2008-09-01

Belöningen är gigantisk

Alexander Kjerulf.

Vad får du ut av ditt jobb? Lockar det fram det bästa hos dig – gör dig öppnare, roligare och mer kreativ? Eller dränerar det dig på energi, decimerar din vilja och gör dig trött och cynisk?

Eller är du helt enkelt opåverkad och oberörd – du går dit och visar upp dig varje dag för att sedan gå hem helt oförändrad, varken till det bättre eller sämre.

Jag reser över världen för att sprida arbetsglädje. Jo, det är faktiskt sant. Det är mitt jobb. Företag hyr in mig för att jag ska föreläsa, hålla workshops och köra ledarskapsträning i syfte att skapa gladare arbetsplatser. Jag har till och med skrivit en bok kallad Happy Hour is 9 to 5.

Vart jag än kommer, till Indien eller USA, Bahamas öarna eller Estland, så vill människor i allt högre utsträckning kunna uppskatta och njuta av sitt arbete. Jag tror vi har lärt oss att en intressant karriär och en hög lön inte räcker långt, det är helt värdelöst om du inte känner arbetsglädje.

Mitt arbete har visat mig att arbetsglädje inte är "rocket science". Vem som helst kan uppleva det och alla arbetsplatser kan bli gladare – om de bara vill. För du måste välja glädje och du måste vara beredd att jobba lite för det varje dag.

Men belöningen är gigantisk. Du kommer att må bättre både på och utanför jobbet. Du kommer att få mer gjort och du kommer att bli mer framgångsrik. Du kommer att bli en bättre chef eller medarbetare eller lagspelare. Du kommer också att bli friskare, lyckligare och betydligt mindre stressad.

Så hur är det - är du lycklig på jobbet? När vi nu närmar oss ännu en lång skandinavisk höst och vinter tror jag det är dags att ställa dig tre fundamentala frågor:

Hur känner jag inför mitt jobb?
Inte vad du tänker om det utan hur du känner inför det? På söndag eftermiddag, ser du då framemot måndagmorgon eller är du tyngd av utsikten inför ännu en lång arbetsvecka. Intellektuellt kan du veta att du har ett fantastiskt jobb med en bra lön, bonus och förmåner men om det inte känns bra, så kommer du för alltid vara olycklig där.

Om jag träffade mig själv på jobbet – skulle jag då gilla mig?
Hur är du på ditt jobb jämfört med den du är privat? Är du kärlekfull, rolig, passionerad, öppen, generös, kreativ och optimistisk? Problemet är att det hårda och pressade businessklimatet ofta får oss att bli cyniska, riskobenägna, pessimistiska och själviska. Det händer speciellt när vi inte är lyckliga på jobbet.

Vad kan jag göra – här och nu – för att skapa arbetsglädje?
Detta är nyckelfrågan. Din arbetsglädje är ditt ansvar och ingen annans. Det finns många enkla och roliga saker du kan göra, men det här är mitt absolut främsta tips: Det bästa sättet är att se till att göra någon annan lite gladare på jobbet.

Ditt jobb ska vara en källa till glädje och lycka. Det ska locka fram det absolut bästa ur dig och ge dig segrar och chanser till att lära och växa. Arbete borde vara något som du ser fram emot – inte något du fruktar eller känner dig olustig inför.

Kom ihåg att arbetsglädje verkligen är möjligt för dig – alla kan skapa arbetsglädje – och det gynnar jobbet, för arbetsglädje gör dig mer effektiv, mer motiverad och betydligt mer framgångsrik. Så gör något redan idag för att göra dig och andra lite lyckligare på jobbet.

Alexander Kjerulf, Chief Happiness Officer

Texten publicerad enligt överenskommelse med tidningen Leva.

Uppdaterat: 2012-12-11

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem