Bransch – Bygg/fastighet

Ju mer kunskap och insikt om din omvärld, desto bättre blir du som chef! Bra chefer och ett gott ledarskap föder framgång – människor växer och verksamheter utvecklas.

Branschansvarig på Ledarna

Som branschansvarig uppmärksammar jag händelser och trender inom Bygg och Fastighetsbranschen. Fokus är inställt på nyheter, verksamhets- och ledarskapsfrågor som påverkar dig som chef inom dessa branscher och bevakningen kommer att följa alla delar i branschen så som hus och anläggningsbyggande, installatörer och övriga specialentreprenörer. Även byggherrefrågor, fastighetsförvaltning och byggrelaterade konsulter inkluderas i min bevakning.

Ledarnas branschbevakning kan ses som komplement till föreningen Byggchefernas bevakning och andra nyhetsbrev i branschen. 

I mitt uppdrag som branschansvarig ingår också att tydliggöra och lyfta fram de perspektiv som är viktiga för dig som chef i din bransch – både i media och i kontakter med arbetsmarknadens parter och beslutsfattare i samhället.

/Irena Franzén, bransch- och avtalsansvarig på Ledarna
Kontakta mig gärna om branschfrågor!
irena.franzen@ledarna.se

 


 

Nyheter om branschen

 • 2017-04-11

  Byggbranschen bjuds in till rundabordssamtal

  (stockholmsbyggnyheter.se Toppnyheter)

  Foto: Skanska I morgon, den 5 april, bjuder bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson in byggbranschen till ett rundabordssamtal om branschens digitala omställning. Digitaliseringen av byggbranschen har stor utvecklingspotential. Den digitala mognaden i byggindustrin ligger dock på en låg nivå. Det visar den undersökning som Tillväxtanalys nyligen presenterat om digital mognad i svenskt näringsliv. Anledningarna till att branschen ligger efter är komplexa. Regeringen bjuder därför in branschen till ett rundabordssamtal.

 • 2017-03-29

  Bostadsbyggandet vänder ner nästa år

  (Svenska Dagbladet Näringsliv Nyheter)

  Bygginvesteringarnas kraftiga uppgång mattas eftersom bostadsproduktionen vänder ner nästa år, enligt en konjunkturrapport från branschorganisationen Sveriges Byggindustrier. Stigande lokal- och anläggningsinvesteringar ger däremot positiva bidrag och därmed fortsätter högkonjunkturen inom byggindustrin, konstaterar organisationen.

 • 2017-03-28

  Sweco och Bonava effektiviserar byggprocessen genom molnbaserad BIM

  (B2BNyheter.se Bygg & Fastighet)

  Sweco har stöttat bostadsutvecklaren Bonava i framtagandet av en digital plattform som ska effektivisera byggprocessen från idé till försäljning. Genom att skapa en ny teknisk infrastruktur för allt från analys till utveckling tar Bonava ett stort kliv fram inom digitaliseringen av byggbranschen. – Många olika kompetenser från flera länder har varit involverade i detta spännande pionjärprojekt som kommer att underlätta för framtidens samhällsbyggande. Lösningen bygger på molnbaserad BIM, Building Information Modelling, och vi har arbetat med teknik i yttersta framkant vid framtagandet av plattformen. Genom att samla all information i en molnlösning ges tillgång till rätt informationen vid rätt tidpunkt där nya funktioner och tjänster kan adderas och visualiseras direkt, säger Maria Gårdlund, vd för Swecos IT-konsulter.

 • 2017-03-27

  Tengboms vd prisad för sitt ledarskap

  (Fastighetstidningen)

  Johanna Frelin, vd på arkitekturbyrån Tengbom tog hem titeln Årets chef i kategorin innovativt ledarskap på Chefgalan 2017. Johanna Frelin står bland annat bakom idéerna att bygga bolagets framtidsstrategi i Lego tillsammans med medarbetarna – och sedan ge ut resultatet i en bok som formgavs som en rymdresa.

 • 2017-03-27

  Låg digital utvecklingsgrad i byggsektorn

  (Fastighetstidningen)

  De stora byggföretagen och bostadsbolagen ser en tydlig ekonomisk vinning med en ökad digitalisering. Men än så länge befinner sig en majoritet av företagen bara i startgroparna. Det är den bild som tonar fram i rapporten ”Byggbranschen och digitalisering” från Svensk Byggtjänst. Undersökningen baseras på intervjuer med 300 chefer hos byggentreprenörer, installatörer och bostadsbolag.

 • 2017-03-27

  Nytt initiativ ska få ner olyckstalen i byggbranschen

  (Infrastrukturnyheter.se Toppnyheter)

  Enligt ny statistik från Afa Försäkring skadades över 6000 personer i byggbranschen under 2015. Nästan 2000 skadades så svårt att de blev sjukskrivna i över en månad. För att stoppa denna allvarliga situation, lanserad initiativet "Håll nollan" vid branschmötet Årets Bygge den 27 mars. Bakom Håll nollan står Sveriges största företag inom byggsektorn, både byggentreprenörer, fastighetsföretag och andra byggherrar, samt branschorganisationer. Bredden och kraften i den nya organisationen blir unik och möjligheterna till reella förändringar påtaglig.

 • 2017-03-24

  Sveriges Byggindustriers VD lämnar efter oenighet

  (Fastighetsvärlden | notiser |)

  Efter sex år som VD för Sveriges Byggindustrier (BI) lämnar Ola Månsson nu tjänsten. Orsaken är att han och styrelsen har olika syn på hur organisationens förändringsarbete ska skötas, skriver BI i ett pressmeddelande.

  En rekryteringsprocess för att hitta en ny VD kommer att inledas inom kort. Tills vidare går vice VD Mats Åkerlind in som tillförordnad VD.

 • 2017-03-24

  Nya idrottshallar spär på byggkonjunkturen

  (Svenskbyggtidning.se Projekt)

  Runt om i Sydsverige byggs flera idrottshallar de kommande åren, vilket ytterligare bidrar till den goda byggkonjunkturen. I Karlskrona byggs en idrotts- och evenemangsarena med plats för 3 500 personer och i t.ex. Trelleborg och Malmö byggs idrottshallar i anslutning till nya skolor. Trelleborgs kommun planerar att bygga två idrottshallar de kommande åren.

 • 2017-03-23

  Aberdeen förstärker fastighetsverksamheten

  (Fastighetssverige Bolag)

  Aberdeen Asset Management förstärker den växande tillgångsförvaltningen i sin svenska fastighetsverksamhet genom två nyrekryteringar. Aberdeen har rekryterat Anders Magnusson och Simon Rotkopf som Senior Asset Managers till den svenska fastighetsverksamheten. Anders kommer närmast från Newsec Asset Management och Simon kommer från en konsultroll på AMF Fastigheter. De börjar båda sin anställning hos Aberdeen i mitten på april.

 • 2017-03-23

  Tillsätter allmännyttigt integrationsråd

  (Fastighetsnytt Samhälle)

  Bransch- och intresseorganisationen SABO tillsätter ett nationellt, strategiskt integrationsråd med vd:ar från allmännyttiga bolag runt om i landet. Syftet är att främja integration i landets kommuner. I januari presenterade SABO resultatet av ett års arbete med att kartlägga kommunernas integrationsarbete. Bland annat kom man fram till att nyproduktion var den enskilt viktigaste frågan för att motverka segregation och att det behövs en översyn av riktlinjer för uthyrning för att sänka trösklarna in på bostadsmarknaden.

 • 2017-03-21

  Byggboomen i Finland avtar något

  (Infrastrukturnyheter.se Toppnyheter)

  Konjunkturgruppen för den finländska byggbranschen (Raksu) har publicerat sin uppskattning av byggverksamheten under åren 2017-2018. Tillväxten inom byggandet håller på att avta jämfört med fjolårets exceptionella utveckling. Hela byggproduktionen ökar enligt Raksus uppskattning med 1-3 procent år 2017. I fjol påbörjades 37 000 nya bostadsbyggen. Sysselsättningen förbättrades klart inom hela ekonomin tack vare det livliga byggandet. Bygglovsutvecklingen har varit mycket kraftig under slutet av 2016.

 • 2017-03-20

  Kvinnorna ökar i Byggnads

  (Byggnadsarbetaren)

  Söktext Sök Sök bara i papperstidningen Huvudnavigering Undernavigering för Start/nyheter Rörmokaren Paulina Johansson arbetar som skolinformatör för att locka unga tjejer till byggbranschen. Dessutom är hon aktiv i Byggnads kvinnliga nätverk. Kvinnorna ökar i Byggnads "Vi pushar kvinnor att ta plats" Antalet kvinnor ökar i Byggnads. Sedan 2012 har antalet yrkesverksamma ökat med 11 procent. - Vi är jätteglada och tror att det beror på vårt arbete ute i skolorna, säger rörmokaren Paulina Johansson.

 • 2017-03-17

  Allvarliga arbetsplatsolyckor i byggbranschen – varför inträffar de?

  (Svenskbyggtidning.se Bygg & Fastighet)

  Arbetsmiljön inom svensk byggindustri betraktas internationellt sett som föredömlig. Anställda i byggbranschen drabbas dock av allvarliga arbetsplatsolyckor varav flera leder till dödsfall varje år. Ny forskningsstudie från Luleå tekniska universitet visar bakomliggande orsaker . Byggbranschen sysselsätter omkring 300 000 personer och det sker ungefär 1 000 allvarliga arbetsplatsolyckor per år. Varför inträffar det så många arbetsplatsolyckor i byggbranschen?

 • 2017-03-17

  Nya grepp för att locka unga till branschen

  (Fastighetsnytt Nyheter)

  I ett försök att få fler unga att känna till fastighetsbranschen rekryterar arbetsgivarorganisationen Fastigo 19-åriga Mattias Österberg - en sociala medier-profil med över 300 000 följare på Instagram.

 • 2017-03-14

  Hot och dödshot mot svart arbetskraft inom bygg

  (Byggnadsarbetaren)

  Granskning av byggbranschen i årsrapport En stor ställningshärva, missbruk av ID06-kort och hot om våld och dödshot mot den svarta arbetskraften. Det är några saker som Fair Play Bygg tar upp i sin första årsrapport. -Vi har träffat dem som blivit hotade och de är väldigt rädda och utsatta. De befinner sig längst ner i hackordningen, säger Peter Leander. Peter Leander är frilansjournalist och ingår tillsammans med Peringvar Östblom i Fair Play Byggs arbetsgrupp.

 • 2017-03-10

  Skanska underlättar rekrytering med ny byggordlista

  (Fastighetstidningen)

  Att fastighets- och byggbranschen har stora behov av arbetskraft och otåligt väntar på att bättre kunna utnyttja den stora potential som finns hos nyanlända svenskar som har teknisk bakgrund, har uppmärksammats på flera håll den senaste tiden. Ett exempel är ett seminarium hos Fastighetsägarna Stockholm i veckan.

  Skanska behöver rekrytera 4300 personer till 2020. Bolagets mål är dessutom att 15 procent av alla anställda ska ha utländsk bakgrund, i dag är det runt 9 procent. Ett led i det arbetet är det internationella ledarskapsprogrammet i samarbete med arbetsförmedlingen. Målet är att kunna anställa deltagarna. Det har man lyckats med hyfsat bra – runt 70 procent har kunnat anställas.

 • 2017-03-09

  GD Björn Anderson får sparken

  (Fastighetsvärlden | notiser |)

  Fastighetsbranschen i fokus för flera skandaler. Statens fastighetsverks generaldirektör Björn Anderson får sparken. Det bekräftar regeringen för Fastighetsvärlden.

 • 2017-03-09

  Projekt för fler nyanlända och utrikes födda kvinnor i bygg- och installationssektorn

  (B2BNyheter.se Bygg & Fastighet)

  Installatörsföretagen går in i projektet ”Sverige bygger nytt” med målet att öka möjligheterna till arbete inom installations- och byggbranschen för nyanlända och utrikes födda kvinnor. Projektet ska öka jämställdheten och mångfalden inom byggsektorn och möjliggöra livschanser för personer som står långt från arbetsmarknaden.

 • 2017-03-08

  "Vi slåss tyvärr om samma människor"

  (Fastighetstidningen)

  Det är nog inte många sektorer i samhället som önskar en konjunkturnedgång, men fastighetsförvaltande bolag skulle nog gärna se att byggbranschen svalnar något – då blir det nämligen enklare att rekrytera personal. – Vi slåss tyvärr till stor del om samma människor, säger Mona Finnström, vd på Fastigo (fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation) när ämnet arbetskraftsrekrytering diskuteras på ett seminarium hos Fastighetsägarna Stockholm.

 • 2017-03-08

  Hyllar kvinnor i byggbranschen med pussy hats

  (Fastighetstidningen)

  Idag, på internationella kvinnodagen, bär 16 manliga representanter från fackförbundet Byggnads chockrosa så kallade pussy hats för att markera sitt ställningstagande mot lönediskriminering mot kvinnor. ”Vi vet att det fortfarande finns de som anser att kvinnor är mindre välkomna i arbetslivet. Vi vet att det finns de som tycker att kvinnor ska tjäna mindre än oss män. De senaste månaderna har dessa personer tyvärr fått vind i seglen. Idag tar vi på oss ‘pussy hats’ för att visa att vi är många män som aldrig tänker acceptera det”, förklarar Byggnads förbundsstyrelse i ett pressmeddelande.

Vill du veta mer om Ledaravtalet?

Du hittar film samt skrifter framtagna tillsammans med arbetsgivarorganisationer inom den byggnära sektorn på den här sidan.

Ny skrift om gemensamma utgångspunkter för lokal facklig verksamhet

En ny skrift är framtagen för att underlätta ditt fackliga arbete. Den är gemensamt framtagen av Sveriges Byggidustrier, Ledarna, Sveriges Ingenjörer och Unionen. Läs och ladda ner skriften


Utveckla ditt lönesamtal

Ett av årets viktigaste samtal är ditt eget lönesamtal. Väl förberedd ökar möjligheterna för att du får ett bra samtal om din utveckling och din lön. Ta del av våra tips (pdf) 


Läs vår branschrapport!


En säker arbetsplats


Här hittar du foldern En säker arbetsplats. Med denna skrift vill vi öka ditt engagemang i och dina kunskaper om arbetsmiljöfrågorna genom att redogöra för några av de viktigaste delarna i ett bra arbetsmiljöarbete.


Hitta vägledning genom våra chefsguider

Vill du veta mer om allt ifrån arbetsrätt till karriär, lön och jämställdhet? Hitta svaren i våra chefsguider!

Bli medlem