Bransch – Tillverkning

Ju mer kunskap och insikt om din omvärld, desto bättre blir du som chef!  Bra chefer och ett gott ledarskap föder framgång – människor växer och verksamheter utvecklas.

Välkommen till webbsidan som bevakar din bransch, Tillverkningsindustrin. Jag vänder mig till alla nyfikna, vetgiriga medlemmar och chefer. 

Jag vill som branschansvarig bevaka aktuella nyheter, chefsfrågor och analysera trender med utgångspunkt i branschen Tillverkningsindustrin.

Med dina insikter, branschföreningen Teknik & Motors kunskaper och mina kontakter med arbetsmarknadens parter och beslutsfattare i samhället ska vi skapa ett forum som är relevant för dig i din roll som medlem och chef. 

/Peder Bertilsson, bransch- och avtalsansvarig på Ledarna
Kontakta mig gärna om branschfrågor!
peder.bertilsson@ledarna.se

 


 

Nyheter om branschen

 • 2016-09-01

  Tillverkningssektorn i Indien går starkt

  (Affärsvärlden)

  Indiens inköpschefsindex för tillverkningssektorn steg till 52,6 i augusti jämfört med 51,8 månaden.Det framgår av HSBC Purchasing Managers Index som sammanställts av Markit och Nikkei. Ett tal över 50 indikerar att ekonomin expanderar medan ett tal under 50 ger signaler om tillbakagång.

 • 2016-08-31

  Satsning på 3D-printing i Östersund

  (Industrinyheter.se Tillverkning)

  Almi Invest investerar 3,5 miljoner kronor i Additive Innovation & Manufacturing Sweden AB, som etablerar en helt ny produktionsanläggning för 3D-printing i Östersund. I emissionen på totalt 15,5 miljoner kronor deltar också Investa Företagskapital samt ett antal privatinvesterare. Pengarna går till att köpa in utrustning samt att starta försäljning. Additive Innovation & Manufacturing är en stor satsning på en ny 3D-printinganläggning i Östersund.

 • 2016-07-04

  Med fler chefer som heter Aisha kan vi rädda tillväxten

  (IF Metall Nyheter Press & Debatt)

  Med fler chefer som heter Aisha kan vi rädda tillväxten En framgångsrik svensk industri har inte råd att nedvärdera, sortera bort eller hålla tillbaka yrkeskunniga människor på grund av deras kön. Det skriver IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe på da.se i dag (4/7). 

 • 2016-07-03

  Omorganisationer kan bli en dyr affär för företagen

  (Unionen Nyheter)

  Omorganisationer är ett naturligt inslag i en konkurrenskraftig ekonomi. Men att genomföra en omorganisation kostar pengar, tar tid och energi och blir inte alltid framgångsrik. Allt för ofta påverkas istället arbetsplatsens psykosociala arbetsmiljö negativt, visar en ny undersökning från Unionen. 

 • 2016-07-01

  Avmattning för svensk industri

  (DN Ekonomi Senaste Nytt)

  Inköpschefsindex, som speglar konjunkturen inom industrin, uppgick i juni till 53,0, jämfört med 54,0 månaden före.

 • 2016-06-09

  Nytt projekt kombinerar 5G med tillverkningsteknologier

  (Industrinyheter.se Tillverkning)

  Chalmers, Ericsson och SKF i samarbete Chalmers tekniska högskola, Ericsson och SKF tillkännager nu satsningen 5G Enabled Manufacturing (5GEM). Det tvååriga projektet syftar till att kombinera nästa generations mobilteknologi, 5G, med tillverkningsteknologier för att öka svensk industris konkurrenskraft. 5GEM stöds av Vinnova. Som en del av projektet kommer en pilot av ett produktionssystem för sfäriska rullager och som utnyttjar 5G-teknologi att utvecklas vid SKF:s fabrik i Göteborg.

 • 2016-06-09

  Globalt uppsving för elbilskomponenter

  (Industrinyheter.se Tillverkning)

  Marknaden väntas växa fram till 2025 Den globala marknaden för utrustning till eldrivna fordon förväntas växa från cirka 425 000 enheter år 2016 till 2,5 miljoner år 2025, enligt en ny rapport från Navigant Research. Navigant Research har undersökt den globala marknaden för plug-in elbilar (PEV) och tillbörlig utrustning och laddningstjänster och sammanställt en prognos allt efter geografisk region, kommersiell marknad och tekniktyp fram 2025. Under de närmaste åren kommer marknaden för laddningssystem för elbilar att kännetecknas av en expansiv fas,

 • 2016-06-03

  Tillverkningsindustrin investerar i ny teknik

  (Industrinyheter.se Tillverkning)

  Ny global KPMG-rapport Allt fler bolag inom tillverkningsindustrin investerar aggressivt i ny teknik som 3D-printers och artificiell intelligens för att klara höga tillväxtmål. Samtidigt ökar den globala konkurrensen om marknadsandelar när en allt högre andel indiska och kinesiska bolag ger sig ut på nya marknader. Det visar en ny rapport från KPMG. KPMG:s rapport Global Manufacturing Outlook visar att tillverkningsbolag runt om i världen har mycket ambitiösa expansionsplaner.

 • 2016-05-19

  Nokia tillbaka som mobilmärke

  (Industrinyheter.se Tillverkning)

  Nokia är snart tillbaka som mobiltelefonmärke. Ett licensavtal har slutits med ett nyskapat finländskt bolag och mobilerna ska levereras av taiwanesiska Foxconn. Börsen gjorde tummen upp, men experterna är skeptiska. Det nytecknade varumärkes- och licensavtalet innebär att det nybildade bolaget HMD Global får skapa en ny generation mobiltelefoner och surfplattor med varumärket Nokia. HMD planerar även att köpa rätten att använda Nokiamärket på enklare mobiler, så kallade "feature phones", från den amerikanska IT-jätten Microsoft, som tog över Nokias mobilverksamhet 2014, enligt ett pressmeddelande från Nokia.

 • 2016-05-13

  Hög tid att innovationsupphandla

  (Sveriges Ingenjörer)

  Södertälje utmärker sig i länet genom att vara bland de bästa i fråga om avfallshantering. Nästa steg vore att återvinna effektivare och billigare, men då måste kommunen bli bättre på att beställa nya funktioner. Det kan finnas smartare sätt att sortera avfall än de som används i dag, skriver Sveriges Ingenjörer Peter Larsson och Staffan Bjurulf. I Sverige slänger vi årligen 458 kilogram avfall per person vilket är 13 kilo under EU-snittet enligt Eurostat.

 • 2016-05-11

  Bilindustrin ger lyft för tillväxten

  (Industrinyheter.se Tillverkning)

  Tillväxten för teknikindustrin i Sverige väntas nå 6,5 procent i år, enligt en konjunkturprognos från arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen. Framgångar inom bilindustrin står bakom prognosen, med bland annat hög efterfrågan på personbilar i Europa och USA. För resten av teknikindustrin räknar organisationen med tillväxttal på 1 till 2,5 procent. Teknikföretagen bedömer att antalet anställda kommer att ligga kvar på ungefär samma nivå som tidigare.

 • 2016-05-11

  IT-strul kostar företag miljardbelopp

  (Unionen Nyheter)

  Ineffektiva IT-lösningar står för miljardkostnader för svenska företag. Med bättre förankrade och mer användarvänliga IT-system skulle företagen årligen kunna spara minst 14,5 miljarder kronor. Varje dag försvinner i genomsnitt 30 minuter i arbetstid för varje anställd på grund av IT-strul, visar Unionens rapport om Tjänstemännens IT-miljö. Tjänstemännens inflytande över sin IT-miljö är bristfällig, och inga förbättringar sker. Bara det senaste året har det skett en ökning med drygt tio procent i förlorad arbetstid på grund av IT-strul.

 • 2016-05-09

  Nytt projekt kombinerar 5G med tillverkningsteknologier

  (Industrinyheter.se Tillverkning)

  Chalmers tekniska högskola, Ericsson och SKF tillkännager nu satsningen 5G Enabled Manufacturing (5GEM). Det tvååriga projektet syftar till att kombinera nästa generations mobilteknologi, 5G, med tillverkningsteknologier för att öka svensk industris konkurrenskraft. 5GEM stöds av Vinnova. Som en del av projektet kommer en pilot av ett produktionssystem för sfäriska rullager och som utnyttjar 5G-teknologi att utvecklas vid SKF:s fabrik i Göteborg.

 • 2016-05-06

  Johan Schück: Globaliseringen hotas av allvarliga bakslag

  (DN Ekonomi Senaste Nytt)

  Världshandeln växer långsammare än före den ekonomiska krisen. Planerna på ett frihandelsavtal mellan USA och EU-länderna möter allt hårdare motstånd. Globaliseringen kan vara på väg mot allvarliga bakslag.

 • 2016-05-04

  Positiva makrosiffror från USA

  (Affärsvärlden)

  Markits inköpschefsindex för tjänstesektorn i USA uppgick till definitiva 52,8 i april jämfört med 51,3 månaden innan. Den preliminära nivån var 52,1 och marknadens förväntningar var 52,3, enligt Dow Jones Newswires. En indexsiffra över 50 indikerar en ökad ekonomisk aktivitet jämfört med månaden innan. Ett tal under 50 antyder avmattning. ISM-index för tjänstesektorn i USA uppgick till 55,7 i april, vilket kan jämföras med oreviderade 54,5 under månaden innan.

 • 2016-05-03

  Här ligger Sveriges ledande center för 3D-tillverkning

  (Industrinyheter.se Tillverkning)

  Med hjälp av en fokuserad laser smälter man samman lager efter lager av ett finkornigt pulver av plast, metall, keramik eller glas och bygger upp ett föremål till önskad form. Det är en av metoderna inom så kallad additiv tillverkning som nu håller på att revolutionera hela tillverkningsindustrin. Nyligen invigdes en av världens ledande anläggningar för 3D-tillverkning i östgötska Finspång. Det är Siemens Industrial Turbomachinery som här tillverkar och reparerar gasturbiner med hjälp av just additiv tillverkning i metall.

 • 2016-05-03

  Metallpriserna faller

  (Affärsvärlden)

  Kina är världens största konsument av metaller. Markits inköpschefsindex för Kina backade till 49,4 i april från 49,7 under föregående månad. Alla komponenter i indexet indikerade att förhållandena försämrades. Ett utfall under 50 ger signaler om en ekonomisk inbromsning. Ädelmetallpriserna steg samtidigt. Dessa brukar generellt gynnas då det blir oroligt på de finansiella marknaderna. 

 • 2016-05-02

  Stark svensk tillverkningssektor

  (Affärsvärlden)

  Analytikernas genomsnittsförväntningar låg på 53,3 enligt SIX News sammanställning av analytikers estimat. Intervallet i förväntningarna sträckte sig mellan 52,7 och 54,0 med en median på 53,3. "Positiva bidrag från delindex för orderingång och produktion drev uppgången men den bromsades av ett fall i delindex för sysselsättning", skriver Swedbank och Silf som sammanställer indexet. Delindex för orderingång samt produktion som noterades på 56,0 respektive 56,8 gav de största positiva bidragen till PMI-total.

 • 2016-04-28

  Stor omställning på gång på Ringhals

  (Sveriges Ingenjörer)

  Stor omställning på gång på Ringhals Hur klarar vi en arbetsmarknadsomställning för en arbetsplats som i dag sysselsätter mer än 1 600 personer? Det skriver Lars Martinsson och Peter Larsson, ordförande i Hallandsdistriktet respektive samhällspolitisk direktör, på Sveriges Ingenjör. Energiminister Ibrahim Baylan efterlyste nyligen en plan för en ordnad övergång där kärnkraften successivt ersätts med förnybar energi och energieffektivisering. 

 • 2016-04-13

  Osäkert om lean är bra för arbetsmiljön

  (Prevent Arbetsliv)

  Att införa så kallade lean-produktion kan ha positiva effekter på arbetsmiljön som att onödiga och krävande arbetsuppgifter skalas bort. Men det kan också innebära minskad variation i arbetet och minskat självbestämmande, visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.
  Forskare vid Linköpings universitet har på uppdrag av Arbetsmiljöverket gått igenom både svenska och internationella vetenskapliga studier av lean-produktion. Syftet var att ta reda på hur lean påverkar arbetsmiljön. Resultatet är motstridigt. Det gäller både när jämförelser gjorts inom en och samma bransch och mellan två olika branscher, exempelvis sjukvård och tillverkningsindustri.

Jag som branschansvarig bevakar aktuella nyheter, chefsfrågor och analyserar trender med utgångspunkt i branschen tillverkningsindustrin. Branschbevakningen sker i samarbete med branschföreningen Teknik & MotorDu som medlem är alltid välkommen att höra av dig till mig med tips på ämnen du tycker vi ska skriva om!

Läs vår branschrapport!


Branschrapport till tillverkningsindustirn

Hitta vägledning genom våra chefsguider

Vill du veta mer om allt ifrån arbetsrätt till karriär, lön och jämställdhet? Hitta svaren i våra chefsguider!

Bli medlem