Bransch – Handeln

Omvärldsbevakning är viktigt. Nedan kan du läsa de senaste nyheterna som berör handeln. Hållbarhet fortsätter att dominera handelns nyhetssidor – tillsammans med positiva tillväxtprognoser. Det sägs att 30 procent av all mat som produceras slängs. Då är det glädjande att läsa om företaget Matsmart som säger sig ha räddat 100 ton mat från sophinken sedan starten i december 2013.

Hållbarhet och tillväxt går ofta också hand i hand, som Entreprenörveckan i Båstad visar. Kunderna ställer krav och nu är det nödvändigt att tänka hållbarhet i handeln, enligt Dagens Handel. 

/Madeleine Warghusen, bransch- och avtalsansvarig på Ledarna
Kontakta mig gärna om branschfrågor!
madeleine.warghusen@ledarna.se 

 


 

Nyheter om branschen

 • 2017-03-23

  Svenskar älskar svenskt kött

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  Svenskt nötkött är vad kunden helst vill ha i kundkorgen, men intresset för lamm ökar och flexitarianerna väljer efter ursprungsland när de ska äta kött. Branschorganisationen #Svensktkött har tillsammans med YouGov genomfört sin årliga undersökning om svenskarnas attityd till kött. Svenskarnas förhållande till kött är stabilt, man har förtroende för svenska djuruppfödare och svenskt kött och betalar gärna för köttet.

 • 2017-03-20

  Tufft omställningsår för Konsum Värmland

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  Konsum Värmland tappade omsättning och ökade förlusten under 2016. Men allt är inte nattsvart för föreningen. Konsum Värmland redovisar en omsättning på 3 181 miljoner kronor kronor för 2016. En minskning med 4,3 procent från föregående års j3 314 miljoner kronor. Räknar man bort de butiker och verksamheter som lagts ner under året ökade dock omsättningen i jämförbara enheter svagt, 0,2 procent. Rörelseresultatet försämrades till -113,1 miljoner kronor (-59,3).

 • 2017-03-20

  Ovanligt billiga ekobananer

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  Hemköps billiga ekobananer vecka 10 får Ulf Mazur på Matpriskollen att dyka djupare i de senaste årens kampanjer för ekologiska bananer. Bananer är bland de allra starkaste inroparna. Ekologiska bananer är ännu starkare. Hemköp fick totalt sett väldigt mycket klick till inköpslistan av Matpriskollens användare förra veckan. Mest av allt la man till Ekologiska bananer från Ecuador för bara 10 kronor per kilo. Så lågt pris är extremt ovanligt.

 • 2017-03-20

  Receptfritt: Ökad tillgänglighet och lägre priser

  (Dagens Handel Nyheter)

  Receptfritt: Ökad tillgänglighet och lägre priser Priserna på receptfria läkemedel är lägre på andra försäljningsställen än apotek. Det visar Konkurrensverkets undersökning som undersökt på vad som skett med storsäljande receptfria läkemedel sedan apoteksreformen 2009. Interiörbild från Apoteksgruppens konceptapotek i Sköndal.

 • 2017-03-20

  Mood Stockholm förändras

  (Dagens Handel Nyheter)

  I mars kommer femårsfirande Mood-gallerian att nå ett besökstal på 20 miljoner. Matställena blir fler och på butikssidan blir det nytillskott. Annika Ljungberg, marknadsområdeschef hos AMF Fastigheter. – Det går bra för Mood. Med alla de nya som är på väg in, har vi inga vakanser, säger Annika Ljungberg, marknadsområdeschef hos AMF Fastigheter. 

 • 2017-03-20

  Miljöfarligt i hemtextilier

  (Dagens Handel Nyheter)

  Kemikalieinspektionen har undersökt hemtextilier. Nästan en tiondel av textilierna innehöll ett miljöfarligt ämne som kommer att bli förbjudet 2021. Och ett kuddfodral var helt lagvidrigt. Påslakan, handdukar och filtar – Kemikalieinspektionen har undersökt innehållet av skadliga ämnen i 167 hemtextilier från 51 företag. Projektet har fokuserat på textilier som är vanliga i barns hemmiljö.

 • 2017-03-20

  Sverige avvaktar besked efter brasilianska köttskandalen

  (food-supply Nyheter)

  Presidenten under kombinerad grillfest och krismöte: "Ett litet problem som berör några få anställda inom ett fåtal företag och inom jordbruksministeriet". Produktionen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Colourbox I fredags rapporterade den federala polisen i Brasilien att man misstänker en omfattande köttskandal i Brasilien – samma dag slog man till mot ett stort antal företag inom köttindustrin. Enligt polisen misstänker man att flera köttföretag ska ha mutat jordbruksministeriets inspektörer

 • 2017-03-08

  Lönekartläggning lönar sig

  (Unionen Opinion)

  Än idag finns det oförklarliga löneskillnader mellan kvinnor och män. Genom att göra en jämställdhetsanalys av lönesättningen kan arbetsgivarna minska skillnaderna. Lagstiftningen om årliga lönekartläggningar är på plats. Men det räcker inte. Nu måste arbetsgivarna ta sitt ansvar. När lönegapet mellan män och kvinnor diskuteras, finns det inte sällan med en underton av trött förvåning. …

 • 2017-03-08

  Här väntas nästa handelsexplosion

  (Market Senaste Nyheter)

  Snart avgörs framtiden för Slakthusområdet söder om Stockholm. "Det är en otroligt spännande plats, som borde intressera både köpcentrumaktörer, stora fastighetsägare och byggjättar", säger Fredrik Bergström, affärsområdeschef på WSP Analys & Strategi.

 • 2017-03-07

  Coop Sverige ökar vinsten kraftigt

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  Coop Sverige ökade sin vinst med 42 procent under förra året. Den tidigare hårt ansatta kedjan levererar under det andra året i sin stora omställningsplan. Coops koncern-vd Sonat Burman-Olsson. Coop Sverige redovisar en minskad omsättning för 2016 på 31 553 miljoner kronor. Att jämföra med 32 199 miljoner kronor proforma för 2015. Alla siffror för 2015 är omräknade till ett proformaresultat där de 79 butiker som såldes till fristående konsumentföreningar under året räknas bort.

 • 2017-02-22

  Kommande krav på bärkassar skapar nya affärer

  (Ledarna Nyhetsbrev AH / ES)

  De nya kraven på information om plastbärkassars miljöpåverkan öppnar upp för nya affärer för de företag som producerar miljö- och klimatvänliga bärkassar. Det svenska familjeägda förpackningsföretaget Avisera är ett exempel som nu valt att analysera hela sitt sortiment, från råmaterial till avfallshantering, och under våren lanserar vad företaget kallar 100 procent klimatneutrala förpackningar. Avisera har mer än halverat sina utsläpp per omsatt krona sedan 2007 och har nu valt att klimatkompensera resterande utsläpp. - Vi har gjort en jättesatsning på att erbjuda helt klimatneutrala produkter. För oss är det här inte längre ett tillval utan standard för alla våra förpackningslösningar. Nu när handlarna uppmanas informera om en bärkasses klimatpåverkan är det ett mervärde att kunna erbjuda 100 procent klimatneutrala påsar och förpackningar. Vi hoppas förstås att regeringens nya krav får ett stort genomslag, säger Rosanna Lundgren, konceptansvarig på Avisera, till Aktuell Hållbarhet. Nudie Jeans är en av Aviseras kunder som redan valt klimatneutrala bärkassar. Susanna Lundgren berättar att reaktionerna är mycket positiva hos övriga kunder. Regeringens nya krav att alla verksamheter som tillhandahåller plastbärkassar till sina kunder ska bli skyldiga att informera kunderna om plastbärkassarnas miljöpåverkan träder i kraft redan den 31 maj i år. Förslaget presenterades först i en promemoria i juni 2016 och har sedan framförts flera gånger under hösten. Exakt hur kraven kommer att se ut är än så länge inte fastställt och regeringen hänvisar frågan till Naturvårdsverket.

 • 2017-02-02

  Ralph Laurens svenske vd lämnar

  (Dagens Handel Nyheter)

  Stefan Larsson, vd på klädföretaget Ralph Lauren Corporation sedan november 2015, lämnar bolaget den 1 maj eftersom han och Ralph Lauren har olika uppfattning om hur den kreativa och konsumenttillvända delarna av verksamheten ska utvecklas. Det framgår av ett pressmeddelande i samband med torsdagens niomånadersrapport, i vilken bolaget spår att intäkterna under det fjärde kvartalet kommer att minska med 15-17 procent. En rekrytering av en efterföljare till Stefan Larsson har påbörjats, och finanschefen Jane Nielsen tar över ansvaret för en

 • 2017-02-02

  Estée Lauder sänker prognos på grund av terrororo

  (Dagens Handel Nyheter)

  Kosmetikabolaget Estée Lauder sänker sin prognos för 2017, med hänvisning till global volatilitet och en avtagande besökstrend i varuhusen. Sociala och politiska frågor, terrorism och valutarörelser påverkar konsumenternas beteende i vissa länder, enligt bolaget. Det skriver Marketwatch. För helåret räknar Estée Lauder nu med att tjäna 3:29-3:33 dollar per aktie exklusive strukturkostnader, en sänkning från tidigare prognos som var 3:38-3:44 dollar i vinst.

 • 2017-01-31

  Nu har mejerikrisen nått gränsen

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  Efter att mjölkproduktionen minskat flera år i rad samtidigt som efterfrågan på svenska mejerivaror ökar har gränsen nu nåtts. "För första gången på hundra år har vi nu för lite mjölk för att kunna få fram tillräckligt med grädde.", säger Patrik Hansson, vd på Arla. Påsk tros bli brytpunkten då Sverige inte längre kan mätta efterfrågan på grädde. Foto: Pressbild De svenska mjölkböndernas kärva ekonomiska situation har länge varit känd.

 • 2017-01-25

  Norska miljoner in i Mathem

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  Norska fonden Ferd, ägd av familjen Andresen, investerar 100 mlljoner i nätmatsföretaget Mathem.se. Mathem har genomfört en nyemission och tagit in 160 miljoner kronor. 100 av dessa kommer från norska fonden Ferd, som ägs av familjen Andresen, rapporterar bland annat DN. Familjen Andresen var tidigare ägare till tobaksbolaget Tiedemanns. Arvtagaren Johan H Andresen räknas som en av Norges rikaste personer. Riskkapital och nordisk ägarkrets Mathems befintliga ägare har gått in med resterande 60 miljoner.

 • 2017-01-25

  Postnord utökar samarbetet med Coop

  (Dagens Handel Nyheter)

  Postnords termoverksamhet växer inom segmentet dagligvaror. Nu har samarbetet med Coop utökats – Postnord får distribuera Coops dagligvaror i hela norra Sverige. Postnords termoverksamhet levererar varor fem dagar i veckan till dagligvaruhandeln i Gästrikland och resten av norra Sverige. I ett pressmeddelande skriver de nu om ett nytt 3-årigt avtal som har tecknats med Coop, vilket innebär att Postnord nu ska stå för fjärrtransporter, butiksdistribution och returhantering i både Jämtland, Västernorrland och Gästrikland.

 • 2017-01-19

  Debatt i dag om kontanthantering

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  Hur påverkar det kontantlösa samhället vardagen för företag och svenskarna? Det är ämne för en öppen utfrågning i dag på eftermiddagen i förstakammarsalen i riksdagen. 200 personer väntas komma till utfrågningen. Anslaget är att belysa de problem som en minskande kontanthanteringen för med sig. Bakom inbjudan står Per Åsling, riksdagsledamot, (C), ordförande i skatteutskottet. I inbjudan tecknas en bakgrundsbild där svårigheten att få tillgång till kontanter ställer till det för handel, föreningar och

 • 2017-01-19

  Postnord och Mathem samarbetar om returer

  (Transportnet Nyheter)

  Nu kan Mathems kunder lämna Postnord-returer i samband med matleverans. Det innebär två tidsbesparande vardagstjänster i en nu när Postnord och Mathem ingått samarbete. Det framgår av pressinformation från Postnord. Hela 11 procent av e-handelskonsumenterna returnerade minst en vara i månaden under 2016. Att lämna en retur tar tid, likaså att handla mat i en fysisk butik. Ett sätt att spara tid är att göra sina matinköp på nätet från Mathem.

 • 2017-01-17

  Strategin i sikte

  (food-supply Nyheter)

  Regeringen och de andra partierna har kommit överens om målen för att öka svensk livsmedelsproduktion. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Pressbild/Socialdemokraterna Det har försenats gång på gång, men efter att regeringen presenterade målen för den nya nationella livsmedelsstrategin under måndagen börjar horisonten synas. Den 26 januari, nästa torsdag, kommer livsmedelsstrategin bli proposition i riksdagen.

 • 2017-01-16

  Ny strategi gav effekt för Marks & Spencer

  (Market Senaste Nyheter)

  För första gången sedan 2015 redovisar brittiska Marks and Spencer tillväxt på klädförsäljningen. I jämförbara siffror ökade försäljningen med 2,3 procent under sista kvartalet 2016.

Som branschansvarig bevakar jag aktuella nyheter och chefsfrågor inom handeln. Branschbevakningen sker i samarbete med branschföreningen Ledarna inom Handeln som jag träffar och stämmer av aktuella frågor med löpande.

 

Läs vår branschrapport!

Ledarnas branschrapport Handeln

 

 

Ledarnas branschföreningar

Inom Ledarna finns branschföreningar som ger dig lokal och branschmässig förankring, och fördjupning i ledarskapsfrågor av relevans för den bransch du verkar i. Branschföreningarna har också i uppgift att ta vara på din möjlighet att påverka Ledarnas inriktning och verksamhet. 

Hitta vägledning genom våra chefsguider

Vill du veta mer om allt ifrån arbetsrätt till karriär, lön och jämställdhet? Hitta svaren i våra chefsguider!

Bli medlem