Bransch – Säkerhet/bevakning

Som branschansvarig bevakar jag aktuella nyheter och chefsfrågor inom säkerhet och bevakning. Branschbevakningen sker bland annat i samarbete med Ledarnas brandbefälsförening. Här nedanför kan du läsa några av de senaste nyheterna i branschen.

Under vintern genomfördes en branschanpassad ledarskapsutbildning omfattande två dagar och en liknande utbildning planeras till nästa år. Håll utkik efter inbjudan!

/Camilla Svanström, föreningskoordinator - branschansvarig på Ledarna
Kontakta mig gärna om branschfrågor!
camilla.svanstrom@ledarna.se


 

Nyheter om branschen

 

En dag på Storstockholms Brandförsvar

En onsdag i slutet av mars bjöd Roger Steffen, operativ chef på Storstockholms Brandförsvar, in Ledarnas Camilla Svanström, föreningskoordinator, och Madeleine Warghusen, branschansvarig till ett besök i verkligheten. Vi började med en rundtur på räddningscentralen i Täby. Läs mer»

 • 2016-07-04

  18 bildelstjuvar häktade eller dömda

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  18 män är just nu häktade eller dömda för inblandning i omfattande stöldräder runt om i landet, efter polisens krafttag mot bildelsligorna. De 18 män som sedan december 2015 häktats eller dömts för bildelsstölderna misstänks för bland annat grov stöld och häleri. Samtliga kommer från Litauen, flera av dem från samma stad. – Sverige ska inte få vara en godisbutik för internationella stöldligor, säger försäkringsbolaget If:s utredningschef Anders Lindstrand.

 • 2016-07-04

  SSF tar fram ny norm för områdesskydd

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  SSF Stöldskyddsföreningen och SSEF Sveriges stängselentreprenörer har inlett ett samarbete kring framtagning av en ny norm för fysiskt områdesskydd. Den nya normen för områdesskydd kommer heta SSF 1087 och omfatta projektering baserat på risk- och behovsanalys. Den kommer att ersätta kapitlet områdesskydd i SSF 200 utgåva 4. Stängselföreningens SSEF Handbok för montage och uppförande av stängsel kommer utgöra basen till den nya normen avseende det fysiska områdesskyddet.

 • 2016-07-02

  Securitas utmanar branschen i schyssta upphandlingar

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  Securitas har tagit ett inriktningsbeslut kring den offentliga affären, och vill få till ett bättre dialog mellan beställare och utförare. Securitas konstaterar att bolaget vill vinna kontrakt genom att vara den mest konkurrenskraftiga och affärsmässiga leverantören och inte genom att använda sig av "LOU-taktik". " Vi lovar därför under en upphandling att exempelvis initiera en öppen dialog och att påtala felaktigheter som riskerar att skada konkurrens på lika villkor “, skriver Joachim Källsholm, vd för Securitas

 • 2016-07-01

  112 fyller 20 år

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  Den 1juli för 20 år sedan byttes Sveriges tidigare nödnummer 90 000 ut mot dagens 112. Idag fyller det europeiska nödnumret 112 20 år i Sverige. Över 96 procent av svenskarna vet att de ska slå 112 vid nödsituationer enligt SOS Alarm. – 1996 känns kanske inte som så länge sedan, men det är mycket som har förändrats i vår verksamhet, inte minst de tekniska förutsättningarna. För 20 år sedan infördes digitalt kartstöd, där vi för första gången kunde se ambulanser och brandbilar via GPS i realtid.

 • 2016-07-01

  DI vill stoppa Rinkeby-kameror

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  Datainspektionen överklagar kammarrättens beslut att tillåta kameraövervakning i Rinkeby och Tensta dygnet runt med bildinspelning. Länsstyrelsen i Stockholms län har gett polisen tillstånd till kameraövervakning dygnet runt med bildinspelning i Rinkeby och Tensta. Datainspektionen har överklagat besluten till förvaltningsrätten som upphävde besluten. Polisen har i sin tur överklagat förvaltningsrättens domar till kammarrätten som i juni gav polisen rätt att genomföra dygnet-runt-övervakning i två år.

