2013-05-14

”Det är coolt att göra skillnad”

Birgitta Elfversson. Foto: Annika af Klercker

Birgitta Elfversson hade riktat in sig på att göra en akademisk karriär. Men upptäckte i stället sin fallenhet för att leda.
– Det var en aha-upplevelse när jag insåg hur spännande det är att påverka människor och få saker att hända. Att vi tillsammans åstadkommer något bättre än vi skulle ha gjort var och en för sig, säger årets trea på listan över Framtidens kvinnliga ledare 2013.

Birgitta Elfversson är uppväxt i en entreprenörsfamilj. Från föräldrarna har hon fått med sig hur viktigt det är att ha en verklighetsförankring i det man gör.

– Det passar mitt sätt att leda väldigt bra. Ska jag leda säljare får jag se till att ha några egna kunder. Ska jag leda lagerarbetare måste jag vara på plats och plocka själv. Efter studenten läste Birgitta kurser i filosofi och antik grekiska, innan hon började studera till civilingenjör.

– En sommar jobbade jag som busschaufför. Det fick mig att upptäcka hur coolt det är att göra skillnad. Om jag inte kom med min buss så kom folk inte i tid till jobbet. Det var ungefär då som jag insåg att jag inte har tålamod för en akademisk karriär.

Efter examen började hon som konsult på McKinsey. Något som har gett henne en god skolning i det informella ledarskapet.

– Som konsult har du ingen formell makt, utan är tvungen att lära dig att få folk att följa dig för att de vill och tycker att det är kul, säger Birgitta, som nu är vd för CDON Group Logistics och logistikchef för CDON Group.

– Jag tycker att det är väldigt roligt att leda, och om du har roligt blir det ofta bra. Det är inte meningen att den som är ledare alltid ska veta mest och bäst och vara självtillräcklig. Det finns otroligt mycket bra medarbetare i nästan alla organisationer, och det är dem man bygger på. Det är väldigt roligt när mina medarbetare och jag genomför något tillsammans och det blir bra.


Birgitta Elfversson

Titel: Vd för CDON Group Logistics och logistikchef för CDON Group.
Ålder: 34.
Bor: I Solna.
Familj: Man och två barn.
Utbildning: Civilingenjör i teknisk fysik från KTH.
Ledare jag inspireras av: ”De riktigt erfarna som alltid fortsätter att vara nyfikna. Kombinationen av erfarenhet och nyfikenhet är oslagbar.”


Foto: Annika af Klercker

Artikeln är också publcierad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 5 maj 2013.

Uppdaterat: 2013-05-15

Framtidens kvinnliga ledare 2013

Framtidens kvinnliga ledare 2013För sjunde året i rad har Ledarna rankat landets 75 främsta unga kvinnliga chefer. Vinnaren och listan offentliggjordes på en gala i Stockholm den 14 maj.
Hela listan, mer om utmärkelsen och intervjuer hittar du här!

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem