2014-12-12

”Jag kan inte blunda längre”

Berit Frank Lundström. Foto: Annakarin Drugge

Under många år valde Berit Frank Lundström att blunda för frågor om sin pension. Men en föreläsning med Erica Ropero, pensions- och försäkringsexpert på Ledarna, fick henne på andra tankar.

– En sak som jag fick upp ögonen för var att det kan göra stor skillnad var man placerar sina pengar. Några procent hit och dit betyder ganska mycket. Det hade jag inte tänkt på tidigare, säger Berit Frank Lundström.

Hon blev också uppmärksam på hur viktigt det är att se över förvaltningskostnaderna. Avgifterna kan variera stort beroende på vem som har hand om dina pengar, menar hon.

Men att planera framåt handlar inte bara om att tänka över sin egen situation. Under föreläsningen blev Berit Frank Lundström även varse hur viktigt det är att tänka igenom vad som händer med de efterlevande den dag man inte längre finns kvar.

– Erica Ropero berättade om en man som hade haft en relation med en kvinna. De hade kommit överens om att hon skulle ärva pengarna när han gick bort. När han dog var relationen sedan länge slut och han var gift med en ny kvinna. Men eftersom han inte hade ändrat förmånstagarförordnandet som han tidigare hade fyllt i gick hans pengar till den första kvinnan.

Förutom att fundera på sin pension tycker Berit Frank Lundström att det kan vara en bra idé att tänka över sitt försäkringsskydd och att teckna en tilläggsförsäkring hos Ledarna i händelse av sjukdom eller arbetslöshet. Hon vill också tipsa om möjligheten att få information om pensions- och sjukförsäkringsfrågor via PTK Rådgivningstjänst.

Som ett resultat av de kunskaper som Berit Frank Lundström tillgodogjorde sig under föreläsningen har hon nu bokat in ett möte med sin bank för att se över sin pension. Hon har också surfat runt och skaffat sig lite mer information.

– Jag har valt strutsmetoden tidigare och inte tittat på det här. Men det är ju inte så långt kvar innan jag själv ska gå i pension. Som mitt fyraåriga barnbarn sa: ”Tiden går så fort, farmor. Veckorna bara flyger iväg.”

 

Berits pensionstips

  • Se över förvaltningskostnaderna för din pension. Det finns mycket pengar att spara här.
  • Komplettera med tilläggsförsäkringar hos Ledarna om du skulle bli sjuk eller arbetslös.
  • Använd dig av PTK Rådgivningstjänst. Där kan du få helt gratis information om frågor som rör exempelvis din pension.
  • Fundera på vad som händer med dina efterlevande den dag du inte finns kvar.
  • Kom ihåg att se över dina försäkringar och ditt pensionssparande om din livssituation förändras.


Berit Frank Lundström

Jobb: Produktionsledare på Indexator, ett företag som tillverkar tillbehör för skogsmaskiner. Ordförande för Ledarna Teknik & Motor, avdelning Norrland.
Ålder: 48.
Bor: 3,5 mil nordväst om Umeå.
Karriär: Har varit produktionsledare på Indexator sedan 2008. Innan dess bland annat logistiker och produktionsledare på GE Healthcare (tidigare Pharmacia).
Så många rapporterar till Berit Frank Lundström: Omkring 20 personer.
Antal år som medlem: 14.
Senaste kontakt med Ledarna: För två veckor sedan i samband med en föreläsning av Erica Ropero.


Foto: Annakarin Drugge

Artikeln är också publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef, nr 12 2014.

Uppdaterat: 2014-12-12

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem