Bransch – Handeln

Omvärldsbevakning är viktigt. Nedan kan du läsa de senaste nyheterna som berör handeln. Digitaliseringen har väl knappast undgått någon. Digital transformation innebär att lägga om delar av kommunikationen till de digitala kanaler som kunderna finns i. Det kan innebära mer e-handel och andra tjänster på nätet. Jag kan redan nu marknadsföra Ledarna inom Handelns nästa nätverksträff Handelstransporten den 21-22 september ombord på färjan Cinderella. På programmet står, förutom nätverkande med kollegor, Digital Transformation inom handel och logistik med framtidsföretaget Hello future! Håll utkik efter inbjudan!

En utmaning handeln har är att behålla kompetenta chefer. Var fjärde chef funderar på att lämna detaljhandeln. Kvinnliga chefer vill lämna handeln på grund av missnöje med lönen och karriärmöjligheter, enligt en enkät från Market. För Ledarna är det självklart att våra chefer ska omfattas av ledaravtalets löneprocess med en fungerande dialog om mål, resultat, lön, kompetensutveckling och arbetetes förutsättningar. Det ser vi som en del av lösningen.

/Madeleine Warghusen, bransch- och avtalsansvarig på Ledarna
Kontakta mig gärna om branschfrågor!
madeleine.warghusen@ledarna.se 

 


 

Nyheter om branschen

 • 2017-10-12

  Bluffakturor - så undviker du att bli blåst av bedragare

  (Market Senaste Nyheter)

  Bluffakturor har blivit ett allt vanligare problem för både små och stora företag. Per Geijer, säkerhetsexpert på Svensk Handel, vet hur man gör för att inte bli lurad.

 • 2017-10-12

  11 oktober 2017 Årets Julklapp firar 30 år!

  (HUI Pressmeddelanden)

  I år lanserar HUI Research Årets Julhandelsprognos och Årets Julklapp för trettionde året i rad. Omvärldsbevakning har pågått under hela året, men arbetet går nu in i sitt slutskede.

 • 2017-10-11

  Stekheta Black Friday närmar sig – här är elva tips som förbereder din nätbutik

  (Market Senaste Nyheter)

  I fjol tog Black Friday handeln med storm. Omsättningen skenade jämfört med året innan. Trycket fick också flera nätbutiker att krascha. Så här kan du förbereda dig för en av årets viktigaste shoppingdagar.

 • 2017-10-11

  Returer – fälla eller förutsättning?

  (Dagens Handel Nyheter)

  Enligt en konventionell syn på returer dränerar de affären på värde. Ett forskarlag vid Lunds universitet har kommit en annan sanning på spåren. Daniel Hellström och Stefan Karlsson vill forska vidare kring returer. Foto: Dagmar Forne På Handelsrådets seminarium Forskningsinblick i början av oktober presenterade lundaforskarna Daniel Hellström och Stefan Karlsson sina resultat. Deras tes är att lönsamma e-handelskunder returnerar.

 • 2017-10-06

  Sex viktiga punkter om big data – så kommer du igång

  (Market Senaste Nyheter)

  Begreppet "big data" får många handlare att dra öronen åt sig. Rädsla för höga kostnader och osäkert utfall bromsar utvecklingen. Men det finns mycket att vinna på att jobba med big data. Så här kan du komma igång.

 • 2017-09-26

  Här är drömbeskedet i HUI:s prognos: "Handelns förutsättningar stärks"

  (Market Senaste Nyheter)

  Hushållen kan få ett tillskott på tio miljarder kronor. Därför skriver HUI upp sin prognos för nästa år. "Handelns förutsättningar stärks rejält", säger analytikern Andreas Svensson.

 • 2017-09-26

  Nya katastrofsiffror: Handeln förlorare när svenskarna lägger pengar på annat

  (Market Senaste Nyheter)

  Svenskarna har konsumerat rekordmycket i år. Men detaljhandeln tappar till andra näringar. "Tjänsteutbudet måste öka", säger HUI:s analytiker Andreas Svensson.

 • 2017-09-12

  Sug efter arbetskraft i handeln

  (Dagens Handel Nyheter)

  Det blir en het höst för handelsarbetsgivarna. En ny prognos visar att både detalj- och partihandeln förväntar sig att efterfrågan på arbetskraft ökar Manpowergroups Arbetsmarknadsbarometer visar att handeln behöver fler medarbetare i höst .– Det är glädjande att arbetsgivarna i handeln förväntar sig en fortsatt stor efterfrågan på kompetens efter ett mycket starkt föregående kvartal, men det medför också en risk för att kompetensbristen ökar, säger Lars Forseth, vd för Manpowergroup Sverige som står bakom prognosen.

 • 2017-09-12

  Arbetskraftsbrist i handeln

  (Dagens Handel Nyheter)

  Brist på arbetskraft är ett tillväxthinder i handeln. Johan Kreicbergs Swedbanks småföretagarbarometer som kom på fredagen, visar att brist på arbetskraft är det största tillväxthindret för landets småföretag. Detta gäller också för handeln. Dagenshandel.se har talat med Swedbanks företagarekonom Johan Kreicbergs som berättar att det även inom handel, hotell och restaurang som historiskt sett inte haft så höga krav på formell utbildning nu har svårt att rekrytera.

 • 2017-09-08

  Nya siffror: Så vill konsumenterna ha leveranser i framtiden

  (Market Senaste Nyheter)

  I framtiden är det leveranser ända hem som gäller. Det visar den senaste E-barometern. Över hälften av de tillfrågade vill ha sina paket till en box vid hemmet eller in genom dörren via en engångskod.

 • 2017-09-07

  Butiksdöden i stadskärnan en myt

  (HUI Pressmeddelanden)

  Idag lanseras Cityindex som beskriver omsättningsutvecklingen för kommersiella verksamheter i 16 svenska stadskärnor avseende 2016. Kartläggningen visar på en total tillväxt om 3,7 procent för detaljhandel, restaurang, hotell och kommersiell service. Detaljhandeln i stadskärnan, som ofta utmålas som förloraren i kampen om kunderna, ökade med 2,7 procent.

 • 2017-09-04

  Fler parter kan ingå i Industriavtalet

  (Sveriges Ingenjörer Nyheter)

  DEBATT Reallönerna har ökat med 50 procent ­under Industriavtalets första 19 år. Ett imponerade resultat som gäller för hela arbets­marknaden, skriver de fem ordförandena för Facken inom industrin, däribland Sveriges Ingenjörers Ulrika Lindstrand. För 20 år sedan överraskade industrins parter omvärlden. Ett helt nytt samarbetsavtal, Industriavtalet, var under­tecknat. Många kände till att överläggningar pågick men få trodde det skulle leda till resultat. I dag är Industriavtalet en väl etablerad institu­tion.

 • 2017-09-04

  Lidl går starkt framåt

  (Dagens Handel Nyheter)

  Läs också: Tyska lågpriskedjorna fortsätter expandera Expansionen av antalet butiker går också den i maklig takt då det nuvarande antalet butiker om 169 endast är en ökning med två butiker sedan 2013/14. Lidl går bättre än sin danska konkurrent som med sina 159 butiker hade en omsättning på 4 781 miljoner kronor 2016, en ökning med 0,2 procent.

 • 2017-09-02

  Johan Davidson blir ny chefsekonom på Svensk Handel

  (Svensk Handel Pressmeddelanden)

  Svensk Handel har anställt Johan Davidson som ny chefsekonom. Johan Davidson har tidigare varit chefsekonom för Sveriges Apoteksförening och har mångårig erfarenhet från arbete i Regeringskansliet. Han tillträder tjänsten omgående. 2017.08.15

 • 2017-09-01

  H&M och Ikea i hemligt samarbete

  (Dagens Handel Nyheter)

  De båda jättarna deläger litet bolag med säte i Bjärred, Skåne, som utvecklar en process för miljövänligt tillverkade textilfiber Svensk skog ger förnybar textilråvara Bolaget som grundades för tre år sedan av kemisten Lars Stigsson, heter Treetotextile . Det är ett typiskt utvecklingsbolag som arbetar med att utveckla en process för att tillverka textil av träråvara, cellulosa.

 • 2017-08-30

  Stoppa Stureplanerna öppnar kontor på Stureplan

  (Dagens Handel Nyheter)

  Ett mobilt kontor öppnas där stockholmarna ska få information om planer och alternativ. Sturegallerian behöver rustas, men det ska inte kräva omfattande rivningar, menar kritikerna. Fastighetsägarens och stockholmspolitikernas planer på att omdana Sturegallerian har mött kraftiga protester från både handlare och allmänhet. PG Nilsson, grundare av Svenska Brasserier är en samlande kraft i kampanjen.

 • 2017-08-30

  Elgiganten nådde rekordresultat

  (Dagens Handel Nyheter)

  Elgiganten redovisar en tillväxt på 8,8 procent till 10,8 miljarder kronor och en resultatförbättring med 13 procent till 133 miljoner kronor för verksamhetsåret 2016/2017. Elgiganten firar rekord. – Vi är väldigt nöjda med resultatet för räkenskapsåret 2016/2017 där vi växer kraftigt samtidigt som den svenska elektronikmarknaden backar. Det här beror till stor del på det långsiktiga arbete vi gjort internt med kunden i fokus. Nu börjar vi skörda frukterna i form av ett starkare varumärke och ökat kundomdöme, säger Niclas Eriksson, VD på Elgiganten.

 • 2017-08-30

  Stark kritik mot myndighetsflytt

  (Sveriges Ingenjörer Nyheter)

  Regeringen offentliggjorde på onsdagen planerna på den största omlokaliseringen av myndigheter på tio år – sju myndigheter. Saco-S menar att regeringens besked riskerar att leda till att medarbetare slutar och att effektiviteten i verksamheterna försämras. Sveriges Ingenjörer framhåller att regeringen i stället borde fundera på var framtida myndigheter ska placeras. – Vi delar givetvis Saco-S ståndpunkter som vi är en del av, kommenterar Ove Rang, förhandlingschef för offentlig sektor på Sveriges Ingenjörer.

 • 2017-08-11

  Stekheta krogbranschen mosar matbutikernas försäljning: "Underbetyg"

  (Market Senaste Nyheter)

  Dagligvaruhandeln krossas av krogar och kaféer. Nu får matbutikerna hård kritik av HUI:s expert. "De misslyckas med att möta konkurrensen", säger Andreas Svensson.

 • 2017-08-11

  Lidl lovar wow-effekt

  (Dagens Handel Nyheter)

  Lidl förknippas väl inte direkt med mode - men nu lanserar mångsidiga Heidi Klum en kollektion för lågpriskedjan. Wow-effekt utlovas. Heidi Klum inspireras av New York ”Heidi & The City” är temat för världspremiären av Lidl och Heidi Klums första klädkollektion, Esmara by Heidi Klum. Den 7 september presenteras kollektionen för första gången på den internationella scenen under New York Fashion Week. Internationell försäljningsstart för Esmara by Heidi Klum är den 18 september 2017.

Som branschansvarig bevakar jag aktuella nyheter och chefsfrågor inom handeln. Branschbevakningen sker i samarbete med branschföreningen Ledarna inom Handeln som jag träffar och stämmer av aktuella frågor med löpande.

 

Läs vår branschrapport!

Ledarnas branschrapport Handeln

 

 

Ledarnas branschföreningar

Inom Ledarna finns branschföreningar som ger dig lokal och branschmässig förankring, och fördjupning i ledarskapsfrågor av relevans för den bransch du verkar i. Branschföreningarna har också i uppgift att ta vara på din möjlighet att påverka Ledarnas inriktning och verksamhet. 

Hitta vägledning genom våra chefsguider

Vill du veta mer om allt ifrån arbetsrätt till karriär, lön och jämställdhet? Hitta svaren i våra chefsguider!

Bli medlem