Bransch – Handeln

Omvärldsbevakning är viktigt. Nedan kan du läsa de senaste nyheterna som berör handeln. Digitaliseringen har väl knappast undgått någon. Digital transformation innebär att lägga om delar av kommunikationen till de digitala kanaler som kunderna finns i. Det kan innebära mer e-handel och andra tjänster på nätet. Jag kan redan nu marknadsföra Ledarna inom Handelns nästa nätverksträff Handelstransporten den 21-22 september ombord på färjan Cinderella. På programmet står, förutom nätverkande med kollegor, Digital Transformation inom handel och logistik med framtidsföretaget Hello future! Håll utkik efter inbjudan!

En utmaning handeln har är att behålla kompetenta chefer. Var fjärde chef funderar på att lämna detaljhandeln. Kvinnliga chefer vill lämna handeln på grund av missnöje med lönen och karriärmöjligheter, enligt en enkät från Market. För Ledarna är det självklart att våra chefer ska omfattas av ledaravtalets löneprocess med en fungerande dialog om mål, resultat, lön, kompetensutveckling och arbetetes förutsättningar. Det ser vi som en del av lösningen.

/Madeleine Warghusen, bransch- och avtalsansvarig på Ledarna
Kontakta mig gärna om branschfrågor!
madeleine.warghusen@ledarna.se 

 


 

Nyheter om branschen

 • 2017-09-12

  Sug efter arbetskraft i handeln

  (Dagens Handel Nyheter)

  Det blir en het höst för handelsarbetsgivarna. En ny prognos visar att både detalj- och partihandeln förväntar sig att efterfrågan på arbetskraft ökar Manpowergroups Arbetsmarknadsbarometer visar att handeln behöver fler medarbetare i höst .– Det är glädjande att arbetsgivarna i handeln förväntar sig en fortsatt stor efterfrågan på kompetens efter ett mycket starkt föregående kvartal, men det medför också en risk för att kompetensbristen ökar, säger Lars Forseth, vd för Manpowergroup Sverige som står bakom prognosen.

 • 2017-09-12

  Arbetskraftsbrist i handeln

  (Dagens Handel Nyheter)

  Brist på arbetskraft är ett tillväxthinder i handeln. Johan Kreicbergs Swedbanks småföretagarbarometer som kom på fredagen, visar att brist på arbetskraft är det största tillväxthindret för landets småföretag. Detta gäller också för handeln. Dagenshandel.se har talat med Swedbanks företagarekonom Johan Kreicbergs som berättar att det även inom handel, hotell och restaurang som historiskt sett inte haft så höga krav på formell utbildning nu har svårt att rekrytera.

 • 2017-09-08

  Nya siffror: Så vill konsumenterna ha leveranser i framtiden

  (Market Senaste Nyheter)

  I framtiden är det leveranser ända hem som gäller. Det visar den senaste E-barometern. Över hälften av de tillfrågade vill ha sina paket till en box vid hemmet eller in genom dörren via en engångskod.

 • 2017-09-07

  Butiksdöden i stadskärnan en myt

  (HUI Pressmeddelanden)

  Idag lanseras Cityindex som beskriver omsättningsutvecklingen för kommersiella verksamheter i 16 svenska stadskärnor avseende 2016. Kartläggningen visar på en total tillväxt om 3,7 procent för detaljhandel, restaurang, hotell och kommersiell service. Detaljhandeln i stadskärnan, som ofta utmålas som förloraren i kampen om kunderna, ökade med 2,7 procent.

 • 2017-09-04

  Fler parter kan ingå i Industriavtalet

  (Sveriges Ingenjörer Nyheter)

  DEBATT Reallönerna har ökat med 50 procent ­under Industriavtalets första 19 år. Ett imponerade resultat som gäller för hela arbets­marknaden, skriver de fem ordförandena för Facken inom industrin, däribland Sveriges Ingenjörers Ulrika Lindstrand. För 20 år sedan överraskade industrins parter omvärlden. Ett helt nytt samarbetsavtal, Industriavtalet, var under­tecknat. Många kände till att överläggningar pågick men få trodde det skulle leda till resultat. I dag är Industriavtalet en väl etablerad institu­tion.

