Bransch – Bygg/fastighet

Ju mer kunskap och insikt om din omvärld, desto bättre blir du som chef! Bra chefer och ett gott ledarskap föder framgång – människor växer och verksamheter utvecklas.

Branschansvarig på Ledarna

Som branschansvarig uppmärksammar jag händelser och trender inom Bygg och Fastighetsbranschen. Fokus är inställt på nyheter, verksamhets- och ledarskapsfrågor som påverkar dig som chef inom dessa branscher och bevakningen kommer att följa alla delar i branschen så som hus och anläggningsbyggande, installatörer och övriga specialentreprenörer. Även byggherrefrågor, fastighetsförvaltning och byggrelaterade konsulter inkluderas i min bevakning.

Ledarnas branschbevakning kan ses som komplement till föreningen Byggchefernas bevakning och andra nyhetsbrev i branschen. 

I mitt uppdrag som branschansvarig ingår också att tydliggöra och lyfta fram de perspektiv som är viktiga för dig som chef i din bransch – både i media och i kontakter med arbetsmarknadens parter och beslutsfattare i samhället.

/Irena Franzén, bransch- och avtalsansvarig på Ledarna
Kontakta mig gärna om branschfrågor!
irena.franzen@ledarna.se

 


 

Nyheter om branschen

 • 2016-10-24

  Akelius ökar intäkterna – hoppas på fler förvärv

  (Affärsvärlden)

  Akelius hoppas på fler köp i Köpenhamn efter att tidigare i oktober ha förvärvat ett första bestånd i den danska huvudstaden. Det skriver vd Pål Ahlsén i niomånadersrapporten. Under perioden juli till september hade bolaget hyresintäkter på 1.127 miljoner kronor (1.099) samt ett driftsöverskott på 628 miljoner kronor (626). Rörelseresultatet exklusive värdeförändringar summerades till 611 miljoner kronor (604).

 • 2016-10-20

  "Bästa kvartalet någonsin"

  (Realtid.se)

  Fastighetsbolaget Wihlborgs presenterar i dag tredje kvartalsrapporten för i år samt rapport för januari-september. Hyresintäkterna för kvartalet ökade till 508 miljoner kronor jämfört med 485 miljoner kronor året innan. För perioden januari-september ökade hyresintäkterna med 5 procent till 1.505 miljoner kronor. Förvaltningsresultatet för tredje kvartalet landade på 276 miljoner kronor, att jämföra med fjolårets 259 miljoner kronor. För perioden januari-september ökade förvaltningsresultatet med 8 procent till 767 miljoner kronor.

 • 2016-10-20

  "Bra för oss i byggsektorn"

  (Byggnadsarbetaren)

  BI positiv till LO-samordningen Sveriges Byggindustrier anser att LO-samordningen är bra. Däremot anser BI att låglönesatsningen inte kommer att beröra avtalsrörelsen. -Vi berörs väldigt lite av det, eftersom våra löner i byggsektorn ligger över medellönerna i samordningen. Vår lägstalön ligger på nästan 26 000 kronor för yrkesarbetare och det är ett litet fåtal som ligger under 24 000 kronor, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier.

 • 2016-10-20

  Arbetsgivarna sågar enigt LO-krav

  (Sydsvenskan Ekonomi)

  LO har lyckats ena förbunden i en låglönesatsning inför vinterns stora lönerörelse. Arbetsgivarna gillar inte höjda minimilöner och ser i det gemensamma kravet ett hot mot "märket" – att industrin ska vara lönenormerande. LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson, Anders Ferbe, Metall, Malin Ackholdt, HRF, Tobias Baudin, Kommunal, Susanna Gideonsson, Handels, samt ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Efter fjolårets närmast unika misslyckande, har LO denna gång fått hela familjen, alla 14 förbunden, att ställa sig bakom det

 • 2016-10-19

  Ny ordförande för Fastighetsägarna

  (Byggnyheter.se Senaste Nytt)

  Lennart Sten efterträder Anders Rynell Lennart Sten har utsetts till ny ordförande för Fastighetsägarna Sverige. Han efterträder Anders Rynell som avgår efter 13 år som styrelseordförande. – Min viktigaste prioritering som ny ordförande för Fastighetsägarna Sverige är att fortsätta arbetet med att utveckla organisationen till en modern näringslivsorganisation som på ett positivt sätt kan bidra till samhällsutvecklingen och en väl fungerande fastighetsmarknad, säger Lennart Sten i ett pressmeddelande.

 • 2016-10-19

  Byggandet av flerbostadshus på väg mot rekordnivåer

  (Fastighetssverige Bostäder)

  Flerbostadshusbyggande i nivå med miljonprogrammets dagar ser till att byggindustrin går starkt. Bostadsinvesteringarna stiger därför kraftigt sett till hela prognosperioden 2016-2017. Uppgången på byggmarknaden är fortsatt bred och såväl lokal- som anläggningsinvesteringarna ökar. Det visar en ny konjunkturprognos från Sveriges Byggindustrier.

 • 2016-10-19

  Unionen spår tuff avtalsrörelse

  (Sveriges Radio Ekonominyheter)

  Sveriges ekonomi fortsätter att växa i god takt framöver, enligt en ny konjunkturprognos från tjänstemannafacket Unionen. Men skillnaderna mellan olika delar av ekonomin är stora. Inhemska sektorer som byggbranschen går bra medan exportindustrin har det motigare, och det blir en utmaning i löneförhandlingarna, säger Unionens chefsekonom Lars Jagrén

 • 2016-10-19

  Byggindustrin går starkt

  (Sydsvenskan Ekonomi)

  Kraftig ökning av bostadsbyggandet i år gör 2016 till ett toppår vad gäller byggande, enligt Sveriges Byggindustrier. Medan en hög svensk tillväxt bromsar in går byggindustrin starkt, med ett byggande i nivå med miljonprogrammets dagar när det gäller flerbostadshus, skriver branschorganisationen Sveriges Byggindustrier i ett pressmeddelande.

 • 2016-10-19

  Ökat tryck i byggindustrin

  (Dagens Industri Nyheter)

 • 2016-10-19

  Anders Borg rådgivare för asiatisk bank

  (DN Ekonomi Senaste Nytt)

  Anders Borg har fått nytt jobb. Den förre finansministern blir rådgivare för den nya asiatiska investmentbanken AIIB, rapporterar Dagens Industri.

 • 2016-10-18

  Bostadsbyggandet ökade med drygt 40 procent

  (Byggvärlden nyhet)

  Det totala bostadsbyggandet ökade med drygt 40 procent under första halvåret 2016 jämfört med året innan. Trähusföretagens leveranser av småhus ökade med 22 procent. Det visar statistiken i senaste TMF i siffror.

 • 2016-10-18

  Kritik mot Skanska i USA

  (Byggnadsarbetaren)

  Usla villkor hos underentreprenörer Usla villkor hos amerikanska underentreprenörer och svartlistning av fackligt aktiva. Byggjätten Skanska får hård kritik i en rapport från Bygg- och träarbetareinternationalen. "Vi främjar goda relationer med arbetsorganisationer, fack­föreningar och företrädare för arbetstagarna." Så skriver byggjätten Skanska . Företaget har också anslutit sig till , ett initiativ där undertecknarna förbinder sig att följa tio rekommendationer om bland annat arbetsrätt, mänskliga rättigheter och miljöhänsyn.

 • 2016-10-18

  Vectura vill växa

  (Realtid.se)

  Investors fastighetsbolag Vectura har idag en balansomslutning på 3 miljarder kronor men ambitionen är att den ska vara tvåssiffrig inom närtid, berättar Vecturas vd Susanne Ekblom för Fastighetsvärlden. Expansionen kommer att ske inom samhällsfastigheter, i sjukvård- och omsorgsfastigheter där Investorbolaget Aleris ska bedriva verksamhet. Men det kan även bli aktuellt att öka inom kontorsfastigheter. Expansionen kommer vara inriktad på samverkan med andra bolag bland annat inom Investorsfären.

 • 2016-10-18

  Lagbastvist når Arbetsdomstolen

  (Byggnadsarbetaren)

  I morgon når en infekterad stridsfråga Arbetsdomstolen. BI har stämt Byggnads för att stoppa lagbasträffar på betald arbetstid. Hösten 2013 kallade Byggnads Stockholm-Gotland till lagbaskonferens. Det blev upprinnelsen till en tvist som i morgon når Arbetsdomstolen, AD. ‒ Sedan urminnes tider har det fungerat så att man får gå på betald arbetstid men nu rekommenderade Sveriges Byggindustrier plötsligt sina medlemmar att varken ge ledigt eller betala. Då lade vi tolkningsföreträden så att man fick gå ändå, säger Ulf Kvarnström, Byggnads ombudsman för

 • 2016-10-17

  JM med i Solelkommissionen

  (Byggnyheter.se Senaste Nytt)

  "Det här är ett viktigt led" JM har gått med i Solelkommissionen som anser att man bör tillvarata solens energi och att fastighetsägare ska ha möjlighet att producera sin egen solel. För att kunna tillvarata solens energi anser Solelkommissionen att fastighetsägare bör ha rätt att producera sin egen solel, oberoende av lokalisering, hur fastigheterna ägs eller vilken verksamhet som bedrivs i dessa. För att det ska bli praktiskt möjligt krävs en förändrad lagstiftning som ger elkunder, privata såväl som företag, enkla och långsiktiga förutsättningar att

 • 2016-10-17

  Skanska investerar i stort kontorsprojekt i Uppsala

  (Branchaktuellt Kontor)

  Skanska investerar 340 miljoner kronor i kontorshuset Juvelen i Uppsala. Bygguppdraget tillfaller Skanska Sverige. Investeringen kommer att bokföras av Skanska Kommersiell Fastighetsutveckling i det fjärde kvartalet 2016. Kontorshuset på sju våningar intill Uppsala station är utvecklat av Skanska i samarbete med Utopia arkitekter och omfattar totalt 11 550 kvadratmeter brutto (BTA). Utöver kontorslokaler kommer bottenplanet att innehålla restaurang och kommersiella lokaler.

 • 2016-10-14

  NCC vinstvarnar

  (Sydsvenskan Ekonomi)

  Byggbolaget NCC varnar för att vinsten för tredje kvartalet blir lägre än väntat. Orsaken är projektnedskrivningar i Norge på 290 miljoner kronor. Rörelseresultatet beräknas uppgå till 503 miljoner kronor, att jämföra med 720 miljoner kronor motsvarande period i fjol. Den norska verksamheten har dragits med problem en längre tid. NCC uppger bristfällig projektstyrning i redan färdigställda projekt som bakomliggande orsak.

 • 2016-10-14

  MKB Fastighet upphandlar rekordhöga volymer

  (Branschaktuellt byggnationer)

  För att försöka åstadkomma att denna rekordhöga byggtakt kan hållas, genomför MKB nu ett nytt sätt att upphandla. Målsättningen är att skapa en leveranskapacitet under de närmaste åren för 2 500 nya bostäder med option för ytterligare nära 1 000 bostäder. - MKB:s vision är att medverka till Hem för var och en. Detta vill vi göra tillsammans med marknaden. I denna upphandling är ambitionen att attrahera flera aktörer genom att erbjuda stora volymer över tid. Genom att anpassa de kommande bostadshusen och ge utrymme för den kunskap och kreativitet som finns hos entreprenörerna hoppas vi kunna få ner priserna samtidigt som vi skapar förutsättningar för leverantörerna att göra bra affärer, säger MKB:s VD Terje Johansson i en kommentar.

 • 2016-10-14

  Akelius nya miljardförsäljning

  (Affärsvärlden)

  Fastighetsbolaget Akelius säljer 31 fastigheter i Halmstad och Eskilstuna med 1.763 lägenheter till Willhem. Priset uppgår till 2,8 miljarder kronor, 23.500 kronor per kvadratmeter och tillträde sker i mars. "I och med försäljningen finns 83 procent av våra lägenheter i städer med mer än 1 miljon invånare. Det är vår trygghet", säger Akelius vd Pål Ahlsén i ett pressmeddelande.

 • 2016-10-14

  "Borde ha varit hälften-hälften"

  (Byggnadsarbetaren)

  Nio av tio som utbildades var chefer I veckan avslöjade vi att 75 miljoner kronor till en delvis LO-finansierad utbildningssatsning tog slut i förtid ‒ och att nio av tio deltagare var chefer. LO försvarar den skeva fördelningen men skyddsombud från Byggnads är kritiska. I slutet av förra året beslutade LO, PTK och Svenskt Näringsliv att genomföra en särskild satsning på arbetsmiljöutbildning för arbetsmiljöombud, skyddsombud och chefer. 75 miljoner kronor i gemensamma medel från Afa Försäkring var tänkta att räcka fram till 2018 men tog till följd av

Vill du veta mer om Ledaravtalet?

Du hittar film samt skrifter framtagna tillsammans med arbetsgivarorganisationer inom den byggnära sektorn på den här sidan.

Ny skrift om gemensamma utgångspunkter för lokal facklig verksamhet

En ny skrift är framtagen för att underlätta ditt fackliga arbete. Den är gemensamt framtagen av Sveriges Byggidustrier, Ledarna, Sveriges Ingenjörer och Unionen. Läs och ladda ner skriften


Bli vinnare i ditt eget lönesamtal

Ett av årets viktigaste samtal är ditt eget lönesamtal. Väl förberedd ökar möjligheterna för att du får ett bra samtal om din utveckling och din lön. Ta del av våra tips (pdf) 

 


Läs vår branschrapport!


En säker arbetsplats


Här hittar du foldern En säker arbetsplats. Med denna skrift vill vi öka ditt engagemang i och dina kunskaper om arbetsmiljöfrågorna genom att redogöra för några av de viktigaste delarna i ett bra arbetsmiljöarbete.


Hitta vägledning genom våra chefsguider

Vill du veta mer om allt ifrån arbetsrätt till karriär, lön och jämställdhet? Hitta svaren i våra chefsguider!

Bli medlem