2014-10-21

Rapport från Skadeplats 2014

Skadeplats 2014 var som vanligt intressant och många bra föreläsningar samt trevliga möten med kollegor från hela Sverige.

De många föreläsningarna avbröts emellanåt av frågor till deltagarna som fick svara genom att trycka på mentometerknappar. Intressant och ett bra sätt att kolla läget ute på våra räddningstjänster i Sverige. Vi var ju cirka 600 deltagare på konferensen som kom från ett bra urval blandat från stor samt små räddningstjänster. 

En av frågorna som deltagarna fick svara på om man använder bilbälte vid utryckning. Svaret blev att endast 49,3 procent alltid använder det.

Jag funderar på hur vi tänker på vår egen säkerhet när vi jobbar. Skärpning, vi måste se till att ingen av vår egen personal skadas när vi är på väg att hjälpa andra.

Vi hade även i år ett antal av våra medlemmar som deltog på föreningens bekostnad. Efter konferensen ställde vi några frågor om hur det var. Nedan är frågorna samt några svar.

Hur var dagarna på skadeplats?

– Som vanligt mycket bra! Jag har haft förmånen att få vara med två år tidigare 2012 och 2013 men i år fick någon annan från Göteborg åka med, därför kändes det extra trevligt att få chansen i år med Ledarna istället! Jag tyckte att Skadeplats 2012 i Katrineholm var kanon och insåg då att detta måste vi åka på varje år. Däremot 2013 i Karlstad var jag faktiskt lite besviken, men i år 2014 får jag säga att nivån var höjd igen, men den ligger inte riktigt på samma nivå som 2012 ännu.

Vad fick du med dig från skadeplats som utvecklar ditt ledarskap/arbete hemma på din kår?

– Varför kastar de sten?, Peppe Boroodjeni från Husby. Klart det bästa jag sett på länge! Hans uppträdande skulle varat mycket längre, för han gav så mycket tankar och idéer. Varför inte låta honom föreläsa med publik där han har tid och sedan sända filmen på tv och lägga ut den på eran hemsida.

– När han förklarade sin syn på hur han ser på varför vissa personer gör som dem gör genom att visa på en upp och nervänd pyramid var tänkvärd. Så fort Brandskyddsföreningen släpper filmen på deras hemsida kommer jag att informera om filmen på Räddningstjänsten Storgöteborgs hemsida. Räddningstjänsten Storgöteborg lever i denna världen, men med hans funderingar kanske man får tänka till ytterligare, ändå om vi redan har pratat mycket om hur vi ska agera vid oroligheter. Vi har kört ett utbildningspaket/powerpoint som samtliga IL på RSG har hjälpts åt med att förra ut på samtliga heltidsstationer med gott resultat. Detta är bara ytterligare något att lägga i ryggsäcken. Filmen som ligger på Brandskyddsföreningens sida bör tittas på tycker jag.

Se Peppe Boorodjenis föreläsning "Varför kastar de sten?" på Brand 2014 på YouTube

Hade din räddningstjänst skickat dig hit om du inte fått stipendiet?

– Nej! Jag hade inte fått åka i år! Jag har haft förmånen som IL att få vara med två år tidigare 2012 och 2013 men i år skulle någon annan från Göteborg åka med för rättvisas skull, därför kändes det extra trevligt att få chansen i år med Ledarna istället.

 

Nästa år kommer vi ge några av våra medlemmar chansen att delta i Rote Hahn/Interschutz i Hannover den 7-10 juni. Tack till er som medverkade till trevliga dagar i år på Skadeplats, och läs gärna mer på Brandskyddsföreningens hemsida där material från årets konferans snart kommer att publiceras.

Markus Bodén, ordförande

Gänget som var i Karlstad på Skadeplats 2014:

 • Björn Christoffersson, Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.
 • Mikael Hagberg, Räddningstjänsten Storgöteborg
 • Anders Johansson, Räddningstjänsten Storgöteborg
 • Patrik Johansson, Räddningstjänsten Storgöteborg
 • Lars Persson, Bergslagens Räddningstjänst
 • Stefan Sandberg, Södertörns Brandförsvarsförbund.
 • Camilla Svanström, föreningskoordinator, Ledarna

Samt från styrelsen för Ledarnas brandbefälsförening

 • Tommy Glasér
 • Kenth Eriksson
 • Ola Westman
 • Markus Bodén
Text: Uppdaterat: 2014-10-21

Bli medlem