2013-02-06

Höga mediechefer: Bråttom för branschen att ta betalt digitalt

Vi vet ännu inte hur det går om dagstidningarna börjar ta betalt för sitt innehåll i de digitala kanalerna. Men vi vet hur illa det går om de inte gör det. Det är en slutsats av Medieledarnas seminarium "Digitalt betalt 2013" som hölls 31 januari.

Panelen på Medieledarnas seminarium: Paula Salovaara, Thomas Peterssohn, Lena Asker, Lars Dahmén och Jan Helin.

 

I ett färskt nummer av seriealbumet Stålmannen säger hjältens alter ego Clark Kent upp sig från sin arbetsgivare Daily Planet. För snåla resurser och därmed usel nyhetsbevakning har gjort att reporterikonen till slut fått nog.

Så vad gör vi när till och med superhjältarna överger papperstidningen? Det var en utgångspunkt på Medieledarnas seminarium Digitalt betalt 2013. Talarna från både storstads-, kvälls- och lokalpress var rörande överens: det är hög tid att börja ta betalt för sin journalistik även på nätet. Frågan om en fungerande affärsmodell i digitala kanaler hade högsta prioritet under den intensiva och välbesökta diskussionen i Schibsteds lokaler i Stockholms city. Seminariet var fyllt till sista plats av ett 70-tal mediechefer från alla delar av landet.

Fem höga mediechefer fick ordet och delade med sig av idéer och erfarenheter kring modeller, strategier, möjligheter och misstag: Jan Helin på Aftonbladet, Gunilla Asker på SvD, Paula Salovaara från Helsingin Sanomat, Thomas Peterssohn på Mittmedia och Lars Dahmén på Sydsvenska Dagbladet.  

De fem chefernas tidningar är alla i olika stadier vad gäller lansering och anammar olika modeller för den digitala betalningen. Några väljer att sälja olika prenumerationspaket medan andra satsar på att välja ut och ta betalt för premiummaterial.

Kostnaderna för mediehusens nya betallösningar varierar. För Helsingin Sanomat, som redan är igång, beräknar redaktionschefen att satsningen har kostat runt en halv miljon euro. Även Sydsvenskan har lagt ner flera miljoner kronor på den nya lösning man sjösatte 4 februari.

Frågan verkar just nu ha kraft att ena hela tidningsbranschen. Aftonbladets Jan Helin ser gärna att branschen går ihop och hittar tekniska lösningar tillsammans i stället för att uppfinna hjulet var för sig.

– Vi borde samarbeta inom allt utom själva journalistiken, säger han.

Sydsvenskans chefredaktör Lars Dahmén håller med: 

– Vi är notoriskt dåliga på att samsas. Men nu har vi inte tid att vänta på att någon tillsatt kommitté ska komma fram till en standardlösning. Vi måste agera nu!

 Spotify lyftes flera gånger under seminariet upp som det goda exemplet.

– Vi kan tacka Spotify, för nu är de yngre villiga att betala för tjänster på nätet, säger Helsingin Sanomats redaktionschef Paula Salovaara. 

– Spotify dök upp när musikbranschen var död. Det måste gå åt helvete innan någon vågar byta spår. Antagligen någon utifrån, säger Thomas Peterssohn, vd på Mittmedia.

För att lyckas med att ta betalt på nätet krävs en djup förankring i hela företaget, tror mediecheferna på scenen.

– Det är otroligt viktigt att bryta ner gränserna. Redaktionen måste jobba nära både IT och annons. Man får inte vara rädd för att vara kommersiell, säger Jan Helin.

– Det måste drivas uppifrån. Jag visar att det här är extremt viktigt genom att ta upp det på varje personalmöte, säger Sydsvenskans Lars Dahmén.

Text: Lisa Åberg Uppdaterat: 2013-02-12
Bli medlem