Bransch – Bygg/fastighet

Ju mer kunskap och insikt om din omvärld, desto bättre blir du som chef! Bra chefer och ett gott ledarskap föder framgång – människor växer och verksamheter utvecklas.

Branschansvarig på Ledarna

Som branschansvarig uppmärksammar jag händelser och trender inom Bygg och Fastighetsbranschen. Fokus är inställt på nyheter, verksamhets- och ledarskapsfrågor som påverkar dig som chef inom dessa branscher och bevakningen kommer att följa alla delar i branschen så som hus och anläggningsbyggande, installatörer och övriga specialentreprenörer. Även byggherrefrågor, fastighetsförvaltning och byggrelaterade konsulter inkluderas i min bevakning.

Ledarnas branschbevakning kan ses som komplement till föreningen Byggchefernas bevakning och andra nyhetsbrev i branschen. 

I mitt uppdrag som branschansvarig ingår också att tydliggöra och lyfta fram de perspektiv som är viktiga för dig som chef i din bransch – både i media och i kontakter med arbetsmarknadens parter och beslutsfattare i samhället.

/Irena Franzén, bransch- och avtalsansvarig på Ledarna
Kontakta mig gärna om branschfrågor!
irena.franzen@ledarna.se

 


 

Nyheter om branschen

 • 2017-08-23

  Ny rapport: Machokultur leder till dödsolyckor

  (Personal & Ledarskap)

  Visa sig stark, våga ta risker, inte vara så smärtkänslig. Det är beteenden som premieras i det forskningen beskriver som maskulina kulturer. Och det är också kulturer som finns i de mer olycksdrabbade branscherna bygg, industri, transport samt skogs- och jordbruk.

  Gunilla Olofsdotter är docent i sociologi på Mittuniversitetet och en av rapportförfattarna till Arbetsmiljöverkets kunskapssammanställning. – Vi har gått igenom svensk och internationell forskning. Även om den inte är omfattande är den tydlig. Det finns föreställningar om maskuliniteter, om hur man som man ska bete sig och detta påverkar risktagande i arbetet, säger hon. M achokulturen återspeglar sig även på de kvinnor som finns i branscherna.

   

 • 2017-08-22

  Hyresmarknadschef till Fastighetsägarna

  (Fastighetsnytt Nyheter)

  Nathalie Brard blir chef hyresmarknad på Fastighetsägarna Stockholm. Hon kommer därmed att leda organisationens årliga hyresförhandlingar. Brard kommer närmast från tjänsten som förhandlingschef på Fastighetsägarna Service. – Nathalie har redan bidragit till vårt näringspolitiska arbete under en längre tid. Det känns fantastiskt roligt att hon nu kliver in i det arbetet på heltid. Med sin breda kompetens inom fastighetsbranschen och långa erfarenhet av att arbeta med våra medlemmar har hon mycket att tillföra, säger Billy McCormac, vd Fastighetsägarna Stockholm.

 • 2017-08-18

  Catharina Elmsäter-Svärd ny vd för Sveriges Byggindustrier

  (Fastighetssverige Karriär)

  Catharina Elmsäter-Svärd har utsetts till ny vd för Sveriges Byggindustrier. Elmsäter-Svärd kommer närmast från egen verksamhet och har tidigare bland annat varit infrastrukturminister samt finanslandstingsråd i Stockholms läns landsting. Elmsäter-Svärd tillträder den 1 oktober 2017.


  – Vi är väldigt glada att kunna välkomna Catharina Elmsäter-Svärd som vd för Sveriges Byggindustrier. I en tid när svensk byggbranschs betydelse för att lösa samhällsutmaningarna blir allt större behövs en vd som kan kombinera kunskap om politiska processer med erfarenhet från både medlemsorganisationer och näringslivet. Och som dessutom har ett gediget och tryggt ledarskap. Det är precis vad vi får med Elmsäter-Svärd, säger Svante Hagman, styrelseordförande för Sveriges Byggindustrier.

 • 2017-08-17

  Susanna Ohlin, ny affärsområdeschef på Ramböll

  (Svenskbyggtidning.se Bygg & Fastighet)

  Ramböll vill växa snabbare i Västsverige och har därför anställt Susanna Ohlin som affärsområdeschef för Samhällsbyggnad Väst. Susanna har lång erfarenhet från branschen och kommer närmast från en tjänst som chef för Väg på Sweco i Göteborg. – Det känns väldigt roligt att bli en del av Ramböll. Jag är stolt över förtroendet att få stärka och leda affärsområdet Samhällsbyggnad Väst. Att arbeta med helheten inom samhällsbyggnad med invånarna i fokus för våra tjänster känns oerhört spännande, säger Susanna Ohlin.

 • 2017-08-16

  Branschen halvvägs mot jämställda ledningsgrupper

  (Fastighetstidningen)

  Andelen kvinnor på maktpositioner fortsätter att öka i den traditionellt mansdominerade fastighetsbranschen. Mer än hälften av alla företag i branschen har i dag en jämställd ledningsgrupp. Det visar en ny undersökning från Fastigo, fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation. Mer än hälften av företagen i fastighetsbranschen, 52 procent, har i dag en jämställd ledningsgrupp, med en könsfördelning om minst 40/60 procent. Andelen kvinnliga vd:ar har växt från 18 procent år 2014 till 23 procent i dag.

 • 2017-08-16

  "Spännande tid för samhällsbyggnad!"

  (Infrastrukturnyheter.se Toppnyheter)

  Mats Påhlsson, chef för ÅF:s division för infrastruktur, som har arbetat med samhällsbyggnad sedan slutet av 70-talet, konstaterar att det är en spännande tid för samhällsbyggnad. – Jag har aldrig upplevt en större samhällsbyggnadsförändring än den som nu pågår. Idag ses det inte enbart som en logistisk utmaning där det handlar om att få hus att inrymma tillräckligt många människor eller arbetsplatser, utan nu är det mer fokus på att bygga städer där människor mår bra, kan leva och utvecklas i, säger Mats Påhlsson.

 • 2017-08-11

  Experten: En bokrasch vore bra för Sverige

  (Veckans Affärer Nyheter)

  En bokrasch i Sverige skulle lösa flera problem, enligt Nordeas chefsanalytiker. "Problemet med tillgångspriser är att de inte brukar stå stilla, de tenderar att gå upp eller ned. I valet mellan uppgång och nedgång anser jag att det finns fler fördelar med en nedgång… för Sverige som helhet vore det önskvärt". Det säger Nordeas chefsanalytiker Andreas Wallström till .

 • 2017-08-04

  Konkurserna ökar i byggbranschen

  (Byggnadsarbetaren)

  Byggbranschen en av de värst drabbade Konkurserna fortsätter att öka i byggbranschen. Ökningen var 22 procent mellan januari-juli förra året och samma period i år. Förra året gick 529 företag i konkurs under månaderna juni-juli. I år gick 644 företag i konkurs under samma period. Samtidigt skedde en ökning med runt 70 konkurser bara mellan juni och juli. Byggbranschen är en av de branscher där konkurserna är flest, trots att det råder högkonjunktur i byggandet.

 • 2017-08-04

  "Tyvärr inte förvånad att olyckor händer"

  (Byggnadsarbetaren)

  Expert på brokonstruktioner om formrasen Byggbranschen måste bli bättre på att lära av tidigare olyckor. Formras som det i Ludvika ska inte få hända, anser broexperten Håkan Sundquist. Han är idag professor emeritus i brobyggnad vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Han har genom åren följt allvarliga formras vid brobyggnad och själv utrett flera. -Tyvärr är jag inte förvånad över att olyckor händer. Byggbranschen har hittills varit dålig på att lära av tidigare misstag, säger han.

 • 2017-08-03

  Stor arbetskraftsbrist hindrar byggande

  (Byggnadsarbetaren)

  Byggföretagen tror på stark konjunktur Fyra av fem byggföretag säger att arbetskraftsbrist är det främsta hindret för byggande idag. Det visar den senaste Konjunkturbarometern för juli. I Konjunkturinstitutets rapport anger byggföretagen att byggandet och sysselsättningen har ökat de senaste månaderna men de tror också på en fortsatt ökning och är mer optimistiska än normalt. Störst är förväntningarna bland husbyggarna. Samtidigt anser närmare fyra av fem byggföretag att brist på arbetskraft är det största hindret för ett ökat byggandet.

 • 2017-08-01

  Serneke förstärker koncernledningen

  (Fastighetssverige Bolag)

  Serneke Group förstärker koncernledningen med Robin Gerum som ansvarig för affärsutveckling och med Jonas Fjellman som tar över posten som HR-chef.

 • 2017-07-04

  Hon tar över som vd för Stena Fastigheter

  (Fastighetstidningen)

  Cecilia Fasth tillträder som vd och koncernchef den 1 januari 2018. Hon kommer närmast från Castellum där hon är vd för Region Väst och har dessförinnan en lång erfarenhet inom fastighetsbranschen. Christel Armstrong Darvik lämnar över rollen efter elva år.
  – Det har varit fantastiskt att få vara med om den spännande resa som Stena Fastigheter haft under alla de år jag varit här som koncernchef. Speciellt stolt är jag över alla medarbetare och hur vi tillsammans lyckats utveckla bolaget och våra områden med hjälp av Relationsförvaltning. Det är också roligt att ha lyckats dra igång den omfattande nyproduktion som nu pågår med 500 – 1 000 nya bostäder per år, säger Christel Armstrong Darvik.

 • 2017-07-04

  Skanska utvecklar plattform för digitalt byggande

  (stockholmsbyggnyheter.se Toppnyheter)

  Skanska Sverige har inlett ett samarbete med Hexagon PPM för att utveckla en unik digital plattform för att korta byggtider och minska slöseri med resurser.  I ett första skede kommer den nya plattformen att koppla samman 3D-modeller med de system som hanterar tid och kostnader. På så sätt är det möjligt att snabbt överblicka vilka konsekvenser exempelvis en ny vägg eller en ny produktionsmetod kan få för projektet som helhet, vilket kommer att kunna spara tid och kostnader. På sikt kommer även andra system som exempelvis logistik att kopplas på.

 • 2017-07-04

  Efter byggboomen: miljardregn över ägarna

  (Byggnadsarbetaren)

  Fyra storbolag delar ut sex miljarder kronor Den starka byggkonjunkturen lämnar tydliga avtryck i byggbolagens resultat. Något som gynnar aktieägarna. Jämfört med 2015 så höjdes aktieutdelningen för 2016 med 20 procent. Byggnadsarbetaren har sammanställt aktieutdelningen för 2016 för de fyra byggjättarna Skanska, NCC, Peab och JM. Siffrorna visar att de delar ut mer än någonsin. Skanska delade ut mest. Där fick ägarna dela på 3 373 miljoner kronor. För Peabs del handlar det om 1 062 miljoner, NCC 867 och för JM 679 miljoner kronor.

 • 2017-07-03

  Ny vice vd på Stockholmshem

  (Fastighetsnytt Nyheter)

  Chef för vd-staben på Stockholmshem, Linus Johansson, blir nu även vice vd, enligt ett beslut som styrelsen fattade i juni.

 • 2017-06-27

  Kostsamt att halka efter i digitalisering

  (Fastighetstidningen)

  De stora bygg- och bostadsföretagen ser en tydlig ekonomisk vinning med en ökad digitalisering. Men de befinner sig bara i startgroparna. Det är den bild som tonar fram i rapporten ”Byggbranschen och digitalisering” från Svensk Byggtjänst. Undersökningen baseras på intervjuer med 300 chefer hos byggentreprenörer, installatörer och bostadsbolag.

 • 2017-06-20

  Byggstudenternas budskap mot sexism i branschen

  (Fastighetstidningen)

  Byggstudenten Hannah Leuchovius och hennes klasskompisar på Bräckegymnasiet i Göteborg rullade iväg från sitt utspring med ett protestbudskap om läget i byggbranschen. ”Vi river machokulturen & bygger Sverige. Tjejerna från bygg”, stod det sprayat på avgångsstudenternas flak. Bilden på byggstudenternas flak har spridits snabbt i flera medier sedan en lärare lagt ut den på Twitter. Nu strömmar påhejande reaktioner in. Bland annat från bostadsminister Peter Eriksson som skickat blommor, och Gustav Fridolin som hyllat protesten på sitt eget Instagram-konto, det berättar Hannah Leuchovius själv för tidningen Byggnadsarbetaren.

 • 2017-06-19

  Vd:ar utan vilja bromsar jämställdheten

  (Fastighetsnytt Nyheter)

  "Det kommer han aldrig att klara av, inte en chans", sa vd-Anders i ett panelsamtal apropå vd-Johans löfte om att uppnå en jämn könsfördelning i ledningen under det kommande året.

 • 2017-06-19

  Jättefusion i byggbranschen

  (Infrastrukturnyheter.se Toppnyheter)

  Byggnadsbolagen Lemminkäinen och YIT fusioneras och därmed uppstår ett nytt stort företag på den nordeuropeiska marknaden. Företagens affärsområden kompletterar varandra, heter det i ett pressmeddelande. Fusionen förverkligas så att Lemminkäinen går in i YIT. Det nya företagets sammantagna omsättning är 3,4 miljarder euro och fjolårets rörelsevinst var i fjol 85 miljoner euro. Bolaget har cirka 10 000 arbetstagare i 11 olika länder: Finland, Ryssland, Sverige, Norge, Danmark, Estland, Lettland, Litauen, Tjeckien, Slovakien och Polen, berättar tidningen

 • 2017-06-14

  Byggföretag jagar arbetskraft i utlandet

  (DN Ekonomi Senaste Nytt)

  Svensk byggsektor är på väg att koka över. Företagen får senarelägga projekt och skriker arbetskraft. Nu vänder sig allt fler till utlandet för att fylla hålen.

  Det byggs mer i Sverige än sedan miljonprogrammets dagar och ambitionerna inför framtiden är stora. Bostadsbristen är fortsatt stor, samtidigt är flera stora infrastrukturprojekt inplanerade. Byggbolagen är mer efterfrågade än någonsin. Men en flaskhals gör att det kan ta längre tid än önskat: det finns inte tillräckligt med arbetskraft. Följden blir att allt fler blickar mot utlandet.

Vill du veta mer om Ledaravtalet?

Du hittar film samt skrifter framtagna tillsammans med arbetsgivarorganisationer inom den byggnära sektorn på den här sidan.

Ny skrift om gemensamma utgångspunkter för lokal facklig verksamhet

En ny skrift är framtagen för att underlätta ditt fackliga arbete. Den är gemensamt framtagen av Sveriges Byggidustrier, Ledarna, Sveriges Ingenjörer och Unionen. Läs och ladda ner skriften


Utveckla ditt lönesamtal

Ett av årets viktigaste samtal är ditt eget lönesamtal. Väl förberedd ökar möjligheterna för att du får ett bra samtal om din utveckling och din lön. Ta del av våra tips (pdf) 


Läs vår branschrapport!


En säker arbetsplats


Här hittar du foldern En säker arbetsplats. Med denna skrift vill vi öka ditt engagemang i och dina kunskaper om arbetsmiljöfrågorna genom att redogöra för några av de viktigaste delarna i ett bra arbetsmiljöarbete.


Hitta vägledning genom våra chefsguider

Vill du veta mer om allt ifrån arbetsrätt till karriär, lön och jämställdhet? Hitta svaren i våra chefsguider!

Bli medlem