2015-04-09

Storstockholms Brandförsvar

En onsdag i slutet av mars bjöd Roger Steffen, operativ chef på Storstockholms Brandförsvar, in Ledarnas Camilla Svanström, föreningskoordinator, och Madeleine Warghusen, branschansvarig till ett besök i verkligheten. Vi började med en rundtur på räddningscentralen i Täby.

Storstockholms brandförsvar har 850 anställda på 16 brandstationer och nio räddningsvärn och servar 1,1 miljoner människor. Risktopografin är skiftande; från city och utmaningar som Gamla Stan, Bromma flyget, sjukhus, höga byggnader, stora vägar, industrier och bostäder till landsbygd med skärgård, stallar och skog. Allting leds och koordineras från Storstockholms Räddningscentral. I uppdraget ingår också att bedriva utveckling, uppföljning, kvalitetssäkring, omvärldsbevakning, beredskapsplanering och att stödja medlemskommuner med bland annat krishantering. Centralen hanterar ca 12 500 larm per år.

På vår rundtur fick vi även se tre varianter av brandbilar; en tankbil, en släckbil och en stegbil samt titta in i en räddningsledningsbil.

Efter brandstationen slussades vi vidare in bakom skyddsrumslika väggar till räddningscentralen och hann lagom hälsa på all personal på plats och lyssna till Rogers informativa presentation innan vi hamnade mitt i hetluften. Två villor på Lidingö stod i brand nästan samtidigt och ledningen fick tänka strategiskt för att på bästa sätt allokera bilar och personal från lämpliga stationer för att inte helt tömma innerstaden på räddningskapacitet. Brandbilarna, som vi nyss hade sett i lokalen bredvid oss, lämnade med ljudande sirener Täby.

Turen gick sedan vidare till SOS Alarms lokaler vid Johanneskyrkan, mitt i Stockholm och ett stenkast från mina barns skola. Även här finns en brandstation, men bilarna hade redan åkt till Lidingö så det fanns inte så mycket mer att titta på än de senaste ritningarna över Stockholms infrastrukturbyggen. Istället tog vi hissen långt ner i underjorden och ner till ett rum som påminde om börslokalen på Wall Street. Från ett fönster ovanför rummet kunde vi se ner på hur personalen på SOS Alarm jobbade vid sina skrivbordsöar där alla samtidigt kunde se varandra. Här nere kan man tydligen vistas en betydande tid då det finns beredskap för både vatten-, mat-, luft- och elförsörjning. Men luften var ändå lite fräschare i markplan så det var skönt att komma upp igen.

Vi var båda mycket imponerade av det vi fick se under vårt besök och riktar ett speciellt tack till Roger Steffen för att han ordnade med ett så givande besök.

 

Text och bild: Madeleine Warghusen

 

Text: Uppdaterat: 2015-04-09

Hitta vägledning genom våra chefsguider

Vill du veta mer om allt ifrån arbetsrätt till karriär, lön och jämställdhet? Hitta svaren i våra chefsguider!

Bli medlem