2012-12-06

”Jag hamnade i en livskris”

Eva Lejdbrandt. Foto: Anna von Brömssen.

Som chef var Eva Lejdbrandt van vid att arbeta 70-80 timmar i veckan. Tillvaron kastades omkull när hon slutade sitt jobb och i samma veva blev sjuk.
– Att jag hade kvar min sjukvårdsförsäkring var en jättetrygghet, säger hon.

Eva Lejdbrandt har varit medlem hos Ledarna sedan år 2004. När hon fick ett medlemserbjudande om att teckna en sjukvårdsförsäkring i Trygg-Hansa nappade hon direkt.

– Jag har använt mig av försäkringen då och då under årens lopp. Det brukar bara ta en eller ett par dagar innan man får träffa en specialistläkare – ibland till och med samma dag – så det har varit väldigt bra. Som chef är det inte så lätt att vara borta och det betyder mycket att få hjälp snabbt, säger Eva.

I våras kom värdet av att få adekvat vård att bli påtagligt för henne.

Efter att under lång tid ha jobbat väldigt mycket – arbetsveckor på 80 timmar har inte varit ovanligt – slutade Eva på sitt senaste chefsjobb. Hon kände att hon behövde en andningspaus, men blev i  stället sjuk.

– Man kan säga att jag hamnade i en livskris. Jag har fått problem med lederna i armarna, troligen är det en reumatisk sjukdom som har satt sig på handlederna, armbågarna och axlarna. Jag har fått träffa flera olika specialister och det pågår fortfarande utredningar för att jag ska få rätt diagnos, berättar Eva.

Hon går på sjukgymnastik och har även fått psykologhjälp via sjukvårdsförsäkringen.

– Jag hade hört mycket om det här med att bli utbränd, eller gå in i väggen, men hade aldrig trott att jag skulle få uppleva det så konkret, att det blev en påtaglig fysisk sjukdom.

– När jag slutade min anställning funderade jag på om jag skulle ha kvar försäkringen, men jag behöll den. Det har varit en jättetrygghet och lycka. Annars vet jag inte om jag ännu i dag skulle ha fått hjälp.

Se över försäkringsskyddet

Eva har rekommenderat släktingar och bekanta att teckna privata sjukvårdsförsäkringar, och hon råder även andra chefer att se över sitt försäkringsskydd.

– Det finns en debatt i Sverige om att personer inte ska kunna glida förbi köer i en gräddfil och det kan jag på sätt och vis sympatisera med. Men på många arbetsplatser avstannar verksamheten om chefen är sjuk och då är det bra att kunna få hjälp snabbt och slippa vara borta länge, så att det bara byggs på med ärenden. Jag rekommenderar alla som har en chefstjänst att fundera på att teckna en sådan här försäkring, säger hon.

Sjukvårdsförsäkringen som Ledarnas medlemmar kan teckna ger snabb tillgång till specialistvård. Första kontakten sker via telefon, där sjuksköterskor ger råd och hjälper till med att boka in läkarbesök.

– Jag har träffat bland annat reumatologer och öron-, näs- och halsspecialister och jag har fått välja om jag vill gå till läkare i Trollhättan eller i Göteborg. Jag har inte haft några problem med att få träffa läkare inom de områden jag har behövt, berättar Eva.

Tack vare sjukvårdsförsäkringen har hon även fått ersättning för mediciner hon fått utskrivna, upp till det belopp där högkostnadsskyddet tar vid.

– Jag har bara behövt uppge belopp, vilken medicin det handlar om och vilken läkare som har skrivit ut receptet. Sedan har pengarna satts in på mitt konto. Det är oerhört praktiskt och har vägt upp det försäkringen kostar.

Tänka långsiktigt

Eva Lejdbrandt säger att hon tror att många chefsjobb är svåra att klara på en arbetsvecka på 40 timmar. Men att under lång tid jobba det dubbla kan ge konsekvenser för hälsan, ett faktum som hon uppmanar andra chefer att ta i beaktande.

– När jag kommer tillbaka och börjar jobba igen tänker jag sansa mig. Man kanske inte ser det när man är mitt i uppe i det, men kroppen pallar inte under hur lång tid som helst. Det gäller att tänka långsiktigt, det finns annat i livet också. I dag kan en person ha 20-30 år kvar efter pensionen att leva och förhoppningsvis må bra, säger hon, och fortsätter:

– Ingen är oersättlig. Se till att ha någon som kan hoppa in i stället för dig med kort varsel. Chefer är inte mer än människor och alla kan bli sjuka. Medarbetarna ska kunna sköta sina frågor på egen hand också.

Provtagningar och utredningar har ännu inte gett svaret på vilken autoimmun sjukdom det är Eva drabbats av. Men hon har börjat söka jobb och har gott hopp om att bli frisk från sina reumatiska besvär.

– Jag har varit hos flera olika specialister och hoppas att läkarna ska hitta en lösning, säger hon.

Vid sidan av sjukgymnastik och vila har familjens hundar, irländska kerry blue-terrier, hjälpt henne att må bättre.

– Att pyssla med hundarna har blivit ett sätt att överleva. Det har varit bra att ha dem som sysselsättning under året. Jag har tvingats upp på morgnarna och har gått ut med dem. Det har varit som terapi, kan man säga.

 

Evas tre råd om chefen blir sjuk

  • Bygg upp verksamheten så att den fungerar även om du är borta.
  • Våga delegera. Det ger dig avlastning och medarbetarna får chans att växa.
  • Tänk på att sjukvårdsförsäkringen inte är begränsad till din bostadsort utan gäller i hela Sverige.

 

Eva Lejdbrandt

Jobb: Arbetssökande.
Ålder: 51.
Bor: Lödöse.
Karriär: Från början yrkesofficer. Har sedan haft en lång chefskarriär på en rad statliga myndigheter.
Senaste kontakt med Ledarna: ”Jag hade kontakt med dem vid årsskiftet, när jag skulle sluta på mitt förra jobb.”


Foto: Anna von Brömssen.

Detta är en längre version av en artikel som är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 12, december 2012.

Uppdaterat: 2013-01-08

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem