbete och jävlar anamma, professionalitet och vänlighet har lett till att vi står här idag. Jag är stolt över Sverige och vår förstklassiga utrikesförvaltning, säger utrikesminister Margot

 • 2016-06-29

  MSB-analys för säkrare arbete längs vägar

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  MSB och Trafikverket gör en analys av säkerhet för räddningspersonal vid arbete i vägtrafikmiljö. På senare tid har det skett flera allvarliga olyckor där räddningstjänstpersonal har omkommit eller skadats under insats. Trafikverket och MSB har påbörjat ett gemensamt analysarbete för att ta reda på vad som hänt och dra lärdomar från de inträffade händelserna. Syfte med analysarbetet är att öka säkerheten för räddningspersonalen både vid utryckningskörning och vid räddningsinsats i samband med trafikolyckor.

 • 2016-06-29

  Stenkastning mot väktare i Örebro

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  En väktare utsattes för stenkastning i Varberga i Örebro på tisdagen. Strax efter midnatt på tisdagen kastade någon eller några sten mot en väktare i området Varberga i Örebro, rapporterar Sveriges Radio P4 Örebro. Väktarbilen träffades, men väktaren klarade sig oskadd. Ingen person kunde gripas i samband med stenkastningen.

 • 2016-06-28

  Avarn fortsätter säkra Göteborgs Hamn

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  Avarn Security vinner upphandlingen och får förnyat förtroende för säkerheten vid Göteborgs Hamn. Avarn Security har haft ansvar för säkerheten vid Göteborgs Hamn sedan 2001, och har nu fått förnyat förtroende. Enligt det nya avtalet kommer Avarn Security att levererar säkerhetstjänster till Göteborgs Hamn i ytterligare sex år, med möjlighet till förlängning på två år. Uppdraget omfattar ett stort urval av säkerhetstjänster, som bland annat innefattar både stationära och ronderande skyddsvakter, hundekipage för

Hitta vägledning genom våra chefsguider

Vill du veta mer om allt ifrån arbetsrätt till karriär, lön och jämställdhet? Hitta svaren i våra chefsguider!

Bli medlem