Bransch – Handeln

Omvärldsbevakning är viktigt. Nedan kan du läsa de senaste nyheterna som berör handeln. Hållbarhet fortsätter att dominera handelns nyhetssidor – tillsammans med positiva tillväxtprognoser. Det sägs att 30 procent av all mat som produceras slängs. Då är det glädjande att läsa om företaget Matsmart som säger sig ha räddat 100 ton mat från sophinken sedan starten i december 2013.

Hållbarhet och tillväxt går ofta också hand i hand, som Entreprenörveckan i Båstad visar. Kunderna ställer krav och nu är det nödvändigt att tänka hållbarhet i handeln, enligt Dagens Handel. 

/Madeleine Warghusen, bransch- och avtalsansvarig på Ledarna
Kontakta mig gärna om branschfrågor!
madeleine.warghusen@ledarna.se 

 


 

Nyheter om branschen

 • 2017-02-22

  Kommande krav på bärkassar skapar nya affärer

  (Ledarna Nyhetsbrev AH / ES)

  De nya kraven på information om plastbärkassars miljöpåverkan öppnar upp för nya affärer för de företag som producerar miljö- och klimatvänliga bärkassar. Det svenska familjeägda förpackningsföretaget Avisera är ett exempel som nu valt att analysera hela sitt sortiment, från råmaterial till avfallshantering, och under våren lanserar vad företaget kallar 100 procent klimatneutrala förpackningar. Avisera har mer än halverat sina utsläpp per omsatt krona sedan 2007 och har nu valt att klimatkompensera resterande utsläpp. - Vi har gjort en jättesatsning på att erbjuda helt klimatneutrala produkter. För oss är det här inte längre ett tillval utan standard för alla våra förpackningslösningar. Nu när handlarna uppmanas informera om en bärkasses klimatpåverkan är det ett mervärde att kunna erbjuda 100 procent klimatneutrala påsar och förpackningar. Vi hoppas förstås att regeringens nya krav får ett stort genomslag, säger Rosanna Lundgren, konceptansvarig på Avisera, till Aktuell Hållbarhet. Nudie Jeans är en av Aviseras kunder som redan valt klimatneutrala bärkassar. Susanna Lundgren berättar att reaktionerna är mycket positiva hos övriga kunder. Regeringens nya krav att alla verksamheter som tillhandahåller plastbärkassar till sina kunder ska bli skyldiga att informera kunderna om plastbärkassarnas miljöpåverkan träder i kraft redan den 31 maj i år. Förslaget presenterades först i en promemoria i juni 2016 och har sedan framförts flera gånger under hösten. Exakt hur kraven kommer att se ut är än så länge inte fastställt och regeringen hänvisar frågan till Naturvårdsverket.

 • 2017-02-02

  Ralph Laurens svenske vd lämnar

  (Dagens Handel Nyheter)

  Stefan Larsson, vd på klädföretaget Ralph Lauren Corporation sedan november 2015, lämnar bolaget den 1 maj eftersom han och Ralph Lauren har olika uppfattning om hur den kreativa och konsumenttillvända delarna av verksamheten ska utvecklas. Det framgår av ett pressmeddelande i samband med torsdagens niomånadersrapport, i vilken bolaget spår att intäkterna under det fjärde kvartalet kommer att minska med 15-17 procent. En rekrytering av en efterföljare till Stefan Larsson har påbörjats, och finanschefen Jane Nielsen tar över ansvaret för en

 • 2017-02-02

  Estée Lauder sänker prognos på grund av terrororo

  (Dagens Handel Nyheter)

  Kosmetikabolaget Estée Lauder sänker sin prognos för 2017, med hänvisning till global volatilitet och en avtagande besökstrend i varuhusen. Sociala och politiska frågor, terrorism och valutarörelser påverkar konsumenternas beteende i vissa länder, enligt bolaget. Det skriver Marketwatch. För helåret räknar Estée Lauder nu med att tjäna 3:29-3:33 dollar per aktie exklusive strukturkostnader, en sänkning från tidigare prognos som var 3:38-3:44 dollar i vinst.

 • 2017-01-31

  Nu har mejerikrisen nått gränsen

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  Efter att mjölkproduktionen minskat flera år i rad samtidigt som efterfrågan på svenska mejerivaror ökar har gränsen nu nåtts. "För första gången på hundra år har vi nu för lite mjölk för att kunna få fram tillräckligt med grädde.", säger Patrik Hansson, vd på Arla. Påsk tros bli brytpunkten då Sverige inte längre kan mätta efterfrågan på grädde. Foto: Pressbild De svenska mjölkböndernas kärva ekonomiska situation har länge varit känd.

 • 2017-01-25

  Norska miljoner in i Mathem

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  Norska fonden Ferd, ägd av familjen Andresen, investerar 100 mlljoner i nätmatsföretaget Mathem.se. Mathem har genomfört en nyemission och tagit in 160 miljoner kronor. 100 av dessa kommer från norska fonden Ferd, som ägs av familjen Andresen, rapporterar bland annat DN. Familjen Andresen var tidigare ägare till tobaksbolaget Tiedemanns. Arvtagaren Johan H Andresen räknas som en av Norges rikaste personer. Riskkapital och nordisk ägarkrets Mathems befintliga ägare har gått in med resterande 60 miljoner.

 • 2017-01-25

  Postnord utökar samarbetet med Coop

  (Dagens Handel Nyheter)

  Postnords termoverksamhet växer inom segmentet dagligvaror. Nu har samarbetet med Coop utökats – Postnord får distribuera Coops dagligvaror i hela norra Sverige. Postnords termoverksamhet levererar varor fem dagar i veckan till dagligvaruhandeln i Gästrikland och resten av norra Sverige. I ett pressmeddelande skriver de nu om ett nytt 3-årigt avtal som har tecknats med Coop, vilket innebär att Postnord nu ska stå för fjärrtransporter, butiksdistribution och returhantering i både Jämtland, Västernorrland och Gästrikland.

 • 2017-01-19

  Debatt i dag om kontanthantering

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  Hur påverkar det kontantlösa samhället vardagen för företag och svenskarna? Det är ämne för en öppen utfrågning i dag på eftermiddagen i förstakammarsalen i riksdagen. 200 personer väntas komma till utfrågningen. Anslaget är att belysa de problem som en minskande kontanthanteringen för med sig. Bakom inbjudan står Per Åsling, riksdagsledamot, (C), ordförande i skatteutskottet. I inbjudan tecknas en bakgrundsbild där svårigheten att få tillgång till kontanter ställer till det för handel, föreningar och

 • 2017-01-19

  Postnord och Mathem samarbetar om returer

  (Transportnet Nyheter)

  Nu kan Mathems kunder lämna Postnord-returer i samband med matleverans. Det innebär två tidsbesparande vardagstjänster i en nu när Postnord och Mathem ingått samarbete. Det framgår av pressinformation från Postnord. Hela 11 procent av e-handelskonsumenterna returnerade minst en vara i månaden under 2016. Att lämna en retur tar tid, likaså att handla mat i en fysisk butik. Ett sätt att spara tid är att göra sina matinköp på nätet från Mathem.

 • 2017-01-17

  Strategin i sikte

  (food-supply Nyheter)

  Regeringen och de andra partierna har kommit överens om målen för att öka svensk livsmedelsproduktion. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Pressbild/Socialdemokraterna Det har försenats gång på gång, men efter att regeringen presenterade målen för den nya nationella livsmedelsstrategin under måndagen börjar horisonten synas. Den 26 januari, nästa torsdag, kommer livsmedelsstrategin bli proposition i riksdagen.

 • 2017-01-16

  Ny strategi gav effekt för Marks & Spencer

  (Market Senaste Nyheter)

  För första gången sedan 2015 redovisar brittiska Marks and Spencer tillväxt på klädförsäljningen. I jämförbara siffror ökade försäljningen med 2,3 procent under sista kvartalet 2016.

 • 2017-01-16

  Byns enda matbutik läggs ned: "Det här är dödsstöten"

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  Konsum Värmlands sparpaket kan få katastrofala effekter för bland annat boende i Nykroppa där byns enda butik läggs ned. – Det här är dödsstöten för det här samhället, säger Lennart Svensson som brukar handla i butiken. Konsum Värmlands sparpaket som presenterades under förra veckan innebar slutet för en rad livsmedelsbutiker i sårbara landsbygdssamhällen. När var på besök i en av dessa – Coop Nära i Nykroppa, 13 mil sydost om Filipstad, var det inte några muntra miner bland kunderna.

 • 2017-01-16

  Handlarnas framtidstro dyker

  (Dagens Handel Nyheter)

  "En januaribaksmälla" så betecknar Svensk Handel läget i handeln just nu. Handelsbarometern står på lågtryck. Handelsbarometern från Svensk Handel som publiceras i dag, visar att framtidsindikatorn minskar med 6,7 enheter i januari och landar på 94,0. Handlarnas framtidstro inom såväl försäljningsutveckling, som antal anställda och lönsamhet minskar. Mest faller handlarnas förväntningar på den framtida försäljningen. Bekymmer i dagligvaruhandeln Efter årets julhandel har en januaribaksmälla uppenbarat sig.

 • 2017-01-16

  Det byggs friskt, men bygghandeln sackar…

  (Dagens Handel Nyheter)

  Med ökat fokus på nybyggnation tappar bygghandeln eftersom byggmaterialet levereras till byggena direkt från fabrik. Är bygghandelns sötebrödsdagar över, nu när ombyggnader och gör-det-självmarknad minskar? I Industrifakta som följer omsättningsutvecklingen för den byggrelaterade detaljhandeln genom sina månadsindikatorer syns tecken på att så kan vara fallet. Nu har det mesta av 2016 års statisk summerats för järn-, bygg-, VVS- och färghandeln. Industrifakta noterar att den procentuella tillväxten för omsättningen var högre under de första fem

 • 2017-01-16

  Skatteförslag slår mot handeln

  (Dagens Handel Nyheter)

  Den kallas "bankskatt" men kommer inte bara att drabba banker. Alla företag som erbjuder finansiella tjänster åker på en kraftig skattehöjning om regeringens förslag går igenom. I dag skriver Dagens Industri om den nya skatten som finansminister Magdalena Andersson vill införa med förhoppningen att den ska inbringa uppåt 7 miljarder i nya skatteintäkter. Hon kallar den "bankskatt" men den skulle slå mycket mer brett. En utredning som presenterades i november föreslår att alla företag som säljer någon typ av finansiella tjänster ska betala en skatt på 15

 • 2017-01-16

  Falska svar om kycklingens ursprung

  (Sydsvenskan Ekonomi)

  Var köttet i kycklingspetten i delikatessdisken kommer ifrån är inte lätt att få svar på. På direkt fråga uppgav många butiker Sverige, enligt en undersökning. Vid närmare kontroll visade det sig att kycklingen i de flesta fall var thailändsk. Merparten av den tillfrågade personalen i delikatessdisken trodde att kycklingspettens ursprung var Sverige, enligt en undersökning. Vid dubbelkoll visade det sig att det oftast var thailändskt. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani / TT – Att man säger något annat än var köttet verkligen kommer ifrån, det är väldigt

 • 2017-01-13

  95 procent handlar hos Ica

  (Market Senaste Nyheter)

  Ica når nästan alla, Coop är starkast i norr och City Gross i söder. Det visar en exklusiv kartläggning över dagligvaruhandeln. "Men kartan kan snabbt ritas om", säger GFK:s analytiker Bo Engström.

 • 2017-01-13

  Gömde brinnande ljus bland chipsen

  (Fri Köpenskap Nyheter)

  Personalen på Ica Kvantum i Vellinge upptäckte ett brinnande blockljus bland kartongerna till chipspåsarna. Polisen utreder det som försök till mordbrand. Fyndet gjordes på onsdageftermiddagen när personalen skulle städa ut tomkartonger och fylla på nya varor. Bakom chipspåsarna hade någon gömt ett brinnande blockljus, skriver . – Första tanken var att det var ett sjukt beteende. Och vad som kunde ha hänt om det inte hittats vill man inte tänka på.

 • 2017-01-03

  Nu är det julhandelsrekord igen

  (Dagens Handel Nyheter)

  Som väntat: julhandelsrekord igen. Julhandeln i fysiska butiker ökade med 6 procent och på nätet med 28 procent i omsättning, enligt färska siffror från Dibs och Nets. DIBS har tillsammans med moderbolaget och betalkoncernen Nets undersökt utfallet för den svenska julhandeln. Från den "officiella starten" med Black Friday 25 november fram till och med julafton så ökade handeln i fysiska butiker med 6 procent och på nätet med 28 procent i omsättning jämfört med motsvarande period ifjol.

 • 2017-01-03

  Så sålde Mat.se i julmånaden

  (Dagens Handel Nyheter)

  Nätmatshandlaren Mat.se ökade i december sin försäljning med 38 procent, jämfört med samma månad föregående år. Totalt sålde Mat.se under månaden för 25,0 (18,1) miljoner kronor. Därav såldes 16,7 (13,6) i Göteborg, 6,9 (4,6) i Stockholm och 1,5 (0) i västra Skåne. Som en jämförelse sålde Mat,se i november i år för 25,6 miljoner kronor. Matse Holding AB består av Matse AB med nätmatsbutik, Cold cargo Sweden AB med transporter och Kokaihop media AB med receptsajter.

 • 2017-01-02

  Svenskarna mogna för digitalkvitton

  (Dagens Handel Nyheter)

  Fler än hälften (54 procent) av svenskarna vill ha ett digitalt kvitto och 41 procent vill kunna betala med mobilen vid köp i fysisk butik. Det framgår i en SIFO-undersökning som genomförts på uppdrag av mjukvaru- och tjänsteföretaget Tieto. Tieto har låtit SIFO undersöka svenskarnas inställning till framtidens digitala bank- och betaltjänster. I ett pressmeddelande skriver Tieto att undersökningen visar att mobila betalningstjänster blir allt populärare – men att det ännu är en bit kvar till de traditionella alternativen kort och kontanter.

Som branschansvarig bevakar jag aktuella nyheter och chefsfrågor inom handeln. Branschbevakningen sker i samarbete med branschföreningen Ledarna inom Handeln som jag träffar och stämmer av aktuella frågor med löpande.

 

Läs vår branschrapport!

Ledarnas branschrapport Handeln

 

 

Ledarnas branschföreningar

Inom Ledarna finns branschföreningar som ger dig lokal och branschmässig förankring, och fördjupning i ledarskapsfrågor av relevans för den bransch du verkar i. Branschföreningarna har också i uppgift att ta vara på din möjlighet att påverka Ledarnas inriktning och verksamhet. 

Hitta vägledning genom våra chefsguider

Vill du veta mer om allt ifrån arbetsrätt till karriär, lön och jämställdhet? Hitta svaren i våra chefsguider!

Bli medlem