2011-06-17

”En rik fritid gör mig klokare som chef”

Cecilia Sokol. Foto: Dragan Mitrovic

Cecilia Sokol kliver upp halv sex på morgnarna och går ut till sina fyra hästar. Samvaron med hästarna ger henne lugn och styrka i chefsjobbet där hon behöver vara tillgänglig dygnet runt. För Cecilia handlar hållbart ledarskap främst om balans. En rik fritid gör henne mer kompetent som chef, tycker hon.

Cecilia Sokol är chef för 34 personer som arbetar med stöd och service för funktionshindrade äldre i Melleruds kommun i Dalsland. Personalen finns på fem enheter, spridda över kommunen. Ett boende ligger nio kilometer från Cecilias arbetsplats.

– För mig är det viktigt att vara både en närvarande och en delegerande chef. Jag arbetar mycket via mobilen, och var tredje vecka träffar jag personalen på varje enhet. Jag jobbar för att medarbetarna ständigt ska känna mitt stöd, säger Cecilia.

– Samtidigt pågår verksamheten dygnet runt och behoven förändras hela tiden, eftersom vi jobbar med människor. Därför delegerar jag många beslut.

Något hon även råder andra ledare att göra:

– Jag säger ofta till de anställda: "Det här kan ni bättre än jag". Vågar man visa den prestigelösheten får man personalen att växa – det är min erfarenhet.

Rik fritid

Cecilia bor tre mil från sin arbetsplats. Hon och hennes man har en gård med skog, jordbruk och betesmark i det lilla samhället Frändefors. Deras tre barn är 22, 20, och 7 år. Familjen föder upp hästar, och har i dag fyra svenska halvblod: två avelsston som väntar var sitt föl i år, en tävlingshäst och en ponny.

– Folk undrar ibland hur jag hinner med allt, men jag brukar vända på det. Tack vare att jag har en rik fritid – familj, vänner, hästarna, gården – blir jag en klokare och mer effektiv chef.

Att pendla har också sina fördelar, tycker Cecilia, som ibland kör bil och ibland åker buss.

– Resan är min egen tid, en stund i stillhet. Jag ställer om till jobbet, och varvar ner efteråt. Åker jag buss hem ringer jag de sista samtalen, bokar in möten och funderar över dagen.

Som chef är Cecilia tillgänglig via mobilen dygnets alla timmar; ibland måste hon fatta ett snabbt beslut mitt i natten.

Hur gör hon då för att koppla av?

– Att bara vara med hästarna är det mest rogivande som finns, säger hon. Man får motion, frisk luft, kravlös gemenskap. Det är underbart att komma ut varje morgon och känna vinden i ansiktet, oavsett om den är varm eller kall.

Att få saker att hända

Cecilia bestämde sig redan när hon var liten att hon skulle jobba med människor. Men hon minns inte sig själv som en ledartyp.

– I skolan satt jag mest och iakttog. Och irriterade mig! Men varför händer det inget? kunde jag tänka. Gör något, nu!

Steg för steg har Cecilia insett att det är hon som kan få saker att hända. Hon gick fritidsledarlinjen och jobbade i skolan som lärare, mentor och klassföreståndare. Så småningom utsågs hon till rektor på Munkedalsskolan.

– Jag upptäckte att jag blev respekterad när jag sa vad jag tyckte och stod upp för saker, samt för att jag har en förmåga att få andra att känna sig sedda. Min tro på mig själv som arbetsledare har kommit successivt. Kanske har det gjort mig trygg i min ledarroll; den är inget jag har rusat in i.

Gensvaret avgörande

Cecilia fick jobbet som enhetschef för tre år sedan. Hon fortsätter gärna att vara arbetsledare, men gensvaret från medarbetarna är avgörande:

– Utan deras respons är ledarskapet ointressant för mig, konstaterar Cecilia.

Cecilia Sokol studerade på högskola sent – efter det att hon fått barn – och 2004 var hon färdig beteendevetare med inriktning på pedagogik. Tjänsten som rektor på Munkedalsskolan var hennes första chefsjobb.

– Jag trivdes väldigt bra. Äntligen fick jag möjlighet att omsätta mina idéer i praktisk handling.

Men i samband med nedskärningar var Cecilia en av dem som fick lämna skolan. Hon sökte och fick jobbet som enhetschef 2008.

Reflektion och glädje

Eftersom Cecilias medarbetare jobbar på olika arbetsplatser ordnar hon heldagsmöten då alla träffas.

– Det är viktigt att skapa en vi-känsla. Vi samlas och har en fullspikad dag där vi diskuterar frågor som till exempel hur vi kan veta att vi höjer kvaliteten när vi gör en förändring.

– Vi har tid för reflektion och eftertanke, vi pratar om hur vi mår, och hur vi kan gå vidare. Vi möts i gemensamma problem, och ger varandra beröm för det arbete vi utfört. Och inte minst: Vi skrattar mycket!

För Cecilia är det viktigt att ge medarbetarna "påfyllning" så att de känner inspiration, glädje och trygghet i jobbet. Ett råd hon gärna delar med sig av till andra ledare.

– Jag förmedlar det genom medarbetarsamtal och grupputvecklingssamtal där glädje och skratt är viktiga inslag.

Odla en självdistans

Personalen är socialpedagoger eller habiliteringsassistenter, och strävar efter ett gemensamt mål: Att få ge och se kvalitet.

– Som chef är det viktigt att odla en självdistans, att inte ta sig själv på för stort allvar, funderar Cecilia, som är lillasyster med fyra äldre syskon. Det har gjort mig härdad, säger hon och skrattar. Och jag är inte rädd för olikheter. Jag ser dem som en tillgång.

– Som arbetsledare måste man våga skratta åt sig själv, och bjuda på sig själv, säger hon bestämt. Då får du en mer avslappnad inställning till ditt yrkesjag.


Cecilias tre tips för att skapa ett hållbart ledarskap:

  • Satsa på att skapa och behålla goda relationer, både inom privat- och yrkeslivet.
  • Vårda din hälsa. Motionera och sköt om hela ditt väsen.
  • Skratta mycket! Åt dig själv, och tillsammans med andra. Det löser upp många knutar.


Cecilia Sokol

Jobb: Enhetschef på Melleruds kommun.
Ålder: 47.
Bor: Gård i byn Frändefors i Vänersborg – tre mil från jobbet i Mellerud.
Karriär: Har jobbat inom vård och skola. Utbildad beteendevetare med inriktning på pedagogik. Rektor på Munkedalsskolan. Fick jobbet som enhetschef för tre år sedan.
Senaste kontakt med Ledarna: "Jag bad om råd i en anställningsfråga, och fick konkreta, användbara svar."
Antal som rapporterar direkt till Cecilia: 34.


Detta är en längre version av en artikel som är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 6/7 juni/juli 2011.

Uppdaterat: 2012-12-11

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem