Bransch – Bygg/fastighet

Ju mer kunskap och insikt om din omvärld, desto bättre blir du som chef! Bra chefer och ett gott ledarskap föder framgång – människor växer och verksamheter utvecklas.

Branschansvarig på Ledarna

Som branschansvarig uppmärksammar jag händelser och trender inom Bygg och Fastighetsbranschen. Fokus är inställt på nyheter, verksamhets- och ledarskapsfrågor som påverkar dig som chef inom dessa branscher och bevakningen kommer att följa alla delar i branschen så som hus och anläggningsbyggande, installatörer och övriga specialentreprenörer. Även byggherrefrågor, fastighetsförvaltning och byggrelaterade konsulter inkluderas i min bevakning.

Ledarnas branschbevakning kan ses som komplement till föreningen Byggchefernas bevakning och andra nyhetsbrev i branschen. 

I mitt uppdrag som branschansvarig ingår också att tydliggöra och lyfta fram de perspektiv som är viktiga för dig som chef i din bransch – både i media och i kontakter med arbetsmarknadens parter och beslutsfattare i samhället.

/Irena Franzén, bransch- och avtalsansvarig på Ledarna
Kontakta mig gärna om branschfrågor!
irena.franzen@ledarna.se

 


 

Nyheter om branschen

 • 2016-12-01

  Vill modernisera konsultbranschen

  (Byggvärlden nyhet)

  Anna Sjöström 1 Dec 2016 Niklas Sörensen är ny vd på Ramböll Sverige, han tillträdde i början av november. Han vill göra Rambölls riktning tydligare. Foto: Ramböll Niklas Sörensen är tillbaka på Ramböll. Nu i rollen som vd.  Han tycker att konsultbranschen måste moderniseras och att konsulterna ska ta en mera proaktiv roll.

 • 2016-12-01

  NCC finalist till årets Digital Disruptor i cirkulär ekonomi vid World Economic Forum

  (B2BNyheter.se Företagsnyheter)

  World Economic Forum har utsett NCC: s plattform för smartare hantering av sekundära material, Loop Rocks, som finalist till priset årets Digital Disruptor inom cirkulär ekonomi. – Vi är hedrade att World Economic Forum väljer NCC som en av finalisterna för detta prestigefyllda pris. Plattformen som vi har tagit fram är ett bra exempel på hur vi kan ta nya positioner i vårt ekosystem och bidra till en cirkulär ekonomi, säger Jyri Salonen affärsområdeschef för NCC Industry.

 • 2016-12-01

  Peab satsar på unga yrkesarbetare

  (Svenskbyggtidning.se Bygg & Fastighet)

  Bristen på yrkesarbetare är stor. Inte minst inom byggbranschen. – Att satsa på yrkesarbetare är en del av vårt samhällsansvar. Vi är det enda branschföretaget som har en egen gymnasieskola som helt prioriterar hantverksyrket, säger Maria Hernroth, VD Peabskolan, med anledning av Peabs engagemang i pågående yrkes-EM i Göteborg.

 • 2016-12-01

  Ökning av byggkonkurser

  (Byggnadsarbetaren)

  Totalt sett minskar konkurserna Företagskonkurserna fortsätter att minska med 13 procent i hela landet. Däremot ökar konkurserna inom byggindustrin. För andra månaden i rad minskar företagskonkurserna med 13 procent jämfört med november månad förra året. Det visar konkursstatistik från UC, affärs- och upplysningsföretag. Det är en generell positiv utveckling i hela landet, med undantag för Blekinge och Örebro län. När det gäller byggindustrin ökar däremot konkurserna i november med 7 procent, jämfört med samma period förra året.

 • 2016-11-30

  Newsec och Basale går samman

  (B2BNyheter.se Bygg & Fastighet)

  Newsec har nått en överenskommelse med OBOS om att köpa alla aktier i Basale. Det betyder att Basale blir en del av Newsec Asset Management från och med den 1 januari 2017. För Newsec är detta ett strategiskt drag för att stärka positionen på den nordiska marknaden. För Basale ger det större möjligheter att växa i nya riktningar och att investera mer i kollegor och kunder.

 • 2016-11-30

  Det här är Sveriges 500 största företag 2016

  (Veckans Affärer Nyheter)

  I över 30 år har Veckans Affärer rankat Sveriges 500 största företag. En hel del är sig likt år efter år, men det sker också en allt snabbare föryngring – år 2016 även i toppen. Tillsammans omsätter de 500 största företagen i Sverige 6 384 miljarder kronor, en ökning med lite drygt 5 procent sedan året innan. Den sammanlagda vinsten för de 500 största svenska bolagen blev 651 miljarder kronor, en ökning med lite drygt 9 procent. Sveriges 500 bolagsjättar sysselsatte det senaste året 2 313 178 personer världen över, i princip oförändrat jämfört med året

 • 2016-11-30

  Energieffektivisering och förnybart viktigast för att nå klimatmålen

  (Supermiljöbloggen)

  Satsning på energieffektivisering och förnybar energi är de viktigaste åtgärderna för att inte gå över tvågradersgränsen, enligt en rapport från International Energy Agency (IEA). Rapporten bygger på ett scenario där klimatmålen nås med befintlig teknik och utan att BNP påverkas. Kostnaderna för förnybar energi sjunker. För solceller har kostnaden minskat med två tredjedelar mellan 2010 och 2015. Kostnaden för landbaserad vindkraft har minskat med 30 procent under samma tid.

 • 2016-11-29

  HSB Göteborg känner segervittring

  (Svenskbyggtidning.se Bygg & Fastighet)

  HSB brf Studio 1 i Örgryte Torp är ett av fyra nominerade projekt till årets Kasper Salin-pris 2016. Plats på Cirkus i Stockholm är, förutom arkitekten Johannes Norlanders team, även en förväntansfull skara från HSB Göteborg. – Det känns som vi redan vunnit. HSB Studio 1 är så omtyckt av de boende och det är ju det finaste priset som en byggherre kan få, säger Lena Josgård, chef mark och projektutveckling på HSB Göteborg.

 • 2016-11-29

  Fastighets AB Stenvalvet rekryterar Förvaltningschef

  (B2BNyheter.se Bygg & Fastighet)

  Stenvalvet rekryterar Mattias Tegefjord som ny Förvaltningschef. Mattias är civilingenjör och har mångåriga chefs- och ledarerfarenheter från olika företag inom fastighetsbranschen. Närmast kommer Mattias från Byggmästare Anders J Ahlström Fastighets AB där han arbetat som VD i tre år.

 • 2016-11-29

  Nixu stöder den svenska byggsektorns ID06 i IT-kampen mot ekonomisk brottslighet

  (Svenskbyggtidning.se Bygg & Fastighet)

  Den svenska byggsektorn har under lång tid arbetat med åtgärder för att motverka svartjobb och annan ekonomisk brottslighet vilket, utöver minskade skatteintäkter för staten, leder till osund konkurrens, ökade säkerhetsrisker på arbetsplatserna samt minskad trygghet för anställda i byggsektorn. Från och med januari 2016 kräver lagen i Sverige att alla de som arbetar på byggarbetsplatser registreras elektroniskt. Målsättningen är att minska mängden svartjobb och främja sund konkurrens i hela sektorn.

 • 2016-11-29

  Svenska fastighetsmiljardären som vill hjälpa flyktingar – "behandlas skamligt illa"

  (Veckans Affärer Nyheter)

  Miljardären Roger Akelius är känd för sin storsinta välgörenhet. Inför julen uppmanar han nu svenskarna att skänka pengar till krigsdrabbade och flyktingar – genom att dubbla upp donationerna från egen kassa. Fastighetsmagnaten Roger Akelius tänker i år personligen se till att världens krigsdrabbade får den hjälp de förtjänar. Det skriver Dagens Industri. Akelius är särskilt frustrerad över situationen i Mellanöstern: "Jag skäms över hur Europas politiker söker poäng från främlingshatare.

 • 2016-11-28

  Nytänkandet är byggbranschens ansvar

  (Byggvärlden nyhet)

  Sverige behöver drygt 700 000 nya bostäder fram till 2025. Men byggandet går för långsamt. Med nya byggmetoder och material är det möjligt att höja byggnadstakten utan att göra avkall på kvaliteten. Norge använder mer trä i byggandet än Sverige och det är ytterligare en anledning till att byggandet fungerar bättre där. Där har statliga program drivit på utvecklingen, men vi inom branschen borde själva ta ansvar för nytänkandet.

 • 2016-11-28

  Prognoscentret: ”Brexit sätter sina spår i byggbranschen”

  (B2BNyheter.se Bygg & Fastighet)

  ”Byggbranschen i Europa tvingades igenom ett verkligt stålbad efter finanskrisen. Den totala nybyggnationen rasade med drygt 40 procent och bostadsbyggandet närapå halverades. Det dröjde till 2014 innan investeringarna började öka igen men uppgången har varit svag och förväntningarna på branschens utveckling under de kommande åren har sänkts.

 • 2016-11-28

  Ny ordförande i Sveriges Arkitekter

  (Byggnyheter.se Senaste Nytt)

  Louise Masreliez ny på posten Louise Masreliez har valts till ny ordförande för Sveriges Arkitekter. Hon är arkitekt SAR/MSA och partner och vd i Marge Arkitekter. Förbundet får en ordförande som ska arbeta för att öka kunskapen om arkitektur i samhället och som också brinner för kulturarvs- och forskningsfrågor. – Det intressanta med uppdraget är att kunna bidra till en ökad insikt hos allmänheten om vad arkitekter kan bidra med specifikt. Social hållbarhet och integration är exempel på aktuella områden där arkitekter kan göra stor skillnad, säger

 • 2016-11-25

  Ny fastighetschef på Älvstranden Utveckling

  (B2BNyheter.se Bygg & Fastighet)

  Annica Tisell har fått tjänsten som fastighetschef på Älvstranden Utveckling i hård konkurrens. Hon tillträder den 1 december. Annica har med sin långa erfarenhet inom fastighetsbranschen och sitt breda kontaktnät just den kompetens vi behöver i bolaget. Hon har ett högt förtroende hos medarbetarna och tar sig an uppgiften med stor energi. Vi känner att det här är helt rätt för bolagets utmaningar och är övertygade om att hon kommer att lyckas i sin nya viktiga roll, säger Marika Ogrelius, vice VD Älvstranden Utveckling.

 • 2016-11-25

  Fabege huvudägare i Friends Arena

  (Byggnyheter.se Senaste Nytt)

  Förvärvar Solna stads, Peabs och Jernhusens andelar Fabege förvärvar Solna stads, Peabs och Jernhusens andelar i Arenabolaget i Solna KB som äger Friends Arena. Efter förvärvet kommer Fabege och Svenska Fotbollförbundet gemensamt att driva den fortsatta utvecklingen av arenan. En förutsättning för transaktionen har varit fullföljande av ett sedan tidigare planerat kapitaltillskott. Detta enligt ett pressmeddelande från Fabege. Som en följd av kapitaltillskottet tillförs Arenabolaget fastigheten Nationalarenan 9, den så kallade Arenagate som utgör

 • 2016-11-24

  Ny vice vd till ByggPartner

  (Byggvärlden nyhet)

  Ny vice vd till ByggPartner Susanne Bengtsson 24 Nov 2016 ByggPartner förstärker koncernledning genom rekrytering av Fredrik Leo som ny vice VD med ansvar för entreprenadverksamheten.  Fredrik Leo är för närvarande avdelningschef inom NCC Building. Fredrik Leo är utbildad i Byggteknik och Miljöteknik vid Högskolan i Dalarna och startade sin karriär inom NCC som trainee 1998. Han har under sina 18 år på NCC haft flera ledande positioner bland annat som avdelningschef, affärschef, entreprenadchef, produktionsledare. Fredrik är idag avdelningschef inom NCC Building.

 • 2016-11-24

  Fler olycksfall med ackordslön

  (Byggnadsarbetaren)

  Byggnads hävdar att ackord ger bättre arbetsmiljö och uppmuntrar lagarbetet. Men en ny studie visar att löneformen också ökar risken för allvarliga arbetsolyckor. Av en enkätundersökning som besvarats av 703 slumpmässigt utvalda byggnadsarbetare framgår att 57 procent av de som har tidlön någon gång har råkat ut för en olycka på jobbet. Motsvarande andel för de som jobbar med ackordslön är 72 procent. Även när det gäller allvarliga arbetsolyckor är de med ackordslön överrepresenterade.

 • 2016-11-24

  JMs årliga arbetsmiljödag fokuserar på fallskador

  (Svenskbyggtidning.se Projekt)

  JMs vision är att ha helt skadefria arbetsplatser där alla medarbetare känner sig trygga. Den 24 november stannar JM-koncernen hela verksamheten för den årliga arbetsmiljödagen. Huvudtemat i år handlar om hur vi ska förebygga fall på samma nivå. JM sätter alltid hälsa och säkerhet i främsta rummet. Om en arbetsuppgift inte kan utföras säkert så ska den inte utföras alls. Alla medarbetare ska ha en god fysisk, organisatorisk och social arbetsmiljö, som också främjar en bra balans mellan arbetsliv och privatliv. Den 24 november stannar JM koncernen hela sin verksamhet för arbetsmiljödagen och aktualiserar vikten av en god arbetsmiljö.

 • 2016-11-23

  Serneke förstärker med pressansvarig

  (B2BNyheter.se Bygg & Fastighet)

  Serneke har rekryterat Johan Live som pressansvarig. Johan kommer att arbeta med att samordna och utveckla Sernekes pressarbete och medierelationer. Han kommer närmast från flygplatsbolaget Swedavia där han sedan 2010 har jobbat med dessa frågor. – Jag ser väldigt mycket fram emot att få jobba för ett företag som är i så stark utveckling och som har så mycket spännande projekt på gång. Det finns mycket att berätta för omvärlden om Sernekes verksamhet och visioner för framtiden, säger Johan.

Vill du veta mer om Ledaravtalet?

Du hittar film samt skrifter framtagna tillsammans med arbetsgivarorganisationer inom den byggnära sektorn på den här sidan.

Ny skrift om gemensamma utgångspunkter för lokal facklig verksamhet

En ny skrift är framtagen för att underlätta ditt fackliga arbete. Den är gemensamt framtagen av Sveriges Byggidustrier, Ledarna, Sveriges Ingenjörer och Unionen. Läs och ladda ner skriften


Bli vinnare i ditt eget lönesamtal

Ett av årets viktigaste samtal är ditt eget lönesamtal. Väl förberedd ökar möjligheterna för att du får ett bra samtal om din utveckling och din lön. Ta del av våra tips (pdf) 

 


Läs vår branschrapport!


En säker arbetsplats


Här hittar du foldern En säker arbetsplats. Med denna skrift vill vi öka ditt engagemang i och dina kunskaper om arbetsmiljöfrågorna genom att redogöra för några av de viktigaste delarna i ett bra arbetsmiljöarbete.


Hitta vägledning genom våra chefsguider

Vill du veta mer om allt ifrån arbetsrätt till karriär, lön och jämställdhet? Hitta svaren i våra chefsguider!

Bli medlem