2013-01-17

”Alla behöver motivation”

Vendela Hauta-Aho. Foto: Eva Edsjö.

Under sina sju år i arbetslivet har Vendela Hauta-Aho varit chef i sex år. Hennes hemlighet? Hon brinner för att utveckla människor.
– Alla vill utvecklas, det gäller bara att se varje individs behov.

Som 19-åring började Vendela Hauta-Aho städa flygplan på Arlanda deltid på natten. Ett halvår senare var hon arbetsledare för flygplansstädarna.

– Jag tycker om att engagera folk, att få dem att göra sitt bästa. Jag tycker det är jätteroligt med utmaningar och att bli ledare för 24 människor, alla äldre och de flesta män, var en utmaning.

– Jag presterar bättre under press och tror att de flesta gör det. Tuffa mål och ständig utveckling är något som gör mitt jobb så mycket mer utmanande och spännande. De företag jag har jobbat på är dessutom mycket duktiga på att utbilda och pusha sin personal att ta nästa steg i den personliga utvecklingen.

Ständig förbättring

Sedan ett år tillbaka är Vendela platschef på Bring Citymail i Norrtälje och ansvarar för 27 personer, varav tre arbetsledare. Fokus ligger på ständig förbättring.

– Som ledare lägger jag mycket av min tid på individen. Kompetensutveckling och trivsel är viktigt för att få behålla duktig personal. 

Vendela håller utvecklingssamtal minst två gånger om året och däremellan stämmer hon kontinuerligt av läget med personalen.

– Vi sätter hela tiden upp mål för varje enskild individ som jobbar här. Det räcker inte med att stämma av målen ett halvår senare, de måste följas upp hela tiden. Och om någon har lyckats nå sitt mål måste man genast ge feedback på det, medarbetarna måste bli sedda – det vill jag tipsa andra chefer om.

Sätta upp mål

På företaget finns fina möjligheter till karriärutveckling genom internutbildningar. Men Vendela understryker att alla medarbetare är olika. Alla vill inte göra karriär och bli chefer, många är nöjda som det är. Men det går ändå alltid att hitta något område som man kan sätta upp mål för individen inom, menar hon.

– Utan mål att fokusera på finns det ingen anledning att gå upp ur sängen. Alla behöver motivation.

Ett sätt att hitta varje medarbetares inre motivation är att gå bakvägen, tipsar hon.

– Det börjar ofta med att någon säger: ”jag tycker att vi borde bli bättre på det här”. Från det kan vi gemensamt titta på vad den enskilde kan göra själv. Var och en är en del av det stora.

I dag är organisationen effektivare och trivseln högre.

– Utmaningen är de som inte förstår sin egen kapacitet. Men det är också de som är roligast att se när de växer.

Förslag på förbättringar

Vendela förväntar sig att alla medarbetare ska komma med tips, idéer och förslag på förbättringar.

– Nu känner de mig och vet att jag förväntar mig det. Men i början blev det många, långa tystnader.

Vendela jobbar nämligen med tystnad. Speciellt på stormöten med hela personalen.

– Jag presenterar en fråga eller ett problem, sedan står jag där tyst tills jag får feedback. Jag kräver av dem att de ska bidra och jag har tålamod att vänta.

– Man är lite alltiallo som chef, även psykolog. Jag vill tipsa andra chefer om att lyssna på alla individer, inte bara de som skriker högst, utan även de som bara säger ett halvt ord. Då får man engagerade medarbetare.

Ett område som medarbetarna fokuserat på är adresser. Adresser som inte stämmer eller av olika skäl är svåra att hitta är ett problem, eftersom de drar ner effektiviteten. Då gäller det att alla brevbärare har kompetensen att själva lösa situationen.

På Vendelas företag prioriteras utvecklingsarbetet och det finns ett tydligt internt utvecklingsprogram för medarbetarna som ger möjlighet att växa i karriären. Men för de som inte vill gå den vägen är det viktigt att hitta andra fokusområden och mål. Och att följa upp dem, menar Vendela.

– Ett mål kan ju också vara personligt. Att man vill förbättra sig själv på något område. Med 27 anställda går det inte att ha samma mål och rutor att fylla i för var och en av dem. Alla människor tycker att olika saker är viktiga.

Ett mål kan också vara litet, som att inte försova sig en enda gång på en månad.

– Och när en individ lyckas, är det viktigt att som chef se och uppmärksamma det. Det låter kanske konstigt, att inte försova sig är ju en självklarhet. Men för en enskild människa kan det vara ett viktigt steg att lyckas med det.


Vendelas tre tips för att utveckla medarbetare:

  • Alla medarbetare är olika, hitta var och ens inre motivation.
  • Lyssna på alla individer.
  • Kom ihåg kontinuerlig uppföljning och feedback.


Vendela Hauta-Aho

Jobb: Platschef på postföretaget Bring Citymail i Norrtälje.
Ålder: 26.
Bor: I Rimbo med treårig dotter.
Karriär: Från flygplansstädare till arbetsledare på ett halvår som 20-åring, sedan dess chef.
Ansvarig för: 27 personer, varav tre arbetsledare.
Senaste kontakt med Ledarna: Läser tips och guider på Ledarnas hemsida varje vecka.


Foto: Eva Edsjö.

Detta är en längre version av en artikel som är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 1, januari 2013.

Uppdaterat: 2013-01-22

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem