Bransch – Livs

Omvärldsbevakning är viktig och på den här sidan kan du läsa om nyheter från livsmedelsbranschen. Mjölkpriset fortsätter dessvärre nedåt och de svenska mjölkbönderna blir allt färre. Och Arla aviserar hela tiden ytterligare sänkningar. Årets branschbomb släppte dock Findus med beslutet att lägga ner verksamheten i Bjuv och i Sverige.
En annan bra källa till information är livsmedelsverket.se. Här kan du läsa om allt från märkningsregler till vikten av att begränsa intaget av viss fisk till unga kvinnor. Endast 10 procent av kvinnorna i åldrarna 18-29 år känner tydligen till att de bör vara försiktiga med fisk med höga halter av dioxin och PCB. 


/Annika, branch- och avtalsansvarig på Ledarna
Kontakta mig gärna om branschfrågor!
annika.hage.nederstrom@ledarna.se

 


 

Nyheter om branschen

 • 2016-10-20

  Urban takodling på Coopbutik

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  Coop anlägger en odling och sätter upp bikupor och solpaneler på taket till sin butik vid Garnisonen i centrala Stockholm. Coop och KfS blir huvudpartners till stadsodlingskonceptet Bee Urban Farmers, som börjar byggas på lördag. – Intresset för stadsodling har vuxit kraftigt de senaste åren, men det behövs en dynamisk plats där vi kan visa, testa och utveckla nya metoder för odling och biologisk mångfald i en större skala, säger Josefina Oddsberg, grundare av Bee Urban.

 • 2016-10-20

  Nestlé sänker prognosen

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  Den schweiziska livsmedelsjätten Nestlé, med över 2 000 olika konsumentprodukter i sin portfölj, sänker sin tillväxtprognos för helåret till följd av en trög försäljningstrend under årets första nio månader. Helårsförsäljningen väntas öka med 3,5 procent för helåret, enligt bolaget, som samtidigt redovisar en försäljningsökning på 3,3 procent till 65,5 miljarder schweizerfranc för årets första nio månader. Analytiker hade i snitt räknat med en försäljning på 66 miljarder schweizerfranc.

 • 2016-10-19

  Siljans Chark knyter till sig grisgårdar

  (food-supply Nyheter)

  Med konceptet Gårdsgris satsar Siljans Chark och lokala grisgårdar 25 miljoner på att sätta regionen på kartan.Thomas Perkiö, vd för Siljans Chark, och Runar Gustafsson, slakerichef. Pressbild/Siljans Chark Förra sommaren startade Siljans Chark Gårdsgris-projektet, ett samarbete med nio lokala grisgårdar för att ta nästa steg i en framtidssatsning som också ska hjälpa regionens lantbruk. Nu sjösätts projektet, som totalt får en investering på 25 miljoner kronor av de inblandade,

 • 2016-10-19

  Miljösmart kartong ersätter plastflaskor

  (Dagens Handel Nyheter)

  Skånemejerier lanserar drickyougurt i en ny FSC®-certifierad kartongflaska . Den är tillverkad av Tetra Pak av förnybar råvara. Skånemejerier beskriver det som steg ett i skiftet från plast till kartong. Hittills har drickyoghurt förpackats i en plastflaska, med betydligt större miljöpåverkan. Den nya flaskan är tillverkad av en större andel kartong istället för bara plast. Bytet gäller till att börja med 2,1 miljoner förpackningar som används för Skånemejeriers drickyoghurt, vilket innebär en minskning med drygt 45 ton plast.

 • 2016-10-19

  Systembolaget bryter mot egna regler

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  Systembolaget kräver att vinodlingarna de samarbetar med ska ha bra arbetsvillkor och respektera mänskliga rättigheter. Nu kan SVT:s Uppdrag Granskning visa att bolaget inte följer sina egna regler. I hela den här kedjan ska mänskliga rättigheter respekteras och acceptabla arbetsvillkor råda står det i Systembolagets policy. Men när Uppdrag Granskning besöker ett flertal vingårdar i Sydafrika kan de visa på allvarliga missförhållanden.

 • 2016-10-17

  Atria köper kycklingar från Blenta

  (Fri Köpenskap Nyheter)

   Atria säkerställer sin tillgång på svensk kyckling genom att teckna ett flerårigt avtal med Blenta. Atria köpte den svenska kycklingproducenten Lagerbergs i våras. 130 miljoner kronor ska investeras i verksamheten det kommande året. För att säkerställa tillgången på kycklingråvara har Atria nu tecknat ett flerårigt avtal med kläckeriet Blenta, som levererar dagsgamla svenska kycklingar. Blenta i sin tur investerar i utökad kapacitet för att klara leveranserna som ska påbörjas 1 januari 2018.

 • 2016-09-27

  Priset för första hummern: 20 000

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  20 000 kronor för 0,96 kilo honhummer. Det blev prislappen på årets premiärhummer som nu gått under klubban på Göteborgs fiskauktion. Pontus Johansson, fiskhandlare i Billdal söder om Göteborg, köpte årets premiärhummer för en kunds räkning. – Det är ju väldigt roligt att få köpa den första hummern. Förra året la jag mig, och kunden blev väldigt besviken. I år hade vi kommit överens om att nu kör vi. TT: Varför är det här så viktigt?

 • 2016-09-26

  Öl transporteras i pipeline

  (Buzzter Spaningar Mat & Dryck)

  I Brygge (Belgien) har man börjat leverera öl från det gamla bryggeriet Halve Maan till en tappningsstation i förorten med hjälp av en pipeline. Pipelinen ligger under jord och är troligtvis en av världens längsta för öl, med sina dryga tre kilometer. 5-6000 l/h pumpas iväg i pipen och detta spar på transporter och miljön. Bryggeriet är ett av de snabbast växande Belgien och eftersom det ligger i gamla stan i Brygge, som finns på UNESCOs världsarvslista, började logistiksituationen bli ohållbar.

 • 2016-09-26

  Willy och Ica tar upp kampen mot matsvinnet

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  Varför kasta ätbar mat och frukt som i stället skulle komma till nytta? Trenden med att ta tillvara mat i stället för att slänga den i soptunnan bara växer. Willys väljer att skänka mat till välgörenhetsorganisationer. Willys har sedan början på året etablerat samarbeten med över 40 välgörenhetsorganisationer runt om i landet. Hittills har satsningen lett till att 100 ton mat gått till goda ändamål istället för att hamna i soporna.

 • 2016-09-26

  Arla höjer mjölkpriset

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  Arla Foods höjer mjölkpriset som betalas till bönder med 20,1 öre den 1 oktober. Höjningen är den andra på ett år och den största höjningen av det så kallade a contopriset sedan juni 2010. Den 1 september höjdes samma pris med 11,8 öre. – Vi har en mejerimarknad som har varit tuff länge, men nu håller det på att vända, nu kan vi höja priset. Det är från en låg nivå, så det är välbehövligt, säger Åke Hantoft, styrelseordförande i Arla.

 • 2016-09-23

  Arla vann miljöpris

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  Bondeägda Arlas mejeri i Sundsvall vann i går Sundsvall kommuns miljöpris. – Det är jätteroligt att vinna och att fler får upp ögonen för vårt miljöarbete, säger Magnus Lindberg, mejerichef i Sundsvall. Tack vare hårt miljöarbete kammade Arla hem Sundsvalls kommuns miljöpris i går. Foto: Arla Arlas mejeri i Sundsvall har arbetat hårt för att minska sin klimatpåverkan. Motiveringen till priset på Sundsvall Business Awards är bland annat de satsningar mejeriet gjort för hållbar energiförbrukning.

 • 2016-09-15

  Varannan barnfamilj äter aldrig vegetarisk

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  46 procent av barnfamiljerna uppger i en ny undersökning att de aldrig äter vegetariskt, men 4 av 10 vill äta mindre kött. I en undersökning genomförd i Coops medlemspanel uppger en av tre barnfamiljer att de äter kött mer än tre gånger i veckan, och att de aldrig äter vegetarisk mat. 1 av 10 äter vegetariskt varje vecka. Mot den bakgrunden startar Coop nu initiativet Nya vardagsmaten, för att hjälpa barnfamiljer att äta grönare: – Svensken äter för mycket kött idag och det är inte hållbart på sikt.

 • 2016-09-15

  Hemvändare tar vd-post i Arla

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  Patrik Hansson lämnar sin roll som ansvarig för Arlas i Sydostasien för att bli vd för bolaget på hemmaplan. Patrik Hansson tar över som ny vd för Arlas svenska verksamhet efter Henri de Sauvage den 1 november 2016. Han kommer närmast från rollen som ansvarig för Arlas verksamhet i Sydostasien, en position han tillträdde i fjol. Patrik Hansson kom dock till Arla 2011, som ansvarig för ost, smör och fruktdrycker i Sverige.

 • 2016-08-12

  "Snart kommer hela livsmedelsbranschen använda big data"

  (food-supply Nyheter)

  De aktörer som blir först med att utnyttja den nya teknikens möjligheter att analysera stora datamängder kommer att få en stor konkurrensfördel, tror forskare. Mängden data som samlas in bland landets företag växer hela tiden. Informationen kommer från sociala medier, hemsidor, callcenters, smartphones, kassaterminaler och allt möjligt annat. Samtidigt är den nya generationen mjukvara under ständig utveckling.

 • 2016-08-11

  Mejeri fördubblar försäljningen

  (food-supply Nyheter)

  På ett år har Dalsspira ökat försäljningen med 909 procent. Det börsnoterade mejeriföretaget Dalsspira, som i somras utökade sortimentet och numera tillverkar såväl get- som komjölksprodukter, säljer bra. Läs också: Satsningen, och investeringen i en ny mejerianläggning, ser ut att ha givit omedelbart resultat. Från juni till juli ökade försäljningen med 102 procent till 818 000 kronor.

 • 2016-08-11

  Juniökning för restaurang

  (Dagens Handel Nyheter)

  Juni lockade uteätande svenskar. Restaurangomsättningen ökade med 7,2 procent i juni jämfört med juni förra året. Bäst gick det för de trafiknära restaurangerna. Det visar färska siffror från SCB. Ser man på första halvåret 2016 var omsättningstillväxten i volym i restaurangbranschen preliminärt 6,1 procent, jämfört med motsvarande period 2015. Det är en mycket stark tillväxt i ett historiskt perspektiv för den perioden, konstaterar SCB. Även i förhållande till omsättningstillväxten i hela tjänstesektorn är tillväxten stark.

 • 2016-08-11

  Vi lever nu på belånad tid

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  Det krävs ungefär 1,6 planeter för att konsumera som vi gör i dag. Om man räknar ned dessa siffror på ett år lever vi sedan i måndags på belånad tid. Jorden har fått nog för i år. Foto: Sxc.hu Koldioxidutsläpp är den största boven för världens klimatförstöring, och av den står till exempel köttkonsumtionen i världen för ungefär en femtedel. Världen försöker ställa om sig men går det tillräckligt snabbt? Inte om man får tro "Overshoot day" som är ett beräknat datum vad jorden klarar av i den konsumtionstakt

 • 2016-08-10

  Hon blir vd på GS1

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  En erfaren kvinna tar över vd-skapet på standardiseringsorganisationen GS1 den 1 september Christina Wergens som sedan november 2014 arbetat som vice vd på GS1 Sweden blir ny vd efter Bo Raattamaa, som lett organisationen i tio år. Hon tar över som vd den 1 september 2016. GS1 är en global och branschneutral standardiseringsorganisation som drivs utan vinstintresse. GS1-systemet möjliggör att produkter, tjänster och platser i hela världen kan identifieras och spåras.

 • 2016-08-10

  Obligatorisk ursprungsmärkning testas

  (Buzzter Spaningar Mat & Dryck)

  Ursprung och transparens blir allt viktigare i livsmedelsindustrin. Märkningen är inte bara viktig för konsumenten utan ger också en möjlighet för länder och regioner att marknadsföra sig. EU–kommissionen och franska myndigheter har nu gett klartecken för obligatorisk märkning av mat som innehåller kött- och mejeriprodukter. Märkningskravet är tänkt att bli verklighet i början av nästa år och löpa 2018 ut. Kritiker från respektive bransch menar att de nya reglerna är diskriminerande och att de kommer att minska rörligheten på marknaden.

 • 2016-08-09

  Eko-kanin ska mätta danskar

  (food-supply Nyheter)

  Nu skuttar de första kaninerna in till slakt. Intresseorganisationen Landbrug & Fødevarer, den danska motsvarigheten till LRF, vill att danska köttproducenter satsar på kaninkött. Ekologiska kaniner. — Vi tror det skulle kunna vara en intressant nisch-verksamhet med ekologiska kaniner, Lars Holdensen, talesperson på Landbrug & Fødevarer, till P4 Sjælland, rapporterar TT. De första inhemska eko-kaninerna slaktas just nu inom ramen för ett testprojekt på ön Lolland.

Branschbevakningen sker i samarbete med branschföreningarna Ledarna inom Livsmedelsbranschen och Kost & Näring som jag träffar och stämmer av aktuella frågor med. 

Läs vår branschrapport!
Rapport. Livsmedelsbranschen ur ett chefsperspektiv

 

Hitta vägledning genom våra chefsguider

Vill du veta mer om allt ifrån arbetsrätt till karriär, lön och jämställdhet? Hitta svaren i våra chefsguider!

Bli medlem