Bransch – Tillverkning

Ju mer kunskap och insikt om din omvärld, desto bättre blir du som chef!  Bra chefer och ett gott ledarskap föder framgång – människor växer och verksamheter utvecklas.

Välkommen till webbsidan som bevakar din bransch, Tillverkningsindustrin. Jag vänder mig till alla nyfikna, vetgiriga medlemmar och chefer. 

Jag vill som branschansvarig bevaka aktuella nyheter, chefsfrågor och analysera trender med utgångspunkt i branschen Tillverkningsindustrin.

Med dina insikter, branschföreningen Teknik & Motors kunskaper och mina kontakter med arbetsmarknadens parter och beslutsfattare i samhället ska vi skapa ett forum som är relevant för dig i din roll som medlem och chef. 

/Peder Bertilsson, bransch- och avtalsansvarig på Ledarna
Kontakta mig gärna om branschfrågor!
peder.bertilsson@ledarna.se

 


 

Nyheter om branschen

 • 2017-05-03

  Robotar och människor ska lära sig samarbeta

  (Prevent Arbetsliv)

  Mer avancerad teknologi gör det möjligt att överlåta farliga jobb på robotar. Men det innebär inte att människan inte behövs. Ett forskningsprojekt i Örebro ska ta reda på hur människor och robotar kan samarbeta för att minska arbetsmiljöriskerna i industrin. I projektet Amici, samarbetar en forskargrupp i Örebro med industriföretag för att hitta sätt att få människa och robot att samarbeta bättre.

 • 2017-05-02

  Industrin skriker efter arbetskraft

  (Sydsvenskan Ekonomi)

  Temperaturen i industrin svalnar något. Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin – en konjunkturmätare – sjönk från 65,2 i mars till 62,5 i april, enligt Swedbank och inköpschefsorganisationen Silf. Delindexet för sysselsättningen steg till nytt rekord, 64,1. "Den höga indexnivån vittnar om ett kraftigt ökat nyanställningsbehov i industrin", skriver Swedbank och Silf i ett pressmeddelande.

 • 2017-04-30

  GKN Driveline tillsätter ny vd

  (industrinyheter.se Toppnyheter)

  Karolina Lundgren, ny VD på GKN Driveline Köping GKN Driveline har utsett Karolina Lundgren till ny vd för koncernens anläggning för tillverkning och produktutveckling i Köping, Sverige. Karolina har tidigare varit CFO och Operations Manager vid GKN Driveline Köping. Hon ersätter nu Jan Stenner som har flyttat till USA för att leda verksamheten vid GKN Driveline Newton. Karolina har över 12 års erfarenhet av fordonsindustrin, både inom GKN och GETRAG och är den första kvinnliga vdn vid en av GKN:s europeiska enheter.

 • 2017-04-27

  Facken inom industrin: Svensk industri har ett bra läge

  (Unionen Aktuellt)

  Utvecklingen och framtidsutsikterna för svensk industri är betydligt bättre än den bild som alldeles för ofta ges av arbetsgivarorganisationerna – speciellt när avtalsrörelsen närmar sig.

 • 2017-04-26

  Saab Kockums anställer 200 personer under den närmaste treårsperioden

  (industrinyheter.se Toppnyheter)

  I år har företaget anställt lite mer än 30 personer och ytterligare 100 kommer behöva anställas innan året är slut. Under 2018 och 2019 räknar företaget med att man behöver anställa ytterligare 100 personer. Det rapporterar Sveriges Radio Blekinge. – Det är väldigt viktigt för oss att rekrytera, vi har världens modernaste ubåtsprogram. Vi behöver anställa både unga personer och specialister framöver, säger Helena Dahlberg, mediaansvarig på Saab Kockums till SVT.

 • 2017-04-26

  ABB och IBM samarbetar för att få ut AI i fabriken

  (computersweden.idg.se)

  Nu växlar svensk-schweiziska ABB upp sitt arbete med industrilösningar baserade på artificiell intelligens. I ett nytt samarbete med IBM ska verkstadsjätten få in maskininlärning och realtidanalys på fabriksgolvet.

 • 2017-04-26

  KI: Industrin har gyllene dagar

  (Ny Teknik Senaste Nytt)

  Den svenska konjunkturen stärks ytterligare, enligt Konjunkturinstitutet (KI). Nivån på KI:s barometerindikator steg från 108,8 i mars till 112, 8 i april – "en nivå som pekar på en betydligt starkare ekonomisk tillväxt än normalt", skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Framför allt beror uppgången på en starkare tillverkningsindustri, vars indikator steg till det högsta värdet sedan 1996. Industriföretagen är framför allt nöjda med orderläget. Samtidigt rapporterar industriföretagen om en svag produktionskapacitet, något som de planerar att öka framöver.

 • 2017-04-26

  Spjutspetslösningar för framtidens digitaliserade industri

  (Mynewsdesk Vetenskap & Teknik)

  Sex projekt får nu finansiering av Vinnova som ska bana väg för framtidens digitaliserade industri. Det handlar om bland annat artificiell intelligens, big data, deep learning, automation och additiv tillverkning. I projekten samarbetar några av Sveriges viktigaste industriföretag tillsammans med forskningsinstitut och universitet.

 • 2017-04-26

  "Så skapar vi rätt förutsättningar när industrin flyttar hem"

  (Ny Teknik Senaste Nytt)

  – Industrin är på väg tillbaka till vår del av världen. Nu är det upp till politiker, affärsmän och företag att positionera Sverige för den kommande utvecklingen, menar HansaWorlds vd Karl Bohlin. –Två samverkande faktorer driver industrin tillbaka till västvärlden. Den ena är automationen. Produktionstunga regioner som Mexiko, Kina och Sydostasien är inte särskilt lämpliga för i huvudsak automatiserade fabriker. Infrastrukturen finns helt enkelt inte på plats. Dessutom saknas det ingenjörer som kan sköta om maskinerna och robotarna.

 • 2017-03-27

  Därför är startups avgörande för industrins framtid

  (Ny Teknik Senaste Nytt)

  "Vi måste säkra långsiktig utveckling och välstånd inom industrisektorn. Och det är inte möjligt utan nya företag, säger Klas Wåhlberg", vd för Teknikföretagen. Branschorganisationen är en av 33-listans huvudpartners och ser sin egen plats i sammanhanget som given.

 • 2017-03-24

  "Underskatta inte industrins betydelse"

  (Svenska Dagbladet Näringsliv Nyheter)

  Från tid till annan framförs uppfattningar att industrin inte länge spelar en väsentlig roll i den svenska ekonomin. Inget är mera felaktigt – industrin sysselsätter fortfarande omkring 850 000 personer, enligt en ny rapport, skriver Per Hidesten och Mats Kinnwall, Industriarbetsgivarna.

 • 2017-03-22

  Här utvecklas framtidens fabriker

  (Ny Teknik Senaste Nytt)

  Hur ska svensk tillverkningsindustri klara sig i framtiden? Kanske genom smartare fabriker där systemen samarbetar. Det ska testas i ett nytt labb. Flexibla anläggningar med uppkopplade system som styr allt från robotar till fastighetens värmesystem och elförsörjning. Det kan vara modellen för att tillverkningsindustrin ska ha en framtid i Sverige, trots konkurrens från låglöneländer. – Fabrikerna måste bli smartare, mer energieffektiva och billigare, anser Valeriy Vyatkin, professor i kommunikations- och beräkningssystem på Luleå tekniska universitet.

 • 2017-03-08

  Teknikföretagens konjunkturbarometer 1 2017

  (Teknikföretagen Publikationer)

  Teknikföretagens konjunktur- barometer för1:a kvartalet 2017 omfattar bedömningar från 540 företag. 

 • 2017-03-08

  Årets mäktigaste techprofil 2017 - Anna Wikland

  (Teknikföretagen Arbetsrätt | Nyheter)

  Veckans Affärer har för nittonde året i rad utsett de mäktigaste kvinnorna i det svenska näringslivet. Teknikföretagen är under 2017 huvudpartner till Näringslivets Mäktigaste Kvinnor och vd Klas Wåhlberg delade ut priset för "Årets mäktigaste techprofil 2017" som tilldelades till Anna Wikland, Sverigechef Google.

 • 2017-03-07

  Hög kompetens får företag att välja Sverige för forskning och innovation

  (Sveriges Ingenjörer)

  Tillgången på kompetens – att det finns välutbildad arbetskraft – är främsta fördelen för företag att bedriva forskning och innovation i Sverige. Samtidigt har vi bästa konjunkturläget på fem år. Det visar Sveriges Ingenjörers nya innovations- och konjunkturrapport.

 • 2017-03-01

  Inspiring Innovators Redefine the Industry

  (BCG Perspectives Industrial Products & Processes)

  Inspiring Innovators Redefine the Industry.

 • 2017-02-24

  "Att rapportera är inte samma sak som att kommunicera"

  (Realtid.se)

  – Jag talar inte gärna om "CSR", eftersom det ofta leder tankarna till att man fokuserar på att ta ett socialt ansvar vid sidan av affären, säger Jan Agri. Istället vill jag tala om hur företag kan skapa samhällsvärde som en del av sina affärer och hur det perspektivet vinner allt mer mark idag. Jan Agri kommer närmast från en roll som hållbarhetschef för det svenska industriföretaget DeLaval, där han ansvarade för koncernens globala hållbarhetsstrategi. Dessförinnan har Jan Agri en lång karriär på bland annat Electrolux, Ericsson och Kairos Future.

 • 2017-02-24

  Högtrycket i svensk ekonomi håller i sig

  (Sydsvenskan Ekonomi)

  Stämningsläget i svensk ekonomi är fortsatt högt, enligt Konjunkturinstitutets barometerindikator. Inflations- och ränteförväntningarna bland hushåll lyfter och många ekonomer väntas nu höja sina tillväxtprognoser. Högtryck råder i svensk ekonomi. Det märks bland annat på att industrin har svårt att få in folk med rätt kompetens. KI:s barometer för februari stärker bilden av en svensk ekonomi som fortsätter att växa i snabb takt – trots två år med sammanlagt cirka sju procent i tillväxt, enligt Nordeas chefsanalytiker.

 • 2017-02-23

  När näringslivet möter konsten – en närgången dokumentär

  (Veckans Affärer Hållbart)

  True Intention är en unik dokumentär om mötet mellan ett industriföretag och en konstnär. Se den i sin helhet här på VA.se. True Intention är en unik dokumentär om mötet mellan ett industriföretag och en konstnär – där det gemensamma engagemanget är hållbarhet. Kanske är det första gången någonsin som ett gränsöverskridande kultur- och näringslivssamarbete porträtterats så intimt? Filmen speglar en utvecklingszon mellan näringslivets villkor och konstens roll, den lyfter frågor om filosofi, företagsutveckling och hållbarhet.

 • 2017-02-23

  "Bara när industrin växer blir det fler jobb"

  (Teknikföretagen Ekonomisk analys | Nyheter)

  I samband med att Statistiska Centralbyrån (SCB) har presenterat sysselsättningen för det fjärde kvartalet 2016, ger Teknikföretagen en uppdaterad bild av hur sysselsättningen i industrin har utvecklats de senaste åren.

Jag som branschansvarig bevakar aktuella nyheter, chefsfrågor och analyserar trender med utgångspunkt i branschen tillverkningsindustrin. Branschbevakningen sker i samarbete med branschföreningen Teknik & MotorDu som medlem är alltid välkommen att höra av dig till mig med tips på ämnen du tycker vi ska skriva om!

Läs vår branschrapport!


Branschrapport till tillverkningsindustirn

Hitta vägledning genom våra chefsguider

Vill du veta mer om allt ifrån arbetsrätt till karriär, lön och jämställdhet? Hitta svaren i våra chefsguider!

Bli medlem