Bransch – Bygg/fastighet

Ju mer kunskap och insikt om din omvärld, desto bättre blir du som chef! Bra chefer och ett gott ledarskap föder framgång – människor växer och verksamheter utvecklas.

Branschansvarig på Ledarna

Som branschansvarig uppmärksammar jag händelser och trender inom Bygg och Fastighetsbranschen. Fokus är inställt på nyheter, verksamhets- och ledarskapsfrågor som påverkar dig som chef inom dessa branscher och bevakningen kommer att följa alla delar i branschen så som hus och anläggningsbyggande, installatörer och övriga specialentreprenörer. Även byggherrefrågor, fastighetsförvaltning och byggrelaterade konsulter inkluderas i min bevakning.

Ledarnas branschbevakning kan ses som komplement till föreningen Byggchefernas bevakning och andra nyhetsbrev i branschen. 

I mitt uppdrag som branschansvarig ingår också att tydliggöra och lyfta fram de perspektiv som är viktiga för dig som chef i din bransch – både i media och i kontakter med arbetsmarknadens parter och beslutsfattare i samhället.

/Irena Franzén, bransch- och avtalsansvarig på Ledarna
Kontakta mig gärna om branschfrågor!
irena.franzen@ledarna.se

 


 

Nyheter om branschen

 • 2017-05-18

  Karin Strömberg Ekström blir ny vd för Huge

  (Fastighetsaktien Senaste Nytt)

  Styrelsen för kommunägda Huge Fastigheter AB i Huddinge har utsett Karin Strömberg Ekström till ny vd för bolaget. 

  Hon kommer närmast från Fastighets AB Förvaltaren där hon varit chef för förvaltning och uthyrning och medlem i ledningsgruppen. Tidigare har Strömberg Ekström bland annat varit boservicechef och personalansvarig på Stiftelsen Stockholms Studentbostäder och chef för uthyrningen på AB Botkyrkabyggen. Hon tillträder sin nya tjänst på Huge senast den 1 september.

   

   

 • 2017-05-13

  Kvinnligt nätverk chockat av sexistiska kommentarer

  (Byggnadsarbetaren)

  Kvinnligt nätverk chockat av sexistiska kommentarer. Kamp mot machokultur
  "Kvinnor hör hemma i köket och i sängen" Snickaren och ombudsmannen Emmelie Renlund blev chockad. Under det senaste mötet med Näta, ett nätverk för kvinnliga byggnadsarbetare, fick deltagarna skriva ner kommentarer de fått på bygget.

 • 2017-05-12

  Fastigo och Fastighets tecknar kollektivavtal

  (dagensfastigheter.se Toppnyheter)

  Nyligen har Fastigo och Fastighetsanställdas Förbund tecknat ett treårigt kollektivavtal. Avtalet följer industrins märke som innebär kostnadsökningar på 6,5 procent på tre år. Avtalet berör cirka 10 000 anställda. - Förhandlingarna har stundtals varit tuffa men ändå konstruktiva och vi är nöjda med att ha träffat ett treårigt avtal helt i linje med industrins märke, säger Mona Finnström, vd för Fastigo, fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation.

 • 2017-05-12

  Politikerna vill ha billiga bostäder medan byggherrar och boende vill ha hållbara bostäder

  (B2BNyheter.se Bygg & Fastighet)

  Under de kommande åtta åren ska minst 700 000 bostäder byggas i Sverige för att möta framtidens behov. Det märks dock en växande oro i byggbranschen för att kvantitet ska vinna över kvalitet och därmed orsaka samhället stora underhållskostnader i framtiden.
  – Vi vill ha hållbara och gedigna material. Dåliga material ger dålig ekonomi och därför väljer vi kvalitet, lång hållbarhet och lågt underhåll, säger Eva Nordström, VD i SKB, Stockholms Kooperativa Bostadsförening, med knappt 8 000 lägenheter.
  – Man måste se på totalekonomin. Det kostar lite mera i början men man får en fantastisk fastighet som genererar pengar i längden, berättade hon för de nästan hundra arkitekter och folk i byggbranschen som deltog i vårens konferens om ”Totalekonomi och estetik” på Moderna Museet i Stockholm.

 • 2017-05-11

  Svante Hagman ny ordförande för Sveriges Byggindustrier

  (Svenskbyggtidning.se Bygg & Fastighet)

  I samband med årets Byggstämma valdes Svante Hagman, NCC AB, till ny förbundsordförande för Sveriges Byggindustrier. – Det ska bli mycket spännande att leda Sveriges Byggindustrier in i framtiden. Två viktiga framtidsfrågor för oss som bransch är hur vi skapar en sund konkurrens och en hållbar samhällsutveckling. Det är inte minst viktigt eftersom byggbranschen idag utvecklas mycket snabbt och samhällets behov av nya bostäder, vägar och järnvägar är större än på länge, säger Svante Hagman, ny förbundsordförande för Sveriges Byggindustrier.

 • 2017-05-11

  Kommunpolitiker i Sverige ser många hinder för bostadsbyggande

  (byggnyheter.se Toppnyheter)

  På uppdrag av Sveriges Byggindustrier har Demoskop intervjuat 4 181 kommunpolitiker om bristen på bostäder och hinder för bostadsbyggande. Hela 92 procent av kommunpolitikerna anser att behovet att bygga nya bostäder i deras kommun är mycket stort eller stort. Det finns också en betydande oro över hinder för nybyggnation.

 • 2017-05-11

  Sveriges Byggindustrier träffar statsministern för samtal om kompetensförsörjning

  (B2BNyheter.se Bygg & Fastighet)

  Sveriges Byggindustriers tillförordnade vd Mats Åkerlind har idag blivit inbjuden av statsminister Stefan Löfven samt bostadsminister Peter Eriksson för att diskutera kompetensförsörjning inom byggbranschen. – Det råder stor brist på kompetens inom byggbranschen där över 60 procent av våra medlemsföretag uppger att bristen på just arbetskraft är ett hinder för att de ska kunna växa. För att klara kommande åldersavgångar behöver vi över 40000 nya medarbetare och för att överhuvudtaget klara av att bygga bort bostadskrisen behöver vi många fler. Det är en stor utmaning både för oss men också för regeringen säger Mats Åkerlind, tf vd Sveriges Byggindustrier.

 • 2017-05-11

  Svante Hagman är Sveriges Byggindustriers nya ordförande

  (stockholmsbyggnyheter.se Toppnyheter)

  Det var i samband med årets Byggstämma som Svante Hagman, NCC, valdes till ny förbundsordförande för Sveriges Byggindustrier. Svante Hagman har suttit med i Sveriges Byggindustriers styrelse sedan 2013. – Det ska bli mycket spännande att leda Sveriges Byggindustrier in i framtiden. Två viktiga framtidsfrågor för oss som bransch är hur vi skapar en sund konkurrens och en hållbar samhällsutveckling. Det är inte minst viktigt eftersom byggbransch idag utvecklas mycket snabbt och samhällets behov av nya bostäder, vägar och järnvägar är större än på länge, säger Svante Hagman.

 • 2017-05-11

  Stockholms byggbransch skjuter i höjden

  (byggnyheter.se Toppnyheter)

  Stockholms Handelskammare presenterar statistik som konstaterar att ekonomin i Stockholms län är fortsatt stark första kvartalet 2017. Byggindustrin uppvisar de högsta siffrorna på sex år. Konjunkturindikatorn för Stockholms län minskar marginellt från 103,9 till 103,3. - Byggbranschen uppvisar de starkaste siffrorna på hela sex år. Det är positivt eftersom den är sysselsättningsintensiv och en viktig motor för hela ekonomin.

 • 2017-05-11

  Arbetslösheten ökar - samtidigt råder kompetensbrist inom byggbranschen

  (byggnyheter.se Toppnyheter)

  Arbetsförmedlingen har presenterat nya siffror kring arbetsmarknadsläget. För första gången sedan 2013 stiger antalet arbetslösa. Antalet långtidsarbetslösa, det vill säga personer som varit utan arbete i 12 månader eller mer, fortsätter att öka. På ett år har antalet långtidsarbetslösa ökat med drygt 3 000 personer och uppgår nu till 149 000 personer.

 • 2017-05-11

  Het byggkonjunktur lyfter Peabs vinst

  (Sydsvenskan Ekonomi)

  Byggsektorn går för högvarv. Arkivbild. Bild: Hasse Holmberg / TT Den höga temperaturen i byggsektorn ger avtryck i Peabs kvartalsrapport. Byggföretaget redovisar en vinst före skatt på 311 miljoner kronor för första kvartalet 2017. Det kan jämföras med vinsten på 146 miljoner kronor motsvarande period i fjol. Omsättningen uppgick till 11,2 miljarder kronor, jämfört med 8,5 miljarder ett år tidigare. Orderingången sjönk något och var 11,1 miljarder kronor, jämfört med 11,9 miljarder kronor första kvartalet 2016.

 • 2017-05-08

  Nio av tio kommunpolitiker ser ett stort byggbehov

  (Svenskbyggtidning.se Bostad)

  Trots rekordhög byggtakt ökar bostadsbristen i kommunerna. Enligt Boverket råder underskott på bostäder i 255 av 290 kommuner. Bilden bekräftas av tillfrågade kommunpolitiker i en ny undersökning som Demoskop utfört på uppdrag av Sveriges Byggindustrier. – Hela 92 procent av kommunpolitikerna anser att behovet att bygga nya bostäder i deras kommun är mycket stort eller stort. Det finns också en betydande oro över hinder för nybyggnation, säger Björn Wellhagen, näringspolitisk chef, Sveriges Byggindustrier.

 • 2017-05-06

  Tjänstemannaavtal klart för Fastigo

  (Fastighetsnytt Nyheter)

  Årets avtalsrörelse börjar närma sig sitt slut och nu har Fastigo kommit överens med Unionen, Vision, Ledarna, Sveriges Ingenjörer och Sveriges arkitekter om nya kollektivavtal för tjänstemän i fastighetsbranschen.

 • 2017-05-06

  Sveriges Byggindustrier: Inspektera de mindre seriösa företagen

  (DN Ekonomi Senaste Nytt)

  Machokulturen bidrar till olyckor. Det medger Byggnads och Sveriges Byggindustrier, BI. – Men svenska företag med avtal har gjort stora framsteg. Arbetsmiljöverket borde hålla bättre koll på de mindre seriösa företagen, säger BI:s vd Mats Åkerlind.

 • 2017-05-05

  "Underentreprenörerna måste med"

  (Byggnadsarbetaren)

  Ny rapport om dödsolyckor och risker i bygg Dödsolyckorna är flest i byggbranschen. "Alla på bygget, också underentreprenörerna, måste med i säkerhetsarbetet för att jobben ska bli säkra", säger forskaren Jan Johansson. Han presenterade rapporten "Risker och säkerhetsarbete i byggbranschen" i samband med en konferens om att förebygga dödsolyckor i arbetslivet, arrangerad av Arbetsmiljöverket. Den var en av fyra rapporter som verket presenterade. Han ser flera orsaker till att byggbranschen är så drabbad av olyckor, att där sker flest dödsolyckor.

 • 2017-05-05

  Hon vann årets Murvelpris

  (Medievärlden)

  Anna Levin, journalist på NA, fick Murvelpriset 2017, för sin granskning av bostadbolaget Öbos tjänstebilar. Juryns motivering: ”Ett klassiskt gräv med underifrånperspektiv som avslöjade att de redan privilegierade hade tjänster med fina förmåner – i strid med Örebro kommuns policybeslut. Politikerna togs på sängen och resultatet blev att Öbo i framtiden slopar tjänstebilar för nya chefer.” 

 • 2017-05-05

  Nytt avtal mellan Byggnads och Sveriges Byggindustrier

  (Fastighetsnytt Nyheter)

  Arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier har träffat ett nytt avtal med fackförbundet Byggnads inom ramen för industrins märke på 6,5 procent över tre år.

 • 2017-05-05

  Högsta antalet färdigställda bostadslägenheter sedan 1992

  (dagensfastigheter.se Toppnyheter)

  Nya siffror från SCB för 2016 visar att antalet färdigställda bostadslägenheter är det högsta sedan 1992. I flerbostadshusen var 54 procent av nybyggnationerna hyresrätter. Detta skriver Sveriges Byggindustrier i ett pressmeddelande. - Vi är glada över att bostadsbyggandet har tagit fart. Noterbart är att mindre lägenheter ökar mest. Branschen tar ansvar för ett blandat bestånd. Fler unga vuxna ges möjlighet att etablera sig på bostadsmarknaden, säger Björn Wellhagen, näringspolitisk chef, Sveriges Byggindustrier i pressmeddelandet.

 • 2017-05-04

  Machokultur leder till fler dödsolyckor

  (DN Ekonomi Senaste Nytt)

  Av de totalt 147 förvärvsarbetande som 2013–2016 förolyckades på grund av jobbet var bara åtta kvinnor, det är knappt 6 procent. De flesta dödsolyckorna drabbar män i arbetaryrken. Främst jord- och skogsbruk, byggverksamhet, tillverkning och transport. Dödsorsakerna handlar om klämning, maskinolyckor, fall och vältande fordon.

 • 2017-05-04

  Mats Åkerlind: "Ett historiskt avtal"

  (Byggnadsarbetaren)

  Är också nöjd med byggavtalet Parterna blev igår överens om ett nytt byggavtal. Mats Åkerlind, förhandlingschef vid Sveriges Byggindustrier, går så långt som att kalla avtalet historiskt. Förhandlingarna mellan Byggnads och Sveriges Byggindustrier som pågått under våren blev en odramatisk avtalsrörelse. Enligt Mats Åkerlind har båda parter tagit med sig erfarenheter från förra årets förhandlingar och i år har det inte varit lika högt tonläge och bra diskussioner.

Vill du veta mer om Ledaravtalet?

Du hittar film samt skrifter framtagna tillsammans med arbetsgivarorganisationer inom den byggnära sektorn på den här sidan.

Ny skrift om gemensamma utgångspunkter för lokal facklig verksamhet

En ny skrift är framtagen för att underlätta ditt fackliga arbete. Den är gemensamt framtagen av Sveriges Byggidustrier, Ledarna, Sveriges Ingenjörer och Unionen. Läs och ladda ner skriften


Utveckla ditt lönesamtal

Ett av årets viktigaste samtal är ditt eget lönesamtal. Väl förberedd ökar möjligheterna för att du får ett bra samtal om din utveckling och din lön. Ta del av våra tips (pdf) 


Läs vår branschrapport!


En säker arbetsplats


Här hittar du foldern En säker arbetsplats. Med denna skrift vill vi öka ditt engagemang i och dina kunskaper om arbetsmiljöfrågorna genom att redogöra för några av de viktigaste delarna i ett bra arbetsmiljöarbete.


Hitta vägledning genom våra chefsguider

Vill du veta mer om allt ifrån arbetsrätt till karriär, lön och jämställdhet? Hitta svaren i våra chefsguider!

Bli medlem