2013-12-05

”Pensionsinformation är ett stort stöd”

Maj Nordin-Hedberg. Foto: Magnus Fond.

När kan man gå i pension och behålla så mycket som möjligt av sin inkomst? Maj Nordin-Hedberg, 60, gick ett seminarium hos Ledarna för att ta reda på det.
– Jag fick alla verktyg jag behöver för att fatta mitt beslut, säger hon.

Maj Nordin-Hedberg har arbetat inom företaget Din Bil sedan 23 års ålder, på olika chefsposter. Pensionen som alltid känts avlägsen, närmar sig.

– Det börjar bli dags att ta reda på mina möjligheter. Min make är 13 år äldre så jag funderar på om jag har råd att gå i pension lite tidigare – så chansen ökar till fler år där vi orkar med de aktiviter vi gärna vill göra, som resor, spela golf, umgås med barnbarn. Det hade varit annorlunda om vi varit jämnåriga, då hade jag kanske fortsatt arbeta till 67 års ålder, säger Maj.

Beslutet om när hon bäst skulle kunna gå i pension är avgörande för ekonomin på ålderns höst. Men Maj kände att hon saknade en samlad bild.

Försäkrings- och pensionsseminarium

– Jag vet att Ledarna har stor kunskap i ämnet så jag anmälde mig till ett försäkrings- och pensionsseminarium, säger Maj, som varit aktiv inom Ledarna större delen av karriären, både som klubb­ordförande och andre vice ordförande.

Seminariet riktade sig till dem som arbetar inom privat sektor och omfattas av tjänste­pensionsavtalet ITP. Under en helkväll guidades Maj genom vad som händer med ekonomin när man går i pension. Hon gick därifrån med många nya insikter – och en pärm fylld av verktyg.

– Jag förstod att vilken månad jag går i pension kan ha betydelse. Det kan påverka mycket att jobba bara fyra månader extra, till exempel.

– I pärmen finns all information jag behöver för att ta reda på det jag måste veta. Alla länkar och vart jag vänder mig om jag behöver hjälp. Pärmen har jag faktiskt nu lånat ut till en jämn­årig kollega som har lika stor nytta av den.

PTK:s rådgivningstjänst

Seminarieledaren Antonio Ropero, bransch- och avtalsansvarig på Ledarna, gick även igenom PTK:s rådgivningstjänst på webben, det enda verktyget som ger gratis oberoende råd.

– Att besöka den sajten är nästa steg för mig. Det är jättebra att den finns. Jag rekommenderar verkligen den som vill fatta sitt bästa pensionsbeslut att ta tillvara på alla de möjligheter som finns.

Maj började på Din Bil 1976 som utbildad Bilkårist. Då var hon nyinflyttad till Stockholm från Ångermanland. Sedan dess har hon haft en lång karriär inom företaget på olika chefsposter och varit fackligt mycket aktiv.

– Det är ett fantastiskt företag och mitt fackliga engagemang har bara mött uppmuntran.

Men sedan ett antal år sedan har Maj trappat ner den fackliga verksamheten. Antonio Ropero känner hon dock till sedan tidigare och har stort förtroende för.

– Jag fick alla verktyg genom seminariet, men när det gäller den personliga ekonomin måste man ta tag i det själv och fråga sig hur man vill ha det. Jag har lärt mig att det är dyrt att gå i pension tidigare än vid 65 år.

 

För dig inom privat sektor

PTK Rådgivningstjänst finns för dig som är privatanställd tjänsteman och har aktiv ITP-tjänstepension. Tjänsten hjälper dig att säkerställa att du har ett pensionssparande och ett försäkringsskydd som motsvarar dina behov.

För dig inom offentlig sektor

Det du behöver veta och information om nya tjänstepensionsavtalet finns i en guide på ledarna.se/pension, klicka i boxarna Ålderspension och Kommun och landsting.

 

Maj Nordin-Hedberg

Jobb: Miljösamordnare och kvalitetschef.
Ålder: 60.
Bor: Huddinge.
Karriär: Bland annat arbetsledare, verkstadschef, leveranschef och garantichef på Din Bil.
Senaste kontakt med Ledarna: Seminarium den 11 september.


Foto: Magnus Fond.
Detta är en längre version av en artikel som är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 12 december 2013.

Uppdaterat: 2013-12-05

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem