Bransch – Handeln

Omvärldsbevakning är viktigt. Nedan kan du läsa de senaste nyheterna som berör handeln. Hållbarhet fortsätter att dominera handelns nyhetssidor – tillsammans med positiva tillväxtprognoser. Det sägs att 30 procent av all mat som produceras slängs. Då är det glädjande att läsa om företaget Matsmart som säger sig ha räddat 100 ton mat från sophinken sedan starten i december 2013.

Hållbarhet och tillväxt går ofta också hand i hand, som Entreprenörveckan i Båstad visar. Kunderna ställer krav och nu är det nödvändigt att tänka hållbarhet i handeln, enligt Dagens Handel. 

/Madeleine Warghusen, bransch- och avtalsansvarig på Ledarna
Kontakta mig gärna om branschfrågor!
madeleine.warghusen@ledarna.se 

 


 

Nyheter om branschen

 • 2016-10-20

  Axfoods vd: "Ser lite ljusare ut"

  (Dagens Handel Nyheter)

  Axfoods vd Anders Strålman beskriver utvecklingen på dagligvarumarknaden som något bättre i slutet av det tredje kvartalet, jämfört med den svaga nivån i början av kvartalet. Förbättringen har även märkts av i början av det fjärde kvartalet. – Det ser lite ljusare ut nu än vad det gjorde i juli. Alla i branschen fick hicka i juli och undrade vad som hade hänt, säger Anders Strålman till Nyhetsbyrån Direkt. Vidare uppger han att Axfoods precisering av resultatprognosen för helåret ska ses som en höjning.

 • 2016-10-20

  Urban takodling på Coopbutik

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  Coop anlägger en odling och sätter upp bikupor och solpaneler på taket till sin butik vid Garnisonen i centrala Stockholm. Coop och KfS blir huvudpartners till stadsodlingskonceptet Bee Urban Farmers, som börjar byggas på lördag. – Intresset för stadsodling har vuxit kraftigt de senaste åren, men det behövs en dynamisk plats där vi kan visa, testa och utveckla nya metoder för odling och biologisk mångfald i en större skala, säger Josefina Oddsberg, grundare av Bee Urban.

 • 2016-10-20

  Oväntat stark försäljning för Pernod

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  Den franska sprittillverkaren Pernod Ricard, som bland annat äger varumärket Absolut Vodka, går bättre än väntat enligt en rapport för det brutna räkenskapsårets första kvartal, avslutat i september. Draghjälp kommer från en stark utveckling i USA och ökad efterfrågan i Kina. Pernod Ricard, näst största i världen på spritförsäljning efter brittiska Diageo, varnar dock för att affärerna bromsar in i Afrika och Mellanöstern.

 • 2016-10-20

  Svensk Handel: LO:s låglönesatsning oroar

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  Svensk Handel välkomnar att LO samordnat sig inför årets avtalsrörelse. Men kraven på en låglönesatsning oroar bransch- och arbetsgivarorganisationen. LO-förbunden har enats om en allmän låglönesatsning i avtalsrörelsen 2017. Den omfattar alla med månadslöner under 24 000 kronor. Svensk Handel ser problem med att låglönesatsningen inte ska kunna avräknas på samma sätt som tidigare. – LO väljer nu att frångå den modell som vi haft på svensk arbetsmarknad sedan 1997, där industrin sätter nivån för

 • 2016-10-19

  Snattartävling tvingar Ica-butik att ta in vakter

  (food-supply Nyheter)

  Ica Nära-butiken i Ålsten är målet i en våg av ungdomsräder. De senaste månaderna har snatterier i Ica Nära-butiken i Ålsten blivit allt fler och det är främst godis och energidrycker som försvunnit. Det har gått så långt att butikschefen Johan Rosenberg ska börja ta in vakter i butiken, både uniformerade och civilklädda, skriver Stockholm Direkt. Orsaken till höjningen fick ansikten när en man, vars barn går på en skola i närheten, berättade för butikschefen att elever

 • 2016-10-19

  Digital etikett ska visa hur maten mår

  (food-supply Nyheter)

  Bland annat kan den naturliga hållbarheten i färskpackat kött mätas, vilket förhindrar svinn. En prototyp på en smart sensoretikett ska testas i butik i höst, skriver Packnews. Framtagen av innovationsföretaget Innoscentia och etikettsföretaget Beneli ska kunna visa hur förpackad mat egentligen mår. Företagen har tidigare fått statliga bidrag i miljonklassen från Vinnova för att utveckla produkten, som också kammade hem priset "Global Innovation Award 2016"

 • 2016-10-19

  Miljösmart kartong ersätter plastflaskor

  (Dagens Handel Nyheter)

  Skånemejerier lanserar drickyougurt i en ny FSC®-certifierad kartongflaska . Den är tillverkad av Tetra Pak av förnybar råvara. Skånemejerier beskriver det som steg ett i skiftet från plast till kartong. Hittills har drickyoghurt förpackats i en plastflaska, med betydligt större miljöpåverkan. Den nya flaskan är tillverkad av en större andel kartong istället för bara plast. Bytet gäller till att börja med 2,1 miljoner förpackningar som används för Skånemejeriers drickyoghurt, vilket innebär en minskning med drygt 45 ton plast.

 • 2016-10-19

  Zalando tror på starkt Q4

  (Dagens Handel Nyheter)

  Zalando har efter ett marknadsmässigt utmanande tredje kvartal starka förhoppningar på det fjärde kvartalet, utan att vilja uttala sig om hur det har gått hittills. Det säger Zalandos vd Rubin Ritter till Nyhetsbyrån Direkt på onsdagen, efter att bolaget på tisdagskvällen lämnade preliminära siffror för juli-september. "Det vi vill säga med dagens kommentar är att vi fortsätter att tro på vår långsiktiga utveckling, och att vi växte med 17 procent i kvartalet utgör inget trendbrott utan något som inträffade under ett kvartal med väldigt speciella

 • 2016-10-19

  Sportaffären är den nya modebutiken

  (Dagens Handel Nyheter)

  En undersökning genomförd av shoppingappen Bonial i september 2016 visar att svenskar väljer att köpa en stor del av sina vardagskläder i sportbutiken. Resultat från undersökningen: Drygt 70 procent av svenskar köper vardagskläder och skor i sportbutiken Genomsnitts-svensken planerar spendera cirka 413 kronor de närmaste tre månaderna 81 procent föredrar att handla i butik, snarare än online 300 användare deltog i Bonials enkät. Av dem svarade drygt 70 procent att de kläder och skor som köps i sportbutiken främst är för vardagsbruk, inte för träning.

 • 2016-10-19

  Systembolaget bryter mot egna regler

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  Systembolaget kräver att vinodlingarna de samarbetar med ska ha bra arbetsvillkor och respektera mänskliga rättigheter. Nu kan SVT:s Uppdrag Granskning visa att bolaget inte följer sina egna regler. I hela den här kedjan ska mänskliga rättigheter respekteras och acceptabla arbetsvillkor råda står det i Systembolagets policy. Men när Uppdrag Granskning besöker ett flertal vingårdar i Sydafrika kan de visa på allvarliga missförhållanden.

 • 2016-10-06

  6 oktober 2016 Snart dags för Årets Julklapp

  (HUI Pressmeddelanden)

  I år lanserar HUI Research Årets Julhandelsprognos och Årets Julklapp för tjugonionde året i rad. Omvärldsbevakning har pågått under hela året, men arbetet går nu in i sitt slutskede.

 • 2016-10-06

  Coop smyger ut de minsta

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  I dag är det premiär för Coops nya format Lilla Coop. Först ut är två butiker i Skåne. Lilla Coop Smygehamn och Lilla Coop Tessins väg i Malmö blir pilotbutiker för det nya formatet. Till de större formaten Coop och Stora Coop har ett 60-tal butiker redan ställts om. Det lilla formatet är i första hand riktat till kunder som vill kompletteringshandla. Läs mer i Fri Köpenskaps papperstidning denna vecka.

 • 2016-10-06

  Stark rapport från Lantmännen

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  Lantmännen rapporterar ett ökat resultat efter finansnetto på 967 miljoner kronor för årets två första tertial, en kraftig ökning från 908 miljoner kronor för samma period förra året. Livsmedelsdivisionen har förbättrat sitt resultat till 576 miljoner kronor (514). Det förklaras främst av fortsatta resultatförbättringar i Lantmännen Unibake, samt att resultatet från Vaasan, som är en del av divisionen sedan juni 2015, har tillkommit, skriver företaget i sin delårsrapport.

 • 2016-10-06

  Personkopplingar mellan Ica och Systembolaget ifrågasätts

  (food-supply Nyheter)

  Enligt en kartläggning från Svenska Dagbladet ligger de flesta nya systembolags-butiker i Ica-fastigheter – tidigare Ica-vd är nu ordförande för Systembolaget. Skicka Dela Skriv ut Kenneth Bengtsson, styrelseordförande för Systembolaget. Pressbild/Systembolaget I somras rapporterade Svenska Dagbladet att nya Systembolag oftast öppnar bredvid en Ica-butik – av de tio senast öppnade systembolagen ligger inte mindre än sju nära en Ica-butik.

 • 2016-09-27

  Lågprisaktörer vinner mark i Storbritannien

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  De tyska lågprisaktörerna Lidl och Aldi vinner terräng på den brittiska dagligvarumarknaden. Den brittiska nyhetssajten Sky News betecknar Aldi som den mest snabbväxande dagligvarukedjan på den brittiska marknaden. Tillväxten drivs av att Aldi håller de lägsta priserna. Nu ska Aldi ska investera 300 miljoner pund i nya butiker i Storbritannien. Aldi ökade sin försäljning i Storbritannien 2015 med 12 procent till 7,7 miljarder pund, motsvarande drygt 85 miljarder kronor.

 • 2016-09-26

  Icas EMV "slår sönder konkurrensen"

  (food-supply Nyheter)

  De egna varumärkena kan slå ut leverantörer och mindre aktörer, rapporterar SvD. Skicka Dela Skriv ut Pressbild/Ica Tidigare i september släppte Konkurrensverket en rapport där slutsatsen var tydlig – eftersom kedjor med EMV kan sälja för ett billigare pris i konkurrens med traditionella varor, stärks handlares makt över kunden. Konkurrensverkets rapport pekar på att EMV kan lanseras till ett lägre pris i början, för att sedan höjas.

 • 2016-09-26

  Öl transporteras i pipeline

  (Buzzter Spaningar Mat & Dryck)

  I Brygge (Belgien) har man börjat leverera öl från det gamla bryggeriet Halve Maan till en tappningsstation i förorten med hjälp av en pipeline. Pipelinen ligger under jord och är troligtvis en av världens längsta för öl, med sina dryga tre kilometer. 5-6000 l/h pumpas iväg i pipen och detta spar på transporter och miljön. Bryggeriet är ett av de snabbast växande Belgien och eftersom det ligger i gamla stan i Brygge, som finns på UNESCOs världsarvslista, började logistiksituationen bli ohållbar.

 • 2016-09-26

  Handels siar om e-handeln

  (Dagens Handel Nyheter)

  Om logistiken utvecklas och intresset för att klämma och känna på varor minskar är det troligt att e-handeln står för drygt 20 procent av den totala handeln 2025, enligt en ny rapport från Handelsanställdas förbund. Därtill konstaterar förbundet att det blir meningslöst att tala om e-handel som en viss typ av handel. I dag utgör e-handeln omkring 7 procent av den totala handeln och segmentet förväntas ha en god tillväxt framöver. Frågan är bara hur stor och i en rapport från Handelsanställdas förbund, "Tar e-handeln över?

 • 2016-09-26

  Vinbar i butik möter kritik

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  IOGT-NTO:s förbundsstyrelse reagerar på vinbarer i matbutiker. Att exponeras för alkohol i matbutiken kan trigga återfall, anser organisationen. Ica Maxi Universitetet i Örebro har ansökt om alkoholtillstånd och planerar att bygga en mat- och vinbar. Men att servera alkohol i en matbutik är en dålig idé tycker ordföranden för nyhetsorganisationen IOGT-NTO:s förbundsstyrelse. – Normalt sett är livsmedelsbutiken inte till för konsumtion i butiken.

 • 2016-09-26

  Ica vill bli störst på e-handel

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  I år ska 225 Ica-butiker vara anslutna till e-handeln men den största utmaningen för Icas e-handelstillväxt är hemleverans från butikerna. I dag är 179 av organisationens butiker anslutna och det tidigare målet om totalt 300 butiker har sänkts till 225 butiker. Enligt Magnus Rosén, affärschef på Ica Sveriges e-handel, satsar företaget främst på stora och medelstora städer. Den största utmaningen för tillväxten utöver att ansluta fler Ica-handlare handlar om logistiken till hushållen – Vi är bäst på många

Som branschansvarig bevakar jag aktuella nyheter och chefsfrågor inom handeln. Branschbevakningen sker i samarbete med branschföreningen Ledarna inom Handeln som jag träffar och stämmer av aktuella frågor med löpande.

 

Läs vår branschrapport!

Ledarnas branschrapport Handeln

 

 

Ledarnas branschföreningar

Inom Ledarna finns branschföreningar som ger dig lokal och branschmässig förankring, och fördjupning i ledarskapsfrågor av relevans för den bransch du verkar i. Branschföreningarna har också i uppgift att ta vara på din möjlighet att påverka Ledarnas inriktning och verksamhet. 

Hitta vägledning genom våra chefsguider

Vill du veta mer om allt ifrån arbetsrätt till karriär, lön och jämställdhet? Hitta svaren i våra chefsguider!

Bli medlem