2008-03-07

Hon är Framtidens Kvinnliga Ledare

Anna Eckerse Svensson.

Anna Eckerse Svensson, operativ chef för MTG Radio, har utsetts till Framtidens Kvinnliga Ledare 2008 vid en gala arrangerad av Shortcut och Ledarna den 6 mars.

Anna Eckerse Svensson är trots sin unga ålder ett välkänt namn på listorna över Sveriges hetaste begåvningar och unga lovande chefer. 29 år gammal har hon gjort en kometkarriär från trainee till en topposition inom MTG Radio på endast fyra år. Anna Eckerse Svensson är även känd som initiativtagare till det framgångsrika nätverket Unga Affärskvinnor och beskrivs som en inspiratör av rang för unga människor i karriären.

Nu har Anna Eckerse Svensson precis tagit emot pris som Framtidens Kvinnliga Ledare 2008.

– Det känns hedrande och jätteroligt och det är ett bra initiativ av Shortcut och Ledarna att på ett okonventionellt sätt lyfta fram unga kvinnliga ledare genom listan på framtidsledare och förebilder, det är inspirerande med alla drivna och målmedvetna personer, säger Anna Eckerse Svensson.

Inspirera och vara tydlig

Ledarskap är egentligen inte så svårt menar hon:

– Det handlar om att inspirera och vara tydlig i sin kommunikation. Är man tydlig och brinner för uppgiften så är det lättare att få organisationen att känna samma glöd och tro på det vi gör.

Anna Eckerse Svenssons råd till unga kvinnor som vill nå en topposition är att välja rätt chef och rätt organisation. Det gäller att vara medveten i valet av chef så att man får en chef som stöttar och ger feedback.

– Närmaste chefen är viktig för att du ska kunna vidareutvecklas och få en dynamisk karriär, där du lär dig mycket och utvecklas snabbt. Jag har haft tur med bra chefer som coachat mig i ledarrollen och trott på min kapacitet, säger Anna Eckerse Svensson.

Bakgrund som elitgymnast

MTG är en organisation som lockar före detta elitidrottare, vilket passar Anna Eckerse Svensson som har en bakgrund som elitgymnast. Det handlar om tempot, drivet och kulturen.

– Du måste tro på det du gör och därför är det så viktigt att välja en organisation där du passar in, inte bara titta på lön och produkter, utan också kulturen. Kan du identifiera dig med den?

Anna Eckerse Svensson pensionerades som elitidrottare vid 20 års ålder och sökte in på Handelshögskolan. Men idrottsåren lärde henne att fokusera och leverera. Men också självkännedom, vilket är en styrka hos en ledare.

– Som elitidrottare lär man sig snabbt sina mentala styrkor och vad man är duktig på, hur man hanterar utmanande situationer. Att känna sig själv är en viktig del i ledarrollen, säger Anna Eckerse Svensson.

Att börja som trainee är det bästa hon gjort, det innebar att hela tiden testas och ställas inför tuffa utmaningar.

– Men det gör också att du utvecklas. Som gymnast är jag van att lägga ribban högt. Gör man bra ifrån sig som trainee blir man erbjuden att stanna på företaget.

Som operativ chef har Anna Eckerse Svensson ansvar för cirka 160 medarbetare i Sverige, samt radionätverk i Baltikum och Finland.

I motiveringen står bland annat att du leder en stor organisation med en lika stor portion av passion, glöd och närvaro. Varifrån kommer den?

– Jag känner en stor energi och glädje i mitt jobb och det är något jag har med mig hemifrån. Jag är en positiv och energisk person och det speglar sig i mitt ledarskap. Men det är viktigt att kunna anpassa sitt ledarskap, alla medarbetare har olika behov.

Kurser i ledarskap

Hon tvekade aldrig när erbjudande kom att ta över som operativ chef för MTG Radio. Redan som 13-åring gick Anna Eckerse Svensson kurser i ledarskap via idrotten.

– Under många år var jag tränare för flera olika gymnastikteam och det har jag stor nytta av idag i min roll på MTG Radio. Det handlar mycket om att uppmuntra och få människor att känna sig trygga nog att våga testa sina egna gränser.

Enligt Anna Eckerse Svensson är framtiden ljus för unga kvinnor som vill nå toppen.

– Idag är det stor efterfrågan på kvinnliga ledare i näringslivet och det finns så många unga och duktiga tjejer som har oändliga möjligheter att utvecklas och göra precis den karriär de hoppas på.


Text: Margaretha Eldh


Motiveringen bakom förstapriset lyder:

"Som operativ chef på MTG Radio har Anna Eckerse Svensson fått lära sig att bli bedömd på det hon levererar. Genom sitt engagerade ledarskap har hon i en tuff värld överträffat alla högt ställda mål och förväntningar. Hon leder en stor organisation med en lika stor portion av passion, glöd och närvaro. Med en målmedveten ambition att hitta och lyfta fram medarbetarnas styrkor, lotsar Anna Eckerse Svensson sin grupp till gemensam framgång. Den energi och glädje som Anna Eckerse Svensson förmedlar kombinerat med hennes lysande förmåga att nå resultat och övertyga annonsköparna om radiomediets genomslagskraft gör henne till en sann gestalt av en modern toppledare – och värdig utnämningen Framtidens Kvinnliga Ledare."

Uppdaterat: 2012-12-11

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem