Bransch – Tillverkning

Ju mer kunskap och insikt om din omvärld, desto bättre blir du som chef!  Bra chefer och ett gott ledarskap föder framgång – människor växer och verksamheter utvecklas.

Välkommen till webbsidan som bevakar din bransch, Tillverkningsindustrin. Jag vänder mig till alla nyfikna, vetgiriga medlemmar och chefer. 

Jag vill som branschansvarig bevaka aktuella nyheter, chefsfrågor och analysera trender med utgångspunkt i branschen Tillverkningsindustrin.

Med dina insikter, branschföreningen Teknik & Motors kunskaper och mina kontakter med arbetsmarknadens parter och beslutsfattare i samhället ska vi skapa ett forum som är relevant för dig i din roll som medlem och chef. 

/Peder Bertilsson, bransch- och avtalsansvarig på Ledarna
Kontakta mig gärna om branschfrågor!
peder.bertilsson@ledarna.se

 


 

Nyheter om branschen

 • 2017-03-27

  Därför är startups avgörande för industrins framtid

  (Ny Teknik Senaste Nytt)

  "Vi måste säkra långsiktig utveckling och välstånd inom industrisektorn. Och det är inte möjligt utan nya företag, säger Klas Wåhlberg", vd för Teknikföretagen. Branschorganisationen är en av 33-listans huvudpartners och ser sin egen plats i sammanhanget som given.

 • 2017-03-24

  "Underskatta inte industrins betydelse"

  (Svenska Dagbladet Näringsliv Nyheter)

  Från tid till annan framförs uppfattningar att industrin inte länge spelar en väsentlig roll i den svenska ekonomin. Inget är mera felaktigt – industrin sysselsätter fortfarande omkring 850 000 personer, enligt en ny rapport, skriver Per Hidesten och Mats Kinnwall, Industriarbetsgivarna.

 • 2017-03-22

  Här utvecklas framtidens fabriker

  (Ny Teknik Senaste Nytt)

  Hur ska svensk tillverkningsindustri klara sig i framtiden? Kanske genom smartare fabriker där systemen samarbetar. Det ska testas i ett nytt labb. Flexibla anläggningar med uppkopplade system som styr allt från robotar till fastighetens värmesystem och elförsörjning. Det kan vara modellen för att tillverkningsindustrin ska ha en framtid i Sverige, trots konkurrens från låglöneländer. – Fabrikerna måste bli smartare, mer energieffektiva och billigare, anser Valeriy Vyatkin, professor i kommunikations- och beräkningssystem på Luleå tekniska universitet.

 • 2017-03-08

  Teknikföretagens konjunkturbarometer 1 2017

  (Teknikföretagen Publikationer)

  Teknikföretagens konjunktur- barometer för1:a kvartalet 2017 omfattar bedömningar från 540 företag. 

 • 2017-03-08

  Årets mäktigaste techprofil 2017 - Anna Wikland

  (Teknikföretagen Arbetsrätt | Nyheter)

  Veckans Affärer har för nittonde året i rad utsett de mäktigaste kvinnorna i det svenska näringslivet. Teknikföretagen är under 2017 huvudpartner till Näringslivets Mäktigaste Kvinnor och vd Klas Wåhlberg delade ut priset för "Årets mäktigaste techprofil 2017" som tilldelades till Anna Wikland, Sverigechef Google.

 • 2017-03-07

  Hög kompetens får företag att välja Sverige för forskning och innovation

  (Sveriges Ingenjörer)

  Tillgången på kompetens – att det finns välutbildad arbetskraft – är främsta fördelen för företag att bedriva forskning och innovation i Sverige. Samtidigt har vi bästa konjunkturläget på fem år. Det visar Sveriges Ingenjörers nya innovations- och konjunkturrapport.

 • 2017-03-01

  Inspiring Innovators Redefine the Industry

  (BCG Perspectives Industrial Products & Processes)

  Inspiring Innovators Redefine the Industry.

 • 2017-02-24

  "Att rapportera är inte samma sak som att kommunicera"

  (Realtid.se)

  – Jag talar inte gärna om "CSR", eftersom det ofta leder tankarna till att man fokuserar på att ta ett socialt ansvar vid sidan av affären, säger Jan Agri. Istället vill jag tala om hur företag kan skapa samhällsvärde som en del av sina affärer och hur det perspektivet vinner allt mer mark idag. Jan Agri kommer närmast från en roll som hållbarhetschef för det svenska industriföretaget DeLaval, där han ansvarade för koncernens globala hållbarhetsstrategi. Dessförinnan har Jan Agri en lång karriär på bland annat Electrolux, Ericsson och Kairos Future.

 • 2017-02-24

  Högtrycket i svensk ekonomi håller i sig

  (Sydsvenskan Ekonomi)

  Stämningsläget i svensk ekonomi är fortsatt högt, enligt Konjunkturinstitutets barometerindikator. Inflations- och ränteförväntningarna bland hushåll lyfter och många ekonomer väntas nu höja sina tillväxtprognoser. Högtryck råder i svensk ekonomi. Det märks bland annat på att industrin har svårt att få in folk med rätt kompetens. KI:s barometer för februari stärker bilden av en svensk ekonomi som fortsätter att växa i snabb takt – trots två år med sammanlagt cirka sju procent i tillväxt, enligt Nordeas chefsanalytiker.

 • 2017-02-23

  När näringslivet möter konsten – en närgången dokumentär

  (Veckans Affärer Hållbart)

  True Intention är en unik dokumentär om mötet mellan ett industriföretag och en konstnär. Se den i sin helhet här på VA.se. True Intention är en unik dokumentär om mötet mellan ett industriföretag och en konstnär – där det gemensamma engagemanget är hållbarhet. Kanske är det första gången någonsin som ett gränsöverskridande kultur- och näringslivssamarbete porträtterats så intimt? Filmen speglar en utvecklingszon mellan näringslivets villkor och konstens roll, den lyfter frågor om filosofi, företagsutveckling och hållbarhet.

 • 2017-02-23

  "Bara när industrin växer blir det fler jobb"

  (Teknikföretagen Ekonomisk analys | Nyheter)

  I samband med att Statistiska Centralbyrån (SCB) har presenterat sysselsättningen för det fjärde kvartalet 2016, ger Teknikföretagen en uppdaterad bild av hur sysselsättningen i industrin har utvecklats de senaste åren.

 • 2017-02-23

  Connected Business Transformation: How to unlock value from the Industrial Internet of Things.

  (Accenture Industries Automotive and Industrial)

  Many organizations already recognize that the Industrial Internet of Things (IIoT) can take them “beyond product” and toward new, digital customer services that drive unconventional growth: 95 percent of business leaders expect their company to use the IIoT within the next three years. Few, however, are extracting real value from their efforts: 73 percent of businesses acknowledge that they have yet to make concrete progress.

 • 2017-02-23

  Trendbrott för svensk vapenexport

  (Sydsvenskan Ekonomi)

  Den svenska exporten av krigsmateriel uppgick till 11 miljarder kronor 2016. Det är en ökning med 45 procent jämfört med 2015, enligt Inspektionen för strategiska produkter (ISP) som nu ser ett trendbrott. Den svenska exporten av krigsmateriel ökade starkt 2016.

 • 2017-02-20

  Socialdemokraterna vill införa ett nytt system som hjälper industrin vid konjunktursvackor

  (Arbetet)

  Socialdemokraterna vill införa ett nytt system som hjälper industrin att parera konjunktursvackor med förkortad arbetstid och utbildning för de anställda. I samband med ett företagsbesök i Högsjö i Småland på fredagen sa statsminister Stefan Löfven till TT att Sverige förlorade 60 000 jobb i samband med finanskrisen helt i onödan. För till skillnad från Tyskland, Finland och de flesta andra EU-länder saknade Sverige system för permitteringslön.

 • 2017-02-16

  Industrial consumerism: Get serious about disruptive growth

  (Accenture Industries Automotive and Industrial)

  Industrial customers are behaving increasingly like consumers. More knowledgeable, self-directed and informed, they seek seamless, transparent access to relevant and tailored expertise, and their expectations are rising constantly. We call this shift Industrial Consumerism—and it heralds new, value-generating opportunities for traditional marketing and sales organizations. Eighty-four percent of industrial executives believe that providing the differentiated experience that customers increasingly expect can boost their competitive advantage. Accenture project experience further suggests that high performing organizations could achieve an EBIT as much as 4 percent higher than their low and middle ranking peers.

 • 2017-02-14

  Debatt: Svensk industri måste attrahera

  (Sveriges Ingenjörer)

  Ska Östergötlands industriföretag locka till sig de mest kompetenta medarbetarna behöver sektorns attraktivitet stärkas, inte försvagas. Det räcker inte att förlita sig på sin nuvarande position, det handlar om att generera nya lösningar och utveckla befintliga, skriver Sveriges Ingenjörer.

 • 2017-02-14

  Calmfors vid Arbetsmarknadsekonomiska rådet: "Lönenormen kan kollapsa"

  (Arbetet)

  Den ordning där industrin anger takten för löneökningarna i Sverige går mot kollaps. Hemmamarknaden kommer att gå bättre än exportindustrin en lång följd av år framöver, och därmed kan den betala högre löner. Den slutsatsen drar Lars Calmfors i Arbetsmarknadsekonomiska rådet. Sverige är inne i en högkonjunktur , men den är olika stark i olika delar av ekonomin. Medan byggföretag, sjukhus och skolor ropar efter arbetskraft är efterfrågan på exportindustrins produkter svagare.

 • 2017-02-13

  Parterna måste ta ansvar när socialförsäkringarna brister

  (Arbetet)

  Positivt att Teknikarbetsgivarna delar fackförbundens inställning om ett jämställt arbetsliv, men arbetsgivarna måste också ta sitt ansvar när socialförsäkringssystemet brister, skriver Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer och Martin Linder, Unionen.

 • 2017-02-12

  Scania vill exportera svensk kultur

  (Sydsvenskan Ekonomi)

  Iran är redan en av Scanias största marknader. Men brist på finansiering är ett hinder, enligt vd Henrik Henriksson. Vid sidan om bussar och lastbilar vill han också exportera svensk bolagskultur till landet. Tillsammans med statsminister Stefan Löfven besöker Henrik Mammuts fabrik utanför Teheran, Scanias lokala partner i Iran.

 • 2017-02-08

  Ny svensk forskning: Så kan elbilen bli en större klimatbov än din gamla bensinbil

  (Veckans Affärer Hållbart)

  Om du har en elbil men inte är ute och kör den särskilt ofta, då är den en större klimatbov än din gamla bensindrivna bil. Det visar ny svensk forskning från KTH. "Använder du inte elbilen är det bara en hög med exklusiva material." Det säger Katja Tasala Gradin, som forskar på produkters totala miljöpåverkan vid KTH (Kungliga Tekniska Högskolan).

Jag som branschansvarig bevakar aktuella nyheter, chefsfrågor och analyserar trender med utgångspunkt i branschen tillverkningsindustrin. Branschbevakningen sker i samarbete med branschföreningen Teknik & MotorDu som medlem är alltid välkommen att höra av dig till mig med tips på ämnen du tycker vi ska skriva om!

Läs vår branschrapport!


Branschrapport till tillverkningsindustirn

Hitta vägledning genom våra chefsguider

Vill du veta mer om allt ifrån arbetsrätt till karriär, lön och jämställdhet? Hitta svaren i våra chefsguider!

Bli medlem