2015-12-14

”De skapar en trygghet”

Anna Hellberg. Foto: Magnus Liam Karlsson Anna Hellberg. Foto: Magnus Liam Karlsson

I november 2014 blev Anna Hellbergs man sjukskriven på grund av problem med höften. I oktober i år genomgick han en höftledsoperation och nu väntar ytterligare några månaders sjukskrivning.

Precis som för många andra i en liknande situation har sjukskrivningen inte gått familjens ekonomi spårlöst förbi. Men tack vare den sjukförsäkring hos Bliwa som Anna Hellberg har tecknat via sitt medlemskap i Ledarna, och som maken är medförsäkrad till, har det ekonomiska bortfallet ändå blivit begränsat.

– Det är ju dyrt att vara sjuk. Även om man sparar in på att inte äta lunch ute och sådana saker, kostar det med läkare och att ta sig till olika platser. Då är de här försäkringarna ett bra tillägg som kan stärka upp ekonomin, säger Anna Hellberg som också påpekar att Försäkringskassan måste godkänna sjukskrivningen innan pengarna kan betalas ut.

Förutom att försäkringen har inneburit en ekonomisk stötdämpare för Anna Hellberg och hennes familj är hon mycket nöjd med sin kontakt med Bliwa. Hon fick tidigt en personlig kontaktperson som har hjälpt till med allt det praktiska.

– Det enda jag har behövt göra är att mejla en kopia på sjukintyget, och sedan har han gjort resten – kollat med Försäkringskassan och betalat ut pengarna.

Utöver sjukföräkringen har Anna Hellberg och hennes man tecknat olycksfalls- och livförsäkringar.

– Även om vi inte lever över våra tillgångar kan det ju vara svårt att klara sig. Man kanske blir sjukskriven om den
andra går bort, det vet man aldrig. Då får man ett tillägg så att man klarar sig. Om man hamnar i en krissituation finns det dessutom så mycket annat att ta itu med och då kanske man inte orkar. Försäkringen blir en trygghet, säger hon.

Överlag tycker hon att försäkringsfrågor bör komma in tidigt i livet, och inte enbart hör hemma i de högre åldrarna.

– Jag känner två personer som har fått en whiplashskada efter en krock. Det märks inte direkt, men sedan leder
det till långa sjukskrivningar. Det är sådant som kan hända vem som helst, när som helst. Om man inte har någon
försäkring då kan det bli ett ganska stort ekonomiskt bortfall.


Anna Hellberg tipsar:

  • Titta inte enbart på vad en försäkring kostar utan även vad du får för pengarna.
  • Vänta inte. Ta dig tid att se över vad du har och vad du behöver i försäkringsväg. Det tar lite tid, men det är det värt.
  • Dra dig inte för att ta hjälp av någon som är insatt om du inte förstår innebörden i försäkringarna. Det är mycket text att ta till sig.


Anna Hellberg

Jobb: Senior managementkonsult på Kvadrat Management.
Ålder: 50.
Bor: Huddinge.
Karriär: Började som it-tekniker på Ericsson i mitten av 1980-talet. Har sedan dess jobbat som bland annat systemspecialist på Digital Equipment, chef över Optirocs kundcenter samt linjechef för support på både Ericsson och Ångpanneföreningen. Startade eget 2014 och blev då även en del av Kvadrat Management.
Så många rapporterar till Anna Hellberg: Ingen för närvarande. (”Jag är min egen vd.”)
Senaste kontakt med förbundet: Fick råd och vägledning när hon startade eget förra våren.

 

Texten är också publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 12, december 2015.

Uppdaterat: 2015-12-14

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem