2013-06-20

Nyhetsbrev juni

Hej på er!

I skrivande stund sitter man och undrar om det blir regn eller sol på midsommarafton. Ska vi vara inne eller ute? Denna ständigt återkommande årliga fråga. Det är tyvärr inte den enda återkommande frågan som man söker svar på.

Varför har jag lägre lön än mina kollegor?

När ska jag välja att gå i pension?

Ska jag söka en ny tjänst?

Vad innebär omorganistionen för mig?

Svaren på dessa och många andra frågor är till största delen beroende på kunskap. Kunskap om lönesamtal, ekonomisk framförhållning, självinsikt, lokalt engagemang. Jag skulle vilja säja att mycket av denna kunskap finns att ta del av genom Ledarna. Dock är det du som bestämmer om du vill, prioriterar eller skiter i det.

Jag hoppas att ni använder er av Ledarnas olika utbud av kurser, föreläsningar och den nya webbsidan. Jag måste sälja att den har blivit en klar förbättring sen tidigare. Modernare layout och enklare att hitta. Glöm inte att uppdatera er mejladress så ni får Ledarnas nyhetsbrev, riktigt bra tips för kunskapsinhämtning.

Under våren har det varit en del frågor från er medlemmar, vilket jag bara tycker är kul. Det nya avtalet med Statens kommuner och landsting (SKL) och hur det påverkar pensionsåldern är en stor fråga. I nuläget kan vi säga att någon förändring finns inte i sikte just nu men vi vet inte hur det blir i framtiden.

De som önskar den senaste och bästa informationen om avtalet har chansen att få veta mer på vår stämma i oktober. Då kommer avtalsansvariga på Ledarna att delta. De som nu inte har anmält sig att till  stämman har fortfarande chansen. Resa, mat och logi är kostnadsfritt. Mejla Camilla Svanström camilla.svanstrom@ledarna.se för anmälan. Vi är cirka fyrtio anmälda just nu men det finns plats för fler så ta fram kalendern och häng med!

Under Brand 2013 blev det en del rabalder angående chefen i Gisslaved som ville se ett namnbyte av insatspersonal, handläggare eller operativ handläggare. Han har väl backat nu. Det finns en artikel i tidningen Tjugofyra7 som tar upp detta. Jag tror att förändringens vindar kommer att fortsätta att blåsa. Schemaändring, pensionsålder, omorganisationer... Det som är viktigt i dessa förändringar är att vi deltar i dialogen. Att vi framför bra argument och är tydliga med konsekvenser. Här har vi i brandbefälsföreningen stor kunskap. Men det stora arbetet sker lokalt och här är det viktigt att vi vässar oss. Bli certifierad företrädare, gå förhandlingskurser och skapa lokala klubbar eller nätverk med kollegor runt om i landet. Vi utgör en ryggrad i svensk Räddningstjänst och ska delta i aktivt dialogen.

I september sker det ett arrangemang i SBFs regi, Skadeplats 2013. Brandbefälsföreningen ger sex medlemmar möjligheten att delta kostnadsfritt. Anmälan skickas till Camilla Svanström camilla.svanstrom@ledarna.se ta chansen att träffa kollegor och gå på bra föreläsningar.

Ledarnas medlemsantal har ökat kraftigt under året vi har nu passerat 90 000 medlemmar. Det är många unga ledare och chefer som sökt sig till Ledarna. Det är viktigt att vi inom Brandbefälsföreningen pratar med nya befäl och visar på vad vi kan erbjuda. Önskar du informationsmaterial för detta så kan du kontakta Camilla Svanström. Dessutom är det viktigt att ni hör av er om ni har förslag på aktiviteter eller annat.

Ha nu en underbar sommar med sköna aktiviteter blandat med avkoppling. Hållbara chefer är något som även du ansvarar för.


Ordförande Anders Kimfors

Uppdaterat: 2013-06-20

Bli medlem