Senaste nytt om hållbarhet och ledarskap

– Här hittar du de senaste nyheterna om hållbarhet och ledarskap, som kan vara relevanta för dig som chef att känna till, berättar Erika Svensson, ledarskapsutvecklare på Ledarna.

 • 2016-09-20

  VD och världens ledare träffas i FN för att aktivera den privata sektorn på flykting och migrerande kris

  (UN Global Compact Headlines)

  Mer än 350 chefer, stats- och regeringschefer, FN och det civila samhällets ledare samlades vid FN för den årliga att diskutera näringslivets roll i främja en hållbar utveckling och det viktiga sambandet mellan att uppnå en hållbar utvecklingsmålen (SDGs) och förhindra global instabilitet. FN: s generalsekreterare Ban Ki-moon betonade den kritiska näringslivets roll i att hjälpa till att skapa en mer enhetlig svar på den nuvarande humanitära krisen.

 • 2016-09-20

  Frankrike förbjuder bestick, tallrikar och muggar av plast

  (Supermiljöbloggen)

  Frankrike fortsätter att leda kampen mot plastanvändningen. Från och med 2020 är det slut med engångsartiklar för mat och dryck gjorda av plast. Nu fortsätter alltså Frankrike på den inslagna banan med att bannlysa bestick, tallrikar och muggar tillverkade av plast. Plastliknande material som går att kompostera ska dock fortfarande få användas. På kort tid har Frankrike gått från att ha varit en relativt blek spelare i miljömässiga sammanhang till att bli en riktig storspelare.

 • 2016-09-07

  Svenska vd:n om mindfulness på jobbet: "Du får inte ut maximalt av personalen om du inte har personal i balans"

  (Veckans Affärer Hållbart)

  På spat Yasuragi är det en självklarhet att jobba för en välmående personal. "Om man inte mår bra kan man inte göra gott", menar vd Sunniva Fallan Röd. Hon menar att mindfullness har gått från flum till affärskritiskt då en anställd med rätt mentala verktyg lättare kommer ur en svacka och tar ansvar på ett sätt som tvång aldrig kan åstadkomma. "Du får inte ut maximalt av personalen om du inte har personal i balans, tvång är inte det lönsammaste och med rätt verktyg inom social intelligens når vi längre och lär oss ta ansvar för situationer och beteenden" säger Sunniva Fallan Röd.

 • 2016-08-31

  "Hållbarhetschefen har fått för mycket ansvar"

  (Ledarna Nyhetsbrev ES Print)

  Det är orimligt att en hållbarhetschef ska kunna ansvara för och driva hela hållbarhetsperspektivet. Det menar Lena Wennberg, miljöchef på Swedavia. - Utvecklingen att gå från miljöchef till hållbarhetschef riskerar att leda fel eftersom ansvaret för så stora frågor som miljö, sociala frågor och ekonomi blir för likt vd:ns roll. Att koordinera hållbarhetsfrågorna kan vara en lämplig roll, men inte att vara chef för dem. Swedavia har av det skälet valt att inte ha en hållbarhetschef, utan hållbarhetsansvaret ligger hos vd:n, säger Lena Wennberg. Christina Lindbäck, hållbarhetschef på NCC, menar dock att hållbarhetsbegreppet och ansvaret är rimligt. - Vd har ansvar för hela företagets utveckling gentemot styrelsen. Det tycker jag är viktigt. Hållbarhetschefen kan stötta vd mot att företaget verkligen jobbar med alla tre dimensionerna, säger hon.

 • 2016-08-31

  Därför måste vi tala om vänskapskorruption (dagenssamhalle.se)

  (Ledarna Nyhetsbrev ES Web AH)

  Institutet mot mutors generaldirektör vill ha en diskussion om risken för korruption i varje beslut. ”Prata om den riktigt farliga korruptionen”. Är det okej att erbjuda ett gratis VIP-bord vid DJ Battle i Almedalen?´Om vi skrapar lite på ytan på olika beslut om offentliga rekryteringar och avtal hittar vi sannolikt i många processer tecken på vad som kan vara vänskapskorruption säger
  Helena Sundén, Institutet Mot Mutor (IMM). Nyligen rapporterades i media om landshövdingen som fick ett VIP-bord vid DJ Battle i Almedalen . Det är inte första gången media berättar om om chefer, tjänstemän och företrädare inom det offentliga som erbjudits och tagit emot övernattningar på femstjärniga hotell, exklusiva middagar eller kanske biljetter till någon fotbollsmatch. 

  En mycket vanlig fråga till oss på Institutet Mot Mutor (IMM) är den om tjänstetillsättningar inom exempelvis kommunal verksamhet. Ryktet säger att någon anställt någon som det finns en personlig koppling till. Minst lika vanligt är misstanken om att allt inte gått rätt till vid urval av leverantörer för kontrakt som kanske avser lite mindre belopp. Vilket bolag är det som får det där ”lilla” avtalet? Är det bolaget som bjöd på mingel i Almedalen eller det som hade fribiljetter över till fotboll på Friends Arena eller bolaget som alltid bjuder på julbord?  Det tycks förekomma lite överallt, på alla nivåer och inom alla verksamheter.

 • 2016-08-24

  Morgonkaffet har redan blivit både dyrare och sämre - och det kan vi tacka växthuseffekten för

  (Veckans Affärer Hållbart)

  "Vi ser redan idag effekten av klimatförändringarna", menar experten. När det talas om klimatförändringarnas påverkan på oss människor pratar man ofta om förändringar som ligger en bra bit in i framtiden. Men det varmare klimatet har redan fått effekter som påverkar oss - inte minst här uppe i Norden. En av dem är kaffetillgången. Det är DN som rapporterar att både internationella experter och flera svenska kaffeföretag redan märker av förändringarna. James Hoffman som skrivit boken The World Atlas of Coffee menar att stigande temperaturer

 • 2016-08-16

  2016 blir historiens varmaste år

  (Miljö & Utveckling Senaste Nytt)

  Sommarmånaden juli i år är den varmaste månad som någonsin uppmätts på jorden. Det rapporterar den amerikanska rymdstyrelsen, Nasa. Tio månader i rad har har det satts nya temperaturrekord. Medeltemperaturen i juli var 0,11 grader högre än under tidigare rekordmånader, och hela 0,84 grader högre än det globala medeltalet mellan åren 1950 och 1980, enligt Nasas ledande klimatforskare Gavin Schmidt. Nasa kombinerar temperaratur på havsytan och i luften i sina mätningar.

 • 2016-08-15

  "Två grader kommer ge enorma konsekvenser"

  (Miljö & Utveckling Senaste Nytt)

  Två graders temperaturökning är inget önskvärt mål – det är en planetär smärtgräns som kommer ge enorma sociala och ekonomiska konsekvenser. Det säger klimatforskaren Johan Rockström. Målet som sattes på FN:s klimatkonferens i Paris i fjol är en global temperaturökning på max två grader. I Skandinavien kommer det dock att innebära tre-fyra grader och ett helt annat klimat. – Vi kommer då i princip att få det klimat södra Europa har nu med värmeböljor, torka och översvämningar som följd.

  Det vi förfasat oss över i år på Öland kommer då sannolikt att bli normaltillståndet. Och de delar av södra Europa som i dag är tätbefolkade riskerar att bli i stort sett obeboeliga, säger Johan Rockström, professor i miljövetenskap.

 • 2016-08-08

  Idag tog jordens resurser slut

  (Supermiljöbloggen)

  Den 8:e augusti inträffade i år den dag då vi förbrukat hela årets resurser. Ett rekord inte någon av oss vill uppleva. Konsumtionen ökar men resurserna är slut. Från och med nu lever vi på lånade resurser, Pressen på naturresurserna ökar i takt med att vi blir fler på jorden samtidigt som koldioxidutsläppen och konsumtionen ökar. Dagen inföll rekordtidigt i år.

 • 2016-07-29

  SDGs: De 3 mest populära målen för företagen

  (Ethical Corporation)

  De globala mål (SDGs), som lanserades i september 2015 har galvaniserat regeringar, företag,intresseorganisationer och andra på en gemensam väg för att skapa en mer hållbar värld. En färsk studie från Accenture och FN: s Global Compact fann att 87% av företagsledarna tror SDG:erna ger en möjlighet att ompröva metoder för hållbart värdeskapande. De tre mål med mest relevanta för näringslivet anses vara:

  SDG 13 - Klimatåtgärder med 63% av svaren
  SDG 8 - Anständigt arbete och ekonomisk tillväxt på 52% och slutligen
  SDG 12 - Ansvarsfull konsumtion och produktion med 51% av svaren


  Detta kunde förväntas. Alla dessa mål är av betydelse för företagen, oavsett deras sektor eller industri. 

Jag vill veta mer om medlemskapet

Etik, antikorruption och mutor

Goda kunskaper om regelverk och risksituationer ger dig bättre möjlighet att undvika att göra dig skyldig till korruption, men också att förebygga korruption bland dina medarbetare.
Läs mer om etik, antikorruption och mutor

Ledarnas hållbarhetsexpert skriver gästkrönikor om hållbarhet

"Självklart för cheferna att ta klimatansvar"

Hållbarhet måste få ses som ett ramverk för beslutsfattande och verksamhetsutveckling, det skulle kunna förenkla snarare än komplicera, skriver Erika Svensson.
Läs krönikan hos Veckans Affärer


"Att bråka är respektfullt"

Vi som gnetar med hållbarhetsarbetet måste våga vara bråkiga för att sälja in en utveckling som är hållbar, inte hållbar utveckling, skriver Erika Svensson.
Läs krönikan i Miljöaktuellt

Digital kurs: Leda hållbar utveckling

I våra digitala kurser finns övningar och aktiviteter som du kan genomföra själv eller tillsammans med din grupp. Utveckla ditt ledarskap med hjälp av filmer, poddar och tester – och experternas bästa tips.
Digitala kurser

Hållbarhetsbarometer 2014

Varför arbetar Ledarna med hållbarhet?

"Ledarna anser att hållbar utveckling ytterst är en överlevnadsfråga för företag och organisationer. Ledarna anser att chefer har en avgörande roll att driva arbetet som en integrerad del av verksamheten och att medverka till att företag och organisationer väljer alternativ som stödjer hållbar utveckling."

Läs mer i Idé och Framtid vår ideologiska plattform

Podcast: Klimatarbete – lönsamt?

I början av maj 2014 anordnade Ledarna och Hagainitiativet ett seminarium om lönsamhet kopplat till företags klimatarbete. Medverkade gjorde bland andra Annika Elias, ordförande Ledarna, som betonade vikten av ledarskap i ett företags klimatarbete.
Läs mer och lyssna på en podcast från seminariet

Chefen viktig för en hållbar utveckling

Erika Svensson, ledarskapsutvecklare på LedarnaEn undersökning i Ledarnas medlemspanel visar att 8 av 10 chefer ser att hållbarhetsfrågorna kommer att bli allt viktigare för den egna organisationen de närmaste åren.

– Det finns ett stort intresse för och ett behov av kunskap på området, berättar Erika Svensson, ledarskapsutvecklare på Ledarna. Läs hela intervjun om hållbarhet
Hållbar utveckling. Ledarnas Chefsbarometer 2012.

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem