2012-03-15

”Rädsla ofta i vägen för föräldraledighet”

Torbjörn Hygins fick ett chefsjobb trots att han snart skulle vara föräldraledig. Han uppmanar alla att våga begära ledighet den tid de önskar – även de som har karriärdrömmar.

– Möjlighet till föräldraledighet gynnar alla i längden, även företaget, säger Torbjörn.

Hur är kulturen i ditt företag? Är det okej att vara föräldraledig länge? Eller att jobba 75 procent för att tillbringa mer tid med familjen?

Torbjörn Hygins hade flera vänner som råkat illa ut under sina föräldraledigheter. Blivit omplacerade till sämre tjänster eller känt sig manade att lämna sina företag.

– Jag vet att vissa knappt vågar fråga om föräldraledighet. En del tar nog kortare tid än de egentligen vill.

Van att jobba mycket

Själv hade Torbjörn lite svårt att be om föräldraledighet. Han är van att jobba mycket och få mycket bekräftelse via jobbet. Vågar man ge upp den platsen till någon annan under lång tid? Och hur ska arbetsgivaren reagera?

– Men jag träffade en annan pappa som inte ens skulle hinna börja på sitt nya jobb innan han gick på föräldraledighet. Företaget skulle få vänta ett år på honom och det var helt okej, tyckte de. Jag blev inspirerad av honom.

För Torbjörn var det, så snart han fick barn, självklart att vara hemma länge med dem.

– Jag har alltid velat ha familj och att få vara med mina barn är viktigt för mig personligen.

Nyligen blivit befordrad

När han själv 2011 skulle be om föräldraledighet från Sensus studieförbund hade han nyligen blivit befordrad till en tjänst som regional administrativ chef – hur skulle det uppfattas att han blev föräldraledig efter bara ett halvår som chef?

– Men min chef sa bara "inga problem, det löser vi. Jag ser den här tjänsten på längre sikt".

– Och jag råder själv alla chefer att tänka likadant; en tillsättning är väl för längre tid än ett halvår eller år. Dessutom tycker min chef här att småbarnsföräldrar är bra medarbetare – effektiva och duktiga på att planera.

Ekonomiska vinster

Torbjörn påpekar att det finns stora ekonomiska vinster med att vara öppen till föräldraledighet.

– Tänk vad det kostar att förlora en medarbetare! Jag kan inte jobba för ett företag som inte accepterar att jag har barn och familj, så känner säkert flera. Själv uppmuntrar jag alla medarbetare att vara lediga och jag rekommenderar andra chefer att göra samma sak.

Nu har Torbjörn precis börjat sin andra föräldraledighet med lilla Jana, två år. Han blir hemma till augusti 2012. Med äldre sonen Jesper, var han hemma ett drygt år. Och arbetsnarkomanen i honom har numera lärt sig att det finns annat än jobbet som är viktigt.

– Jag tror man behöver vara hemma länge för att hinna varva ner och komma in i det livet. Och man får en personlig coach också. På chefskurser ska man alltid "fejsa" sig själv, men ingen är så bra på att hitta de sidor du behöver utveckla som dina barn.

Ärlig och öppen

Torbjörn var redan under anställningsintervjun på Sensus ärlig med att han skulle komma att vara föräldraledig. Han råder alla att från början vara öppna med att de vill vara lediga.

– Det blir ju bara problem senare så det är lika bra att ta reda på inställningen från början. Men här kände jag direkt att det inte var några konstigheter kring det.

På Sensus rådde ett varmt och förstående klimat. Han påminner sig att han hos en tidigare arbetsgivare vid ett tillfälle stått utan barnpassning och tvingats ha sonen med sig på arbetet i en och en halv timme.

– Cheferna gick i taket: vad håller du på med?! Nej, det var inget man uppskattade.
Samma sak hände på Sensus.

– Här fick min son mer eller mindre en egen stab som pysslade om honom. Det är en otrolig skillnad!

Framåttänkande organisation

Torbjörn beskriver klimatet på Sensus som extremt öppet och organisationen som framåttänkande. Arbetsdagarna lägger man upp som man vill, och som småbarnsförälder kan du jobba hemma på kvällen om du tappat några timmar på morgonen i dagislämning.

– Vi har hela kontoret på fickan. Mitt kontor är en bärbar dator och en telefon, jag kommer åt alla applikationer var jag än är. Det innebär att jag kan jobba i kapp på kvällarna om jag behöver.

Han tror själv att fler och fler företagare efterfrågar något mer än kompetens hos medarbetarna: personlighet. Och den är inte så lätt att ersätta. Man vill därför behålla sina medarbetare och vill någon vara föräldraledig, anpassar man gärna organisationen efter den människan.

– Personligheten är viktig numera. Och den är ju unik. Kompetens håller sig inte färsk särskilt länge, så är det rätt människa, som VILL lära sig, är det viktigare. Världen är föränderlig, och man måste titta mer på om det är en personlighet som kan hänga på.


Torbjörns tre tips om föräldraledighet:

  • Var ärlig om att du ska vara föräldraledig. Det är lika bra att testa var arbetsgivaren står från början.
  • Tveka inte. Det finns statistik på att många får högre löner och bättre jobb efter att ha varit hemma med barn.
  • Som chef: kom ihåg att ingen är oersättlig. Du löser alltid tjänsten på något sätt.


Torbjörn Hygins

Jobb: Administrativ chef på studieförbundet Sensus.
Ålder: 44.
Bor: I Täby utanför Stockholm.
Karriär: Diplomerad IHM-controller, har bland annat arbetat på ett familjeägt svenskt företag och i många år på stora amerikanska företag innan han började på Sensus studieförbund. Blev administrativ chef i augusti 2011.
Antal personer som rapporterar direkt till Torbjörn: Nio stycken.


Detta är en längre version av en artikel som är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 3, mars 2012.

Uppdaterat: 2012-12-11

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem