2014-06-04

Brev från ordföranden juni

Då har våren gått och vi kommer in i sommartider som alltid innebär en tid för återhämtning och att samla kraft inför hösten och vintern. Men det är också en tid då vi hör många åsikter om semestersystem och hur vi löser beredskap med likartad kompetens trots semestrar och många vikarier som ersätter ordinarie personal. En återkommande åsikt som jag har hört de senaste somrarna är brist på utbildning och kompetens hos de som kommer från Smo utbildningen.

När vi på Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund senast genomförde rökdykarintroduktion för deltidare så lät vi även några smo:are som ska jobba hos oss i sommar delta. Döm om vår förvåning när de utryckte att en så bra och tuff utbildning fick de inte på skolan. Då undrar man hur bra/dålig Smo-utbildningen är när eleverna utrycker sådana åsikter. Vi har ju även tidigare upplevt att det finns stor brist på kompetens när nyutbildade elever kommer till oss. Msb kanske behöver utvärdera och lyssna mer på oss som jobbar ute i verkligheten så utbildningsnivån är bättre när eleven kommer till oss.

Våren innebär även löneförhandlingar och vi tar gärna emot tips på bra infallsvinklar och på sätt för att få upp våra löner. Så har du bra exempel på hur ni lyckats eller kanske behöver hjälp med tips och råd hör gärna av er.

Vi söker även en person med intresse för att jobba med föreningens webbsidor på Ledarna.se. Är du intresserad hör av dig till undertecknad.

I höst så är det åter dags för Skadeplats - konferensen som vill sprida erfarenheter och kunskap inom den utryckande verksamheten. Läs programmet här. Vi kommer att låta ett antal personer åka som stipendiater för oss inom Ledarnas Brandbefälsförening. Läs mer här och ta chansen att söka - du kan vara en av dem som får åka som stipendiat.

Väl mött och ha en underbar sommar.

Markus Bodén, markus.boden@serf.se
Ordförande Ledarnas brandbefälsförening

 

Uppdaterat: 2014-06-04

Bli medlem