Bransch – Livs

Omvärldsbevakning är viktig och på den här sidan kan du läsa om nyheter från livsmedelsbranschen. Mjölkpriset fortsätter dessvärre nedåt och de svenska mjölkbönderna blir allt färre. Och Arla aviserar hela tiden ytterligare sänkningar. Årets branschbomb släppte dock Findus med beslutet att lägga ner verksamheten i Bjuv och i Sverige.
En annan bra källa till information är livsmedelsverket.se. Här kan du läsa om allt från märkningsregler till vikten av att begränsa intaget av viss fisk till unga kvinnor. Endast 10 procent av kvinnorna i åldrarna 18-29 år känner tydligen till att de bör vara försiktiga med fisk med höga halter av dioxin och PCB. 


/Annika, branch- och avtalsansvarig på Ledarna
Kontakta mig gärna om branschfrågor!
annika.hage.nederstrom@ledarna.se

 


 

Nyheter om branschen

  • 2017-05-12

    Endast en tiondel av tonfisken får grönt ljus

    (food-supply Nyheter)

     

    Världsnaturfonden höjer speciellt ett varningens finger för tonfisk i sin årliga fiskguide. Mer än tre fjärdedelar av tonfisken som säljs i Sverige saknar rätt information och bara drygt en tiondel anses vara hållbar. Foto: Colourbox För elfte gången släpper Världsnaturfonden (WWF) sin årliga fiskguide, där man delar in fisk och skaldjur i de tre kategorierna grönt, gult samt rött ljus. För den senare kategorin avråder WWF konsumenter från att köpa fisken, på grund av att den kan komma från ohållbart fiske

  • 2017-05-10

    Närproducerat lyfter livsmedelsindustrin

    (Fri Köpenskap Nyheter)

    Livsmedelsbranschen har vuxit i en stadig takt de senaste åren och närproducerat leder trenden. Mellan åren 2010-2014 grundades 732 svenska livsmedelsföretag som fortfarande är aktiva. Det visar en rapport från branschorganisationen Livsmedelsföretagen. Företagen är spridda över hela landet och 60 procent ligger utanför de tre stora storstadsregionerna. – Nio av tio matentreprenörer vi intervjuade säger att den lokala anknytningen är viktig för deras verksamhet.

  • 2017-05-10

    Eget företagande i branschen blomstrar

    (food-supply Nyheter)

    Bland de nystartade företagen är flest bagerier. Näst flest är bryggerierna. Över 700 aktiebolag som registrerades mellan 2010 till 2014 i kategorin livsmedel är fortfarande aktiva. Det är mer än i någon annan kategori, skriver Livsmedelsföretagen i en ny rapport. Branschorganisationen Livsmedelsföretagarna släppte i veckan det man kallar Startuprapporten – en kartläggning av de företag inom kategorin livsmedel som startat mellan 2010 till och med 2014 och fortfarande är aktiva.

  • 2017-05-08

    Svenska matglädjen ger nya mikroföretag - DN.SE

    Bagerier, mikrobryggerier, lokal korvtillverkning med mera skjuter upp som svampar ur jorden i Sverige. Ingen annan näringsgren har haft så många nystartade bolag sedan 2010 och vars verksamhet fortfarande pågår, enligt en ny rapport från branschorganisationen Livsmedelsföretagen som bygger på data från Statistiska centralbyrån. - En rimlig förklaring är att få andra industrier har så låga inträdeshinder som livsmedelsindustrin. Det behövs inte så mycket för att starta ett mikrobryggeri. Jag tror att även att det är ett symtom på ökat intresse för vad vi stoppar i munnen, säger Carl Eckerdal. Mellan 2010 och 2014 startades 732 nya företag, som fortfarande är aktiva.

  • 2017-05-05

    Orkla köper tyskt glassföretag

    (Fri Köpenskap Nyheter)

    Orkla Food Ingredients meddelar att de köper Eis Gräbner, den tyska tillverkaren av glassingredienser- och tillbehör.  – Med köpet av Eis Gräbner kompletteras Orklas existerande position inom glassingredienser- och tillbehör i Tyskland, säger koncerndirektör och chef for Orkla Food Ingredients, Pål Eikeland i ett pressmeddelande. Eis Gräbner som etablerades 1929 har idag 18 anställda och en omsättning på 6,5 miljoner euro.

  • 2017-05-05

    Svensk Fågels tidigare ordförande till Lantmännen

    (food-supply Nyheter)

    Per Lindahl utsågs till föreningens nya ordförande i samband med torsdagens stämma. Per Lindahl, ny styrelseordförande för Lantmännen. I februari meddelade Bengt-Olov Gunnarson att han slutar som Lantmännens ordförande och att han avgå ur styrelsen, efter tolv år som ledamot och fem år som ordförande. Under torsdagens föreningsstämma utsågs Per Lindahl till Lantmännens nya ordförande. Han har varit ledamot i styrelsen sedan 2011 och har tidigare varit ordförande i Svensk Fågel och

  • 2017-05-05

    Varslet genomförs – 160 sägs upp

    (food-supply Nyheter)

    Tidigare meddelade varslet resulterade i en större nedskärning än först väntat för HK Scan. Liten tillgång på nötkött för svenska verksamheten är en av orsakerna till tappade marknadsandelar i landet. HK Scan meddelade i februari i år att man varslade 150 tjänstemän inom koncernen till följd av lönsamhetsproblem. Av dessa 150 varslade utgjordes 50 av anställda i Sverige. Då sade man att den svenska verksamheten var en besvikelse efter att man tappat marknadsandelar och minskat

  • 2017-05-04

    Bucht vill lyfta svenskt i Hongkong

    (food-supply Nyheter)

    Landsbygdsministern åker på Asiens största matmässa och nätverkar med regionens livsmedelsminister – vill främja export av svensk mat till hela Asien.  I början av nästa vecka reser landsbygdsminister Sven-Erik Bucht till Hongkong – målet är att främja export av svenska livsmedel till regionen. I dag är omkring 95 procent av alla livsmedel som konsumeras i Hongkong importerade.

  • 2017-05-02

    Nya avtal i hamn bäddar för ökad tillverkning

    (food-supply Nyheter)

    Förpackingsföretaget utökar kapaciteten efter maskininvesteringar. Felix ketchupflaskor är en av många produkter med Emballator Växjöplasts produkter. Orkla Foods Emballator Växjöplast, som utvecklar och tillverkar plastkapsyler för en rad varumärken, har rott hem flera längre avtal med både befintliga och nya kunder. Det gör att man nu investerar i ny utrustning, både för att öka kapaciteten och för att ge möjlighet till ytterligare tillväxt.

  • 2017-04-25

    Bjuv kan bli matens Silicon Valley

    (Fri Köpenskap Nyheter)

    Företaget Foodhills och Bjuvs kommun vill förvandla Findus gamla lokaler till ett matens Silicon Valley. Arbetsnamnet är Food Valley of Bjuv och går ut på att kommunen bygger bostäder på en del av marken medan Foodhills köper resten och industrilokalerna. Själva anläggningen vill företaget omvandla till ett centrum för livsmedelsproduktion. – Vi räknar med att det nya centret kan skapa minst lika jobb som Findus sysselsatte vid nedläggningen, säger Bengt Persson, Foodhills

  • 2017-04-10

    Köttfärs är en riskprodukt

    (Fri Köpenskap Nyheter)

    I februari blev sex personer sjuka av ehec Det är viktigt att genomsteka köttfärs ordentligt. Under februari i år blev sex personer sjuka av samma variant av ehec-bakterier som orsakade ett utbrott under hösten 2016. – Köttfärs är en riskprodukt, eftersom bakterier på ytan kan blandas in i köttet när det mals. Steker du en hel köttbit räcker det att steka på ytan för att bakterierna ska dö, medan till exempel en hamburgare måste vara helt genomstekt, säger Livsmedelsverkets smittskyddssamordnare

  • 2017-03-24

    EU-myndighet granskar sockret

    (Fri Köpenskap Nyheter)

    Européerna ska få klara besked om sockret. Det är europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa som vetenskapligt ska granska hur socker påverkar hälsan. Tanken är att fastställa ett gemensamt europeiskt maxvärde för andelen tillsatt socker i hälsosam mat. Mycket forskning har de senaste åren uppenbarat samband mellan socker, övervikt och så kallad åldersdiabetes, konstaterar Livsmedelsverket i ett pressmeddelande. Den svenska myndigheten har tillsammans med motsvarigheten i övriga nordiska länder uppmanat Efta till granskningen.

  • 2017-03-23

    Konsumenten vill ha mer vitt och grönt på grillen

    (Fri Köpenskap Nyheter)

    Framför allt kvinnor och yngre konsumenter lägger hellre kyckling och grönsaker på grillen medan män över 60 vill ha rött kött. Om fler unga under 30 handlar grillmaten skulle svenskarna förmodligen få bättre hälsa och ett bättre klimat. Den slutsatsen drar Kronfågel efter att ha undersökt svenskarnas grillvanor med hjälp av YouGov. Fyra av tio ungdomar, 38 procent, i åldern 18 till 29 anger att de helst grillar grönsaker framför något annat, medan endast två av tio av 60-plussarna, 23 procent, tar en sväng förbi

  • 2017-03-23

    Svenskar älskar svenskt kött

    (Fri Köpenskap Nyheter)

    Svenskt nötkött är vad kunden helst vill ha i kundkorgen, men intresset för lamm ökar och flexitarianerna väljer efter ursprungsland när de ska äta kött. Branschorganisationen #Svensktkött har tillsammans med YouGov genomfört sin årliga undersökning om svenskarnas attityd till kött. Svenskarnas förhållande till kött är stabilt, man har förtroende för svenska djuruppfödare och svenskt kött och betalar gärna för köttet.

  • 2017-03-20

    Ovanligt billiga ekobananer

    (Fri Köpenskap Nyheter)

    Hemköps billiga ekobananer vecka 10 får Ulf Mazur på Matpriskollen att dyka djupare i de senaste årens kampanjer för ekologiska bananer. Bananer är bland de allra starkaste inroparna. Ekologiska bananer är ännu starkare. Hemköp fick totalt sett väldigt mycket klick till inköpslistan av Matpriskollens användare förra veckan. Mest av allt la man till Ekologiska bananer från Ecuador för bara 10 kronor per kilo. Så lågt pris är extremt ovanligt.

  • 2017-03-20

    Sverige avvaktar besked efter brasilianska köttskandalen

    (food-supply Nyheter)

    Presidenten under kombinerad grillfest och krismöte: "Ett litet problem som berör några få anställda inom ett fåtal företag och inom jordbruksministeriet". Produktionen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Colourbox I fredags rapporterade den federala polisen i Brasilien att man misstänker en omfattande köttskandal i Brasilien – samma dag slog man till mot ett stort antal företag inom köttindustrin. Enligt polisen misstänker man att flera köttföretag ska ha mutat jordbruksministeriets inspektörer

  • 2017-03-07

    Nytt rekord för köttkonsumtionen

    (food-supply Nyheter)

    Efter flera år av vegetarisk trend och minskande konsumtion ser Jordbruksverket en ökning. 87,7 kilo kött – så mycket kött förbrukade svenskarna per person under 2016, visar statistik från Jordbruksverket. Det är en ökning med ett halvt kilo jämfört med året innan, och ett nytt rekord. Sedan 1990 har konsumtionen ökat med cirka 45 procent. Efter att bland annat ben och förluster i produktionen räknats bort handlar det om en direkt konsumtion på drygt 40 kilo.

  • 2017-03-07

    Svensk förbrukning av kött ökar

    (Supermiljöbloggen)

    Förbrukningen av kött låg 2016 på 87,7 kilo per person och år, en ökning med ett halvt kilo jämfört med 2015, trots det stiger köttkonsumtionen. Positivt nog omfattas inte nötkött, men intresset för fågel stiger. Omfördelningen tror Jordbruksverket beror på ett allt större hälsofokus och rekommendationer att minska konsumtionen av rött kött. I sifforna på förbrukning igår även det vi inte äter, så som ben och annat svinn i livsmedelskedjan.

  • 2017-02-28

    "Livsmedelsstrategin missar miljömålen"

    (Ledarna Nyhetsbrev AH / ES)

    Den nya livsmedelsstrategin missar åtgärder för att leva upp till målet om ekologisk odling och saknar i praktiken innehåll som styr mot minskad klimatpåverkan från livsmedelsproduktionen. Det menar Artur Granstedt, docent i ekologiskt lantbruk och koordinator för Östersjöprojektet Beras, som i en debattartikel i Göteborgs-Posten kritiserar regeringens livsmedelsstrategi för att vara för mycket av en renodlad produktionsstrategi. "Kretsloppsbaserat jordbruk nämns inte med ett ord i handlingsplanen. Inte heller den minskning av köttkonsumtionen som en hel forskarvärld anser är viktig nämns med ett ord. I stället pratar man om ökad nötköttsproduktion, visserligen mer betesorienterad, men ändå en ökning", skriver han. Enligt Artur Granstedt baseras mycket av den svenska livsmedelsproduktionen på importerade resurser som konstgödsel och fodermedel, vilket innebär att klimatbelastningen läggs över på andra länder. Han menar också att en effektiv åtgärd skulle vara att återinföra skatten på konstgödsel.

  • 2017-02-22

    Västeråsbryggeriet förvärvar för att nå toppen

    (food-supply Nyheter)

    Coppersmith's vill över miljongränsen – blir ny ägare till bryggeri i Uppsala. Västeråsbaserade Coppermith's Brewery är ett Sveriges snabbast växande bryggerier – under 2016 ökade man sin försäljning av öl på Systembolaget från 38 000 liter till cirka 139 000 liter. Nu vill man över miljongränsen till en plats i toppen, och det första steget tar man genom ett förvärv. Efter en längre tids diskussioner om en sammanslagning bryggerierna emellan är en affär klar: Coppersmith’s

Branschbevakningen sker i samarbete med branschföreningarna Ledarna inom Livsmedelsbranschen och Kost & Näring som jag träffar och stämmer av aktuella frågor med. 

Läs vår branschrapport!
Rapport. Livsmedelsbranschen ur ett chefsperspektiv

 

Hitta vägledning genom våra chefsguider

Vill du veta mer om allt ifrån arbetsrätt till karriär, lön och jämställdhet? Hitta svaren i våra chefsguider!

Bli medlem