2013-12-05

”Försäkringen räddade min ekonomi”

Tommy Källman. Foto: Erik Abel.

När Tommy Källmans uppdrag som it-chef tog slut stod han plötsligt utan jobb. Tack vare inkomstförsäkringen via Ledarna förblev privatekonomin relativt opåverkad.
– Det skapade trygghet och kraft att satsa på att hitta rätt jobb, säger Tommy.

Tommy Källman har större delen av sin karriär suttit i ledningsgrupper som it-chef och konsult. Anställningarna och uppdragen har handlat om förändringsarbete, varför de haft tydliga start och slut.

– Jag har bytt jobb mellan vart tredje och fjärde år. Det är naturligt för mig. Det senaste uppdraget varade i fem år, ovanligt länge.

Men anställningarna har alltid följt på varandra och Tommy har inte behövt oroa sig för att inte få nya uppdrag. Likväl valde han för tre år sedan att teckna en tilläggsförsäkring för inkomst över 50 000 kronor per månad via Ledarna hos försäkringsbolaget Bliwa. Detta för att komplettera basförsäkringen som han har genom medlemskapet i Ledarna. Den innebar att hans ekonomiska ersättning uppgår till cirka 80 procent av lönen vid arbetslöshet. Taket för a-kassan ligger på 18 700 före skatt. Tommys lön var betydligt högre.

– Det är hårda tider på arbetsmarknaden och jag tror inte man kan vara säker på att alltid hitta ett nytt jobb direkt. Genom att teckna försäkringen kände jag att jag skulle kunna leta ett nytt jobb i lugn och ro i stället för att vara desperat.

Blev arbetslös

Och plötsligt hände det; Tommy blev arbetslös i november 2012. Men paniken uteblev.

– Fördelen med inkomstförsäkringen är att man kan sätta fokus på att ta nästa steg i karriären. Den gav mig möjlighet och trygghet att satsa stenhårt på att hitta rätt jobb, säger han.

– I bästa fall behöver du aldrig utnyttja försäkringen. Men om du har den kan du gå på jobbintervjuer med rakare rygg. Du har råd att förhandla om bra villkor för din anställning i stället för att tvingas ta första bästa arbete i desperation. Och jag behövde tid för att hitta ett jobb där jag verkligen kan tillföra något.

Arbetet gav bra utdelning. I mars i år hade han hittat jobbet han ville ha. Tommy är i dag på en plats där han stortrivs, som inhyrd it-chef och managementkonsult på företaget dqm management. Ekonomin och privatlivet hann inte beröras av arbetslösheten.

– Hade jag bara haft a-kassa hade jag fått ta av mitt sparade kapital och på sikt se över både boende och andra utgifter.
Tommy har hus, bil, två vuxna barn och två bonusbarn. Privatlivet är beroende av en stadig inkomst.

– Jag rekommenderar alla att tänka över hur de försäkrat sig. Precis på samma sätt som jag försäkrar hemmet, barnen och till och med hunden, behöver jag försäkra mig själv. Försitter man den chansen får man ta konsekvenserna – som kan bli ganska otäcka.

Sätta sig in i ett scenario

För att förstå vikten av att skydda sig och de sina, tipsar Tommy om att sätta sig in i ett scenario: Vad händer med mitt liv och mina närmaste om jag blir arbetslös?

Det är lätt att få en övertro på att du får jobb snabbt. Men ibland tar det längre tid även om du har utmärkta erfarenheter och referenser. Vissa är inte ens anslutna till a-kassan, vilket är att utsätta sig för en onödig risk. Det är en fantastisk förmån vi har i Sverige som man absolut ska utnyttja.

Ingen vill bli arbetslös. Men det är ofta ett vägskäl, som kan ge behövlig tid för eftertanke i karriären – och man bör utnyttja tiden väl, menar Tommy.

– Jag fick en chans till reflektion. Jag såg över mina kompetensområden och vände på frågeställningen – var skulle jag kunna bidra, vad finns det för mig? Vad finns det för utrymme där jag är i dag? I stället för att försöka hitta ett exakt likadant jobb som jag haft tidigare satsade jag på att hitta rätt.

– Jag tror också att man måste få tid att bearbeta sin arbetslöshet. Det börjar som ett sorgearbete och slutar med en insikt om hur man ska gå vidare. Det måste kunna få ta tid att nå dit.

Jämföra försäkringsavgiften

Vad får då en inkomstförsäkring kosta i månaden? Tommy tipsar om att jämföra försäkringsavgiften med vad man betalar för andra tjänster.

– Då känns det plötsligt inte så mycket. Och det är svårt att privat spara ihop till den summa som du får i ersättning om du blir arbetslös.

En annan positiv erfarenhet är Bliwas hantering av hans ersättning.

– Bemötande och servicegraden har varit bländande. Det sista man behöver i det läget är krångel eller konflikter om pengar. Pengarna kom när de skulle och jag slapp all oro kring det.

Tommy hade innan arbetslösheten valt att komplettera inkomstförsäkringen ytterligare genom att teckna ”tilläggsförsäkring-tid” som ger ytterligare 100 ersättningsdagar vilket gör att han får totalt 200 ersättningsdagar. Han hade inte haft den tilläggsförsäkringen tillräckligt länge för att dra nytta av det men är ändå nöjd med 4,5 månaders ersättning. Han kommer ändå fortsätta betala in månadskostnaden för tilläggsförsäkring-tid för 100 dagar extra.

– Det kostar runt 100 kronor extra i månaden. Det är ingenting för att skapa trygghet omkring mig.


Tommys tips

  • Gör dig trygg. Tänk på att du försäkrar allt annat omkring dig.
  • Testa scenariot ”Vad händer om jag blir utan jobb?”
  • Prioritera. Se till att du åtminstone är med i a-kassan.


Tommy Källman

Jobb: It-chef och managementkonsult på dqm management.
Ålder: 55 år.
Bor: Västra Frölunda.
Karriär: Programmerare i grunden, därefter projektledare, konsult, it-chef i olika bolag, som St Görans sjukhus, Capio, Atria Scandinavia.
Senaste kontakt med Ledarna: När jag skulle anmäla mig arbetslös.
Antal som rapporterar direkt till Tommy: Inga.


Foto: Erik Abel.
Detta är en längre version av en artikel som är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 12 december 2013.

Uppdaterat: 2013-12-05

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem