Bransch – Livs/hotell/restaurang

Omvärldsbevakning är viktig och på den här sidan kan du läsa om nyheter från livsmedelsbranschen. Mjölkpriset fortsätter dessvärre nedåt och de svenska mjölkbönderna blir allt färre. Och Arla aviserar hela tiden ytterligare sänkningar. Årets branschbomb släppte dock Findus med beslutet att lägga ner verksamheten i Bjuv och i Sverige.
En annan bra källa till information är livsmedelsverket.se. Här kan du läsa om allt från märkningsregler till vikten av att begränsa intaget av viss fisk till unga kvinnor. Endast 10 procent av kvinnorna i åldrarna 18 - 29 år känner tydligen till att de bör vara försiktiga med fisk med höga halter av dioxin och PCB. 


/Madeleine Warghusen, branch- och avtalsansvarig på Ledarna
Kontakta mig gärna om branschfrågor!
madeleine.warghusen@ledarna.se

 


 

Nyheter om branschen

 • 2016-09-15

  Varannan barnfamilj äter aldrig vegetarisk

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  46 procent av barnfamiljerna uppger i en ny undersökning att de aldrig äter vegetariskt, men 4 av 10 vill äta mindre kött. I en undersökning genomförd i Coops medlemspanel uppger en av tre barnfamiljer att de äter kött mer än tre gånger i veckan, och att de aldrig äter vegetarisk mat. 1 av 10 äter vegetariskt varje vecka. Mot den bakgrunden startar Coop nu initiativet Nya vardagsmaten, för att hjälpa barnfamiljer att äta grönare: – Svensken äter för mycket kött idag och det är inte hållbart på sikt.

 • 2016-09-15

  Hemvändare tar vd-post i Arla

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  Patrik Hansson lämnar sin roll som ansvarig för Arlas i Sydostasien för att bli vd för bolaget på hemmaplan. Patrik Hansson tar över som ny vd för Arlas svenska verksamhet efter Henri de Sauvage den 1 november 2016. Han kommer närmast från rollen som ansvarig för Arlas verksamhet i Sydostasien, en position han tillträdde i fjol. Patrik Hansson kom dock till Arla 2011, som ansvarig för ost, smör och fruktdrycker i Sverige.

 • 2016-08-12

  "Snart kommer hela livsmedelsbranschen använda big data"

  (food-supply Nyheter)

  De aktörer som blir först med att utnyttja den nya teknikens möjligheter att analysera stora datamängder kommer att få en stor konkurrensfördel, tror forskare. Mängden data som samlas in bland landets företag växer hela tiden. Informationen kommer från sociala medier, hemsidor, callcenters, smartphones, kassaterminaler och allt möjligt annat. Samtidigt är den nya generationen mjukvara under ständig utveckling.

 • 2016-08-11

  Mejeri fördubblar försäljningen

  (food-supply Nyheter)

  På ett år har Dalsspira ökat försäljningen med 909 procent. Det börsnoterade mejeriföretaget Dalsspira, som i somras utökade sortimentet och numera tillverkar såväl get- som komjölksprodukter, säljer bra. Läs också: Satsningen, och investeringen i en ny mejerianläggning, ser ut att ha givit omedelbart resultat. Från juni till juli ökade försäljningen med 102 procent till 818 000 kronor.

 • 2016-08-11

  Juniökning för restaurang

  (Dagens Handel Nyheter)

  Juni lockade uteätande svenskar. Restaurangomsättningen ökade med 7,2 procent i juni jämfört med juni förra året. Bäst gick det för de trafiknära restaurangerna. Det visar färska siffror från SCB. Ser man på första halvåret 2016 var omsättningstillväxten i volym i restaurangbranschen preliminärt 6,1 procent, jämfört med motsvarande period 2015. Det är en mycket stark tillväxt i ett historiskt perspektiv för den perioden, konstaterar SCB. Även i förhållande till omsättningstillväxten i hela tjänstesektorn är tillväxten stark.

 • 2016-08-11

  Vi lever nu på belånad tid

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  Det krävs ungefär 1,6 planeter för att konsumera som vi gör i dag. Om man räknar ned dessa siffror på ett år lever vi sedan i måndags på belånad tid. Jorden har fått nog för i år. Foto: Sxc.hu Koldioxidutsläpp är den största boven för världens klimatförstöring, och av den står till exempel köttkonsumtionen i världen för ungefär en femtedel. Världen försöker ställa om sig men går det tillräckligt snabbt? Inte om man får tro "Overshoot day" som är ett beräknat datum vad jorden klarar av i den konsumtionstakt

 • 2016-08-10

  Hon blir vd på GS1

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  En erfaren kvinna tar över vd-skapet på standardiseringsorganisationen GS1 den 1 september Christina Wergens som sedan november 2014 arbetat som vice vd på GS1 Sweden blir ny vd efter Bo Raattamaa, som lett organisationen i tio år. Hon tar över som vd den 1 september 2016. GS1 är en global och branschneutral standardiseringsorganisation som drivs utan vinstintresse. GS1-systemet möjliggör att produkter, tjänster och platser i hela världen kan identifieras och spåras.

 • 2016-08-10

  Obligatorisk ursprungsmärkning testas

  (Buzzter Spaningar Mat & Dryck)

  Ursprung och transparens blir allt viktigare i livsmedelsindustrin. Märkningen är inte bara viktig för konsumenten utan ger också en möjlighet för länder och regioner att marknadsföra sig. EU–kommissionen och franska myndigheter har nu gett klartecken för obligatorisk märkning av mat som innehåller kött- och mejeriprodukter. Märkningskravet är tänkt att bli verklighet i början av nästa år och löpa 2018 ut. Kritiker från respektive bransch menar att de nya reglerna är diskriminerande och att de kommer att minska rörligheten på marknaden.

 • 2016-08-09

  Eko-kanin ska mätta danskar

  (food-supply Nyheter)

  Nu skuttar de första kaninerna in till slakt. Intresseorganisationen Landbrug & Fødevarer, den danska motsvarigheten till LRF, vill att danska köttproducenter satsar på kaninkött. Ekologiska kaniner. — Vi tror det skulle kunna vara en intressant nisch-verksamhet med ekologiska kaniner, Lars Holdensen, talesperson på Landbrug & Fødevarer, till P4 Sjælland, rapporterar TT. De första inhemska eko-kaninerna slaktas just nu inom ramen för ett testprojekt på ön Lolland.

 • 2016-07-21

  Bra blåbärsår ger klirr i kassan för många

  (food-supply Nyheter)

  Stora mängder bär går på export till hälsokost- och medicinföretag. Skicka Dela Skriv ut Foto: Colourbox I år spås det vara rekordår för blåbären och det gläder framförallt världens medicin och hälsoföretag. För det alla mesta av bärskörden går numera på export och används till hälsokost och medicin. Det rapporterar Stefan Hansson är bäruppköpare i Bollnäs och han ser verkligen hur bärbranschen förändrats. Exporten av framförallt blåbär ökar hela tiden och kvalitetskontrollen är stenhård.

 • 2016-07-21

  Livsmedelsverket avråder från halvrått

  (food-supply Nyheter)

  Ny hamburgertrend kan vara farlig. Blodiga hamburgare är en tilltagande trend. Men det finns en risk att som konsument smittas av tarmbakterien Ehec om köttet inte är genomstekt. Det rapporterar P4 Värmland. Livsmedelsinspektören Aurelia Kopczynska inspekterar restauranger och matserveringar. Just nu står hamburgerrestauranger högt på agendan i och med den ökande trenden med blodiga hamburgare.

 • 2016-07-21

  Siljans Chark misstänks för felaktig halalslakt

  (food-supply Nyheter)

  Bedövningen av djuren ska enligt anmälaren inte ha varit tillräcklig. Från vänster: Thomas Perkiö, vd, och Runar Gustafsson, slakerichef, vid Siljans Charks slakteri på Ickholmen. Foto: Siljan Chark Livsmedelverket har gjort en anmälan till åklagare om brott mot djurskyddslagen, detta sedan lamm som halalslaktats vid Siljans Chark ska ha utsatts för onödigt lidande. Det skriver Händelsen – som inträffade vid Siljans Chark slakteri i Ickholmen, Rättvik den 30 juni – handlar om att ett

 • 2016-07-19

  Potatisodling får en kvarts miljon

  (food-supply Nyheter)

  Nytt startstöd ska ge möjligheter för unga lantbrukare. Nu får potatisodlaren i Henninge startstöd för sin ekologiska odling. 250 000kr öppnar upp möjligheter för verksamheten. Det rapporterar tidningen . Magnus Andersson odlar sedan i fjol ekologisk potatis på åkern i Henninge i Söderhamn. Nu har han beviljats ett startstöd för sitt jordbruk på totalt 250 000 kronor från Jordbruksverket och Länsstyrelsen Gävleborg.

 • 2016-07-19

  Åsa Domeij: Så äter vi 2030

  (food-supply Nyheter)

  "Det kommer dröja innan insekter blir en vanlig proteinkälla." Skicka Dela Skriv ut Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood. År 2030 tror Axfood att konsumenterna väljer ungefär den typ av mat vi äter i dag – men ändå annorlunda då hållbarhet slagit igenom som begrepp. – Vi kommer att fortsätta äta god mat. Men med gott samvete i framtiden, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood, i ett pressmeddelande.

