2013-12-20

Njut av julledigheten

Många är just nu inne i sista ruschen av ”alla måsten” på sina arbetsplatser innan den efterlängtade julledigheten kan börja. I år är det dessutom en extra bra jul för arbetstagare när det gäller antal dagar man kan vara ledig. När dörren väl är stängd till kontoret och den formella ledigheten ska ta fart så återstår det ytterligare några måsten. Några kommer att leta julgran, en del handla de sista julklapparna eller rulla köttbullar, andra kommer att sätta sig i bilen för att köra till släkten.

Själv tänker jag snart sätta händerna i bulldegen. Det är mitt sätt att koppla av. Det är något fridfullt över att i lugn och ro få knåda den deg som sedan ska bli till goda bullar. Du måste dessutom ta det lugnt när du bakar bullar annars förstör du degen och allt arbete blir ogjort. En deg måste vara hållbar hela processen. Från det du inhandlar dina ingredienser tills det att bullarna står på kakfatet. Bullbak kräver omsorg.

Det får mig att tänka på all stress vi utsätter oss för under året. Är vi verkligen lika omsorgsfulla mot oss själva som vi är när vi bakar bullar? Förmodligen inte. Åtminstone inte om man läser de olika undersökningar som görs inom ämnet. Frågan är då hur länge en chef kommer att hålla i längden? Många chefer vittnar om att man är helt slutkörd när man går på ledighet. Stressnivån är hög och det är svårt att varva ner.

Samtidigt är hållbara chefer en förutsättning för effektivitet, innovation och en bra arbetsmiljö. Då behöver det också finnas tid för chefen att kunna planera sitt arbete långsiktigt och lägga upp en strategi för detta. Dessvärre är det inte så det ser ut på många arbetsplatser. För att locka personer att bli chefer, samtidigt som nuvarande chefer orkar stanna kvar, tror jag att en bra arbetsmiljö även för chefen blir en viktig fråga för arbetsgivare att arbeta med framöver.

Under 2013 startade föreningen Ledarnas Enskilda d.v.s. det som är nuvarande Ledarna inom privat tjänstesektor, ett pilotprojekt som heter ”Hållbar som chef”. Du som är medlem i vår förening kan ta del av föreläsningarna från detta pilotprojekt. Vi har även delat med oss till föreningen Ledarna inom offentlig sektor eftersom vi vid avknoppningen under våren 2013 hade flera medlemmar som gick till den föreningen. Här hittar du mer information om pilotprojektet ”Hållbar som chef”.

Föreningsstämma och motioner

Före jag avslutar detta brev och tar mig an julbaket så vill jag även passa på att berätta, att jag och styrelsen är i full fart med att förbereda vår föreningsstämma som är nästa år.

Den 3/4 och 4/4- 2014 håller vi föreningsstämma i Stockholm. Du som medlem kan skicka motioner till oss i styrelsen. Dessa motioner ska vara styrelsen tillhanda senast den 13 februari 2014.

Du mejlar din motion till: lorrimates@hotmail.com. Skriv: Motion till föreningsstämma i ämnesraden.

Med detta sagt så vill jag och styrelsen önska dig en riktigt

God Jul och Gott Nytt År!

Lorri Mortensen Mates, ordförande Ledarna inom privat tjänstesektor.

Uppdaterat: 2014-04-03

Bli medlem