Bransch – Handeln

Omvärldsbevakning är viktigt. Nedan kan du läsa de senaste nyheterna som berör handeln. Hållbarhet fortsätter att dominera handelns nyhetssidor – tillsammans med positiva tillväxtprognoser. Det sägs att 30 procent av all mat som produceras slängs. Då är det glädjande att läsa om företaget Matsmart som säger sig ha räddat 100 ton mat från sophinken sedan starten i december 2013.

Hållbarhet och tillväxt går ofta också hand i hand, som Entreprenörveckan i Båstad visar. Kunderna ställer krav och nu är det nödvändigt att tänka hållbarhet i handeln, enligt Dagens Handel. 

/Madeleine Warghusen, bransch- och avtalsansvarig på Ledarna
Kontakta mig gärna om branschfrågor!
madeleine.warghusen@ledarna.se 

 


 

Nyheter om branschen

 • 2016-12-02

  Detaljhandelsföretag upplevs som mest hållbara

  (Ledarna Nyhetsbrev AH / ES)

  Ikea upplevs bäst ur ett långsiktighetsperspektiv, Tesla bäst i miljö och klimat, RFSU som starkast ur ett samhällsperspektiv och Volvo bäst i öppenhet. Det är slutsatsen när 18 000 svenskar har fått tycka till om 190 företag i studien "Svensk Hållbarhetsranking". Högst rankade totalt i undersökningen är Ikea, före Body Shop, Oatly och Tesla.

  "Resultaten visar att detaljhandelsföretagen är de som upplevs starkast avseende hållbarhet. Vi svenskar ger genomgående högre betyg gällande hållbarhet till de lokala och nationella företagen snarare än de internationella. Studien visar också att hållbarhet är ett mångfacetterat begrepp som omfattar betydligt mer än miljö och klimat", säger Tony Apéira, forskare i corporate branding på Stockholms universitet som står bakom rankningen, i en kommentar.

  Rankningen ingår i Tony Apéiras forskning och beskrivs som Sveriges största studie om hållbara varumärken. De branscher som rankas högt i hållbarhetsfrågor är bland andra apotekskedjor, detaljhandelsföretag, mejeriföretag och dagligvaruföretag. Bland de lägst rankade branscherna ryms spelbolag, flygbolag, mobiloperatörer och mediebolag.

 • 2016-11-10

  Handeln i USA sträcker ut en hand till Trump

  (Market Senaste Nyheter)

  Världens största handelsorganisation, amerikanska NRF (National Retail Federation), ser fram emot att arbeta tillsammans med landets nyvalda president Donald Trump. "Vi vill arbeta tillsammans för tillväxt och fler arbetstillfällen" säger NRF.

 • 2016-11-10

  E-handeln ökade under det tredje kvartalet

  (HUI Nyheter)

  Svensk e-handel ökade med 15 procent under tredje kvartalet jämfört med motsvarande period föregående år. Livsmedelsförsäljningen och sporthandeln visar starkast tillväxt. Det framgår av e-barometern Q3 2016 som ges ut av PostNord i samarbete med Svensk Digital Handel och HUI Research. Sporthandeln fortsätter att visa stark tillväxt på nätet och växer nu snabbare än både bygghandeln och möbelhandeln, vars utvecklingstakt sjunkit något efter de senaste årens stora tillväxttal.

 • 2016-11-10

  Fortsatt tufft i modehandeln

  (Dagens Handel Nyheter)

  Oktoberförsäljningen visade ingen lättnad för klädhandeln. Försäljningen av kläder i fackhandeln minskade med 2,7 procent Stilindex från Svensk Handel Stil visar att försäljningen av kläder i fackhandeln, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, minskade med 2,7 procent i oktober jämfört med samma månad förra året. Motsvarande siffra för skobutikernas försäljning uppvisade en ökning med 1,2 procent. Hittills i år, januari-oktober, har försäljningen av kläder ökat med 0,1 procent.

 • 2016-11-10

  Rekordjul på nätet

  (Dagens Handel Nyheter)

  I år beräknas svenskarna handla julklappar på nätet för 6,2 miljarder kronor. Det är 1,2 miljarder mer i nätköp inför julen än förra året. – Julen ser ut att bli fröjdefull för många e-handlare i år. Prognosen för årets julhandel på nätet är otroligt stark och allt fler svenskar gör sina julklappsinköp online, säger Carin Blom, detaljhandelsanalytiker på Postnord. Sifforna kommer från den färska E-barometern, som ges ut av Postnord i samarbete med Svensk Digital Handel och HUI Research.

