2014-10-21

Ordförande har ordet, oktober

Skadeplats

Hösten är här och med de härliga färgerna i naturen men också mörkare kvällar då man lättare hamnar framför datorn eller läser en bra bok. Men varför inte hitta någon intressant branschtidning eller annat nyttigt som man kan förkovra sig och få nyttigheter som vi kan ha nytta av i vårt jobb.

Vi deltog på Skadeplats 2014 som utställare, samt ett antal av våra medlemmar fick chansen att delta. Årets konferens hade många trevliga och tänkvärda föreläsningar. Bland det som fick de mesta av oss att vilja höra mer var nog, "Varför kastar de sten?" av Peppe Boroodjeni från Husby. Många tänkvärda ord som skapar förståelse för varför folk hamnar i utanförskap, eller som Anders en av våra deltagare utrycker det:

"När han förklarade sin syn på hur han ser på varför vissa personer gör som de gör genom att visa på en upp och nervänd pyramid var tänkvärd."

Se Peppe Boorodjenis föreläsning "Varför kastar de sten?" på Brand 2014 på YouTube

Gå gärna in på Brandskyddsföreningens hemsida där materialet från Skadeplats 2014 kommer att läggas ut snart.

När Fredrik Lager, yttre befäl, berättade sin historia om den tragiska dödsbranden på ett behandlingshem i Norrtälje, då fick nog de flesta av oss som jobbar som utryckande befäl rysningar. Han var själv från räddningstjänsten i 14 minuter innan nästa styrka kom fram. Att hamna i en situation där du inte kan göra mycket mer än förbereda nästa styrka på vad de ska få för arbetsuppgifter och du veta att det finns personer kvar i byggnaden. Historien skapar många tankar kring vilka situationer våra ensam åkande befäl eller Fip kan hamna i.

MSB har startat en översyn över utbildningsverksamheten där man vill förändra och minska kostnaderna. Hur detta kommer att höja kompetensen för räddningstjänsten i Sverige ska bli intressant att se. Man har startat med en utredning samt samverkan med större räddningstjänster i Sverige för att få in deras syn på utbildningsbehov och framtid. Förhoppningsvis ska de kontakterna leda till att vi får bättre utbildningar.

Läs mer hos MSB men framför allt försök påverka din räddningstjänst att jobba för bättre utbildningar.

Markus Bodén, markus.boden@serf.se
Ordförande Ledarnas brandbefälsförening

Uppdaterat: 2014-10-21

Bli medlem