 • 2017-09-04

  Lidl går starkt framåt

  (Dagens Handel Nyheter)

  Läs också: Tyska lågpriskedjorna fortsätter expandera Expansionen av antalet butiker går också den i maklig takt då det nuvarande antalet butiker om 169 endast är en ökning med två butiker sedan 2013/14. Lidl går bättre än sin danska konkurrent som med sina 159 butiker hade en omsättning på 4 781 miljoner kronor 2016, en ökning med 0,2 procent.

 • 2017-09-02

  Johan Davidson blir ny chefsekonom på Svensk Handel

  (Svensk Handel Pressmeddelanden)

  Svensk Handel har anställt Johan Davidson som ny chefsekonom. Johan Davidson har tidigare varit chefsekonom för Sveriges Apoteksförening och har mångårig erfarenhet från arbete i Regeringskansliet. Han tillträder tjänsten omgående. 2017.08.15

 • 2017-09-01

  H&M och Ikea i hemligt samarbete

  (Dagens Handel Nyheter)

  De båda jättarna deläger litet bolag med säte i Bjärred, Skåne, som utvecklar en process för miljövänligt tillverkade textilfiber Svensk skog ger förnybar textilråvara Bolaget som grundades för tre år sedan av kemisten Lars Stigsson, heter Treetotextile . Det är ett typiskt utvecklingsbolag som arbetar med att utveckla en process för att tillverka textil av träråvara, cellulosa.

 • 2017-08-30

  Stoppa Stureplanerna öppnar kontor på Stureplan

  (Dagens Handel Nyheter)

  Ett mobilt kontor öppnas där stockholmarna ska få information om planer och alternativ. Sturegallerian behöver rustas, men det ska inte kräva omfattande rivningar, menar kritikerna. Fastighetsägarens och stockholmspolitikernas planer på att omdana Sturegallerian har mött kraftiga protester från både handlare och allmänhet. PG Nilsson, grundare av Svenska Brasserier är en samlande kraft i kampanjen.

 • 2017-08-30

  Elgiganten nådde rekordresultat

  (Dagens Handel Nyheter)

  Elgiganten redovisar en tillväxt på 8,8 procent till 10,8 miljarder kronor och en resultatförbättring med 13 procent till 133 miljoner kronor för verksamhetsåret 2016/2017. Elgiganten firar rekord. – Vi är väldigt nöjda med resultatet för räkenskapsåret 2016/2017 där vi växer kraftigt samtidigt som den svenska elektronikmarknaden backar. Det här beror till stor del på det långsiktiga arbete vi gjort internt med kunden i fokus. Nu börjar vi skörda frukterna i form av ett starkare varumärke och ökat kundomdöme, säger Niclas Eriksson, VD på Elgiganten.

 • 2017-08-30

  Stark kritik mot myndighetsflytt

  (Sveriges Ingenjörer Nyheter)

  Regeringen offentliggjorde på onsdagen planerna på den största omlokaliseringen av myndigheter på tio år – sju myndigheter. Saco-S menar att regeringens besked riskerar att leda till att medarbetare slutar och att effektiviteten i verksamheterna försämras. Sveriges Ingenjörer framhåller att regeringen i stället borde fundera på var framtida myndigheter ska placeras. – Vi delar givetvis Saco-S ståndpunkter som vi är en del av, kommenterar Ove Rang, förhandlingschef för offentlig sektor på Sveriges Ingenjörer.

 • 2017-08-11

  Stekheta krogbranschen mosar matbutikernas försäljning: "Underbetyg"

  (Market Senaste Nyheter)

  Dagligvaruhandeln krossas av krogar och kaféer. Nu får matbutikerna hård kritik av HUI:s expert. "De misslyckas med att möta konkurrensen", säger Andreas Svensson.

 • 2017-08-11

  Lidl lovar wow-effekt

  (Dagens Handel Nyheter)

  Lidl förknippas väl inte direkt med mode - men nu lanserar mångsidiga Heidi Klum en kollektion för lågpriskedjan. Wow-effekt utlovas. Heidi Klum inspireras av New York ”Heidi & The City” är temat för världspremiären av Lidl och Heidi Klums första klädkollektion, Esmara by Heidi Klum. Den 7 september presenteras kollektionen för första gången på den internationella scenen under New York Fashion Week. Internationell försäljningsstart för Esmara by Heidi Klum är den 18 september 2017.

 • 2017-08-09

  Coop öppnar butik med enbart snacks

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  Specialbutik öppnas i Danmark. Enligt en undersökning som danska Coop gjort så äter 2 av 3 danskar snacks dagligen samtidigt som 44 procent vill ha nyttigare mellanmålsalternativ. Som ett svar på det öppnar nu Coop en specialbutik med endast snacks med fokus på nyttigare mellanmål som frukt och grönt, mjölkprodukter, dryck, knäckebröd och nötter. Produkterna ska dessutom innehålla mindre socker.

 • 2017-08-09

  Inget namnskydd för kött

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  EU-kommissionen förväntas inte hindra vegetariska produkter från att kallas kött. Det är inte tillåtet att kalla vegetariska produkter för smör", “grädde", “yoghurt", “mjölk" eller “ost" enligt nuvarande lagstiftning men liknande regler planeras inte för kött. Det slår EU-kommissionären Vytenis Andriukaitis fast ett svar till tre italienska EU-parlamentariker om frågan om endast animaliska produkter ska få kallas kött.

 • 2017-08-09

  Han är Axfoods nya CFO

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  Går från tillförordnande till ordinarie. Anders Lexmon har sedan i mars agerat som tillförordnande CFO för Axfood efter att Karin Hygrell-Jonsson lämnade sitt uppdrag. Nu tar han över som ordinarie. – Det är både hedrande och enormt roligt att få förtroendet att vara med att leda Axfood på den fortsatta resan mot lönsam tillväxt genom arbetet kring bra och hållbar mat, ett område som dagligen engagerar många konsumenter, säger Anders Lexmon, CFO för Axfood, i ett pressmeddelande.

 • 2017-08-07

  Utebliven sommarvärme gav högtryck i handeln: "För oss har vädret varit bra"

  (Market Senaste Nyheter)

  Semesterfirarna har knappast jublat över sommarens ostadiga väder – men landets shoppingdestinationer är gladare. "Vi har haft fantastiska besökssiffror", säger Niklas Blonér, centrumchef på Väla.

 • 2017-07-04

  Ta vardagsstölder på allvar!

  (Dagens Handel Nyheter)

  Poliserna Fredrik Kaati och Thobias Rydberg berättade om projektet Trygg butik, som de drivit på Södermalm sedan ett drygt år. Dagens Handel höll på tisdagsmorgonen ett seminarium om hur brott i handeln ska stävjas. De intog scenen i Almedalspaviljongen , tillsammans med Per Geijer,säkerhetschef på Svensk Handel, och Jenny Hedström, Notifind och Dagens Handels chefredaktör Ylva Åkesson som ställde initierade frågor.

 • 2017-06-29

  Inbjudan till Almedalsseminarium - Vad händer när det vänder?

  (HUI Pressmeddelanden)

  Den svenska konjunkturen är på topp, räntan på minus och försäljningen i handeln stiger kraftfullt. Samtidigt pågår en omfattande förändring av förutsättningarna för handel driven av digitaliseringen, vilken möjliggör nya affärsmodeller som snabbt slår ut äldre. Högkonjunkturen och den starka uppgången i konsumtionen döljer i viss mån den transformering handeln genomgår men konjunkturen har sin cykel och dagens högkonjunktur och minusränta kommer att bytas mot lågkonjunktur och plusränta.

 • 2017-06-27

  Tre månader efter attentatet: "Bilar kan gasa på lika mycket som tidigare"

  (Market Senaste Nyheter)

  Snart tre månader efter terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm har inga större trygghetsåtgärder genomförts längs landets mest besökta shoppingstråk. "Ska det vara så här? Samma sak skulle ju kunna hända igen", säger Ica-handlaren Per Uhrström.

Som branschansvarig bevakar jag aktuella nyheter och chefsfrågor inom handeln. Branschbevakningen sker i samarbete med branschföreningen Ledarna inom Handeln som jag träffar och stämmer av aktuella frågor med löpande.

 

Läs vår branschrapport!

Ledarnas branschrapport Handeln

 

 

Ledarnas branschföreningar

Inom Ledarna finns branschföreningar som ger dig lokal och branschmässig förankring, och fördjupning i ledarskapsfrågor av relevans för den bransch du verkar i. Branschföreningarna har också i uppgift att ta vara på din möjlighet att påverka Ledarnas inriktning och verksamhet. 

Hitta vägledning genom våra chefsguider

Vill du veta mer om allt ifrån arbetsrätt till karriär, lön och jämställdhet? Hitta svaren i våra chefsguider!

Bli medlem