 • 2016-06-29

  Sverige tillbaka i FN:s säkerhetsråd

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  Sverige röstades på tisdagen in i FN:s säkerhetsråd. Sverige inleder som säkerhetsrådets ordförande samtidigt som FN får ny generalsekreterare, skriver Svenska Dagbladet. – Våra motståndare Italien och Nederländerna hade ett försprång som inte skulle gå att hämta in. Men vi arbetade dag och natt och vi gav inte upp. Svenskt lagarbete och jävlar anamma, professionalitet och vänlighet har lett till att vi står här idag. Jag är stolt över Sverige och vår förstklassiga utrikesförvaltning, säger utrikesminister Margot

 • 2016-06-29

  MSB-analys för säkrare arbete längs vägar

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  MSB och Trafikverket gör en analys av säkerhet för räddningspersonal vid arbete i vägtrafikmiljö. På senare tid har det skett flera allvarliga olyckor där räddningstjänstpersonal har omkommit eller skadats under insats. Trafikverket och MSB har påbörjat ett gemensamt analysarbete för att ta reda på vad som hänt och dra lärdomar från de inträffade händelserna. Syfte med analysarbetet är att öka säkerheten för räddningspersonalen både vid utryckningskörning och vid räddningsinsats i samband med trafikolyckor.

 • 2016-06-29

  Stenkastning mot väktare i Örebro

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  En väktare utsattes för stenkastning i Varberga i Örebro på tisdagen. Strax efter midnatt på tisdagen kastade någon eller några sten mot en väktare i området Varberga i Örebro, rapporterar Sveriges Radio P4 Örebro. Väktarbilen träffades, men väktaren klarade sig oskadd. Ingen person kunde gripas i samband med stenkastningen.

 • 2016-06-28

  Avarn fortsätter säkra Göteborgs Hamn

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  Avarn Security vinner upphandlingen och får förnyat förtroende för säkerheten vid Göteborgs Hamn. Avarn Security har haft ansvar för säkerheten vid Göteborgs Hamn sedan 2001, och har nu fått förnyat förtroende. Enligt det nya avtalet kommer Avarn Security att levererar säkerhetstjänster till Göteborgs Hamn i ytterligare sex år, med möjlighet till förlängning på två år. Uppdraget omfattar ett stort urval av säkerhetstjänster, som bland annat innefattar både stationära och ronderande skyddsvakter, hundekipage för

 • 2016-06-28

  Mindmancer satsar på e-hälsa

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  | 28 juni, 2016 | Hanna Stenvall | Mindmancer lanserar tjänsten Nattillsyn, och ger sig därmed in på marknaden för e-hälsa. Användandet av kameror är en expanderande marknad inom den digitaliserade vården. – Med tjänsten Nattillsyn så expanderar vi in i ett nytt marknadssegment, säger Johnny Berlic, vd på Mindmancer. – Befolkningen blir äldre, friskare och bor hemma längre, vilket i förlängningen gör att kommuner inte kommer ha råd att hemtjänstpersonal åker ut på natten för att titta till att allt står rätt till.

 • 2016-06-22

  Stölder i fokus i Almedalen

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  Stulna prylar, identiteter och informationsstölder står på agendan när spännande profiler går upp i ringen under Almedalsveckan. Stöldproblematiken är växande – och förändras med samhället. Polisen konstaterar att det tar betydligt mer tid, och därmed resurser, att utreda brott idag jämfört med för tio, tjugo år sedan. Samtidigt ökar id-kapningar lavinartat, och digitaliseringen ökar behovet att en uppdaterad informationssäkerhet.

 • 2016-06-22

  Securitas rekryterar Group CIO

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  Martin Althén blir Group CIO, en nyinsatt funktion på Securitas, och tar plats i bolagets koncernledning. Martin Althén kommer i funktionen som Group CIO leda utvecklingen av Securitas globala digitalisering och IS/IT-omvandling samt ansvara för storskaliga globala IT-/affärsprojekt. Martin Althén har sedan 2008 varit Group CIO på Husqvarna Group. Dessförinnan har han arbetat på AstraZeneca, PA Consulting Group och Deloitte.

 • 2016-06-22

  De prisas med Trygghetspris

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

   Kerstin Myrehed och Ingvar Myrehed tilldelas Trygghetspris 2015 för sitt arbete inom "Tryggt och snyggt". Sollentuna kommuns Trygghetspris 2015 går till Kerstin Myrehed och Ingvar Myrehed för deras uthållighet och engagemang i arbetet med att Sollentuna ska upplevas som en hel, ren och trygg plats att bo och vistas i. Juryn, bestående av representanter från Sollentuna kommun, polisen och brandkåren Attunda utsåg vinnarna med motiveringen: "Med uthållighet och med stort engagemang har Kerstin och Ingvar Myrehed tagit

 • 2016-06-22

  Rattsurfare fortsatt risk på vägarna

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  Var fjärde bilist mellan 18 och 44 år skickar sms när de kör och nära hälften pratar utan handsfree. 6 av 10 svenskar vill se ett totalförbud mot mobil bakom ratten. Det visar en färsk undersökning som försäkringsbolaget If låtit göra. – Det är mycket allvarligt att så många sitter och sms:ar när de kör bil. Det går inte att vara uppmärksam på trafiken och samtidigt greja med mobilen. Det är ett oansvarigt beteende som utsätter alla trafikanter för livsfara, säger Dan Falconer, motorexpert på If.

