Bransch – Handeln

Omvärldsbevakning är viktigt. Nedan kan du läsa de senaste nyheterna som berör handeln. Hållbarhet fortsätter att dominera handelns nyhetssidor – tillsammans med positiva tillväxtprognoser. Det sägs att 30 procent av all mat som produceras slängs. Då är det glädjande att läsa om företaget Matsmart som säger sig ha räddat 100 ton mat från sophinken sedan starten i december 2013.

Hållbarhet och tillväxt går ofta också hand i hand, som Entreprenörveckan i Båstad visar. Kunderna ställer krav och nu är det nödvändigt att tänka hållbarhet i handeln, enligt Dagens Handel. 

/Madeleine Warghusen, bransch- och avtalsansvarig på Ledarna
Kontakta mig gärna om branschfrågor!
madeleine.warghusen@ledarna.se 

 


 

Nyheter om branschen

 • 2017-04-25

  Kraftig ökning av butiksstölder

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  Butiksstölderna har ökat med drygt 30 procent jämfört med 2013, visar en kartläggning som gjorts av Svensk Handel. Varje år stjäls för sex miljarder kronor från svenska handlare, och de flesta brotten begås av kriminella som systematiskt stjäl från handlare. Lägger man till stölder som begås av chefer och medarbetare uppgår det brottsliga svinnet till hela 7,9 miljarder årligen. – Butiksstölder är ett växande samhällsproblem som måste tas på större allvar.

 • 2017-04-12

  Slapp kreditgivning kan ge modejätten böter

  (Dagens Handel Nyheter)

  Slapp kreditgivning kan ge modejätten böter. Konsumentverket bötfällde H&M för bristande kreditgivning år 2014. Kammarrätten underkände, men nu tar högsta förvaltningsrätten upp fallet. SvD skriver att H&M erbjuder sina kunder kredit när de handlar via sitt H&M-konto. Konsumentverket anser att H&M inte gör en tillräckligt noggrann kreditundersökning  och därför beslöt myndigheten 2014 om en varning till H&M, samt att utdöma en sanktionsavgift på åtta miljoner kronor. 

 • 2017-04-11

  Lindex i bräschen för hållbarhet

  (Dagens Handel Nyheter)

  Lindex har skrivit under Swedish Fashion Ethical Charter. Därigenom tar Lindex ett aktivt ansvar för de budskap och ideal som modeföretaget förmedlar. Lindex har skrivit under och förbinder sig därmed att agera etiskt. Initiativet Swedish Fashion Ethical Charter har tagits fram av Swedish Fashion Council tillsammans med Association of Swedish Fashion Brand som ett led i att skapa gemensamma riktlinjer inom social hållbarhet  för de som arbetar i modebranschen och för de konsumenter som nås av modebranschens budskap och ideal.

 • 2017-04-11

  Hål i brandväggen skadar din affär

  (Dagens Handel Nyheter)

  Hål i brandväggen skadar din affär. Den stora cyberattacken som drabbat många länder har blivit möjlig att genomföra på grund av ett uråldrigt säkerhetstänk. Mikosegmentering skyddar data mot intrång − Det går inte att möta dagens verklighet med 1990-talsmetoder. Brandväggarna är lätta att forcera för den som är ute efter att hitta de öppna luckorna, och när hackarna väl är inne kan de ställa till enorm skada. Det säger Per Gustafsson på mjukvaruföretaget Vmware till dagenshandel.se.

 • 2017-04-11

  Vinterback för klädhandeln

  (Dagens Handel Nyheter)

  Både kläd- och skoförsäljningen har backat hittills i år. Försäljningen av kläder i fackhandeln, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, ökade med 0,7 procent i mars jämfört med samma månad förra året. Motsvarande siffra för skobutikernas försäljning uppvisade en ökning med 3,2 procent.  Det visar färska siffror från Stilindex.

 • 2017-04-11

  Ikea kommer närmare stockholmarna

  (Dagens Handel Nyheter)

  För att stärka sin e-handel etablerar Ikea en distributionscentral i Arlandastad. Distributionen från Ikeas nya lager vid Arlanda ska skötas av Bring Företaget beskriver etableringen som "en nyckel till att öka servicegraden och korta leveranstiderna i Stockholm – ett sätt att komma närmare kunderna oavsett hur de handlar och vill ha heminredning levererat".

 • 2017-04-10

  Köttfärs är en riskprodukt

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  I februari blev sex personer sjuka av ehec Det är viktigt att genomsteka köttfärs ordentligt. Under februari i år blev sex personer sjuka av samma variant av ehec-bakterier som orsakade ett utbrott under hösten 2016. – Köttfärs är en riskprodukt, eftersom bakterier på ytan kan blandas in i köttet när det mals. Steker du en hel köttbit räcker det att steka på ytan för att bakterierna ska dö, medan till exempel en hamburgare måste vara helt genomstekt, säger Livsmedelsverkets smittskyddssamordnare

 • 2017-04-10

  Blomsterhyllningar i city

  (Dagens Handel Nyheter)

  Så sakta börjar folklivet återvända till city. Men fredagsdådet är närvarande, i folks medvetande och i blommor. Tiotusentals människor samlades på lördagseftermiddagen på Sergles torg i Stockholm för att visa medkänsla med offren för fredagens vansinnesdåd.

 • 2017-04-10

  Åhlens i uppmärksamhetens fokus

  (Dagens Handel Nyheter)

  Alltsedan vansinnesfärden på Drottninggatan slutade med en krasch in i varuhusentrén, har Åhléns city stått i centrum för händelserna. Dagens Handels reporter Dagmar Forne är på plats och fångar med kameran något av stämningen i centrala Stockholm, första vardagen efter dådet.

 • 2017-04-06

  Unionens medlemmar har rätt till förlängd uppsägningstid

  (Unionen Nyheter)

  Anställda har rätt till förlängd uppsägningstid enligt kollektivavtalet vid företagsöverlåtelse. Det slog idag EU-domstolen fast. - Det här är en vinst för Unionens medlemmar som nu får en bättre anställningstrygghet när företaget köps upp eller slås samman, säger Martin Wästfelt, chefsjurist på Unionen Unionen har sedan 2012 drivit en tvist gentemot Almega kring medlemmar som inte fick rätt till den förlängda uppsägningstiden vid företagsöverlåtelse. Domen idag ger Unionens medlemmar en ökad anställningstrygghet.

 • 2017-03-24

  EU-myndighet granskar sockret

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  Européerna ska få klara besked om sockret. Det är europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa som vetenskapligt ska granska hur socker påverkar hälsan. Tanken är att fastställa ett gemensamt europeiskt maxvärde för andelen tillsatt socker i hälsosam mat. Mycket forskning har de senaste åren uppenbarat samband mellan socker, övervikt och så kallad åldersdiabetes, konstaterar Livsmedelsverket i ett pressmeddelande. Den svenska myndigheten har tillsammans med motsvarigheten i övriga nordiska länder uppmanat Efta till granskningen.

 • 2017-03-23

  Konsumenten vill ha mer vitt och grönt på grillen

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  Framför allt kvinnor och yngre konsumenter lägger hellre kyckling och grönsaker på grillen medan män över 60 vill ha rött kött. Om fler unga under 30 handlar grillmaten skulle svenskarna förmodligen få bättre hälsa och ett bättre klimat. Den slutsatsen drar Kronfågel efter att ha undersökt svenskarnas grillvanor med hjälp av YouGov. Fyra av tio ungdomar, 38 procent, i åldern 18 till 29 anger att de helst grillar grönsaker framför något annat, medan endast två av tio av 60-plussarna, 23 procent, tar en sväng förbi

 • 2017-03-23

  Svenskar älskar svenskt kött

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  Svenskt nötkött är vad kunden helst vill ha i kundkorgen, men intresset för lamm ökar och flexitarianerna väljer efter ursprungsland när de ska äta kött. Branschorganisationen #Svensktkött har tillsammans med YouGov genomfört sin årliga undersökning om svenskarnas attityd till kött. Svenskarnas förhållande till kött är stabilt, man har förtroende för svenska djuruppfödare och svenskt kött och betalar gärna för köttet.

 • 2017-03-20

  Tufft omställningsår för Konsum Värmland

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  Konsum Värmland tappade omsättning och ökade förlusten under 2016. Men allt är inte nattsvart för föreningen. Konsum Värmland redovisar en omsättning på 3 181 miljoner kronor kronor för 2016. En minskning med 4,3 procent från föregående års j3 314 miljoner kronor. Räknar man bort de butiker och verksamheter som lagts ner under året ökade dock omsättningen i jämförbara enheter svagt, 0,2 procent. Rörelseresultatet försämrades till -113,1 miljoner kronor (-59,3).

 • 2017-03-20

  Ovanligt billiga ekobananer

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  Hemköps billiga ekobananer vecka 10 får Ulf Mazur på Matpriskollen att dyka djupare i de senaste årens kampanjer för ekologiska bananer. Bananer är bland de allra starkaste inroparna. Ekologiska bananer är ännu starkare. Hemköp fick totalt sett väldigt mycket klick till inköpslistan av Matpriskollens användare förra veckan. Mest av allt la man till Ekologiska bananer från Ecuador för bara 10 kronor per kilo. Så lågt pris är extremt ovanligt.

 • 2017-03-20

  Receptfritt: Ökad tillgänglighet och lägre priser

  (Dagens Handel Nyheter)

  Receptfritt: Ökad tillgänglighet och lägre priser Priserna på receptfria läkemedel är lägre på andra försäljningsställen än apotek. Det visar Konkurrensverkets undersökning som undersökt på vad som skett med storsäljande receptfria läkemedel sedan apoteksreformen 2009. Interiörbild från Apoteksgruppens konceptapotek i Sköndal.

 • 2017-03-20

  Mood Stockholm förändras

  (Dagens Handel Nyheter)

  I mars kommer femårsfirande Mood-gallerian att nå ett besökstal på 20 miljoner. Matställena blir fler och på butikssidan blir det nytillskott. Annika Ljungberg, marknadsområdeschef hos AMF Fastigheter. – Det går bra för Mood. Med alla de nya som är på väg in, har vi inga vakanser, säger Annika Ljungberg, marknadsområdeschef hos AMF Fastigheter. 

 • 2017-03-20

  Miljöfarligt i hemtextilier

  (Dagens Handel Nyheter)

  Kemikalieinspektionen har undersökt hemtextilier. Nästan en tiondel av textilierna innehöll ett miljöfarligt ämne som kommer att bli förbjudet 2021. Och ett kuddfodral var helt lagvidrigt. Påslakan, handdukar och filtar – Kemikalieinspektionen har undersökt innehållet av skadliga ämnen i 167 hemtextilier från 51 företag. Projektet har fokuserat på textilier som är vanliga i barns hemmiljö.

 • 2017-03-20

  Sverige avvaktar besked efter brasilianska köttskandalen

  (food-supply Nyheter)

  Presidenten under kombinerad grillfest och krismöte: "Ett litet problem som berör några få anställda inom ett fåtal företag och inom jordbruksministeriet". Produktionen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Colourbox I fredags rapporterade den federala polisen i Brasilien att man misstänker en omfattande köttskandal i Brasilien – samma dag slog man till mot ett stort antal företag inom köttindustrin. Enligt polisen misstänker man att flera köttföretag ska ha mutat jordbruksministeriets inspektörer

 • 2017-03-08

  Lönekartläggning lönar sig

  (Unionen Opinion)

  Än idag finns det oförklarliga löneskillnader mellan kvinnor och män. Genom att göra en jämställdhetsanalys av lönesättningen kan arbetsgivarna minska skillnaderna. Lagstiftningen om årliga lönekartläggningar är på plats. Men det räcker inte. Nu måste arbetsgivarna ta sitt ansvar. När lönegapet mellan män och kvinnor diskuteras, finns det inte sällan med en underton av trött förvåning. …

Som branschansvarig bevakar jag aktuella nyheter och chefsfrågor inom handeln. Branschbevakningen sker i samarbete med branschföreningen Ledarna inom Handeln som jag träffar och stämmer av aktuella frågor med löpande.

 

Läs vår branschrapport!

Ledarnas branschrapport Handeln

 

 

Ledarnas branschföreningar

Inom Ledarna finns branschföreningar som ger dig lokal och branschmässig förankring, och fördjupning i ledarskapsfrågor av relevans för den bransch du verkar i. Branschföreningarna har också i uppgift att ta vara på din möjlighet att påverka Ledarnas inriktning och verksamhet. 

Hitta vägledning genom våra chefsguider

Vill du veta mer om allt ifrån arbetsrätt till karriär, lön och jämställdhet? Hitta svaren i våra chefsguider!

Bli medlem