2010-12-09

Trygg i vardagen

Anette Albo. Foto: Stefan Ideberg

Anette Albo hade klarat tidigare varsel, men när lågkonjunkturen slog till med full kraft blev hon uppsagd. Inkomstförsäkringen via Ledarna blev en ekonomisk trygghet i arbetslösheten. – Att gå från de lönerna vi hade till enbart A-kassa hade varit en halvering, säger Anette.

Den ekonomiska krisen drabbade Västsverige – och inte minst fordonsindustrin – hårt. Anette Albo arbetade på ett Göteborgsföretag som tillverkar växellådor till Saab när hon i fjol blev uppsagd, efter sex år som produktionsledare.

– Ledarkåren togs bort. Det hade varslats nästan varje år och jag var i princip beredd på att gå varje gång men hade turen att klara mig. Det blev ändå en chock att få höra orden "du är övertalig". Man tänker inte riktigt klart, det tar någon vecka att landa, säger Anette, som gjorde sin sista anställningsdag i augusti förra året.

Bara fem dagar senare genomgick hon en planerad ryggoperation och visste att flera månaders sjukskrivning skulle vänta.

– Jag hade mycket kontakt med Ledarna om hur jag skulle gå tillväga: när jag skulle börja stämpla, hur dagarna skulle räknas och så vidare. Jag har verkligen fått superhjälp av alla goa tjejer och killar på Ledarna! Utan dem vet jag inte hur jag skulle ha fått alla papper ifyllda. De har suttit med mig i telefon och hjälpt till, och de är helt suveräna, säger Anette.

Inkomstförsäkring via Bliwa

Som medlem i Ledarna hade hon rätt till en inkomstförsäkring via Bliwa; den är till för att minska gapet mellan den tidigare lönen och a-kasseersättningen. Ersättningen från a-kassan är 80 procent av en månadslön på maximalt 18 700 kronor, och det är vid arbetslöshet alltså lätt att slå i taket, vilket inte har höjts sedan 2002.

För den med högre lön kan inkomstbortfallet bli mycket stort. Då chefer i snitt tjänar 34 100 kronor per månad – enligt Ledarnas lönestatistik 2009 – är en inkomstförsäkring viktigt för Ledarnas medlemmar. Inkomstförsäkringen är en del i medlemskapet och avgiften för den baseras på hur stor månadsinkomsten är. Som medlem ansluts man till försäkringen om man är under 60 år, medlem i en a-kassa och inte är arbetslös eller uppsagd vid inträdet. Vid arbetslöshet ger försäkringen cirka 80 procent av den tidigare månadsinkomsten upp till 50 000 kronor i 100 dagar om man uppfyller villkoren för att få ersättning.

Man kan välja att komplettera försäkringen genom att teckna "Tilläggsförsäkring – tid" som ger ytterligare 100 ersättningsdagar och "Tilläggsförsäkring – inkomst" som försäkrar inkomster upp till 80 000 kronor per månad.

– Det betyder jättemycket att få några tusen extra i månaden via inkomstförsäkringen. Det är en trygghet, du tappar helt enkelt mycket pengar när du går ut i arbetslöshet, menar Anette.

Bra information

Hon och hennes tidigare kollegor hade fått bra information om försäkringen från Ledarnas representanter på arbetsplatsen redan före varslet, så hon kände till att hon hade rätt till extra pengar vid arbetslöshet.

– Det är ändå bra att ringa upp sitt fackförbund så snart man fått besked om uppsägning, det rådet vill jag gärna ge. Jag hörde av mig snabbt och frågade hur jag skulle gå tillväga med alla papper.

Anette säger att hon hade hört skräckhistorier om hur arbetslösa fått vänta i många månader på A-kasseersättning och försäkringspengar. Något som inte drabbade henne.

Tack vare hjälpen från handläggarna på Ledarna blev alla papper korrekt ifyllda från början och hon behövde inte bolla intyg fram och tillbaka eller skicka in några kompletterande uppgifter.

– För mig tog det bara några veckor att få de första pengarna, säger hon och fortsätter:

– Jag mejlade ganska mycket till Ledarna och kan inte säga något som de hade kunnat göra bättre. Skickade jag ett mejl hade jag ett svar ett par timmar senare. Jag hoppas att alla inom ledarkåren får den hjälp som jag har fått.

Nu har Anette precis börjat ett nytt jobb, som affärsbiträde. Hon är med om att starta upp en ny Coop-butik i Göteborg och har bestämt sig för att stanna kvar som medlem i Ledarna. Anette hoppas kunna avancera på sin nya arbetsplats.

– Det var en skön känsla när jag fick nytt jobb. Det blev en bekräftelse. Jag har alltid jobbat och aldrig varit arbetslös tidigare.


Anettes tre försäkringstips:

  • Ring upp din fackförening så snart du fått besked om uppsägning.
  • Det är en djungel av papper som ska fyllas i. Be någon annan läsa igenom innan du skickar in – även om du har fått hjälp är det lätt att missa något.
  • Se över ditt försäkringsskydd, även om du inte är rädd att bli arbetslös. Håll koll på vad du har i form av försäkringar.
Uppdaterat: 2012-12-11

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem