Bransch – Handeln

Omvärldsbevakning är viktigt. Nedan kan du läsa de senaste nyheterna som berör handeln. Digitaliseringen har väl knappast undgått någon. Digital transformation innebär att lägga om delar av kommunikationen till de digitala kanaler som kunderna finns i. Det kan innebära mer e-handel och andra tjänster på nätet. Jag kan redan nu marknadsföra Ledarna inom Handelns nästa nätverksträff Handelstransporten den 21-22 september ombord på färjan Cinderella. På programmet står, förutom nätverkande med kollegor, Digital Transformation inom handel och logistik med framtidsföretaget Hello future! Håll utkik efter inbjudan!

En utmaning handeln har är att behålla kompetenta chefer. Var fjärde chef funderar på att lämna detaljhandeln. Kvinnliga chefer vill lämna handeln på grund av missnöje med lönen och karriärmöjligheter, enligt en enkät från Market. För Ledarna är det självklart att våra chefer ska omfattas av ledaravtalets löneprocess med en fungerande dialog om mål, resultat, lön, kompetensutveckling och arbetetes förutsättningar. Det ser vi som en del av lösningen.

/Madeleine Warghusen, bransch- och avtalsansvarig på Ledarna
Kontakta mig gärna om branschfrågor!
madeleine.warghusen@ledarna.se 

 


 

Nyheter om branschen

 • 2017-11-13

  Tuff höst för Kappahl – flaggar för kraftigt försämrat resultat under kvartalet

  (Market Senaste Nyheter)

  Kappahl har haft en tuff höst. Nu flaggar kedjan för en minskad försäljning. "Inte levt upp till våra förväntningar", säger vd Danny Feltmann.

 • 2017-11-13

  Säljsuccé för Lloyds Apotek – som slog index: "Ser positivt på framtiden"

  (Market Senaste Nyheter)

  Lloyds Apotek växer snabbare än branschen. Samtidigt förbättrade kedjan rörelseresultatet. "Vi är nöjda med utvecklingen", säger Karl Eckerdal.

 • 2017-11-11

  De mest populära prylarna inför Black Friday och julhetsen – Iphone X i topp

  (Market Senaste Nyheter)

  Det blir en pryljul i år. Igen. En viss Iphone, nya superkonsolen Xbox One X och julkalendrar är hetast i skrivande stund. "Det blir mer och mer trendigt med produktjulkalendrar", säger Carl Vult von Steyern på Prisjakt.

 • 2017-11-10

  Jättelyft för Ica-butikernas näthandel: "Överstiger med råge marknadstillväxten"

  (Market Senaste Nyheter)

  Ica-butikernas e-handel accelererar och utklassar index. Tredje kvartalet uppgick säljökningen till 52 procent. "En mycket bra tillväxttakt", säger vd Per Strömberg.

 • 2017-11-10

  Branscherna som får stryk när bostadspriserna sjunker

  (Market Senaste Nyheter)

  Sjunkande priser på villor och lägenheter kan slå mot detaljhandeln. Flera experter räknar med att tunga branscher tappar försäljning. "Renoveringarna kommer att minska", säger analytikern Emma Hernell på HUI till Market.

 • 2017-11-09

  Utmanande höst i modebutikerna

  (Svensk Handel Pressmeddelanden)

  Stilindex från Svensk Handel Stil visar att försäljningen av kläder över disk i fackhandeln, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, minskade med 5,6 procent i oktober jämfört med samma månad förra året. Motsvarande siffra för skobutikernas försäljning uppvisade en minskning med 9,6 procent. 2017.11.03

 • 2017-11-08

  Handeln går mot en rekordjul

  (Svensk Handel Nyheter)

  Årets julhandel kommer, tack vare köpstarka och optimistiska hushåll samt ett växande köpkraftsunderlag, att slå rekord. HUI Researchs prognos är att försäljningstillväxten i december månad kommer att uppgå till 3,0 procent, vilket motsvarar en omsättning om 78,5 miljarder kronor.

 • 2017-11-08

  Nya siffror: Så bra är handeln på digitalisering – de får bäst betyg

  (Market Senaste Nyheter)

  Svensk detaljhandel går tydligt framåt i digitaliseringen – men det finns problemområden. Det visar den nordiska undersökningen "Digital Leaders in Sweden 2018". Här är aktörerna som får bäst betyg.

 • 2017-10-27

  Krafttag krävs för att lyfta arbetsmiljöarbetet

  (Arbetsmiljöverket Pressmeddelanden)

  Över hälften av alla arbetsplatser brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Det visar Arbetsmiljöverkets granskning av nära 1 700 arbetsplatser. Men inspektionerna visade även på positiva tendenser – bland annat inom detaljhandeln där många unga arbetar.
  – Vi gjorde många besök i detaljhandeln och det visade sig att de stora kedjorna har kommit väldigt långt. Många av de mindre butikerna däremot behöver förbättra sitt arbetsmiljöarbete, säger Lena Lindskog, projektledare för inspektionsinsatsen.

 • 2017-10-23

  Indiskas vd blir ägare av bolaget – som går in i en ny rekonstruktion

  (Market Senaste Nyheter)

  Indiska går in i en ny rekonstruktion. Samtidigt tar nya vd:n Karin Lindahl över ägarskapet av bolaget. "Verkligheten senaste tiden har skapat ett likviditets- och kapitalbehov", säger en representant för tidigare ägarfamiljen.

 • 2017-10-23

  Brothers lurade butiksdöden – nu går kedjan bättre än någonsin

  (Market Senaste Nyheter)

  Brothers var mer eller mindre uträknat. Efter en rejäl omställning blomstrar verksamheten. "Många som pratar om butiksdöd får skylla sig själva, för man har inte satsat på det som fysisk handel är bra på", säger vd Peter Bondelid.

 • 2017-10-21

  Så ska storstadskunderna nås snabbare – Ikeas nya e-handelslager invigt

  (Market Senaste Nyheter)

  Under fredagsförmiddagen invigdes Ikeas nya e-handelslager i Arlandastad utanför Stockholm. Nu ska de viktiga kunderna i huvudstadsregionen nås betydligt snabbare än tidigare.

 • 2017-10-20

  Här är Ikeas tillväxtraket – var femte kund kommer för maten

  (Market Senaste Nyheter)

  Ikea intensifierar satsningen på mat och uppgraderar de egna matvarorna inom Swedish Food Market. "Maten är en betydande del av den totala tillväxten", säger Ylva Magnusson, kommunikationschef för Ikea Food Services.

 • 2017-10-20

  Här är det viktigaste du måste tänka på inför GDPR

  (Market Senaste Nyheter)

  I maj nästa år träder den nya dataskyddsförordningen, GDPR, i kraft. Det innebär ökade krav på hur man samlar in, lagrar och skyddar personuppgifter, liksom på öppenhet och transparens. Här är första hjälpen kring det som du som driver företag inom handeln behöver tänka på.

 • 2017-10-12

  Bluffakturor - så undviker du att bli blåst av bedragare

  (Market Senaste Nyheter)

  Bluffakturor har blivit ett allt vanligare problem för både små och stora företag. Per Geijer, säkerhetsexpert på Svensk Handel, vet hur man gör för att inte bli lurad.

 • 2017-10-12

  11 oktober 2017 Årets Julklapp firar 30 år!

  (HUI Pressmeddelanden)

  I år lanserar HUI Research Årets Julhandelsprognos och Årets Julklapp för trettionde året i rad. Omvärldsbevakning har pågått under hela året, men arbetet går nu in i sitt slutskede.

 • 2017-10-11

  Stekheta Black Friday närmar sig – här är elva tips som förbereder din nätbutik

  (Market Senaste Nyheter)

  I fjol tog Black Friday handeln med storm. Omsättningen skenade jämfört med året innan. Trycket fick också flera nätbutiker att krascha. Så här kan du förbereda dig för en av årets viktigaste shoppingdagar.

 • 2017-10-11

  Returer – fälla eller förutsättning?

  (Dagens Handel Nyheter)

  Enligt en konventionell syn på returer dränerar de affären på värde. Ett forskarlag vid Lunds universitet har kommit en annan sanning på spåren. Daniel Hellström och Stefan Karlsson vill forska vidare kring returer. Foto: Dagmar Forne På Handelsrådets seminarium Forskningsinblick i början av oktober presenterade lundaforskarna Daniel Hellström och Stefan Karlsson sina resultat. Deras tes är att lönsamma e-handelskunder returnerar.

 • 2017-10-06

  Sex viktiga punkter om big data – så kommer du igång

  (Market Senaste Nyheter)

  Begreppet "big data" får många handlare att dra öronen åt sig. Rädsla för höga kostnader och osäkert utfall bromsar utvecklingen. Men det finns mycket att vinna på att jobba med big data. Så här kan du komma igång.

 • 2017-09-28

  Mobiltelefonen – en modern miljöbov

  (Supermiljöbloggen)

  En undersökning från Avfall Sverige sätter en ny siffra på vår kärlek till mobiltelefoner. Varje gång en enda telefon produceras genereras hela 86 kilo avfall. Den största mängden avfall kommer från gruvbrytning och blysmältverk. Den största boven är , en viktig komponent i kretskorten. Men hur mycket är 86 kilo avfall? 573 bananer, 172 kattungar eller 4300 bitar sushi. 86 kilo är 860 blåbärsmuffins, 2867 rosor eller 57 Darth Vader-masker i hårdplast.

Som branschansvarig bevakar jag aktuella nyheter och chefsfrågor inom handeln. Branschbevakningen sker i samarbete med branschföreningen Ledarna inom Handeln som jag träffar och stämmer av aktuella frågor med löpande.

 

Läs vår branschrapport!

Ledarnas branschrapport Handeln

 

 

Ledarnas branschföreningar

Inom Ledarna finns branschföreningar som ger dig lokal och branschmässig förankring, och fördjupning i ledarskapsfrågor av relevans för den bransch du verkar i. Branschföreningarna har också i uppgift att ta vara på din möjlighet att påverka Ledarnas inriktning och verksamhet. 

Hitta vägledning genom våra chefsguider

Vill du veta mer om allt ifrån arbetsrätt till karriär, lön och jämställdhet? Hitta svaren i våra chefsguider!

Bli medlem