Bransch – Bygg/fastighet

Ju mer kunskap och insikt om din omvärld, desto bättre blir du som chef! Bra chefer och ett gott ledarskap föder framgång – människor växer och verksamheter utvecklas.

Branschansvarig på Ledarna

Som branschansvarig uppmärksammar jag händelser och trender inom Bygg och Fastighetsbranschen. Fokus är inställt på nyheter, verksamhets- och ledarskapsfrågor som påverkar dig som chef inom dessa branscher och bevakningen kommer att följa alla delar i branschen så som hus och anläggningsbyggande, installatörer och övriga specialentreprenörer. Även byggherrefrågor, fastighetsförvaltning och byggrelaterade konsulter inkluderas i min bevakning.

Ledarnas branschbevakning kan ses som komplement till föreningen Byggchefernas bevakning och andra nyhetsbrev i branschen. 

I mitt uppdrag som branschansvarig ingår också att tydliggöra och lyfta fram de perspektiv som är viktiga för dig som chef i din bransch – både i media och i kontakter med arbetsmarknadens parter och beslutsfattare i samhället.

/Irena Franzén, bransch- och avtalsansvarig på Ledarna
Kontakta mig gärna om branschfrågor!
irena.franzen@ledarna.se

 


 

Nyheter om branschen

 • 2017-03-17

  Allvarliga arbetsplatsolyckor i byggbranschen – varför inträffar de?

  (Svenskbyggtidning.se Bygg & Fastighet)

  Arbetsmiljön inom svensk byggindustri betraktas internationellt sett som föredömlig. Anställda i byggbranschen drabbas dock av allvarliga arbetsplatsolyckor varav flera leder till dödsfall varje år. Ny forskningsstudie från Luleå tekniska universitet visar bakomliggande orsaker . Byggbranschen sysselsätter omkring 300 000 personer och det sker ungefär 1 000 allvarliga arbetsplatsolyckor per år. Varför inträffar det så många arbetsplatsolyckor i byggbranschen?

 • 2017-03-17

  Nya grepp för att locka unga till branschen

  (Fastighetsnytt Nyheter)

  I ett försök att få fler unga att känna till fastighetsbranschen rekryterar arbetsgivarorganisationen Fastigo 19-åriga Mattias Österberg - en sociala medier-profil med över 300 000 följare på Instagram.

 • 2017-03-14

  Hot och dödshot mot svart arbetskraft inom bygg

  (Byggnadsarbetaren)

  Granskning av byggbranschen i årsrapport En stor ställningshärva, missbruk av ID06-kort och hot om våld och dödshot mot den svarta arbetskraften. Det är några saker som Fair Play Bygg tar upp i sin första årsrapport. -Vi har träffat dem som blivit hotade och de är väldigt rädda och utsatta. De befinner sig längst ner i hackordningen, säger Peter Leander. Peter Leander är frilansjournalist och ingår tillsammans med Peringvar Östblom i Fair Play Byggs arbetsgrupp.

 • 2017-03-10

  Skanska underlättar rekrytering med ny byggordlista

  (Fastighetstidningen)

  Att fastighets- och byggbranschen har stora behov av arbetskraft och otåligt väntar på att bättre kunna utnyttja den stora potential som finns hos nyanlända svenskar som har teknisk bakgrund, har uppmärksammats på flera håll den senaste tiden. Ett exempel är ett seminarium hos Fastighetsägarna Stockholm i veckan.

  Skanska behöver rekrytera 4300 personer till 2020. Bolagets mål är dessutom att 15 procent av alla anställda ska ha utländsk bakgrund, i dag är det runt 9 procent. Ett led i det arbetet är det internationella ledarskapsprogrammet i samarbete med arbetsförmedlingen. Målet är att kunna anställa deltagarna. Det har man lyckats med hyfsat bra – runt 70 procent har kunnat anställas.

 • 2017-03-09

  GD Björn Anderson får sparken

  (Fastighetsvärlden | notiser |)

  Fastighetsbranschen i fokus för flera skandaler. Statens fastighetsverks generaldirektör Björn Anderson får sparken. Det bekräftar regeringen för Fastighetsvärlden.

 • 2017-03-09

  Projekt för fler nyanlända och utrikes födda kvinnor i bygg- och installationssektorn

  (B2BNyheter.se Bygg & Fastighet)

  Installatörsföretagen går in i projektet ”Sverige bygger nytt” med målet att öka möjligheterna till arbete inom installations- och byggbranschen för nyanlända och utrikes födda kvinnor. Projektet ska öka jämställdheten och mångfalden inom byggsektorn och möjliggöra livschanser för personer som står långt från arbetsmarknaden.

 • 2017-03-08

  "Vi slåss tyvärr om samma människor"

  (Fastighetstidningen)

  Det är nog inte många sektorer i samhället som önskar en konjunkturnedgång, men fastighetsförvaltande bolag skulle nog gärna se att byggbranschen svalnar något – då blir det nämligen enklare att rekrytera personal. – Vi slåss tyvärr till stor del om samma människor, säger Mona Finnström, vd på Fastigo (fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation) när ämnet arbetskraftsrekrytering diskuteras på ett seminarium hos Fastighetsägarna Stockholm.

 • 2017-03-08

  Hyllar kvinnor i byggbranschen med pussy hats

  (Fastighetstidningen)

  Idag, på internationella kvinnodagen, bär 16 manliga representanter från fackförbundet Byggnads chockrosa så kallade pussy hats för att markera sitt ställningstagande mot lönediskriminering mot kvinnor. ”Vi vet att det fortfarande finns de som anser att kvinnor är mindre välkomna i arbetslivet. Vi vet att det finns de som tycker att kvinnor ska tjäna mindre än oss män. De senaste månaderna har dessa personer tyvärr fått vind i seglen. Idag tar vi på oss ‘pussy hats’ för att visa att vi är många män som aldrig tänker acceptera det”, förklarar Byggnads förbundsstyrelse i ett pressmeddelande.

 • 2017-03-08

  Ny rapport: byggbranschen blir jämställd år 2047

  (Fastighetstidningen)

  Sett till andelen kvinnor på ledande poster i bygg- och anläggningsbranschen kommer det dröja 30 år innan bolagsledningarna är jämställda. Det visar en rapport från Svevia.

 • 2017-03-06

  Standard Life och Aberdeen, en ny fastighetsjätte

  (Fastighetsaktien Senaste Nytt)

  Den brittiska fondförvaltaren Aberdeen Asset Management och livförsäkringsbolaget Standard Life ska fusioneras. Det innebär att de två bolagen tillsammans kommer att bli trea i storlek som fastighetsförvaltare i Europa, enligt en undersökning gjord av Property EU.

 • 2017-03-02

  3D-skrivare på väg ut på bygget

  (Byggnadsarbetaren)

  Printar ut en villa på ett dygn Framtiden är här. Hus byggda av enorma 3D-skrivare existerar. Än så länge mest som experiment, men på sikt kan skrivarna bli en vanlig syn på bygget. 3D-skrivare utvecklas snabbt och används numer inom många olika områden, även i byggbranschen. För byggsektorns del används tekniken i dag främst då arkitekter skriver ut små modellhus inför ett projekt och till att printa ut exempelvis utsmyckningar som ska monteras på till exempel en fasad.

 • 2017-03-01

  Byggkonkurserna fortsätter öka

  (Sydsvenskan Ekonomi)

  Fler bolag fick slut på pengar i februari. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT Konkurserna i byggbranschen fortsätter öka. Under januari och februari noterades 180 konkurser i branschen – 48 procent fler än samma månader i fjol, skriver Byggnadsarbetaren. Siffrorna bygger på uppgifter från affärs- och kreditupplysningsföretaget UC. De visar att konkurserna generellt, sett över alla branscher, ökade med 17 procent under perioden. I fråga om byggbranschen är det en fortsatt ökning från slutet av förra året.

 • 2017-02-27

  Vi vill stärka kollektivavtalens ställning

  Allt för många företag ratar kollektivavtal. Framtidens avtal måste vara mer flexibla kring anställningar och inte stå i vägen för företagens konkurrenskraft. Det skriver Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier, tillsammans med fem andra vd:ar för byggsektorns arbets­givar­organisationer.

  Vi arbetsgivare vill självklart att jobben ska vara trygga, säkra och i företag med kollektivavtal. Men tyvärr väljer i dag många företag bort kollektivavtalen. De anses inte tillräckligt attraktiva. Att utveckla kollektivavtalens ställning och skapa ett större förtroende måste därför vara arbetsgivares och fackförbunds stora gemensamma uppgift. Om detta borde avtalsrörelsen 2017 handla.

 • 2017-02-24

  Castellum i fastighetsbyte med Klövern

  (Affärsvärlden)

  Fastighetsbolagen Castellum och Klövern har ingått en bytesaffär av fastigheter. Det meddelar bolagen i varsina pressmeddelanden. Castellum erhåller 14 fastigheter i Borås för omkring 480 miljoner kronor som har hyresvärde på 54 miljoner kronor. Till Klövern säljs nio fastigheter i Göteborgsområdet (Mölndal och Partille) för knappt 500 miljoner kronor. Dessa har 42 miljoner kronor i hyresvärde.

 • 2017-02-24

  Fortsatt stark byggkonjunktur

  (Byggnadsarbetaren)

  Byggföretagen är optimistiska Antalet anställda har ökat i större omfattning än normalt de senaste tre månaderna. Dessutom är byggföretagen optimistiska inför framtiden, visar senaste Konjunkturbarometern. Den starka konjunkturen inom byggbranschen fortsätter att hålla i sig. Byggföretagen fortsätter att rapportera om växande orderstockar och ökat byggande. Orderstockarna fortsätter att vara förhållandevis stora. Det visar senaste Konjunkturbarometern för januari.

 • 2017-02-23

  "Fler kommer att investera i bostadsbyggande"

  (Byggnadsarbetaren)

  Regeringen vill göra byggreglerna enklare Regeringen ska göra en genomgripande översyn av byggreglerna. Syftet är att modernisera regelverken och öka bostadsbyggandet. I dag har regeringen tillsatt en tvåmannakommitté som ska genomföra en grundlig översyn av byggreglerna. Syftet med att översynen är att modernisera regelverken och därmed gynna ökad konkurrens och ökat bostadsbyggandet. "Tydligare och mer transparent" - Vi tar ett rejält grepp om regelkrånglet i byggbranschen.

 • 2017-02-22

  Kompetensbrist bromsar IoT-satsningar inom byggsektorn

  (Svenskbyggtidning.se Projekt)

  Förutsättningarna i Sverige för uppkopplade lösningar är goda anser företagen. Samtidigt saknar många både kunskap och resurser för satsningar på området, inte minst inom byggsektorn. Det visar en ny undersökning genomförd bland Ny Tekniks läsare. Kompetensbristen inom IT bromsar digitaliseringen hos många företag. Det gäller även användandet av uppkopplade lösningar (Internet of Things, IoT) inom olika branscher. Det visar undersökningen IoT-barometern 2017 som Brand Arena har genomfört bland tidningen Ny Tekniks läsare på uppdrag av Telenor Connexion.

 • 2017-02-17

  Byggnads: ”Äntligen revansch för svenska modellen”

  (Svenskbyggtidning.se Bostad)

  Propositionen som regeringen presenterar idag ger facket rätt att ta till stridsåtgärder när utländska arbetare saknar kollektivavtal. – Äntligen har den svenska modellen fått något av en revansch, men det finns mer kvar att göra, säger Johan Lindholm, förbundsordförande i Byggnads. Byggnads har under lång tid agerat blåslampa för att få regeringen att förändra den osunda konkurrens som råder i den svenska byggbranschen. Detta är en av de viktigaste frågorna för Byggnads medlemmar och många av de svenska byggföretag som inte vill vara med i låglöneracet.

 • 2017-02-17

  Bostadsbyggandet upp med 34 procent

  (Fastighetstidningen)

  De 63 100 nya lägenheterna som påbörjades under 2016 är det högsta antalet sedan 1990. – Regeringens prioritering och kraftansträngning för att fler bostäder ska byggas har gett resultat. Det är en kombination av en aktiv regering, ansvarstagande kommuner, byggbranschen som anstränger sig och en positiv ekonomisk konjunktur som gjort det möjligt att öka byggandet runt om i landet, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson i ett pressmeddelande.

 • 2017-02-15

  Ehrenborg Williams blir ny vd för SGBC

  (Tidningen Fastighetsaktien Nyttjobb)

  Cecilia Ehrenborg Williams blir ny vd för Sweden Green Building Council. Hon ersätter Bengt Wånggren som går i pension efter sommaren och kommer närmast från en tjänst som vice vd för Miljömärkning Sverige AB (Svanen). Ehrenborg Williams främsta uppdrag blir att fortsätta arbetet med att utveckla Sveriges främsta organisation för hållbart samhällsbyggande, i en tid då hållbarhet och klimatfrågor är viktigare än någonsin.

Vill du veta mer om Ledaravtalet?

Du hittar film samt skrifter framtagna tillsammans med arbetsgivarorganisationer inom den byggnära sektorn på den här sidan.

Ny skrift om gemensamma utgångspunkter för lokal facklig verksamhet

En ny skrift är framtagen för att underlätta ditt fackliga arbete. Den är gemensamt framtagen av Sveriges Byggidustrier, Ledarna, Sveriges Ingenjörer och Unionen. Läs och ladda ner skriften


Utveckla ditt lönesamtal

Ett av årets viktigaste samtal är ditt eget lönesamtal. Väl förberedd ökar möjligheterna för att du får ett bra samtal om din utveckling och din lön. Ta del av våra tips (pdf) 


Läs vår branschrapport!


En säker arbetsplats


Här hittar du foldern En säker arbetsplats. Med denna skrift vill vi öka ditt engagemang i och dina kunskaper om arbetsmiljöfrågorna genom att redogöra för några av de viktigaste delarna i ett bra arbetsmiljöarbete.


Hitta vägledning genom våra chefsguider

Vill du veta mer om allt ifrån arbetsrätt till karriär, lön och jämställdhet? Hitta svaren i våra chefsguider!

Bli medlem