 • 2016-07-19

  Robot lagar hamburgare i San Francisco

  (Buzzter Spaningar Mat & Dryck)

  Inom kort öppnar den första hamburgerrestaurangen där en robot tillagar hamburgarna. Restaurangen ska ligga i Bay Area i San Francisco. Det är företaget Momentum Machines som under flera år har utvecklat roboten. Den har en kapacitet att tillaga 400 hamburgare i timmen. Restaurangen kommer, trots att ingen behöver göra hamburgare, att ha några få anställda. Deras uppgifter sägs vara att bland annat ta beställningar av kunder och gå ut med soporna. Enligt företaget som tillverkar maskinen finns det stora möjligheter att tjäna pengar för de restauranger

 • 2016-07-12

  Jobbexplosion i besöksnäringen

  (Dagens Handel Nyheter)

  Den svenska besöksnäringen har haft en "exceptionellt stark" sysselsättningstillväxt sedan 2007. De sänkta arbetsgivaravgifter för unga och sänkt moms på restaurangmat är två viktiga förklaringar, konstateras i en färsk rapport från Visita. Eva Östling , vd för Visita – organisationen för Svensk besöksnäring – kallar besöksnäringen för en "jobbmotor i den svenska ekonomin". Mellan 2007-2015 skapades vart femte jobb just i hotell- och restaurangnäringen. – Våra medlemmar är den jobbmotor som Sverige behöver för att kunna lösa stora delar av

 • 2016-06-30

  Menigo värvar från bank

  (food-supply Nyheter)

  Grossisten anställer ny marknads- och kommunikationsdirektör. Från och med i september är Nina Wahlgren Gill ny marknads- och kommunikationsdirektör på Menigo. — Vi hälsar Nina varmt välkommen till Menigo. Ninas gedigna bakgrund inom strategiskt varumärkesarbete och tjänstemarknadsföring kommer att bidra till att Menigo når sina högt satta mål, Menigos vd säger Jonas Köhler, i ett pressmeddelande Nina Wahlgren Gill kommer närmast från SEB, där hon varit varumärkeschef.

 • 2016-06-18

  Svensk livsmedelskontroll får EU-beröm

  (food-supply Nyheter)

  "En bekräftelse på att kontrollen utvecklas", anser chefen för livsmedelskontrollen hos Livsmedelsverket. Pertti Nordman, chef för livsmedelskontrollen på Livsmedelsverket. EU:s organ för gransknings av medlemsländernas livsmedelskontroll, Food and Veterinary Office (FVO) har gjort just det, granskat medlemsländernas livsmedelskontroll. Och för Sveriges del ser det bra ut. Majoriteten av de tidigare anmärkningar mot Sveriges livsmedelskontroll har nu åtgärdats, eller är

 • 2016-06-17

  Uber lanserar matleveranstjänst

  (Dagens Handel Nyheter)

  Invånare i den brittiska huvudstaden kan nu få sina matleveranser hem eller till kontoret på nytt sätt: med taxitjänsten Uber. Nättaxitjänsten Uber fortsätter att bredda sin europeiska verksamhet. På torsdagen lanserade företaget en matleveranstjänst i London, skriver The Verge. Tjänsten, kallad Uber Eats, finns därmed i 18 städer världen över och London blev den andra europeiska staden efter Paris. I ett första skede har Uber med sig 150 Londonrestauranger på tåget och Uber Eats ska "under kommande veckor" expandera till områden utanför centrala

 • 2016-06-17

  Vill ha 40 miljoner för Food Valley of Bjuv

  (food-supply Nyheter)

  Kommunen äskar 40 miljoner kronor för omställning av Findus anläggningar i Bjuv. Att Findus kommer att lämna verksamheten i Bjuv står nu utom allt tvivel. Det efter ett slutgiltigt besked under tisdagen. All produktion upphör i december. Läs också: Nu ber Bjuvs kommun regeringen om hjälp. 40 miljoner kronor behövs för att ställa om Findusområdet inför framtiden och, inte minst, att rädda konceptet Food Valley of Bjuv, en mötesplats för livsmedelsinnovation.

Branschbevakningen sker i samarbete med branschföreningarna Ledarna inom Livsmedelsbranschen och Kost & Näring som jag träffar och stämmer av aktuella frågor med. 

Läs vår branschrapport!
Rapport. Livsmedelsbranschen ur ett chefsperspektiv

 

Hitta vägledning genom våra chefsguider

Vill du veta mer om allt ifrån arbetsrätt till karriär, lön och jämställdhet? Hitta svaren i våra chefsguider!

Bli medlem