Bransch – Energi

Ju mer kunskap och insikt om din omvärld, desto bättre blir du som chef! Bra chefer och ett gott ledarskap föder framgång – människor växer och verksamheter utvecklas.

Branschansvarig på Ledarna

Välkommen till din branschsida inom Energibranschen, som branschansvarig bevakar jag och uppmärksammar intressanta händelser och trender inom Energibranschen. Vill du veta mer om aktiviteter i en särskild förening kan du gå in på branschföreningens egna sidor.

Bevakningen kan ses som en komplement till Ledarna inom Energi & Tekniks egen verksamhet.

I första hand riktar jag in mig på att bevaka ledarskapsfrågor som kan vara av intresse för dig i din vardag som chef!

/Antonio Ropero, bransch- och avtalsansvarig på Ledarna
Kontakta mig gärna om branschfrågor!
antonio.ropero@ledarna.se

 

 


 

Nyheter om branschen

 • 2016-08-16

  2016 blir historiens varmaste år

  (Miljö & Utveckling Senaste Nytt)

  Sommarmånaden juli i år är den varmaste månad som någonsin uppmätts på jorden. Det rapporterar den amerikanska rymdstyrelsen, Nasa. Tio månader i rad har har det satts nya temperaturrekord. Medeltemperaturen i juli var 0,11 grader högre än under tidigare rekordmånader, och hela 0,84 grader högre än det globala medeltalet mellan åren 1950 och 1980, enligt Nasas ledande klimatforskare Gavin Schmidt. Nasa kombinerar temperaratur på havsytan och i luften i sina mätningar.

 • 2016-06-17

  Nytt förslag: "Minska utsläppen för inrikes transporter med minst 70 procent till 2030 jämfört med 2010″

  (Supermiljöbloggen)

  På DN debatt skriver representanter från sex av de sju riksdagspartier som ingår i Miljömålsberedningen (S, M, MP, C, L och KD) att man enats om en rad olika förslag som ska ingå i det slutbetänkande som kommer presenteras för regeringen inom kort.

  Ett av de viktigaste förslagen gäller inrikes transporter, och i debattartikeln går att läsa:
  Vårt förslag är att utsläppen för inrikes transporter år 2030 behöver vara minst 70 procent lägre jämfört med 2010 års nivå. Detta mål kommer att innebära en stor utmaning men beredningen menar att en sådan utsläppsminskning är möjlig med rätt utformade styrmedel och en snabb teknisk utveckling. Det krävs också åtgärder inom samhällsplaneringen för att sänka utsläppen långsiktigt. Vi föreslår att gång- cykel och kollektivtrafik görs till normgivande i planeringen i större tätorter samt att resor med buss och tåg underlättas vid planering av infrastruktur mellan tätorterna.

 • 2016-04-28

  Stor omställning på gång på Ringhals

  (Sveriges Ingenjörer)

  Stor omställning på gång på Ringhals Hur klarar vi en arbetsmarknadsomställning för en arbetsplats som i dag sysselsätter mer än 1 600 personer? Det skriver Lars Martinsson och Peter Larsson, ordförande i Hallandsdistriktet respektive samhällspolitisk direktör, på Sveriges Ingenjör. Energiminister Ibrahim Baylan efterlyste nyligen en plan för en ordnad övergång där kärnkraften successivt ersätts med förnybar energi och energieffektivisering. 

 • 2016-04-04

  SSAB ändrar sig om klimatmål – det som sågs som "önsketänkande" kan vara "fullt rimligt"

  (Supermiljöbloggen)

  Sveriges enskilt största utsläppare av koldioxid vill skapa en stålindustri som är fri från koldioxidutsläpp. I dag meddelade den svenska ståltillverkaren SSAB att man tillsammans med statliga gruvdriftskoncernen LKAB och energibolaget Vattenfall nu initierar ett projekt för att lösa koldioxidfrågan i svensk stålindustri.
  ”Projektet skulle innebära ett stort bidrag till ett fossilfritt Sverige” skriver företagen på Dagens industris debattsida. För bara några veckor sedan uttryckte SSAB skepsis till Miljömålsberedningens förslag om noll i nettoutsläpp och 85 procents faktiska utsläppsminskningar till 2045.
  – Det är lite av ett önsketänkande, jag tror det blir svårt att nå. 75 procent utsläppsminskningar till 2050 hade känts mer möjligt att nå. Men även det förutsätter ny teknik som inte finns i dag, sa Klas Lundbergh till tidningen. Men under en pressträff på måndagsmorgonen förklarade Martin Lindqvist, vd och koncernchef på SSAB, att målet visst kan visa sig vara möjligt.

 • 2016-03-18

  S lovar svar om kärnkraft inom två månader

  (GP Ekonomi)

  Energiminister Ibrahim Baylan (S), lovar ett besked om effektskatten på kärnkraft inom två månader. Arkivbild. Lars Pehrson/SvD/TT S lovar svar om kärnkraft inom två månader Energiministern: Senast i mitten av maj ska ägarna få besked om skatten. Senast i mitten av maj ska kärnkraftsägarna få besked om effektskatten kan slopas eller sänkas. Det säger energiminister Ibrahim Baylan (S) efter ett nytt möte i energikommissionen.

 • 2016-03-17

  Järpströmmens vattenkraftverk moderniseras

  (Energinyheter.se)

  Fortum investerar 130 miljoner kronor Järpströmmens vattenkraftverk skall moderniseras för omkring 130 miljoner kronor. Kraftstationen ligger i Åre kommun och byggdes 1944. Nu investerar Fortum i en modernisering av kraftverket för att förbättra effektiviteten och förlänga livslängden med ytterligare minst 50 år. Första fasen av projektet som inkluderar merparten av arbetena påbörjas i slutet av april och beräknas vara klara i oktober 2016. Nu är det dags för den 70 år gamla kraftverket att förnyas och moderniseras så att kraftverket kan vara en del av

 • 2016-03-17

  Elpriserna går upp trots varmt väder

  (Energinyheter.se)

  Varmaste februari sedan mätningarna började Februari var den varmaste februari som någonsin har uppmätts sedan mätningarna började år 1880. Början av mars har också varit varmare än normalt. Trots detta går elpriserna svagt uppåt. – Sannolikt beror det på att oljepriset har gått upp den senaste tiden, säger Anders Kaijser, affärsområdeschef på Kundkraft. Många olika faktorer påverkar elpriset, såsom vädret, tillgång på kärnkraft och hur mycket vatten det finns i vattenkraftverkens magasin.

 • 2016-03-17

  Baylan: Besked om effektskatt i maj

  (GP Ekonomi)

  Energiminister Ibrahim Baylan (S), lovar ett besked om effektskatten på kärnkraft inom två månader. Arkivbild. Lars Pehrson/SvD/TT Baylan: Besked om effektskatt i maj Energiminister lovar besked om skatten på kärnkraft. Senast i mitten av maj ska kärnkraftsägarna få besked om effektskatten kan slopas eller sänkas. Det säger energiminister Ibrahim Baylan (S) efter ett nytt möte i energikommissionen. Relaterat Fakta Fakta: Effektskatten Skatten på termisk effekt i kärnkraftsreaktorer höjdes senast i augusti

 • 2016-03-17

  Två tjecker intresserade av Vattenfalls kol

  (Ny Teknik Energi & Miljö)

  Två tjeckiska energiföretag ska enligt tysk press fortfarande vara intresserade av att ta över Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet. Annons Läs mer Taggar Lediga jobb Verktyg Sedan de tidigare utpekade intressenterna tyska Steag och tjeckiska CEZ sagt sig inte vilja köpa Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet återstår tjeckiska EPH tillsammans med finansbolaget PPF, som ska ha lagt ett bud. EPH tillhör Mellantyska Brunkolsbolaget (Mibrag) och EPH-chefen Daniel Kretinsky säger till rbb-online kolet kommer att spela en viktig roll som övergångsteknik i

 • 2016-03-01

  Sol och vind tar över världen

  (Miljö & Utveckling Senaste Nytt)

  Det finns mycket som pekar på att vi är på väg ifrån ett läge där energi var dyrt och smutsigt till ett läge där det inte längre behöver vara så. Solenergi och vind vinner mark i hela världen. Enligt Tomas Kåberger, professor i energi och miljö vid Chalmers tekniska högskola, är nu sol billigare än kol i Indien och i Dubai är solenergi billigare än gas. USA har avskaffat det tidigare exportförbudet av olja. Det behövs inte längre för att säkra den inhemska energiförsörjningen. På el- och fordonssidan har bioenergi och el också blivit verkliga alternativ. I år kommer Airbus att producera sitt första tvåsitsiga skolflygplan med batteridrift och enligt elbilstillverkare kan vi inom bara ett par år köra 50 mil på en laddning.

 • 2016-03-01

  Arise säljer vindprojekt till Fortum

  (Energinyheter.se)

  Arise har ingått avtal med Fortum om att avyttra det byggklara projektet Solberg om 75 megawatt. I tillägg kommer Arise att leverera byggprojektledningstjänster till projektet. Byggstart är villkorat slutligt investeringsbeslut av Fortum. Det framgår av ett pressmeddelande. Arise förvärvade ursprungligen projektet från Ownpower Projects, OPP, under 2011. Projektet har därefter utvecklats i partnerskap med OPP genom ett vinstdelningsavtal.

 • 2016-02-29

  Tre Fukushimachefer åtalas

  (Ny Teknik Energi & Miljö)

  Tre före detta chefer vid japanska energibolaget Tepco åtalades på måndagen för att inte ha vidtagit tillräckliga åtgärder för att förhindra olyckan vid kärnkraftverket Fukushima Daiichi 2011. Annons Taggar Lediga jobb Verktyg Bland de tre före detta toppcheferna finns dåvarande ordföranden Tsunehisa Katsumata, i dag 75 år gammal. Anklagelsen ger de tre skulden för att 13 personer skadades, däribland soldater från självförsvarsstyrkorna, när vätgas exploderade i reaktorbyggnaderna i samband med att kylsystemen havererade i samband med tsunamin som

 • 2016-02-29

  Pelletsproduktionen ökar på krympande hemmamarknad

  (Energinyheter.se)

  Reportage Pellets 2016, Svebios och Pelletsförbundets årliga pelletskonferens har nyligen ägt rum i Uddevalla med studiebesök till världens första avfallseldade kraftvärmeverk som en av höjdpunkterna. Många intressanta frågor med bäring på värmemarknaden i stort togs upp, bland annat de målkonflikter som kan uppstå mellan till exempel strävan att energieffektivisera och att satsa mer på en fossilfri energiproduktion. Trots låga olje- och kolpriser och ett varmare klimat växer pelletsmarknaden stadigt i världen.

 • 2016-02-29

  Solenergi ska kyla Väla Centrum

  (Energinyheter.se)

  Skandia Fastigheter skapar Sveriges största solcellsanläggning I april anlägger Skandia Fastigheter Sveriges största solcellsanläggning. Det placeras ovanpå en sjättedel av Väla Centrums tak. Med hjälp av den kommer solen att försörja Väla Centrums kylanläggningar under sommarhalvåret. De senaste tre åren har man på Skandia Fastigheters köpcentrum Väla Centrum i Helsingborg sänkt energianvändningen med 25 procent. Målet är att få ner köpcentrumets energianvändning till samma nivåer som ett nybyggt hus.

 • 2016-02-26

  Vattenfalls kreditbetyg kan nedvärderas

  (Energinyheter.se)

  Standard & Poors har bolaget under bevakning Kreditvärderingsföretaget Standard & Poors har satt statliga Vattenfalls kreditbetyg under bevakning för en eventuell nedgradering. Det framgår av ett pressmeddelande. Vattenfall är inte ensamma om att sättas under bevakningen, som gäller hela den europeiska kraftbranschen. S&P skriver att de europeiska elpriserna har sjunkit mer än väntat under början av 2016 och att kraftbolagens resultat under de tre kommande åren troligtvis kommer att hamna under S&P:s tidigare prognoser.

 • 2016-02-26

  Gasläcka störst i USA:s historia

  (Ny Teknik Energi & Miljö)

  Naturgasläckan i Los Angeles, som började i oktober förra året i en förort till den amerikanska staden, räknas som det största kända ofrivilliga gasutsläppet av metangas i USA:s historia, enligt forskare. Annons Läs mer Taggar Lediga jobb Verktyg Totalt beräknas 142 miljoner kubikmeter metangas ha läckt ut tills läckan kunde tätas tidigare i februari. Det motsvarar den förbrukning av metangas som energisektorn i ett medelstort EU-land släpper ut under ett år, enligt forskarna.

 • 2016-02-26

  Elbranschen i Sverige, Norge och Danmark uppmanar EU att ompröva sin klimatpolitik i ljuset av klimatavtalet

  (Svensk Energi Nyheter)

  Svensk Energi, Dansk Energi och Energi Norge uppmanar gemensamt miljöministrar och statschefer vid kommande möten, när uppföljningen av klimatmötet i Paris ska diskuteras, att ta tillfället i akt att starta en diskussion om att höja ambitionsnivån i EU:s klimatpolitik. Föreningarna pekar framförallt på behovet av att se över EU:s färdplan till 2050, som tidigare togs fram med 2-graders målet i sikte. 

 • 2016-02-25

  Teg om härdsmälta i Fukushima

  (Ny Teknik Energi & Miljö)

  Redan fjärde dygnet efter att reaktorerna i Fukushima översvämmades av tsunamin kunde energibolaget Tepco ha rapporterat härdsmälta. Men det dröjde flera månader. Annons Modell av reaktortypen i Fukushima. Foto: Tepco Läs mer Taggar Lediga jobb Verktyg Erkännandet nästan fem år efter naturkatastrofen den 11 mars 2011 som utlöste haveriet i Fukushimaanläggningen kom på onsdagen sedan guvernören i det japanska länet Niigata ställt frågor till ledningen för Tepco om hur man hanterade krisen i Fukushima.

 • 2016-02-25

  Stöd till forskning om spillvärme

  (Energinyheter.se)

  I tanke att skapa närliggande växthus Statens Energimyndighet har beviljat Luleå Tekniska Universitet stöd till projektet Green Power som avser att utreda användningen av spillvärme. KnCMiners datacenter i Boden har valts ut att delta i samarbetet och syftet med utredningen är att se över om spillvärmen kan användas till bland annat att värma upp ett tilltänkt närliggande växthus, detta skriver Bodens kommun i ett pressmeddelande. Forskningen ska se över om spillvärmen kan användas i ett tänkt närliggande växthus.

 • 2016-02-25

  Sannolikhetsprognoser för vindkraftsindustrin

  (Energinyheter.se)

  Undersökning från SMHI SMHI har meddelat att om man skulle kombinera flera väderprognoser med varandra kan detta resultera i att man kan bilda sig en uppfattning av hur sannolikt det är att en viss väderutveckling kommer att inträffa. Detta ligger till grund för sannolikhetsprognoser, något som nu utvecklas för vindkraftsindustrin. En sannolikhetsprognos ska alltså inte bara ge en förutsägelse över kommande väderutveckling, utan också ett mått på hur trolig denna väderutveckling är.

Hitta vägledning genom våra chefsguider

Vill du veta mer om allt ifrån arbetsrätt till karriär, lön och jämställdhet? Hitta svaren i våra chefsguider!

Bli medlem