2012-12-06

”Försäkringen räddade ekonomin”

Urban Karlsson. Foto: Andreas Nilsson.

När verkstadschefen och marknadsansvarige Urban Karlsson blev arbetslös nära halverades inkomsten. Tack vare sin försäkring hos Bliwa via Ledarna fylldes hans ersättning ut varje månad.
– Jag trodde aldrig att jag skulle bli arbetslös, säger Urban.

Urban karlsson har jobbat sedan 1969. En gång blev han uppsagd på grund av att företaget han arbetade på såldes, men då fick han ett nytt jobberbjudande tre timmar senare.

Att han någonsin skulle bli arbetslös, dessutom för en längre tid, var därför fullkomligt otänkbart för Urban.

– Jag hade aldrig kunnat tänka mig att jag skulle bli arbetslös. Jag har ju alltid arbetat, i hela mitt liv.

Men ändå blev det så.

Uppsagd på grund av arbetsbrist

I december 2011 blev Urban uppsagd på grund av arbetsbrist. Företaget var leverantörer till Volvo trucks, och eftersom hela bilindustrin varit i gungning en längre tid var händelsen på sätt och vis inte chockartad, men för Urban blev det ändå en obehaglig erfarenhet.

– Man blir nedslagen som arbetslös. Dagarna bara går och går och man undrar hur man ska klara sig själv och familjen.

Urban hade två sorters inkomstförsäkringar: a-kassan var den första.

– Jag kan inte förstå att man inte är med i a-kassan. Du är ju helt oskyddad utan den. Jag har rått alla mina tre barn att gå med där.

Men ersättningen från a-kassan täckte långt ifrån hela Urbans lön, det innebar snarare en halvering av inkomsten. Den andra inkomstförsäkringen var via Ledarna och försäkringsbolaget Bliwa. Genom dem kom Urban upp i 80 procent av lönen.

– Jag vet inte hur det hade gått annars. Jag vill verkligen tipsa andra om att se över sina inkomster. Vad händer om du blir arbetslös eller sjuk?

Och även om inkomsten var någorlunda tryggad, sade Urban upp alla små omkostnader som var till för att ge tillvaron guldkant.

– Jag prenumererade på tre motor-tidningar som jag sa upp, och alla andra sådana små utgifter gjorde jag mig av med.

Ett alternativ var också att sälja en av bilarna, men som boende på landet, i Kasa mellan Örnsköldsvik och Husum, innebär bil en stor frihet.

Och Urban behövde aldrig sälja bilen. Efter ett halvårs arbetslöshet arbetar han nu som verkstadschef på bussbolaget Nobina.

– Det är en fantastisk arbetsplats med oerhört fina medarbetare. Jag trivs så bra.

Och ekonomin har hämtat sig.

– Vi behövde aldrig ta av våra sparpengar. Mitt råd till andra är att gå in på Ledarnas hemsida och läsa om försäkringarna som finns där. De få kronor en inkomstförsäkring kostar i månaden får man verkligen igen om det skulle hända något.

Såg över alternativen

Som nybliven arbetslös såg Urban över alla sina alternativ. Kunde han gå i pension? Vilka möjligheter erbjöd Arbetsförmedlingen? Och Trygghetsrådet?

– Men Arbetsförmedlingen erbjöd knappast någon hjälp utan i stället ett slags inställelseplikt. Om jag inte infann mig på vissa tider skulle de dra in ersättningen. Men jag gav mig inte, jag tjatade för att de skulle förstå att jag faktiskt ville ha hjälp att få nytt jobb.

– Trygghetsrådet var något bättre, men de sa att jag redan gjort det som de tänkte hjälpa mig med – skriva ett bra CV och samla betyg och intyg.

Men Urban gav sig inte där heller. Han ville att alla skulle förstå att han behövde ett nytt jobb.

– Jag är väl ganska tjurskallig. Mitt råd till andra är att utnyttja alla kontakter du har. Och de där människorna finns ju där för att hjälpa dig. Ge inte upp!

Han ger en stor eloge till A-kassan och Bliwa.

– De var fantastiska och kom med snabb hjälp och dessutom många goda råd för att få ett nytt jobb.

Urban besökte även bemanningsföretag och ringde tänkbara arbetsgivare.

– Tjata och ligg på, det lönar sig!

Att vara arbetslös är tufft, och han varnar för att låta depressionen smyga sig på.

– Det är lätt att bli sjuk som arbetslös. Det tär på en. Jag har jobbat 24 år inom räddningstjänsten och sett hur det kan gå när motgångarna kommer. Är du utan försäkringar och blir sjuk förlorar du din inkomst. Hamnar du hos Socialen måste du sälja hus och bil, och plötslig är du vid vägs ände. Snabblån kan vara det enda som återstår. Så se över ekonomin, du vet aldrig vad som kan hända.

 

Urbans tre tips om försäkringar

  • Börja med att se över din ekonomi. Vad händer om du förlorar jobbet?
  • Gå in på ledarna.se och läs om olika försäkringar som kan passa dig.
  • Se till att teckna en försäkring! Kostnaden är låg med tanke på det skydd du får.

 

Urban Karlsson

Jobb: Verkstadschef på bussbolaget Nobina.
Ålder: 62.
Bor: I Kasa med hustrun. Tre vuxna barn, åtta barnbarn.
Karriär: Bilmekaniker i grunden. Har varit brandman, brandmästare, verkstadschef och projektledare. Arbetsledare sedan 1974.
Senaste kontakten med Ledarna: Hela tiden, via hemsidan.


Foto: Andreas Nilsson.

Detta är en längre version av en artikel som är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 12, december 2012.

Uppdaterat: 2012-12-06

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem