Blänkare om Livsmedel 18 januari

Livsmedelsföretagen vill se frysta löner inom livsmedelsindustrin. Utspelet gjordes i en debattartikel i Dagens Industri strax före jul. Den är skriven av Marie Söderqvist, vd på Livsmedelsföretagen och förhandlingschefen Anna Nordin.

Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker har under det senaste året stigit med i genomsnitt 1,9 procent. Exkluderas dryckerna är uppgången 2,4 procent, enligt uppgifter från Statistiska centralbyrån, SCB.

Restaurangmomsen sänktes vid förra årsskiftet från 25 procent till 12 procent och krogar och kaféer har nu 5 000 fler medarbetare . Sänkningen gäller inte alkoholförsäljning. Där är momsen fortfarande 25 procent. Sänkningen påverkar inte heller hämtmatrestauranger, som redan innan hade 12 procent moms.

Endast 17 av EU:s 27 medlemsländer har genomfört det nya EU-direktivet för grisuppfödning som gäller från årsskiftet. Det innebär att ett stort antal illegala grisar kommer in på EU-marknaden, enligt NFU, Storbritanniens motsvarighet till Lantbrukarnas riksförbund, LRF.

Under 2012 ökade Norge sin export av fisk till Sverige med närmare sex procent.

Nyligen meddelade mejeriet Arla att man sänker böndernas ersättning för mjölken med 6,5 öre kilot. Norrmejerier går motsatt väg och höjer priset med tio öre.

Gotland har utsetts till Sveriges Matlandethuvudstad 2013 och tar därmed över stafettpinnen från Göteborg.

Thailändsk mat har ersatt pastan som svenskarnas mest omtyckta lunchrätt. Det visar en undersökning gjord av Rikskuponger/Rikskortet i samarbete med Sifo.

Att helt få bort tungmetaller i mat är en mycket svår utmaning, säger Livsmedelsföretagens vd Marie Söderqvist med anledning av Testfaktas studier av tungmetaller i barnmat.

Svenska barn och ungdomar har bland de sämsta kostvanorna i Norden. De tror de har hälsosamma matvanor, men äter alldeles för lite frukt, grönsaker och fisk och riskerar brist på viktiga näringsämnen. I en undersökning som genomförts av Netigate på uppdrag av ACO, uppger 54 procent av de tillfrågade ungdomarna i åldern 15-18 år, att de äter grönsaker varje dag, men bara 1 av 10 kom upp i en mängd som motsvarar Livsmedelsverkets rekommendationer. Hela 9 procent svarade att de aldrig eller mycket sällan åt grönsaker. När det gäller frukt så når endast 5 procent av de tillfrågade ungdomarna upp till den rekommenderade mängden per dag. Endast 10 procent uppger att de äter fisk minst tre gånger i veckan, vilket är vad Livsmedelsverket rekommenderar, medan 27 procent uppgav att de sällan eller aldrig åt fisk.

Text: Madeleine Warghusen Uppdaterat: 2013-01-21

Bli medlem