2010-03-12

Johan sa upp sig – för att vara med barnen

Johan Gottberg. Foto: Jeanette Hägglund

Kökschefen Johan Gottbergs första föräldraledighet innebar inga större yrkesmässiga problem. Men andra gången var det mer dramatiskt och slutade med att han sade upp sig. Hans råd till andra chefer är att kommunicera sina planer tidigt. Och om det går: Välj rätt arbetsgivare.

Första gången kocken och köksmästaren Johan Gottberg var föräldraledig var han det rejält: nio månader på heltid. Det hela underlättades av att han var på väg från en konsultverksamhet i egen regi till en anställning.

Andra gången blev det betydligt mer problematiskt. Trots att han redan vid de första kontakterna med arbetsgivaren talade om att han hade ett barn och att han och hans fru gärna ville ha fler. Reaktionen han fick då var att det inte skulle vara några problem. Det andra barnet föddes i april 2008 och sommaren samma år berättade Johan att han tänkte vara ledig på halvtid i maj och juni kommande år.

– Då lät det fortfarande positivt. Jag satte i gång att träna upp alla mellanchefer, så att de skulle kunna lösa alla uppgifter när jag var borta. När det var dags att ta ledigt visste jag att allt skulle fungera bra, säger Johan Gottberg.

Ledigheten närmade sig

Men när ledigheten närmade sig kom reaktionen. Att köksmästaren skulle vara borta på halvtid under den hektiska försommaren gick inte alls, tyckte arbetsgivaren.

– Vi fortsatte att diskutera, men det visade sig vara omöjligt att hitta en lösning. Det hade blivit en principfråga. Inte en fråga om hur verksamheten skulle fungera i verkligheten, säger han.

"Jag sa upp mig"

Johan Gottberg upplevde det hela som ett stort svek, men ville ändå inte ge upp den verksamhet han satt sin prägel på genom två och ett halvt års hårt arbete. Halvtiden växte till fyrtio timmar per vecka för att blidka ägarna.

– Men efter en månad var jag less. Allt fungerade ju som vi hade planerat, men ändå var de emot min ledighet. Jag sa upp mig och vi kom överens om att jag kunde gå direkt.

Prata med arbetsgivaren så tidigt som möjligt

Trots att det inte fungerade i hans fall är Johan Gottbergs viktigaste råd till andra ledare som ska ta föräldraledigt att prata med arbetsgivaren så tidigt som möjligt. Johan Gottberg är en av de personer som befinner sig i den angenäma situationen att då och då bli erbjuden nya jobb. Därför kan han halvt på skämt göra tillägget:

– Och se till att du har valt rätt arbetsgivare att tala med. Men för att barnledigheten ska bli lyckad och fungera krävs också en bra planering hemma.

Planering

Han beskriver både sig själv och sin fru som högpresterande människor med krävande jobb.

– Vi försökte hitta en planering som skulle funka för oss båda. Jobben styrde mycket. Vi gick ner i tid olika mycket på våra respektive jobb i olika perioder och kollade upp vilka datum vi var tvungna att vara på jobbet.

Egentligen ville hans fru planera hur de skulle dela upp ledigheten mycket tidigare, men till en början sköt han det ifrån sig, dels på grund av lojalitet till arbetet, dels på grund av att det ännu inte är fullt accepterat att kökschefer, som oftast är män, tar en lång pappaledighet.

– Det är en mansdominerad bransch och inställningen till föräldraledighet bidrar säkert till att den fortsätter vara det. Det är ett tråkigt synsätt som gör att vi går miste om massor med kompetens, säger Johan Gottberg.

Hans erfarenhet är att många arbetsgivare förväntar sig att det här är något man ska lösa inom familjen, det vill säga att kvinnan tar huvudansvaret. Han vet många män, särskilt chefer, som är rädda för att vara lediga mer än två, tre månader och det ofta i samband med sommarsemestern.

Fungerat bra

Personligen känner han inga kvinnliga kökschefer, men de han hört talas om som har fått barn har kommit tillbaka till sitt arbete kort tid efter förlossningen. Med facit i hand tycker Johan Gottberg trots allt att båda hans ledigheter har fungerat bra. Mycket tack vare hans fru.

– Hon var otroligt viktig för att det skulle bli så. När jag var tvungen att vara borta tog hon över och tvärtom. Det fungerade, men var otroligt slitsamt. Förutom att ta hand om barnen ska man ju också tvätta, städa, laga kläder med mera. Den egna tiden reducerades till noll, konstaterar Johan Gottberg som efter föräldraledigheten unnat sig att börja spela lite fotboll igen.

Hälften var

Johan Gottbergs inställning till föräldraledighet är ganska radikal jämfört med hur fördelningen mellan män och kvinnor ser ut i dag. Han tycker att föräldrarna borde ta ut hälften av dagarna vardera. Därför är han heller inte främmande för en lagstiftning där 50 procent av dagarna är knutna till respektive förälder. En sådan lag skulle kunna underlätta både för män i allmänhet som vill vara lediga längre och för chefer – både manliga och kvinnliga.

– Men det behövs också en attityd där man gratulerar medarbetare som får barn och hjälper dem att planera sin ledighet. Om fler tänkte så skulle det inte vara några problem. Det mesta går att lösa om man vill.

Balans i livet

För även högpresterande chefer behöver balans i livet. Enligt Johan Gottberg är föräldraledigheten en möjlighet som aldrig kommer tillbaka. En möjlighet som ger något man inte kan ersätta med karriär eller högre lön.

– De här perioderna var fantastiskt bra för mig. Det utvecklade mig som människa, även om jag inte kan sätta ord på exakt hur. Men framförallt gav de en nära kontakt med mina barn. Den hade jag inte haft annars.


Text: Mats Lundström.

Artikeln publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 3, mars 2010.

Uppdaterat: 2012-12-11

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem