2013-05-14

”Jag tror inte på management by fear”

Anna Ericsson. Foto: Johan Bergmark

Likt en superhjälte byter hon ibland skepnad och tar på sig uniformen. Men i stället för att rädda världen ger sig Anna Ericsson ut på prao hos sina medarbetare på Arlanda flygplats. För årets tvåa på listan över Framtidens kvinnliga ledare 2013 är varje individ på arbetsplatsen lika viktig.

Det var i en turbulent tid Anna Ericsson började som enhetschef för passagerarservicen på Arlanda flygplats. Från att ha ingått i ett statligt verk hade verksamheten lyfts in i det nybildade bolaget Swedavia. Trivseln bland personalen var inte på topp.

– Jag hade inte jobbat så länge på Swedavia, och hade inget bagage med mig. Vi gjorde djupintervjuer med många av medarbetarna för att ta reda på vad missnöjet bestod i och tog fram en handlingsplan, berättar Anna Ericsson.

Det var viktigt för henne att hela tiden hålla medarbetarna delaktiga i förändringarna, som bland annat har lett till tydligare arbetsbeskrivningar och ett helt nytt kundservicekoncept.

Resultatet dröjde inte: På bara ett halvår halverades sjukfrånvaron och medarbetarnöjdhetsindexet steg från 29 till 80. Anna beskriver sin ledarstil som rak och tydlig men prestigelös. Det kompletterar hennes fokus på affärsmässighet och resultat, menar hon.

– Jag tror inte på management by fear. Har du distans till dig själv, vågar skratta och vara personlig så blir det också lättare att komma med negativ feedback eller ta svåra beslut. Jag hoppas att jag leder som jag själv vill bli ledd och jag hoppas att jag har förmågan att se alla i organisationen, säger Anna, som regelbundet praoar i de nio olika verksamheterna som ingår i hennes ansvarsområde.

– Jag sätter på mig uniformen och är ute i den dagliga verksamheten med medarbetarna. Det ger mig en känsla
för atmosfären och hur gruppen fungerar. Jag lär mig otroligt mycket genom att jobba så.


Anna Ericsson

Titel: Enhetschef för passenger services på Stockholm Arlanda Airport.
Ålder: 36.
Bor: I Täby. Familj: Man och två barn.
Utbildning: Masterexamen i internationella relationer från Florida Atlantic University.
Ledare jag inspireras av: ”Pia Sundhage. Hon är en fantastisk inspiratör som inte bara tycker att slutmålet är det viktiga, utan också vägen dit.”


Foto: Johan Bergmark

Artikeln är också publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 5 maj 2013.

Uppdaterat: 2013-05-15

Framtidens kvinnliga ledare 2013

Framtidens kvinnliga ledare 2013För sjunde året i rad har Ledarna rankat landets 75 främsta unga kvinnliga chefer. Vinnaren och listan offentliggjordes på en gala i Stockholm den 14 maj.
Hela listan, mer om utmärkelsen och intervjuer hittar du här!

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem