Bransch – Tillverkning

Ju mer kunskap och insikt om din omvärld, desto bättre blir du som chef!  Bra chefer och ett gott ledarskap föder framgång – människor växer och verksamheter utvecklas.

Välkommen till webbsidan som bevakar din bransch, Tillverkningsindustrin. Jag vänder mig till alla nyfikna, vetgiriga medlemmar och chefer. 

Jag vill som branschansvarig bevaka aktuella nyheter, chefsfrågor och analysera trender med utgångspunkt i branschen Tillverkningsindustrin.

Med dina insikter, branschföreningen Teknik & Motors kunskaper och mina kontakter med arbetsmarknadens parter och beslutsfattare i samhället ska vi skapa ett forum som är relevant för dig i din roll som medlem och chef. 

/Peder Bertilsson, bransch- och avtalsansvarig på Ledarna
Kontakta mig gärna om branschfrågor!
peder.bertilsson@ledarna.se

 


 

Nyheter om branschen

 • 2016-12-05

  Ny statistik: Allt fler tjänstemän blir sjukskrivna, särskilt kvinnor mitt i livet

  (Unionen Nyheter)

  Ny statistik från Unionen visar att allt fler tjänstemän inom den privata sektorn hamnar i långa sjukskrivningar. Kvinnor i tjänstemannayrken är numera sjukskrivna i högre grad än män i arbetaryrken. Unionen ser framförallt två vägar framåt för ett mer hållbart arbetsliv med utrymme för återhämtning. Unionens rapport visar att antalet långa sjukskrivningar har ökat bland tjänstemännen i samtliga branscher på den privata arbetsmarknaden. Det är en tydlig indikator på att arbetsgivarna måste ta arbetet med den psykosociala arbetsmiljön på större allvar.

 • 2016-12-02

  Italiens kris kan snart vara Europas

  (DN Ekonomi Senaste Nytt)

  Italiens kris kan snart vara hela Europas. I går gick italienarna till folkomröstning om landets grundlag, vilket röstades ned. Men följden hotar att bli en förvärrad bankkris, med risk för spridning till fler länder

 • 2016-12-01

  Svenska industrin tappar fart

  (Affärsvärlden)

  Inköpschefsindex för den svenska industrisektorn sjönk till 57,3 i november, från 58,4 från månaden före. Enligt SME Direkts prognosenkät väntades inköpschefsindex ha uppgått till 57,4 i november. Indexet är en sammanställning av omkring 200 inköpschefers bedömning av den ekonomiska utvecklingen och presenteras av Swedbank och Silf, organisationen för inköp och logistik.

 • 2016-11-30

  Trög omställning av kinesiska ekonomin

  (Affärsvärlden)

  Indikatorer visar på en stark utveckling för den gamla industrin i Kina – och samtidigt en trög omställning av ekonomin.

 • 2016-11-30

  Energieffektivisering och förnybart viktigast för att nå klimatmålen

  (Supermiljöbloggen)

  Satsning på energieffektivisering och förnybar energi är de viktigaste åtgärderna för att inte gå över tvågradersgränsen, enligt en rapport från International Energy Agency (IEA). Rapporten bygger på ett scenario där klimatmålen nås med befintlig teknik och utan att BNP påverkas. Kostnaderna för förnybar energi sjunker. För solceller har kostnaden minskat med två tredjedelar mellan 2010 och 2015. Kostnaden för landbaserad vindkraft har minskat med 30 procent under samma tid.

 • 2016-11-23

  Stabil tillväxt i Tyskland

  (Sydsvenskan Ekonomi)

  Tillväxten i det tyska näringslivet var stabil i november, enligt Markits inköpschefsindex. Enligt inköpschefsindex från analysföretaget Markit, gick det ner från 55,1 i oktober till 54,9 i november. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en tillväxttakt på 55,0, enligt en Reutersenkät. Tillväxttakten anses dock stabil. Lyftet i oktober till 55,1 från 52,8 månaden före var oväntat högt och den högsta noteringen sedan december 2015.

 • 2016-11-22

  Försiktig optimism över svensk industri

  (Affärsvärlden)

  Inköpschefsindex, PMI, för industrin i Sverige överraskade med att stiga från 54,9 i september till 58,4 i oktober. Det är unikt högt. Samma siffra steg även i USA och inom EMU, men inte alls lika hög grad. Det skulle kunna tala för en ökad produktionstillväxt inom industrin om några månader, eftersom PMI historiskt sett varit en ledande indikator för industriproduktionen. 

 • 2016-11-22

  Ford vill utesluta drickbart vatten i sin tillverkning

  (Industrinyheter.se Tillverkning)

  Ett av Fords långsiktiga miljömål är att minska vattenanvändningen i sin fordonstillverkning. Till år 2020 vill företaget ha minskat vattenmängden med 72 procent, jämfört med år 2000. Ford har som mål att minska sin vattenanvändning vid fordonstillverkning med 72 procent till år 2020, jämfört med år 2000. Företaget har redan sparat in 37,8 miljarder liter vatten mellan år 2000 och 2015. Enligt organisationen WaterSense, är det mindre än en procent av världens vatten som är tillgängligt för människor.

 • 2016-11-22

  Saab får order på radiosystem

  (Industrinyheter.se Tillverkning)

  Saab har fått en order på nya radiosystem för multi-nationell träning av Försvarets Materielverk. Ordervärdet uppgår till 103 miljoner kronor och leveranser kommer att ske under 2017. Ordern inkluderar ett nytt radiosystem som ökar försvarets förmåga inom träning och simulering. Systemet gör det möjligt att genomföra större militära övningar och dessutom vara interoperabla med ett 10-tal arméer från andra nationer, till exempel de övriga nordiska länderna samt de flesta Nato-nationer i Europa inklusive US Army i Europa.

 • 2016-11-15

  Ulrika Lindstrand ny ordförande för Sveriges Ingenjörer

  (Sveriges Ingenjörer)

  Ulrika Lindstrand, ingenjör på läkemedelsbolaget McNeil i Helsingborg, valdes på tisdagen enhälligt till ny förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer. Förbundet får samtidigt två nya vice ordföranden, och fyra nya ledamöter valdes in i styrelsen.

 • 2016-11-10

  Teknikföretagen spår inbromsning för industrin

  (Industrinyheter.se Tillverkning)

  Teknikindustrins produktion ökar med tre procent i år men blir oförändrad 2017, då även antalet anställda minskar efter en ökning 2016. Det spår bransch- och arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen i en ny prognos. Fordonsindustrin gynnas av modellbyten och väntas öka sin produktion kraftigt både i år och nästa år. Tillverkare av så kallade investeringsvaror och deras underleverantörer har däremot en låg efterfrågan, och läget väntas bestå 2017.

 • 2016-11-10

  Lagändring krävs av underleverantörer

  (Industrinyheter.se Tillverkning)

  Det är en relativt sval Underleverantörsbarometer som presenteras av Svensk Industriförening Sinf på Elmia Subcontractor i Jönköping. Med ett rejält undantag – kravet på lagändring och därmed att få betalt i tid. – Nu väntar vi på att näringsminister Mikael Damberg agerar. Allt fler vill se en lagstiftning som reglerar betalningstider. Uppenbarligen förstår inte de kunder som drar på betalningarna att de skapar stora problem längre ner i värdekedjan, Anders Ekdahl, vd på Svensk Industriförening Sinf.

 • 2016-11-02

  Volvo Cars lägger tillverkning i Kina

  (Industrinyheter.se Tillverkning)

  En tredje fabrik öppnas och tillverkningen av S90-serien flyttas till norra Kina. Produktionen i Torslanda påverkas, säger en talesperson för Volvo Cars till TT. Samtidigt som tillverkningen av S90 flyttas från Torslanda kommer ny produktion så småningom att flyttas dit. -Vi kommer att introducera många nya modeller de kommande två åren, några av dessa kommer att byggas i Torslanda. Så det är därför vi flyttar S90 till Daqing för att göra plats för de andra modellerna, säger Volvo Cars talesperson.

 • 2016-11-01

  Svensk industri mår bättre än på länge.

  (Sydsvenskan Ekonomi)

  Den svenska industrin står stark, starkare än på över fem år, enligt inköpschefsindex – en temperaturmätare av konjunkturläget i tillverkningsindustrin. Den svaga kronan stärker konkurrenskraften. Det månatliga indexet steg från 54,9 i september till 58,4 i oktober, enligt Swedbank och inköpschefsorganisationen Silf. Det var bättre än väntat och är också den högsta nivån sedan april 2011.

 • 2016-11-01

  Uppåt för Kinas industri

  (Sydsvenskan Ekonomi)

  Aktiviteten i Kinas tillverkningsindustri ökade i oktober i den snabbaste takten på över två år, enligt inköpschefsindex från den kinesiska statistikbyrån. Index steg till 51,2, från 50,4 månaden innan, vilket är den högsta nivån sedan juli 2014. Analytiker hade i genomsnitt räknat med att index skulle vara oförändrat. 

 • 2016-10-28

  Avtalsrörelsen 2017: Facken inom industrin.

  (Sveriges Ingenjörer)

  Facken inom industrins krav i den kommande avtalsrörelsen är fortsatt utbyggnad av systemen för arbetstidsförkortning och delpension/flexpension samt löneökningar som ska säkra reala löneökningar. 

 • 2016-10-27

  Plattformsekonomin kan innebära en revolution på arbetsmarknaden

  (Unionen Nyheter)

  Det startas allt fler företag som organiserar arbetet via smarta telefoner och datorer. AirBnb och Foodora är två exempel. Utvecklingen ställer ett antal fundamentala frågor på sin spets. Vad är en arbetsgivare? Vem är arbetstagare? Och vad är ett företag? En färsk rapport från Unionen visar att plattformsekonomin kan innebär en total förändring i sättet vi arbetar på. Därför presenteras förslag på hur plattformsekonomin kan regleras via avtal mellan parterna.

 • 2016-10-26

  700 får gå när Alfa Laval sparar

  (Industrinyheter.se Tillverkning)

  Ingen svensk fabrik är i fara men omkring 100 jobb i Sverige försvinner när industrikoncernen Alfa Laval ska minska personalstyrkan med totalt 700 personer. Totalt sett blir vi ett starkare bolag. Så åtminstone på lite sikt så är det goda nyheter för Sverige, säger vd Tom Erixon till TT. 

 • 2016-10-24

  Snabbt tillväxtlyft i Tyskland

  (Sydsvenskan Ekonomi)

  Tillväxten i det tyska näringslivet ökade i oktober i den snabbaste takten i år. Enligt inköpschefsindex från analysföretaget Markit, steg det från 52,8 i september till 55,1 i oktober. Analytiker hade räknat med en ökning till 53,3, enligt en Reutersenkät. Index-noteringen för oktober är den högsta sedan december 2015. 

 • 2016-10-19

  Investera i Sverige eller flytta utomlands?

  (Unionen Nyheter)

  En ny rapport från Unionen visar att trenden bland svenska företag att flytta verksamheten utomlands håller i sig. Men är en flytt alltid en konkurrenskraftig fördel? Och finns det vinster med att investera i Sverige istället? Undersökningen kartlägger jobbflyttens omfattning, drivkrafter och konsekvenser. Den visar att många flyttar får oförutsedda konsekvenser. De leder inte alltid till ökad konkurrenskraft och Sverige går miste om jobb i onödan. Och trots flytttrenden så väljer nu en del företag att flytta tillbaka sin verksamhet till Sverige.

Jag som branschansvarig bevakar aktuella nyheter, chefsfrågor och analyserar trender med utgångspunkt i branschen tillverkningsindustrin. Branschbevakningen sker i samarbete med branschföreningen Teknik & MotorDu som medlem är alltid välkommen att höra av dig till mig med tips på ämnen du tycker vi ska skriva om!

Läs vår branschrapport!


Branschrapport till tillverkningsindustirn

Hitta vägledning genom våra chefsguider

Vill du veta mer om allt ifrån arbetsrätt till karriär, lön och jämställdhet? Hitta svaren i våra chefsguider!

Bli medlem