Bransch – Tillverkning

Ju mer kunskap och insikt om din omvärld, desto bättre blir du som chef!  Bra chefer och ett gott ledarskap föder framgång – människor växer och verksamheter utvecklas.

Välkommen till webbsidan som bevakar din bransch, Tillverkningsindustrin. Jag vänder mig till alla nyfikna, vetgiriga medlemmar och chefer. 

Jag vill som branschansvarig bevaka aktuella nyheter, chefsfrågor och analysera trender med utgångspunkt i branschen Tillverkningsindustrin.

Med dina insikter, branschföreningen Teknik & Motors kunskaper och mina kontakter med arbetsmarknadens parter och beslutsfattare i samhället ska vi skapa ett forum som är relevant för dig i din roll som medlem och chef. 

/Peder Bertilsson, bransch- och avtalsansvarig på Ledarna
Kontakta mig gärna om branschfrågor!
peder.bertilsson@ledarna.se

 


 

Nyheter om branschen

 • 2017-06-28

  Ledarskapet - Sveriges digitala försprång

  Företagskultur har seglat upp som det främsta hindret för digital transformation, men Sverige har ett försprång internationellt tack vare den svenska ledarskapsmodellen. Det visar en ny stor undersökning i Europa och USA. Sverige är bäst på samarbete och kundfokus. Det visar rapporten ”The Digital Culture Challenge” där Capgemini tillsammans med digitalexperten Brian Solis intervjuat chefer, ledning och medarbetare på 340 företag i Europa och USA.

 • 2017-06-28

  Geely valde Göteborg för europeisk storsatsning

  (industritorget Senaste Nytt)

  Kompetensen i det västsvenska fordonsklustret blev avgörande för kinesiska fordonskoncernen Geelys beslut att bygga sitt europeiska innovationscenter på Lindholmen Science Park i Göteborg.För satsningen byggs en ny fastighet på mellan 70 000 och 80 000 kvadratmeter med plats för mer än 3 500 personer.

 • 2017-06-27

  Utvecklar avancerade system för självkörande bilar

  (industritorget.se nyheter)

  Volvo Cars, Autoliv, världsledande företag inom bilsäkerhet och NVIDIA, ett Al – artificiell intelligens - och visuellt databehandlingsföretag, går samman för att utveckla avancerade system och mjukvara för självkörande bilar. De tre företagen kommer att arbeta tillsammans med Zenuity, ett nybildat mjukvaruutvecklings joint venture företag lika ägt av Volvo Cars och Autoliv för att utveckla nästa generations tekniker för självkörande bilar. Volvo Cars har åtagit sig att ha nivå 4 självkörande bilar till försäljning år 2021.

 • 2017-06-26

  Internet och teknologi – framtidens samhällsdelare

  (industritorget.se nyheter)

  Hur ser framtidens arbetsmarknad ut och vilka behov kan vi redan idag forska kring och möta? Ashkan Fardost, forskare, föreläsare och rådgivare talar på AFA Försäkrings seminarium i Almedalen om framtidens system, hur de kan komma att påverka våra arbetsmiljöer och hur vi rustar oss inför framtidens arbetsliv. 

 • 2017-06-21

  Svenska chefer tveksamma till nya teknikinvesteringar

  (industrinyheter.se Toppnyheter)

  Fler än sju av tio nordiska chefer tror att deras nuvarande affärsmodell blir förlegad inom fem år eller tidigare. Samtidigt skapar digitaliseringen fler möjligheter att utveckla nya affärer i samverkan med aktörer från andra branscher. Sverige är det land där startups och nya teknikföretag bedöms påverka utvecklingen allra mest – men där samtidigt viljan till nya teknikinvesteringar är lägst. Det framgår i en ny studie som genomförts av Kairos Future på uppdrag av mjukvaru- och tjänsteföretaget Tieto.

 • 2017-06-21

  KI: Högkonjunkturen toppar 2018

  (Affärsvärlden)

  Den svenska högkonjunkturen förstärks i år och toppar 2018. Det är exporten som driver på utvecklingen tack vare en starkare global efterfrågan. Det visar Konjunkturinstitutets prognos på onsdagen. BNP väntas öka med 2,5 procent i år och 2,4 procent nästa år. I sin senaste prognos i mars spådde KI en BNP-tillväxt på 2,5 procent i år och 2,1 procent nästa år.

 • 2017-06-16

  "Kunskaps- och teknikföretagen avgörande för ekonomin"

  (Ny Teknik Senaste Nytt)

  Vi måste värna de stora teknikintensiva företagen. De är grogrund för nya startups, har erfarenhet och kan skala upp ny teknologi. Spridningseffekterna från dessa företag till övriga näringslivet är helt avgörande för kunskapsekonomin, skriver forskaren Martin Andersson. Sedan 1990-talskrisen har Sverige genomgått en betydande strukturomvandling. Sysselsättning och tillväxt av jobb skapas i första hand av små och medelstora företag, i synnerhet i tjänstebranscher, medan industrin faller tillbaka.

 • 2017-06-15

  Partsekonomernas rapport 2017 – en ny publikation från Industrirådet

  (Teknikföretagen Ekonomisk analys | Nyheter)

  I en ny rapport från Industrirådet redogör Partsekonomerna för industrins utveckling och de ekonomiska förutsättningarna i Sverige och internationellt. Partsekonomerna är utsedda inom ramen för Industriavtalet och består av ekonomer hos arbetsgivarorganisationer och fackförbund inom industrin.

 • 2017-06-13

  Så skapar vi rätt förutsättningar när industrin flyttar hem

  (Veckans Affärer Nyheter)

  Industrin är på väg tillbaka till vår del av världen. Nu är det upp till politiker, affärsmän och företag att positionera Sverige för den kommande utvecklingen, menar HansaWorlds vd Karl Bohlin. Två samverkande faktorer driver industrin tillbaka till västvärlden. Den ena är automationen. Produktionstunga regioner som Mexiko, Kina och Sydostasien är inte särskilt lämpliga för i huvudsak automatiserade fabriker. Infrastrukturen finns helt enkelt inte på plats.

 • 2017-06-13

  Teknikföretagens konjunkturbarometer: Ökat resursutnyttjande - dämpad ordertillväxt

  (Teknikföretagen Ekonomisk analys | Nyheter)

  Efter den starka inledningen tidigare i år har utnyttjandet av produktionskapacitet och efterfrågan på arbetskraft ökat på bred front under andra kvartalet. Ordertillväxten har däremot på flera håll mattats av efter den kraftiga uppgången under början av året. Detta visar Teknikföretagens nya konjunkturbarometer för årets andra kvartal.

 • 2017-06-13

  Damberg: ”Industrin växer väldigt kraftfullt”

  (Ny Teknik automation)

  Industrin är framtiden. Om vi förmår att utveckla den och klarar konkurrensen mot andra länder. Det säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg när Ny Teknik möter honom i en intervju om svensk industris framtid.

 • 2017-06-08

  Svenska ledarskapet ska exporteras

  (Civilekonomen)

  Det är SSE Executive Education vid Handelshögskolan i Stockholm som nu lanserar den nya utbildningen som vänder sig till chefer som arbetar på den internationella arenan – antingen på ett svenskt bolag utomlands eller på ett utländskt bolag med verksamhet i Sverige. – Målet med den nya utbildningen är att få fram nya duktiga, globala ledare i olika branscher med en holistisk syn på affärer och verksamhet. 

 • 2017-06-06

  Svenska industriföretag halkar efter i digitaliseringen

  (industrinyheter.se Automation)

  Svenska industriföretag halkar efter konkurrenter i länder som Frankrike, Tyskland, Kina och Indien i kunskap och tillämpning av avancerad digital teknologi i produktionen. Samtidig är det idag endast 2 av 10 (22 procent) svenska industriföretag som bygger eller planerar att bygga nya smarta fabriker. Detta visar rapporten ”Smart Factories” som tagits fram av Capgeminis Digital Transformation Research Institute.

 • 2017-06-02

  Globala värdekedjor kräver kunskap

  (Ingenjören)

  De globala värdekedjorna blir allt viktigare för industrin i västländerna. Sverige som har generellt hög kompetens, skulle kunna dra större nytta av dem. Det sade Stéphanie Jamet, ekonom på OECD vid ett SNS-seminarium i tisdags. Företagens produktion blir alltmer fragmenterad. Värdena skapas i allt högre grad i så kallade globala värdekedjor. Förr tillverkades exportprodukter i ett land och såldes i ett annat. I dag utvecklas och konstrueras produkterna – särskilt de högteknologiska – ofta i ett land medan de ingående komponenterna, som exempelvis processorer, minnen och pekskärmar, tillverkas i ett annat. De ingående tjänsterna i form av mjukvara produceras i ett tredje. Därefter skickas alla komponenter till ett fjärde land där de monteras. Slutligen sker distribution och försäljning i flera olika länder.

 • 2017-05-29

  Krav från kunder får företag att flytta hem

  (Prevent Arbetsliv)

  Allt fler svenska tillverkningsföretag väljer att flytta tillbaka till Sverige. Att förlägga sin produktion till ett låglöneland på andra sidan jorden blir inte alltid så lönsamt som man trott. Dessutom ställer många kunder krav på att underleverantörer har en god arbetsmiljö. Trenden att företag flyttar sin produktion utomlands för att sänka tillverkningskostnaden har börjat vända. Inom en snar framtid kommer det att vara lika många svenska företag som planerar att flytta hem sin produktion som att flytta den utomlands, vilket inte var fallet tidigare. 

 • 2017-05-25

  Industrin hittar inte sökande till de lediga jobben

  (Sveriges Radio Ekonominyheter)

  Svenska arbetsgivare har svårt att hitta kvalificerade sökande till tiotusentals lediga jobb. Problemet finns i de flesta branscher men den största oron inför framtiden finns i industrin.

 • 2017-05-23

  Artificiell intelligens tar plats inom vården

  (industrinyheter.se Toppnyheter)

  Vinnova satsar på projekt som ska utveckla beslutsstöd för hälsa, vård och omsorg med hjälp av artificiell intelligens. Fördelarna kan bland annat bli blixtsnabba och träffsäkra diagnoser med förslag på individanpassad behandling. Genom att använda artificiell intelligens finns möjligheter att utveckla beslutsstöd inom vården som vilar på en större mängd data än någon läkare skulle kunna samla ihop under ett helt yrkesliv.

 • 2017-05-18

  Svenska leverantörer vill automatisera mera

  (Ny Teknik Senaste Nytt)

  Sveriges underleverantörer vill automatisera. Som aldrig förr. En stor majoritet av industriföretagen anser att automation bidrar till en positiv utveckling för företaget – och över hälften har planer på att investera i automation. Det visar tankesmedjan AutomaThinks automationsindex från maj 2017. Det var 70 procent som svarade att ökad automatisering bidrar till en positiv utveckling för det egna företaget. – Det är högsta resultatet som uppmätts sedan vi började med mätningarna 2011, säger Anders Ekdahl, ordförande AutomaThink.

 • 2017-05-06

  En tysk chef basar i genomsnitt över 26 anställda

  (industrinyheter.se Tillverkning)

  En ny studie visar att i amerikanska verkstadsföretag handleder en chef eller arbetsledare i genomsnitt sju anställda. I Tyskland är förhållandet; en chef på 26 arbetare. Studien, som gjordes av Hans Böcklerstiftelsen, och som publicerades tidigare i april, undersökte situationen på 22 verkstadsföretag i Tyskland, Schweiz, Storbritannien och USA.

 • 2017-05-03

  Robotar och människor ska lära sig samarbeta

  (Prevent Arbetsliv)

  Mer avancerad teknologi gör det möjligt att överlåta farliga jobb på robotar. Men det innebär inte att människan inte behövs. Ett forskningsprojekt i Örebro ska ta reda på hur människor och robotar kan samarbeta för att minska arbetsmiljöriskerna i industrin. I projektet Amici, samarbetar en forskargrupp i Örebro med industriföretag för att hitta sätt att få människa och robot att samarbeta bättre.

Jag som branschansvarig bevakar aktuella nyheter, chefsfrågor och analyserar trender med utgångspunkt i branschen tillverkningsindustrin. Branschbevakningen sker i samarbete med branschföreningen Teknik & MotorDu som medlem är alltid välkommen att höra av dig till mig med tips på ämnen du tycker vi ska skriva om!

Läs vår branschrapport!


Branschrapport till tillverkningsindustirn

Hitta vägledning genom våra chefsguider

Vill du veta mer om allt ifrån arbetsrätt till karriär, lön och jämställdhet? Hitta svaren i våra chefsguider!

Bli medlem