 • 2016-06-17

  Toppbetyg för SOS Alarms nya trygghetslarm

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  SOS Alarms nya tjänst trygghetslarm får toppbetyg vad gäller bland annat svarstider, driftssäkerhet och effektiv handläggning, visar en oberoende pilotstudie som jämfört olika leverantörer. Några månader efter att trygghetslarm lades till SOS Alarms tjänstepalett har en första oberoende studie av tjänsten gjorts i Östersunds kommun, där SOS Alarm har hanterat en del av larmen. Resultatet visade bland annat att SOS Alarms medelsvarstid låg på 21 sekunder, jämfört med den andra leverantörens 28 sekunder, och man hade

 • 2016-06-17

  Nya rutiner ska skydda brandmän vid olyckor

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  I Umeå, Robertsfors och Vindelns kommun har man beslutat att stänga vägen helt vid en trafikolycka, för att undvika att de som jobbar vid räddningsinsatsen skadas eller dödas. Flera brandmän har skadats eller till och med omkommit vid räddningsarbete på svenska vägar den senaste tiden. Mot den bakgrunden har Brandförsvar och säkerhet i Umeå komun tillsammans med polis, ambulans och Trafikverket beslutat om åtgärder och rutiner kring trafikolyckor i Umeå, Robertsfors och Vindelns kommun.

 • 2016-06-17

  Försvaret i Österrike köper svensk cybersäkerhet

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  Det svenska cybersäkerhetsföretaget Advenica har fått en stor order från österrikiska försvarsmakten på nätverkskryptering. Ordens från försvarsmakten i Österrike uppgår till ett ordervärde på över 150 000 Euro och omfattar ett urval av lösningar från Advenicas SecuriVPN produktfamilj. – Ordern är en bekräftelse på vår expertis och kompetens när det gäller att tillhandahålla den nationella säkerhetsindustrin med innovativ teknologi för cybersäkerhet.

 • 2016-06-07

  Hårt tryck på polisutbildningen

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  Över 8000 personer sökte till polisutbildningen. Vårterminen 2017 väntas 800 studenter påbörja utbildningen. Förra veckan avslutades ansökningsperioden till polisutbildningen som startar i januari nästa år. Sammanlagt sökte 8382 personer. Av de sökande var 60 procent män och 40 procent kvinnor. 800 personer som klarar antagningsprocessen kommer att erbjudas plats på utbildningen. De senaste veckorna har 550 personer som sökte polisutbildningen i slutet av förra året fått ta emot sina antagningsbesked.

 • 2016-06-02

  Cyberattacker väntas hos 3 av 4 företag

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

   76 procent av IT-beslutsfattare på nordiska företag räknar med att drabbas av cyberattacker inom den närmaste tremånadersperioden Enbart 8 procent av europeiska företagsledare prioriterar IT-säkerhet som verksamhetsfråga. Det visar en ny underökning om IT-säkerhet från Vmware. Enligt undersökningen räknar över 75 procent av IT-beslutsfattare med att deras företag ska drabbas av en cyberattack inom de närmaste 90 dagarna. Trots detta uppger enbart 40 procent av IT-beslutsfattarna att IT-säkerheten ses som en prioritet i

 • 2016-06-02

  Kort- och nätbedrägerier fortsätter att öka

  (Skydd & Säkerhet Nyheter)

  Kort- och internetbedrägerierna fortsätter att öka – och nu behöver bedragarna inte ens ditt kort. Jämfört med 2015 har bedrägerierna ökat med hundra procent hittills i år i jämförelse med samma period förra året. Enligt polisens nationella bedrägericenter är det framförallt bedrägerier där kortuppgifterna används utan att bedragaren har tillgång till själva kortet som ökar, men även bedrägerier över nätet fortsätter att vara ett stort problem.

Hitta vägledning genom våra chefsguider

Vill du veta mer om allt ifrån arbetsrätt till karriär, lön och jämställdhet? Hitta svaren i våra chefsguider!

Bli medlem