Bransch – Tillverkning

Ju mer kunskap och insikt om din omvärld, desto bättre blir du som chef!  Bra chefer och ett gott ledarskap föder framgång – människor växer och verksamheter utvecklas.

Välkommen till webbsidan som bevakar din bransch, Tillverkningsindustrin. Jag vänder mig till alla nyfikna, vetgiriga medlemmar och chefer. 

Jag vill som branschansvarig bevaka aktuella nyheter, chefsfrågor och analysera trender med utgångspunkt i branschen Tillverkningsindustrin.

Med dina insikter, branschföreningen Teknik & Motors kunskaper och mina kontakter med arbetsmarknadens parter och beslutsfattare i samhället ska vi skapa ett forum som är relevant för dig i din roll som medlem och chef. 

/Peder Bertilsson, bransch- och avtalsansvarig på Ledarna
Kontakta mig gärna om branschfrågor!
peder.bertilsson@ledarna.se

 


 

Nyheter om branschen

 • 2016-10-19

  Investera i Sverige eller flytta utomlands?

  (Unionen Nyheter)

  En ny rapport från Unionen visar att trenden bland svenska företag att flytta verksamheten utomlands håller i sig. Men är en flytt alltid en konkurrenskraftig fördel? Och finns det vinster med att investera i Sverige istället? Undersökningen kartlägger jobbflyttens omfattning, drivkrafter och konsekvenser. Den visar att många flyttar får oförutsedda konsekvenser. De leder inte alltid till ökad konkurrenskraft och Sverige går miste om jobb i onödan. Och trots flytttrenden så väljer nu en del företag att flytta tillbaka sin verksamhet till Sverige.

 • 2016-10-18

  Saab köper danska Nordic Defence Industries

  (Industrinyheter.se Tillverkning)

  Saab har förvärvat det danska marina försvarsföretaget Nordic Defence Industries (NDI). NDI utvecklar och tillverkar minröjningsladdningar för den marina försvarsindustrin. Förvärvet av NDI stärker Saabs position inom obemannade undervattensfarkoster när det gäller teknik och innovativa lösningar, samt ökar vår regionala täckning. – Genom förvärvet stärker vi vår position på marknaden för minröjningslösningar (MCM – Mine Counter Measures) och skapar en grund för fortsatt lönsam tillväxt.

 • 2016-10-18

  Volvo gör storinvestering i Umeå

  (Industrinyheter.se Tillverkning)

  Volvo Lastvagnar har tagit beslut om att göra en stor investering i Umeå. Bolaget ska lägga 435 miljoner kronor på en ny fabrik på orten. Investeringen kommer innebära uppgraderingar i måleriet och en helt ny linje för ytbehandling, skriver Affärsliv24. 

 • 2016-10-14

  Samsung spår fortsatt vinsttapp

  (Industrinyheter.se Tillverkning)

  Samsung uppger nu att Galaxy Note 7-krisen uppskattningsvis kommer att kosta elektronikjätten mer än 3 miljarder dollar, motsvarande över 26 miljarder kronor, i förlorad rörelsevinst under de kommande två kvartalen. Fjärde kvartalet 2016 beräknas få negativ påverkan med 2,2 miljarder dollar, och även första kvartalet 2017 kommer påverkas enligt ett uttalande. Det betyder att krisen beräknas kosta bolaget mer än 5 miljarder dollar (44 miljarder kronor).

 • 2016-10-14

  Höganäs gör framgångsrik satsning på 3D-skrivare

  (Industrinyheter.se Tillverkning)

  Höganäs AB har gjort en satsning mot 3D-skrivarmarknaden. Med sin egen teknik och egenkonstruerade metallpulverskrivare har koncernen dragit åt sig uppmärksamheten från världens alla hörn. 

 • 2016-10-05

  Starkt inköpschefsindex från USA

  (Affärsvärlden)

  Inköpschefsindex för tjänstesektorn steg långt över förväntan i september. ISM inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 57,1 i september jämfört med 51,4 i augusti, enligt Bloomberg News. Indexen beräknas av the Institute for Supply Management och speglar planerna hos inköpschefer inom tjänstesektorn under den senaste månaden.

 • 2016-10-04

  Industriföretag satsar dubbelt på forskningsskydd

  (Sveriges Ingenjörer)

  Industriföretagen satsar betydligt mer än tjänsteföretagen på forskning och utveckling (FoU). Dubbelt så många har även en plan för att skydda sin FoU. Det visar Sveriges Ingenjörers senaste innovations- och konjunkturrapport.

 • 2016-10-04

  Industrins Ekonomiska Råd om svensk industri inför avtalsrörelsen

  (Unionen Chef Nyheter)

  Industrins Ekonomiska Råd (IER) presenterade under måndagen en rapport som analyserar utvecklingen och utmaningarna för svensk industri inför kommande avtalsrörelse. Industrins Ekonomiska Råd  är en rådgivande grupp bestående av fyra ekonomer som är oberoende av parterna. IER ska kunna lämna utlåtanden och rekommendationer i ekonomiska frågor på uppdrag av bland annat Industrirådet och de opartiska ordförandena.

 • 2016-10-03

  Britternas industri går framåt

  (Affärsvärlden)

  Markits inköpschefsindex för Storbritanniens industrisektor steg till 55,4 i september, från reviderade 53,4 föregående månad (53,3). Analytiker hade väntat sig ett index på 52,1 enligt Bloomberg News prognosenkät. Ett värde över 50 indikerar att aktiviteten inom tillverkningsindustrin ökar.

 • 2016-10-03

  Återhämtning för industrin i Sverige

  (Sydsvenskan Ekonomi)

  Inköpschefsindex, som speglar konjunkturen inom industrin, steg i september till 54,9, jämfört med 50,7 månaden före. Framför allt var det delindexet för orderingången som tog ett rejält skutt uppåt, enligt Swedbank och Silf. Inköpschefsindex bygger på intervjuer med cirka 200 inköpschefer inom tillverkningsindustrin.

 • 2016-10-01

  Uppåt för Kinas industri

  (Sydsvenskan Ekonomi)

  Aktiviteten i den kinesiska tillverkningsindustrin ökade i september för andra månaden i rad, enligt Kinas officiella inköpschefsindex. Inköpschefsindex uppgick i september till 50,4, samma nivå som månaden före. En notering över 50 indikerar tillväxt. I juli låg index under 50-strecket. 

 • 2016-09-17

  SKF får hög hållbarhetsranking

  (Industrinyheter.se Tillverkning)

  För det sjuttonde året i rad har SKF rankats som ett av världens mest hållbara företag av Dow Jones Sustainability World Index (DJSI). Koncernens Supply Chain Management och övergripande miljöledningsprogram var ännu en gång områden som rankades högt. – Vår långvariga inkludering i DJSI är något som vi alla på SKF är oerhört stolta över. Hållbarhetsfrågor för näringslivet har utvecklats mycket under den här perioden.

 • 2016-09-01

  Tillverkningssektorn i Indien går starkt

  (Affärsvärlden)

  Indiens inköpschefsindex för tillverkningssektorn steg till 52,6 i augusti jämfört med 51,8 månaden.Det framgår av HSBC Purchasing Managers Index som sammanställts av Markit och Nikkei. Ett tal över 50 indikerar att ekonomin expanderar medan ett tal under 50 ger signaler om tillbakagång.

 • 2016-08-31

  Satsning på 3D-printing i Östersund

  (Industrinyheter.se Tillverkning)

  Almi Invest investerar 3,5 miljoner kronor i Additive Innovation & Manufacturing Sweden AB, som etablerar en helt ny produktionsanläggning för 3D-printing i Östersund. I emissionen på totalt 15,5 miljoner kronor deltar också Investa Företagskapital samt ett antal privatinvesterare. Pengarna går till att köpa in utrustning samt att starta försäljning. Additive Innovation & Manufacturing är en stor satsning på en ny 3D-printinganläggning i Östersund.

 • 2016-07-04

  Med fler chefer som heter Aisha kan vi rädda tillväxten

  (IF Metall Nyheter Press & Debatt)

  Med fler chefer som heter Aisha kan vi rädda tillväxten En framgångsrik svensk industri har inte råd att nedvärdera, sortera bort eller hålla tillbaka yrkeskunniga människor på grund av deras kön. Det skriver IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe på da.se i dag (4/7). 

 • 2016-07-03

  Omorganisationer kan bli en dyr affär för företagen

  (Unionen Nyheter)

  Omorganisationer är ett naturligt inslag i en konkurrenskraftig ekonomi. Men att genomföra en omorganisation kostar pengar, tar tid och energi och blir inte alltid framgångsrik. Allt för ofta påverkas istället arbetsplatsens psykosociala arbetsmiljö negativt, visar en ny undersökning från Unionen. 

 • 2016-07-01

  Avmattning för svensk industri

  (DN Ekonomi Senaste Nytt)

  Inköpschefsindex, som speglar konjunkturen inom industrin, uppgick i juni till 53,0, jämfört med 54,0 månaden före.

 • 2016-06-09

  Nytt projekt kombinerar 5G med tillverkningsteknologier

  (Industrinyheter.se Tillverkning)

  Chalmers, Ericsson och SKF i samarbete Chalmers tekniska högskola, Ericsson och SKF tillkännager nu satsningen 5G Enabled Manufacturing (5GEM). Det tvååriga projektet syftar till att kombinera nästa generations mobilteknologi, 5G, med tillverkningsteknologier för att öka svensk industris konkurrenskraft. 5GEM stöds av Vinnova. Som en del av projektet kommer en pilot av ett produktionssystem för sfäriska rullager och som utnyttjar 5G-teknologi att utvecklas vid SKF:s fabrik i Göteborg.

 • 2016-06-09

  Globalt uppsving för elbilskomponenter

  (Industrinyheter.se Tillverkning)

  Marknaden väntas växa fram till 2025 Den globala marknaden för utrustning till eldrivna fordon förväntas växa från cirka 425 000 enheter år 2016 till 2,5 miljoner år 2025, enligt en ny rapport från Navigant Research. Navigant Research har undersökt den globala marknaden för plug-in elbilar (PEV) och tillbörlig utrustning och laddningstjänster och sammanställt en prognos allt efter geografisk region, kommersiell marknad och tekniktyp fram 2025. Under de närmaste åren kommer marknaden för laddningssystem för elbilar att kännetecknas av en expansiv fas,

 • 2016-06-03

  Tillverkningsindustrin investerar i ny teknik

  (Industrinyheter.se Tillverkning)

  Ny global KPMG-rapport Allt fler bolag inom tillverkningsindustrin investerar aggressivt i ny teknik som 3D-printers och artificiell intelligens för att klara höga tillväxtmål. Samtidigt ökar den globala konkurrensen om marknadsandelar när en allt högre andel indiska och kinesiska bolag ger sig ut på nya marknader. Det visar en ny rapport från KPMG. KPMG:s rapport Global Manufacturing Outlook visar att tillverkningsbolag runt om i världen har mycket ambitiösa expansionsplaner.

Jag som branschansvarig bevakar aktuella nyheter, chefsfrågor och analyserar trender med utgångspunkt i branschen tillverkningsindustrin. Branschbevakningen sker i samarbete med branschföreningen Teknik & MotorDu som medlem är alltid välkommen att höra av dig till mig med tips på ämnen du tycker vi ska skriva om!

Läs vår branschrapport!


Branschrapport till tillverkningsindustirn

Hitta vägledning genom våra chefsguider

Vill du veta mer om allt ifrån arbetsrätt till karriär, lön och jämställdhet? Hitta svaren i våra chefsguider!

Bli medlem