2015-05-12

”Jag ser mig själv som en dirigent”

När Roshi Motman, vd för Tigo Ghana, ska beskriva sitt ledarskap med egna ord går tankarna till en orkester.

– Jag ser mig själv som en dirigent. Min roll är inte att spela alla instrument bäst själv, utan att se till att jag har den bästa orkestern och dirigera ensemblen i rätt riktning. Jag vet hur bra musik ska låta och jag kan snabbt avgöra när någon spelar falskt, säger hon.

För att få det att låta som hon vill är hon mån om att omge sig med rätt människor.

– Jag är inte rädd för att byta ut medarbetare. Det är viktigt att komma ihåg att det kan vara fantastiskt kompetenta personer, men som i ett visst skede inte passar in.

Hon har heller inga problem med att anställa människor med mer kunskap inom ett område än vad hon själv har.

– Det är inte logiskt att rekrytera smarta människor och sedan tala om för dem hur de ska göra. Jag letar inte efter stereotyper – jag letar efter kompetenta personligheter. Ett uttryck som jag ofta använder är ”du är här för att du är du”.

När det gäller egna förbättringsområden vill hon gärna utveckla sitt tålamod.

– Jag skyndar på andra lite för mycket. I min roll sitter man på mycket information väldigt länge. När jag kommunicerar till mitt nästa led har jag tänkt igenom det under lång tid. Då är tankeprocessen för mig i slutfasen medan den precis börjar för dem i ledet under mig.

Roshi Motman tycker att en lista som FKL är viktig.

– Kvinnor behöver bli synliga. Och jag tror att kvinnliga ledare på nivån strax under ledningsgruppen behöver extra mycket synlighet. Det är genom att lägga fokus där som jag tror att man kan få en bättre balans i ledningsgrupperna.Roshi Motman, vd, Tigo Ghana

Ålder: 35
Bor:
Accra.
Karriär: Studerade på Chalmers fram till 2005. Jobbade sedan under en kort tid på Iqube, ett företag som drevs av Johan Staël von Holstein. Har även jobbat på MTG och ett investmentbolag samt haft olika typer av chefsuppdrag på Tele2. Har jobbat på Millicom i ett år som vd för telekomföretaget Tigo Ghana.
Så många rapporterar till Roshi Motman: 12 direkt och drygt 1 000 indirekt.


Texten är också publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 5, maj 2015.

Uppdaterat: 2015-05-12

Roshi Motman tvåa på listan över Framtidens kvinnliga ledare 2015

Ur juryns motivering:
”Omgivningen ser henne som en inkluderande ledare som alla älskar att jobba med.”

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem