Chefsguider
Bra chefer och ett gott ledarskap föder framgång. Utvecklas som chef med våra verktyg, tips och råd! Välj en eller flera guider eller situationer som du befinner dig i.
Det finns 279 guider inom ditt val
SÖK I GUIDER

Dina karriärvägar som chef

En viktig del i din karriärplanering är att kartlägga alternativa utvecklingsvägar som finns inom organisationen. Vill du utveckla ditt nuvarande chefsjobb eller ta ett större ansvar? Vill du bredda ditt ansvarsområde? Flytta till en annan del av organisationen? Byta jobb? Glöm inte att för dig som är chef finns många alternativa utvecklingsvägar! Våga stanna upp och reflektera.

Även om du tycker att du har rätt chefsjobb idag, kanske du på lite längre sikt gärna vill hitta andra utmaningar. Det kan ibland vara svårt att överblicka och identifiera de utvecklingsvägar din nuvarande arbetsgivare kan erbjuda. Det avgör ju i sin tur om du ska stanna eller gå, om du ska byta arbetsgivare eller inte. 

Det kan bero på att karriärvägarna är otydliga internt eller att du själv inte reflekterat över ditt nästa steg. Det kan också bero på att din arbetsgivare, roll eller bransch är under förändring vilket gjort att dina tänkbara utvecklingsvägar minskat – eller ökat. 

Här nedan är en lista med olika karriärvägar som alla innebär utveckling i någon form. Fundera kring hur intressanta de olika vägarna är för just din utveckling. Försök att tänka både kort- och långsiktigt.

Olika alternativa karriärvägar

  • Berikande – upptäck ditt arbete igen, det vill säga hitta guldkornen i ditt arbete!
  • Uppåt – sök dig till mer ansvar och avancera i hierarkin.
  • Horisontell – sök dig en liknande chefsroll men till exempel på en annan avdelning.
  • Anpassning – minska din ansvarsnivå och ta ett mindre "ansträngade" jobb.
  • Ny inriktning – sök dig till en helt ny bransch, arbetsgivare och roll.
  • Externt – hitta ett nytt chefsjobb i en annan bransch eller arbetsgivare.

Reflektera därefter över följande frågor:

  • Vilken av dessa vägar är intressanta för din lång- och kortsiktiga utveckling?
  • Vilka möjligheter finns för att gå dessa vägar inom din organisation? På kort- och långt sikt.
  • Vilken information behöver du för att kunna fatta ett beslut?
Text: Jörgen Kihlgren Uppdaterat: 2016-04-29

Utvecklas med våra chefsguider

Våra chefsguider inom karriär är speciellt framtagna för att hjälpa dig att utvecklas i din chefskarriär. Genom chefsguiderna om karriär tillhandahåller vi en strukturerad process och en verktygslåda som gör det enklare att planera din chefskarriär. Guiderna är uppbyggda så att du ska kunna analysera din nuvarande situation och vad du vill få ut av ditt framtida yrkesliv och karriär. Du får hjälp att inventera dig själv och sätta motiverande nya mål för din karriär.

Boka karriärrådgivning!

Vilket är nästa steg i din chefskarriär? Som medlem i Ledarna kan du nu boka rådgivningssamtal med våra erfarna karriärrådgivare. Ta chansen att bolla dina tankar och frågeställningar kring cv, anställningsintervjuer och möjliga karriärvägar.
Läs mer och boka direkt i vår kalender

Digital kurs: Planera din karriär

I våra digitala kurser finns övningar och aktiviteter som du kan genomföra själv eller tillsammans med din grupp. Utveckla ditt ledarskap med hjälp av filmer, poddar och tester – och experternas bästa tips.
Digitala kurser

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem