Bransch – Handeln

Omvärldsbevakning är viktigt. Nedan kan du läsa de senaste nyheterna som berör handeln. Hållbarhet fortsätter att dominera handelns nyhetssidor – tillsammans med positiva tillväxtprognoser. Det sägs att 30 procent av all mat som produceras slängs. Då är det glädjande att läsa om företaget Matsmart som säger sig ha räddat 100 ton mat från sophinken sedan starten i december 2013.

Hållbarhet och tillväxt går ofta också hand i hand, som Entreprenörveckan i Båstad visar. Kunderna ställer krav och nu är det nödvändigt att tänka hållbarhet i handeln, enligt Dagens Handel. 

/Madeleine Warghusen, bransch- och avtalsansvarig på Ledarna
Kontakta mig gärna om branschfrågor!
madeleine.warghusen@ledarna.se 

 


 

Nyheter om branschen

 • 2017-05-12

  Endast en tiondel av tonfisken får grönt ljus

  (food-supply Nyheter)

   

  Världsnaturfonden höjer speciellt ett varningens finger för tonfisk i sin årliga fiskguide. Mer än tre fjärdedelar av tonfisken som säljs i Sverige saknar rätt information och bara drygt en tiondel anses vara hållbar. Foto: Colourbox För elfte gången släpper Världsnaturfonden (WWF) sin årliga fiskguide, där man delar in fisk och skaldjur i de tre kategorierna grönt, gult samt rött ljus. För den senare kategorin avråder WWF konsumenter från att köpa fisken, på grund av att den kan komma från ohållbart fiske

 • 2017-05-10

  Jättelyft för Mathem – som blöder ännu mer

  (Market Senaste Nyheter)

  Mathem nådde nästan en miljard kronor. Men samtidigt ökade förlusten. "Vi investerar för fortsatt hög tillväxt", säger grundaren och vd:n Tomas Kull.

 • 2017-05-10

  Närproducerat lyfter livsmedelsindustrin

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  Livsmedelsbranschen har vuxit i en stadig takt de senaste åren och närproducerat leder trenden. Mellan åren 2010-2014 grundades 732 svenska livsmedelsföretag som fortfarande är aktiva. Det visar en rapport från branschorganisationen Livsmedelsföretagen. Företagen är spridda över hela landet och 60 procent ligger utanför de tre stora storstadsregionerna. – Nio av tio matentreprenörer vi intervjuade säger att den lokala anknytningen är viktig för deras verksamhet.

 • 2017-05-10

  Coop och Änglamark får pris för egna varumärken

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  PLMA-mässan är Europas största mässa för producenter av egna varumärken. Där delas priset International Salute to Excellence Awards ut och i år tar Coop och Änglamark hem varsitt. Foto: Coop / Pressbild På mässan som hålls i Amsterdam utvärderas 380 produkter i 53 kategorier efter både design och smak. I kategorin vegetariskt tar Coop Bönbiffar med picklad blomkål hem priset medan Änglamark vinner i kategorin barnmat med Grötis havregröt.

 • 2017-05-09

  Fortsatt kräftgång för modehandeln i april

  (Market Senaste Nyheter)

  Nedgången fortsätter i modehandeln. "April blev ännu en minusmånad för modehandeln", säger Svensk Handel Stils Mikael Sandström som ser allvarligt på den negativa trenden.

 • 2017-05-09

  Svensk mjukvarusuccé i storaffär

  (Dagens Handel Nyheter)

  Brittiska varuhuskedjan Debenhams har vänt sig till ett svenskt företag för att få ordning på schemaläggningen av 20 000 anställda på 176 varuhus Brittiska varuhuskedjan väljer svensk molntjänst för schemaläggning. Det är Stockholmsbaserade schemaläggningsspecialisten Quinyx som fått uppdraget. Grunden i deras lösning är att företaget kommunicerar med de anställda via deras mobiler, och att anställda själva kan styra och byta pass.

 • 2017-05-05

  Butiken tvingas anställa väktare

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  den 5 maj 2017 11:55 | Av Johan Colliander | Ica Maxi i Växjö blir första butiken i länet som anställer uniformerade vakter i butiken för att skydda mot stölder. Foto: Anton Enerlöv, Tryggare Matbutiker Nästan 2 miljoner kronor om året försvinner årligen på Ica Maxi i Växjö. För att få bukt med kriminaliteten i butiken prövas nu nya metoder. – Vi har haft rätt mycket civila väktare tidigare, men det bygger ju på att de ska vara så osynliga som möjligt, så här vänder vi på det.

 • 2017-05-05

  Orkla köper tyskt glassföretag

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  Orkla Food Ingredients meddelar att de köper Eis Gräbner, den tyska tillverkaren av glassingredienser- och tillbehör.  – Med köpet av Eis Gräbner kompletteras Orklas existerande position inom glassingredienser- och tillbehör i Tyskland, säger koncerndirektör och chef for Orkla Food Ingredients, Pål Eikeland i ett pressmeddelande. Eis Gräbner som etablerades 1929 har idag 18 anställda och en omsättning på 6,5 miljoner euro.

 • 2017-05-05

  Försiktigt ökad försäljning för servicehandeln.

  (Foodnet Nyheter)

  Servicehandelns försäljning gick framåt under första kvartalet och bäst gick det för snabbmaten. Servicehandelsindex från Convenience Stores Sweden, tidigare Svensk Servicehandel & Fast Food, visar att försäljningen ökade något för alla delbranscher under årets första kvartal, bäst gick det för Fast Food som ökade med 2,2 procent. – Året öppnade något trevande med nolltillväxt. Flera branscher hade en svagare inledning än under fjolåret. Samtidigt är det värt att betona att senast vi hade en lika svag Q1-försäljning under 2014 svarade

 • 2017-05-05

  Svenska modekedjor minskar plastkasseberget

  (Dagens Handel Nyheter)

  Färre plastkassar i gatumiljön om målet med den nya lagen nås. Foto: 1 juni träder en ny lag i kraft som gör butiker, som ger bort eller säljer plastkassar, skyldiga att informera om kassarnas miljöpåverkan och fördelarna med att minska användingen. Därtill ska butikerna dokumentera antalet inköpta plastbärkassar. Indiska tar sedan mars 2015 betalt för plastbärkassar och har i tidigare utalanden uppgivit att allt fler kunder väljer att inte köpa en kasse. Kedjan har donerat över en miljon kronor, från plastkasseförsäljningen, till ideella verksamheter som arbetar med miljöskyddsändamål. Nu lanserar kedjan en tyglånekasse för kedjans kunder i ekologisk bomull, Borrow bag.

 • 2017-04-28

  Störst av allt är fritiden?

  (Unionen Opinion)

  Mår vi som bäst på fritiden eller på jobbet? Den frågan lämnade SOM-institutet svar på i tisdags (25/4). Det konstaterades att välbefinnandet är generellt högre på fritiden jämfört med på arbetet, men att upplevelsen av meningsfullhet är högre på jobbet än på fritiden. Frågan är hur relevant dikotomin mellan jobb och fritid är i ett …

 • 2017-04-28

  Försäljningsvolymen i detaljhandeln ökade i mars

  (HUI Nyheter)

  Försäljningsvolymen ökade med 1,9 procent i mars 2017 jämfört med motsvarande månad 2016. Dagligvaruhandeln ökade med 0,2 procent medan sällanköpsvaruhandeln ökade med 2,4 procent. Uppgifterna är kalenderkorrigerade. Omsättningen för detaljhandeln mätt i löpande priser ökade med 1,0 procent mellan mars 2016 och mars 2017. Dagligvaruhandeln minskade med 2,2 procent medan sällanköpsvaruhandeln ökade med 3,7 procent. Detaljhandelns säsongrensade försäljningsvolym minskade med 0,4 procent mellan februari 2017 och mars 2017.

 • 2017-04-27

  Coop uppfattas som grönast

  (food-supply Nyheter)

  Änglamark och Coop uppvisar stark miljöprofil i undersökning. Företaget Differ har för åttonde året genomfört en undersökning för att ta reda på vilka varumärken och företag som svenskarna uppfattar som Sveriges grönaste. När det kommer till varumärken är det precis som förra året Coops ekologiska märke Änglamark som vinner kategorin. Även på andra plats återfinns Coop, då som huvudmärket.

 • 2017-04-25

  Kraftig ökning av butiksstölder

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  Butiksstölderna har ökat med drygt 30 procent jämfört med 2013, visar en kartläggning som gjorts av Svensk Handel. Varje år stjäls för sex miljarder kronor från svenska handlare, och de flesta brotten begås av kriminella som systematiskt stjäl från handlare. Lägger man till stölder som begås av chefer och medarbetare uppgår det brottsliga svinnet till hela 7,9 miljarder årligen. – Butiksstölder är ett växande samhällsproblem som måste tas på större allvar.

 • 2017-04-12

  Slapp kreditgivning kan ge modejätten böter

  (Dagens Handel Nyheter)

  Slapp kreditgivning kan ge modejätten böter. Konsumentverket bötfällde H&M för bristande kreditgivning år 2014. Kammarrätten underkände, men nu tar högsta förvaltningsrätten upp fallet. SvD skriver att H&M erbjuder sina kunder kredit när de handlar via sitt H&M-konto. Konsumentverket anser att H&M inte gör en tillräckligt noggrann kreditundersökning  och därför beslöt myndigheten 2014 om en varning till H&M, samt att utdöma en sanktionsavgift på åtta miljoner kronor. 

 • 2017-04-11

  Lindex i bräschen för hållbarhet

  (Dagens Handel Nyheter)

  Lindex har skrivit under Swedish Fashion Ethical Charter. Därigenom tar Lindex ett aktivt ansvar för de budskap och ideal som modeföretaget förmedlar. Lindex har skrivit under och förbinder sig därmed att agera etiskt. Initiativet Swedish Fashion Ethical Charter har tagits fram av Swedish Fashion Council tillsammans med Association of Swedish Fashion Brand som ett led i att skapa gemensamma riktlinjer inom social hållbarhet  för de som arbetar i modebranschen och för de konsumenter som nås av modebranschens budskap och ideal.

 • 2017-04-11

  Hål i brandväggen skadar din affär

  (Dagens Handel Nyheter)

  Hål i brandväggen skadar din affär. Den stora cyberattacken som drabbat många länder har blivit möjlig att genomföra på grund av ett uråldrigt säkerhetstänk. Mikosegmentering skyddar data mot intrång − Det går inte att möta dagens verklighet med 1990-talsmetoder. Brandväggarna är lätta att forcera för den som är ute efter att hitta de öppna luckorna, och när hackarna väl är inne kan de ställa till enorm skada. Det säger Per Gustafsson på mjukvaruföretaget Vmware till dagenshandel.se.

 • 2017-04-11

  Vinterback för klädhandeln

  (Dagens Handel Nyheter)

  Både kläd- och skoförsäljningen har backat hittills i år. Försäljningen av kläder i fackhandeln, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, ökade med 0,7 procent i mars jämfört med samma månad förra året. Motsvarande siffra för skobutikernas försäljning uppvisade en ökning med 3,2 procent.  Det visar färska siffror från Stilindex.

 • 2017-04-11

  Ikea kommer närmare stockholmarna

  (Dagens Handel Nyheter)

  För att stärka sin e-handel etablerar Ikea en distributionscentral i Arlandastad. Distributionen från Ikeas nya lager vid Arlanda ska skötas av Bring Företaget beskriver etableringen som "en nyckel till att öka servicegraden och korta leveranstiderna i Stockholm – ett sätt att komma närmare kunderna oavsett hur de handlar och vill ha heminredning levererat".

 • 2017-04-10

  Köttfärs är en riskprodukt

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  I februari blev sex personer sjuka av ehec Det är viktigt att genomsteka köttfärs ordentligt. Under februari i år blev sex personer sjuka av samma variant av ehec-bakterier som orsakade ett utbrott under hösten 2016. – Köttfärs är en riskprodukt, eftersom bakterier på ytan kan blandas in i köttet när det mals. Steker du en hel köttbit räcker det att steka på ytan för att bakterierna ska dö, medan till exempel en hamburgare måste vara helt genomstekt, säger Livsmedelsverkets smittskyddssamordnare

Som branschansvarig bevakar jag aktuella nyheter och chefsfrågor inom handeln. Branschbevakningen sker i samarbete med branschföreningen Ledarna inom Handeln som jag träffar och stämmer av aktuella frågor med löpande.

 

Läs vår branschrapport!

Ledarnas branschrapport Handeln

 

 

Ledarnas branschföreningar

Inom Ledarna finns branschföreningar som ger dig lokal och branschmässig förankring, och fördjupning i ledarskapsfrågor av relevans för den bransch du verkar i. Branschföreningarna har också i uppgift att ta vara på din möjlighet att påverka Ledarnas inriktning och verksamhet. 

Hitta vägledning genom våra chefsguider

Vill du veta mer om allt ifrån arbetsrätt till karriär, lön och jämställdhet? Hitta svaren i våra chefsguider!

Bli medlem