2014-04-07

Årsmöte med Europeiska kommissionen

2013 års möte med Europeiska kommissionen hölls den här gången i Holland 19-22 september där vi, Ann-Marie Lindén, Hans Ekström och Christina Lundgren deltog. I Växas sponsrade bil och brobizz från Skånesemin bilade vi de ca 85 milen (räknat från Skåne) ner till en ort cirka 50 kilometer söder om Amsterdam. Kom ner sent torsdag kväll och efter inkvartering på hotellet blev det sängen direkt.

Fredagen bjöd på en späckad agenda där ländernas deltagare, alla utom Italien deltog, på mer eller mindre knackig engelska beskrev:
hur vi arbetade
vad som krävdes av oss
vilken utbildning vi skulle ha
utrustning, bilar skydd m.m
kommissionens framtid

Sammanfattningsvis kan sägas att vi som jobbar i en husdjursförening har mer intresse att sälja tid/ bra rådgivning.

Många av deltagarna jobbar för en avelsförening där sälja deras doser står i fokus.

Alla länder har inte avhorning och dräktighetsundersökning som en självklar service. En del dräktighetsundersöker inte alls, det gör veterinärerna eller använder den tekniken som kommer mer och mer, progesteronmätning via mjölksystemet.

Andelen djurägarsemin är låg, 5-10% i vissa länder, men är på frammarsch. Kan förklaras med betydligt kortare avstånd, och på så vis billigare besök.

Om utbildningen kan sägas att den teoretiska delen är längre hos oss. En del länder hade bara tre, fyra veckor. Sen följder praktik med ett som jag uppfattade lite godtyckligt godkännande från de andra i gruppen. Det vill säga om de äldre seminörerna tyckte att man passade in i gruppen och att resultatet var bra.

Vi bär in vår utrustning och har väl alla ett litet fältkärl i väskan, och så gott som alltid handräckning.

Inte alltid lika självklart hos kollegorna. Såg bilder på bilar som liknade ett rullande spermalabb med stora kärl, ordentliga arbets- och skrivytor försedd med dator. Man laddade i bilen, och klarade sig själv. Ja, det finns nog alla varianter.

En alpby i Schweiz skiljer sej såklart från ett högproduktivt lantbruk i Danmark, eller södra Italien eller fjordlantbruken i Norge kontra Sverige och Danmark för den delen.

En tanke med Europeiska kommissionen är att man synkar vår utbildning så att man i praktiken skulle kunna jobba var som i Europa.

Dag två sponsrades helt och hållet av avelsföretaget CRV. Vi hämtades med buss och besökte Newhouse farm. En av Hollands bästa besättningar och med några topp tio kossor. Gården bedrev även restaurang och hade en gårdsbutik.

Vi blev mottagna av en veterinär vid namn Peter Vercauternen från CRV som presenterade gården, höll ett föredrag om avelsarbetet, och svarade på många frågor. Efter rundvandring och lunch tackade vi för oss med dekalprydda "pinaler" från Växa och Skånesemin.

På eftermiddagen åkte vi kanalbåt och beundrade alla fina hus, som likt en garageuppfart hade båten förtöjd intill huset. Jodå, på andra sidan huset skymtades mercedesen. Lägre än vattennivån! Hur går det till?

Vart man såg var det stora gårdar med kor, inte mycket staket. Kanalerna skötte den lilla detaljen.

På kvällen bjöds vi på buffé på hotellet. En tillställning som lockade mycket folk och påminde om ett svenskt julbord. Ät så mycket du vill på två timmar. Efter en kort sväng i baren där vi sa adjö till våra vänner och våra utmärkta holländska värdar väntade sängen. Tidig hemfärd söndag morgon.

Jag som deltog för första gången måste säga att det var mycket intressant och givande. Så roligt att träffa kollegor och få en inblick i deras arbetssätt. Man borde ta kontakt med en semin förening när man reser i Europa och be att få åka med en runda. Det kan man göra i Sverige också


Hör gärna av er om ni är i Skåne!

Hälsningar Christina Lundgren, Skånesemin

Uppdaterat: 2014-04-07

Bli medlem