2009-12-10

”Försäkringen är guld värd”

Christine Odén. Foto: Jeanette Hägglund

Efter några veckor på det nya jobbet blev Christine Odén uppsagd. Tack vare Ledarnas inkomstförsäkring blev hennes period av arbetslöshet ekonomiskt överkomlig.

– Inkomstförsäkringen är guld värd. Premien är låg och blir man arbetslös är den underbar att ha.

Arbetslöshetsförsäkringen som betalas ut av a-kassorna har urholkats rejält de senaste åren då taket i försäkringen sänktes år 2007. Taket innebär att en arbetslös får ut åttio procent av sin lön om man tjänar upp till 18 700 kronor i månaden. Det ger maximalt 11 160 kronor netto. Tjänar du exempelvis 30 000 kronor per månad får du bara cirka femtiotvå procent av lönen vid arbetslöshet. Med 45 000 kronor i månadslön får du endast cirka trettioåtta procent.

Minska gapet

Det är knappast förvånande att en majoritet av Ledarnas medlemmar tycker att arbetslöshetsförsäkringen inte ger tillräckligt skydd vid arbetslöshet. För att minska gapet mellan a-kassans ersättning och inkomst har Ledarna en inkomstförsäkring via Bliwa som ger cirka åttio procent av inkomsten de första hundra ersättningsdagarna för de allra flesta.

Inkomstförsäkringen är inbakad i Ledarnas månadsavgift, men baseras på månadsinkomstens storlek. Kostnaden är låg, exempelvis 35 kronor per månad upp till 30 000 kronor i inkomst. Utöver det går det att teckna frivilliga tilläggsförsäkringar, till exempel en dubblering av ersättningsdagarna upp till maximalt 200 ersättningsdagar. För Ledarna är det viktigt att medlemmarna kan landa mjukt vid arbetslöshet.

Blev uppsagd

Christine Odén, som arbetar med fastighetsförvaltning och administration på grund- och gymnasieskolan Vittra, hade otur mitt i lågkonjunkturen. Hon bytte jobb, bara för att bli uppsagd på det nya. Denna ofrivilliga arbetslöshet kunde ha slagit hennes ekonomi i spillror.

– Ja, särskilt eftersom jag aldrig varit med i varken ett fack eller a-kassa tidigare. Jag har alltid haft bra kontakt med mina chefer och anförtrotts förtroende, säger hon.

Kändes rätt och tryggt

Christine Odén bestämde sig för att gå med i Ledarna och i en a-kassa 2006 när hennes dåvarande arbetsgivare Telenor slogs ihop med Vodafone och Bredbandsbolaget.

– Det kändes rätt och tryggt att gå med i Ledarna då arbetsplatsen stod inför omdaningar. När flera bolag slås samman brukar det bli uppsägningar.

Christine Odén drev projektet med att hyresgästanpassa de nya lokalerna och samordna flyttarna av alla tre bolagen till en adress. Därefter var hon driftansvarig för alla kontoren i Stockholm.

Hon drabbades inte av någon uppsägning men förlängde sitt medlemskap i Ledarna och behöll inkomstförsäkringen.

Nytt jobb – och uppsägning

Hösten 2008 rekryterades Christine Odén till ett jobb hos en ny internetoperatör och tackade ja.

– Några veckor innan jag skulle börja arbetet läste jag om att min nya arbetsgivare hade betalningssvårigheter. Jag blev förstås orolig och pratade med min nya chef som försäkrade att jag inte skulle drabbas. Jag började i januari och hann bara jobba några veckor innan jag blev uppsagd med lön fram till sista april. Jag försökte förstås förhandla, men det fanns ingen framkomlig väg.

Söka jobb

Christine Odén har aldrig tidigare varit arbetslös:

– Jag har aldrig upplevt det. Jag kan säga att det kändes lite skrämmande att söka jobb som 47-åring för första gången, men jag hade i alla fall lärt mig av kollegor att alltid ha en uppdaterad cv. Det kan vara svårt att i efterhand komma ihåg allt man gjort under sin yrkesbana. När jag sökte jobb märkte jag att flera arbetsgivare lockades av min ansökan och framförallt av mitt personliga brev.

Under de fyra månader hon var arbetslös fick hon ut 22 000 kronor i månaden. Det tog dock tid att få ut pengarna vilket berodde på a-kassans långsamma administration. Att långsamma utbetalningar blir verklighet för många beskrivs bland annat i medierna, men Christine Odén blev i alla fall förvånad.

– Eftersom inkomstförsäkringen är beroende av underlaget från a-kassan fick jag vänta i två månader på den första utbetalningen. Bliwas inkomstförsäkring fungerade dock utmärkt med snabb hantering. A-kassan däremot gör ett otroligt omodernt intryck.


Text: Mats Lundström.

Artikeln publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 12, december 2009.

Uppdaterat: 2012-12-11

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem