Chefsguider
Bra chefer och ett gott ledarskap föder framgång. Utvecklas som chef med våra verktyg, tips och råd! Välj en eller flera guider eller situationer som du befinner dig i.
Det finns 279 guider inom ditt val
SÖK I GUIDER

Om företaget har ekonomiska problem

Här är några råd om vad du bör göra om företaget som du arbetar på har allvarliga ekonomiska problem.

  • Kontrollera om din arbetsgivare har betalat in pensionspremier – det förekommer att arbetsgivare inte betalar in de premier som följer enligt kollektivavtal eller ett individuellt anställningsavtal. Om företaget inte har gjort det, kontakta Ledarnas Chefsrådgivning.
  • Gå inte med på att vänta på att få din lön. Vid en eventuell konkurs är möjligheten liten att få ut ersättning från lönegarantin för äldre lönekrav.
  • Om företaget har gått i konkurs – kontakta konkursförvaltaren och anmäl ditt krav på lön för att få ersättning från den statliga lönegarantin.
  • Om företaget är under rekonstruktion – kontakta rekonstruktören och anmäl ditt krav på lön för att få ersättning från den statliga lönegarantin.
  • Anmäl dig till Arbetsförmedlingen om du blir uppsagd – för att få ersättning från lönegarantin måste du anmäla dig som arbetssökande så snart du blivit uppsagd och arbetsbefriad.
  • Sök jobb – om företaget där du arbetar riskerar att gå i konkurs kan det vara lämpligt att du börjar leta efter ett nytt jobb.
Text: Sara Kullgren Uppdaterat: 2015-11-16

Jag vill bli medlem!

Podcast: Arbetsrätt för chefer

Lyssna på Jens Andersson, förbundsjurist på Ledarna.
Lyssna på podcasten på Ledarna Play

Rättshjälp

Som medlem i Ledarna har du rätt till kostnadsfritt juridiskt biträde i rättsprocesser enligt våra rättshjälpsregler och efter beslut av Ledarnas jurister.

Menyerna på nya webbplatsen tar form – var med och påverka!

Hur ska vi ordna innehållet på nya ledarna.se för att du enklare ska hitta? Ge oss fem minuter och gör vårt strukturtest – vi behöver dina synpunkter!
Tyck till om vårt förslag till ny menystruktur

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem