2012-10-02

”Media är på dåligt humör just nu”

Konkurrens och pressen på att göra tidningarna lönsamma fick reportrarna på News of the World att gå över gränsen. Det bäddade för den största medieskandalen någonsin, menar Sveriges ambassadör i London Nicola Clase.

Medierna i England har genomgått ett stålbad den senaste tiden. Efter News of the World-skandalen pågår det rättsliga efterspelet med ett långvarigt kommissionsarbete. Många har fått vittna inför kommissionen, både mediepersoner, kändisar och politiker.

– Media är på dåligt humör just nu, säger ambassadören Nicola Clase.

Av en händelse råkar Medieledarna befinna sig i London samtidigt som skandalen briserat med de avklädda engelska kungligheterna i fransk press. I Storbritannien har inga tidningar publicerat bilderna. Samtidigt försöker engelska myndigheter att lagföra utländsk press som publicerar bilderna.

– Det är en enad brittisk press som gått ut och sagt ”Vi publicerar inte bilderna”.

Niclola Clase och kulturrådet Carl Otto Werkelid tar emot Medieledarnas delegation i en ambassad som de senaste åren försöker vara så mycket mer än bara en svensk beskickning.

– Vi jobbar utåtriktat och med offentlig diplomati. Ambassaden ska inte vara en sluten plats. Vi förordar ett öppet hus. Vi har haft utställningar här för att visa svensk design. Intresset för Sverige är verkligen stort i England, berättar Nicola Clase.

Vad är det då som gör Sverige så intressant? Mat, musik, IT, ishotellet, trädhotellet, Ikea, Spotify och så alla deckarförfattare Larsson, Mankell med flera.

– Och så är engelsmännen galna i alla svenska och danska TV-serier. Borgen, Brottet och just nu talar alla om The Bridge. Den är en jättesuccé. Samtidigt är London en stor svensk stad. Här bor 50 000 svenskar.

Text: Anders Nilsson Uppdaterat: 2013-09-16
Bli medlem