 • 2016-10-31

  Återkoppling ökade ekoförsäljning hos Coop

  (Miljö & Utveckling Senaste Nytt)

  Människors inköp av ekologiska livsmedel kan öka med nära en fjärdedel när de får se sina faktiska inköp redovisade på ett visuellt och tydligt sätt. Det visar en studie från KTH. Cecilia Katzeff är en av forskarna bakom Eko-panelen.  Hur människor kan påverkas till ett mer hållbart levnadssätt är en fråga som sysselsätter många. I samarbete med metkedjan Coop har forskare vid Centre for Sustainable Communications vid KTH, utvecklat en tjänst, Eko-panelen, som visualiserar inköp.

 • 2016-10-20

  Axfoods vd: "Ser lite ljusare ut"

  (Dagens Handel Nyheter)

  Axfoods vd Anders Strålman beskriver utvecklingen på dagligvarumarknaden som något bättre i slutet av det tredje kvartalet, jämfört med den svaga nivån i början av kvartalet. Förbättringen har även märkts av i början av det fjärde kvartalet. – Det ser lite ljusare ut nu än vad det gjorde i juli. Alla i branschen fick hicka i juli och undrade vad som hade hänt, säger Anders Strålman till Nyhetsbyrån Direkt. Vidare uppger han att Axfoods precisering av resultatprognosen för helåret ska ses som en höjning.

 • 2016-10-20

  Urban takodling på Coopbutik

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  Coop anlägger en odling och sätter upp bikupor och solpaneler på taket till sin butik vid Garnisonen i centrala Stockholm. Coop och KfS blir huvudpartners till stadsodlingskonceptet Bee Urban Farmers, som börjar byggas på lördag. – Intresset för stadsodling har vuxit kraftigt de senaste åren, men det behövs en dynamisk plats där vi kan visa, testa och utveckla nya metoder för odling och biologisk mångfald i en större skala, säger Josefina Oddsberg, grundare av Bee Urban.

 • 2016-10-20

  Oväntat stark försäljning för Pernod

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  Den franska sprittillverkaren Pernod Ricard, som bland annat äger varumärket Absolut Vodka, går bättre än väntat enligt en rapport för det brutna räkenskapsårets första kvartal, avslutat i september. Draghjälp kommer från en stark utveckling i USA och ökad efterfrågan i Kina. Pernod Ricard, näst största i världen på spritförsäljning efter brittiska Diageo, varnar dock för att affärerna bromsar in i Afrika och Mellanöstern.

 • 2016-10-20

  Svensk Handel: LO:s låglönesatsning oroar

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  Svensk Handel välkomnar att LO samordnat sig inför årets avtalsrörelse. Men kraven på en låglönesatsning oroar bransch- och arbetsgivarorganisationen. LO-förbunden har enats om en allmän låglönesatsning i avtalsrörelsen 2017. Den omfattar alla med månadslöner under 24 000 kronor. Svensk Handel ser problem med att låglönesatsningen inte ska kunna avräknas på samma sätt som tidigare. – LO väljer nu att frångå den modell som vi haft på svensk arbetsmarknad sedan 1997, där industrin sätter nivån för

 • 2016-10-19

  Snattartävling tvingar Ica-butik att ta in vakter

  (food-supply Nyheter)

  Ica Nära-butiken i Ålsten är målet i en våg av ungdomsräder. De senaste månaderna har snatterier i Ica Nära-butiken i Ålsten blivit allt fler och det är främst godis och energidrycker som försvunnit. Det har gått så långt att butikschefen Johan Rosenberg ska börja ta in vakter i butiken, både uniformerade och civilklädda, skriver Stockholm Direkt. Orsaken till höjningen fick ansikten när en man, vars barn går på en skola i närheten, berättade för butikschefen att elever

 • 2016-10-19

  Digital etikett ska visa hur maten mår

  (food-supply Nyheter)

  Bland annat kan den naturliga hållbarheten i färskpackat kött mätas, vilket förhindrar svinn. En prototyp på en smart sensoretikett ska testas i butik i höst, skriver Packnews. Framtagen av innovationsföretaget Innoscentia och etikettsföretaget Beneli ska kunna visa hur förpackad mat egentligen mår. Företagen har tidigare fått statliga bidrag i miljonklassen från Vinnova för att utveckla produkten, som också kammade hem priset "Global Innovation Award 2016"

 • 2016-10-19

  Miljösmart kartong ersätter plastflaskor

  (Dagens Handel Nyheter)

  Skånemejerier lanserar drickyougurt i en ny FSC®-certifierad kartongflaska . Den är tillverkad av Tetra Pak av förnybar råvara. Skånemejerier beskriver det som steg ett i skiftet från plast till kartong. Hittills har drickyoghurt förpackats i en plastflaska, med betydligt större miljöpåverkan. Den nya flaskan är tillverkad av en större andel kartong istället för bara plast. Bytet gäller till att börja med 2,1 miljoner förpackningar som används för Skånemejeriers drickyoghurt, vilket innebär en minskning med drygt 45 ton plast.

 • 2016-10-19

  Zalando tror på starkt Q4

  (Dagens Handel Nyheter)

  Zalando har efter ett marknadsmässigt utmanande tredje kvartal starka förhoppningar på det fjärde kvartalet, utan att vilja uttala sig om hur det har gått hittills. Det säger Zalandos vd Rubin Ritter till Nyhetsbyrån Direkt på onsdagen, efter att bolaget på tisdagskvällen lämnade preliminära siffror för juli-september. "Det vi vill säga med dagens kommentar är att vi fortsätter att tro på vår långsiktiga utveckling, och att vi växte med 17 procent i kvartalet utgör inget trendbrott utan något som inträffade under ett kvartal med väldigt speciella

 • 2016-10-19

  Sportaffären är den nya modebutiken

  (Dagens Handel Nyheter)

  En undersökning genomförd av shoppingappen Bonial i september 2016 visar att svenskar väljer att köpa en stor del av sina vardagskläder i sportbutiken. Resultat från undersökningen: Drygt 70 procent av svenskar köper vardagskläder och skor i sportbutiken Genomsnitts-svensken planerar spendera cirka 413 kronor de närmaste tre månaderna 81 procent föredrar att handla i butik, snarare än online 300 användare deltog i Bonials enkät. Av dem svarade drygt 70 procent att de kläder och skor som köps i sportbutiken främst är för vardagsbruk, inte för träning.

 • 2016-10-19

  Systembolaget bryter mot egna regler

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  Systembolaget kräver att vinodlingarna de samarbetar med ska ha bra arbetsvillkor och respektera mänskliga rättigheter. Nu kan SVT:s Uppdrag Granskning visa att bolaget inte följer sina egna regler. I hela den här kedjan ska mänskliga rättigheter respekteras och acceptabla arbetsvillkor råda står det i Systembolagets policy. Men när Uppdrag Granskning besöker ett flertal vingårdar i Sydafrika kan de visa på allvarliga missförhållanden.

 • 2016-10-06

  6 oktober 2016 Snart dags för Årets Julklapp

  (HUI Pressmeddelanden)

  I år lanserar HUI Research Årets Julhandelsprognos och Årets Julklapp för tjugonionde året i rad. Omvärldsbevakning har pågått under hela året, men arbetet går nu in i sitt slutskede.

 • 2016-10-06

  Coop smyger ut de minsta

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  I dag är det premiär för Coops nya format Lilla Coop. Först ut är två butiker i Skåne. Lilla Coop Smygehamn och Lilla Coop Tessins väg i Malmö blir pilotbutiker för det nya formatet. Till de större formaten Coop och Stora Coop har ett 60-tal butiker redan ställts om. Det lilla formatet är i första hand riktat till kunder som vill kompletteringshandla. Läs mer i Fri Köpenskaps papperstidning denna vecka.

 • 2016-10-06

  Stark rapport från Lantmännen

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  Lantmännen rapporterar ett ökat resultat efter finansnetto på 967 miljoner kronor för årets två första tertial, en kraftig ökning från 908 miljoner kronor för samma period förra året. Livsmedelsdivisionen har förbättrat sitt resultat till 576 miljoner kronor (514). Det förklaras främst av fortsatta resultatförbättringar i Lantmännen Unibake, samt att resultatet från Vaasan, som är en del av divisionen sedan juni 2015, har tillkommit, skriver företaget i sin delårsrapport.

 • 2016-10-06

  Personkopplingar mellan Ica och Systembolaget ifrågasätts

  (food-supply Nyheter)

  Enligt en kartläggning från Svenska Dagbladet ligger de flesta nya systembolags-butiker i Ica-fastigheter – tidigare Ica-vd är nu ordförande för Systembolaget. Skicka Dela Skriv ut Kenneth Bengtsson, styrelseordförande för Systembolaget. Pressbild/Systembolaget I somras rapporterade Svenska Dagbladet att nya Systembolag oftast öppnar bredvid en Ica-butik – av de tio senast öppnade systembolagen ligger inte mindre än sju nära en Ica-butik.

Som branschansvarig bevakar jag aktuella nyheter och chefsfrågor inom handeln. Branschbevakningen sker i samarbete med branschföreningen Ledarna inom Handeln som jag träffar och stämmer av aktuella frågor med löpande.

 

Läs vår branschrapport!

Ledarnas branschrapport Handeln

 

 

Ledarnas branschföreningar

Inom Ledarna finns branschföreningar som ger dig lokal och branschmässig förankring, och fördjupning i ledarskapsfrågor av relevans för den bransch du verkar i. Branschföreningarna har också i uppgift att ta vara på din möjlighet att påverka Ledarnas inriktning och verksamhet. 

Hitta vägledning genom våra chefsguider

Vill du veta mer om allt ifrån arbetsrätt till karriär, lön och jämställdhet? Hitta svaren i våra chefsguider!

Bli medlem