Bransch – Tjänster/service

Som branschansvarig bevakar jag aktuella nyheter och trender inom den privata tjänstesektorn.

I den senaste branschrapporten, Den privata tjänstesektorn ur ett chefsperspektiv, lyfter jag fram några av de större och gemensamma framtidsutmaningar som cheferna inom den privata tjänstesektorn står inför.

Många av cheferna ställs dagligen inför konkreta utmaningar som följer av en ökad internationalisering. När företag arbetar över gränserna innebär det att cheferna måste hantera nya situationer där medarbetarna finns i både andra städer och länder. Vad krävs av en chef för att vara närvarande på distans?

Egentligen är det fel att tala om den privata tjänstesektorn som en bransch när den egentligen består av flera olika, vitt skilda, branscher. Därför presenteras några utvalda sektorer inom branschen i slutet av rapporten.

Min branschbevakning ska ses som ett komplement till föreningarna Ledarna inom privat tjänstesektor och Medieledarnas egen verksamhet. 

/Irena Franzén, bransch- och avtalsansvarig på Ledarna
Kontakta mig gärna om branschfrågor!
irena.franzen@ledarna.seNyheter om branschen

 • 2016-09-23

  Bengt Ottosson ny ordförande för Medieföretagen

  Expressens förre vd Bengt Ottosson blir ny ordförande för arbetsgivarförbundet Medieföretagen.

  – I Bengt Ottosson får Medieföretagen en mycket kompetent och erfaren företagsledare som kommer att vara en tillgång för att driva förbundets viktiga frågor, säger Charlott Richardson, vd för Medieföretagen i ett pressmeddelande.

 • 2016-09-23

  Hon blir ny utvecklingschef på SVT:s riksnyheter

  Den 1 oktober kliver Karin Hübinette på sitt nya uppdrag som administrativ utvecklingschef på SVT Nyheters riksredaktion.

  ”Det ska bli väldigt kul att få vara med och driva utvecklingen inom riksnyheterna”, säger Karin Hübinette, i dag projektledare för samhälle kultur och utvecklingsansvarig för riksnyheternas omorganisation, till Vipåtv.

 • 2016-09-22

  En mediebransch med många stora utmaningar

  Regeringen lyfter fram en mediebransch med många stora utmaningar, därför är det lite snopet att Medieutredningens slutbetänkande kommer först den 31 oktober, där man ska presentera politiska verktyg för att lösa branschens utmaningar.

   

 • 2016-09-22

  De är nominerade till Tidskriftspriset 2016

  I dag presenteras de nominerade till Tidskriftspriset 2016 i klasserna Årets Journalist, Årets Digitala Tidskrift Fackpress och Årets Digitala Tidskrift Populärpress.

 • 2016-09-19

  von Krogh vill sortera i medieetikens utveckling

  Diskussionen om medieetiken är fortsatt livlig men innehåller nya inslag, menar medieforskaren Torbjörn von Krogh, som utkommer med en grundbok i ämnet.

  I boken försöker von Krogh ta ett helhetsgrepp kring medieetiken, hur den vuxit fram och vad som varit viktiga faktorer för hur den utvecklats. Boken består till en del av egen forskning, men också av annan forskning. – Jag har försökt ge en överblick av hur utvecklingen sett ut i Sverige och andra europeiska länder men också i USA. Jag hoppas att boken ska tillföra en historisk dimension till medieetiken. Men det är inte bara en överblick – det rymmer sig också väldigt mycket intressant under.

 • 2016-09-19

  Så blir Mittmedias nya ledning

  Anders Ingvarsson blir Mittmedias högsta redaktionella chef. Karin Näslund efterträder honom som chefredaktör på Sundsvalls Tidning. Nu inför koncernen en ny ledningsstruktur.

  I Mittmedias nya koncernledning ingår därmed vd Per Bowallius, företagsmarknadschef Staffan Lönner, Privatmarknadschef Anna Joneby, digital chef Robin Govik, chef gemensam redaktion Anders Ingvarsson, tryckerichef Jan Andersson, VD Mittmedia Förvaltnings AB Ulf Eriksson, CFO Thomas Wilson, affärsutvecklingschef Magnus Söderlund, CTO Anders Härén, personalchef Carin Andersson, affärsutvecklingschef print Daniel Bertils, chefredaktör och ansvarig utgivare för GD Anna Gullberg och chef Medieproduktion Catharina Frischenfeldt-Bååth.

 • 2016-09-19

  Bottenlågt förtroende för medierna i USA

  Enligt en gallupundersökning som presenterades förra onsdagen är amerikanernas förtroende för medierna rekordlågt. Inte sedan 1972, när Gallup började undersöka amerikanernas tillit och förtroende till medierna, har så långa siffror presenteras. Det rapporterar Politico.

  Totalt uppger 32 procent att de har ett stort eller ganska stort förtroende för massmedierna. Det är en minskning med 8 procentenheter sedan 2015.

 • 2016-09-19

  Här är Mediegrundlagskommitténs förslag som presenteras i dag

  Mediegrundlagskommittén, som är parlamentariskt sammansatt, har fått i uppdrag att titta närmare på frågor inom det tryck- och yttrandefrihetsrättsliga området. Syftet med utredningen är att göra grundlagarna mer tydliga och lättillämpade.

  I betänkandet, som blir offentligt efter att det överlämnats till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, föreslår kommittén bland annat att bestämmelserna om utgivarens ansvar när det gäller äldre webbpubliceringar bör förändras. Branschorganisationer och utgivare har länge ansett att preskriptionstiden för en webbpublicering ska vara samma som för en tidningsartikel. Det för att en utgivare inte ska ”ärva” andras utgivningsbeslut.

 • 2016-09-16

  Tieto plockar in IBM-profil – här är veckans hetaste chefsflyttar

  (IT 24 IT Konsulter)

  I veckans chefssvep kan man läsa om att IBM:s Charlotta Wark byter till Tieto och att OP5 plockar in Pricers förra vd.

 • 2016-09-16

  Personalavdelningen stressar it-chefen

  (Computer Sweden Nyheter)

  Hr-processer gör it-chefer rejält frustrerade. Över 40 procent känner inte att de får det stöd de behöver. Men de är inte så engagerade i att investera i systemen.
  Gapet mellan personalavdelningen och it-cheferna är stort. Medan 47 procent av cio:erna blir frustrerade av hr-processerna är motsvarande siffra för affärscheferna 39 procent.
  Det visar en undersökning bland nästan 1 400 chefer, varav hälften it-chefer, på företag i Europa som IDC gjort för utbildningsföretaget Cornerstones räkning.

 • 2016-09-16

  Låga priser på tjänster, men hög efterfrågan - ovanlig kombination

  (Almega Politik & Ekonomi Rapporter)

  16 september 2016 Tjänsteindikatorn för årets tredje kvartal pekar på fortsatt stark efterfrågan och produktionstillväxt i den privata tjänstesektorn. Liksom förra året är det företagstjänster som har bidragit mest till den ökade tillväxten i tjänstesektorn, men bidraget har krympt. Efter en oväntat svag tillväxt under första kvartalet svängde den tillbaka uppåt som en jojo under andra kvartalet, från en ökning med 2,2 procent till hela 5,3 procent, enligt SCB:s tjänsteproduktionsindex.

 • 2016-09-09

  Avtal 2017 Riksbanken tror på större löneökningar i 2017...

  (TCO Arbetsvärlden Senast Publicerat)

  Nu påbörjas snart en ny avtalsrörelse eftersom de flesta av 2016 års avtal blev ettåriga. Riksbanken tror att löneökningarna kommer att bli högre den här gången. I upptakten till avtalsrörelsen 2016 fick Riksbanken kritik för att man, för att få upp inflationstakten i ekonomin, i princip uppmanade parterna att inte vara för försiktiga i avtalen. Trots det, och trots att arbetsmarknaden har förbättrats jämfört med tidigare år, blev resultatet en löneökningstakt på cirka 2,5 procent för 2016 – enligt Riksbanken lägre än väntat.

 • 2016-09-08

  HPE i ny jätteaffär – mjukvara knoppas av för 74 miljarder

  (IT 24 IT Konsulter)

  I går blev det klart att Hewlett Packard Enterprise, HPE, och brittiska Micro Focus gör en avknoppningsfusion kring stora delar av HPE:s mjukvara. Det handlar om den mjukvara som HPE inte anser utgöra kärnverksamheten av bolaget. Dessa slås istället samman med brittiska Micro Focus i en affär värd 8,8 miljarder dollar, vilket motsvarar drygt 74 miljarder kronor. De mjukvarudelar som innefattas är bland annat applikationsleveranshantering, big data, säkerhet mot stora företag, informationshantering och styrning samt mjukvara för hantering av it-drift.

 • 2016-09-08

  Dell har fått sitt EMC – i dag blev världens största it-affär någonsin klar

  (IT 24 IT Konsulter)

  Dell är nu klara med förvärvet av EMC. Affären som gick lös på 550 miljarder kronor är den största i it-historien.

 • 2016-09-07

  Ny chef för Almegas största enhet: Arbetsgivarservice

  (Almega Aktuellt Ur Debatten)

  Almegas VD Anna-Karin Hatt har fattat beslut om att utse Peter Lindgren till ny chef för Almegas största enhet, Arbetsgivarservice. I den nya rollen kommer Peter också ingå i Almegas Ledningsgrupp. Peter efterträder Antje Dedering som efter många år på Almega snart tillträder som ny förhandlingschef/chefsjurist på Visita.

 • 2016-09-06

  Arbetsmiljöverket granskar bemanningsbranschen

  (Byggvärlden nyhet)

  Det är dubbelt så vanligt att inhyrd personal drabbas av arbetsolyckor jämfört med andra anställda. Främst är det unga bemanningsanställda män som råkar ut för skador. Det visar Arbetsmiljöverkets arbetsskadestatistik, och nu ska myndigheten granska bemanningsbranschens förebyggande arbetsmiljöarbete.

 • 2016-09-02

  Molnleverantörerna profilerar sig – lokal hybrid är Sungards melodi

  (IT 24 IT Konsulter)

  Kriget om molnkunderna hårdnar. Nu satsar även de internationella bolagen stort på att erbjuda kunderna lokal data.

 • 2016-09-02

  Finanschef blir ny vd på Tre – här är veckans nya chefer

  (IT 24 IT Konsulter)

  Operatören Tre har hittat ersättaren till Nicholas Högberg och Infozone hämtar regionchef från Atea. Här kommer chefssvepet.

 • 2016-09-01

  Ny vd för Tre Sverige

  (Infrastrukturnyheter.se)

  Johan Johansson tillträder posten den 10 oktober Johan Johansson har utsetts till ny vd för mobiloperatören Tre i Sverige. Johan kommer närmast från MTG där han varit CFO/COO (finans- och operativ chef) för MTG Sverige. På MTG har Johan haft ledande befattningar i både den operativa verksamheten samt på koncernnivå inom finans, HR och operations. Närmast kommer Johan från en roll som CFO/COO för MTG Sverige, som innefattar betal-TV (Viasat), fri-TV (MTGTV), Radio och Viafree.

Branschbevakningen ska ses som ett komplement till de aktiviteter och den bevakning som berörda branschföreningar genomför. De föreningar som avses här är Ledarna inom privat tjänstesektor och Medieledarna.

 

Läs senaste branschrapporten!

Hitta vägledning genom våra chefsguider

Vill du veta mer om allt ifrån arbetsrätt till karriär, lön och jämställdhet? Hitta svaren i våra chefsguider!

Bli medlem