Chefsguider
Bra chefer och ett gott ledarskap föder framgång. Utvecklas som chef med våra verktyg, tips och råd! Välj en eller flera guider eller situationer som du befinner dig i.
Det finns 279 guider inom ditt val
SÖK I GUIDER

Så får du en karriär

Ledarna vill främja och arbeta för det goda ledarskapet vilket skapar bra resultat utifrån verksamhetens bästa. Resultat skapar i sin tur karriärer.

Vad är då karriär? Definitionen som Ledarnas karriärrådgivare arbetar utifrån är: ”Att göra karriär innebär att vara i den roll där du trivs, utvecklas och når de resultat du önskar i ditt yrkesliv.”

Här nedan följer några generella råd för hur du lyckas med din karriär som chef och ledare det vill säga trivs, utvecklas och år de resultat du önskar i ditt yrkesliv.

Var stolt över ditt driv

Dina drivkrafter kan mycket väl utgöra en spetskompetens vad gäller ditt ledarskap. Dina drivkrafter formar dina tankar, beteende och handlingar. Det är därför du ska reflektera över dina drivkrafter. Dessa kan vara allt från påverka, utvecklas, ta ansvar, organisera, skapa resultat till att effektivisera med mera.

Att vilja få mer ansvar, utvecklas och skapa resultat är något positivt. Inte sällan leder detta till en lyckad karriär.

Sätt rätt ord på din kompetens och ditt ledarskap

Att du som chef lyfter fram dina resultat, utmaningar och lärdomar behöver inte alls betyda att det är skrytsamt. Ett gott ledarskap skapar helt enkelt resultat. Se därför till att sätt rätt ord på din kompetens och ditt ledarskap i såväl dina tankar som i ditt utvecklingssamtal.

Få rätt organisatoriska förutsättningar

För att lyckas med ditt chefsuppdrag behöver du rätt organisatoriska förutsättningar. Annika Härenstam, Professor i Arbetsvetenskap vid Göteborgs Universitet lyfter fram följande faktorer för att lyckas med sitt chefsuppdrag:

Det är viktigt med stöd från ledning och tillträde till arenor för till exempel information, beslut med mera. Som chef behöver du tydlig återkoppling och relevant information från den operativa verksamheten.

Det är också viktigt med en tydlig och till viss del formell organisation. Rätt antal underställda är också viktigt för att lyckas med sitt uppdrag.

Följ din passion och dina intressen

Att följa sin passion och sina intressen innebär att du arbetar som chef inom ett område som du verkligen tycker om. Det svåra är ofta att våga följa sin passion och intressen. Här krävs det ofta en medvetenhet om sig själv och omvärlden i form av trender, tendenser och intressanta arbetsgivare för att ta de avgörande stegen.

Var medveten om din omvärld

För vissa som är i branscher som präglas av ökad komplexitet vad gäller teknik, konkurrenstryck eller globalisering kan det var mycket farligt att underskatta sin egen kompetensutveckling. Det går ibland fortare än du tror.

Se till att du får en kontinuerlig kompetensutveckling och håll koll på din omvärld!

Var proaktiv

Vissa yrkesroller och branscher har på gott och ont olika ”bäst före”-datum. Många av de yrkesroller, arbetsgivare och branscher som idag är efterfrågade på arbetsmarknaden fanns inte för 15-20 år sedan.

Se till att du tar dig tid att fundera på din bransch och arbetsgivares framtidsutsikter. Vilka hot och möjligheter finns?

Skriv ned dina mål

Varför ska du sätta mål för din karriär och ditt yrkesliv? Mål skapar riktning i din vardag och för framtiden. När du blir mer medveten om vilka mål du har för din karriär utvecklas du samtidigt i ditt ledarskap och yrkesliv.

Det är viktigt att du inte blir dina egna måls fånge. Mål och planer kan ändras. Det finns dock ett värde i planeringsprocessen då du behöver reflektera över dina kommande vägval.

Våga ta risker och identifiera möjligheter

Karriären kan ses som en livslång process som hela tiden formas efter tid, plats och rum. Utifrån detta så skapas karriär då du vågar ta risker och identifierar möjligheter.

Lära om och lära nytt som chef är också nödvändiga byggstenar då du tar risker och fångar de möjligheter som finns.

 

Text: Jörgen Kihlgren Uppdaterat: 2016-04-29

Utvecklas med våra chefsguider

Våra chefsguider inom karriär är speciellt framtagna för att hjälpa dig att utvecklas i din chefskarriär. Genom chefsguiderna om karriär tillhandahåller vi en strukturerad process och en verktygslåda som gör det enklare att planera din chefskarriär. Guiderna är uppbyggda så att du ska kunna analysera din nuvarande situation och vad du vill få ut av ditt framtida yrkesliv och karriär. Du får hjälp att inventera dig själv och sätta motiverande nya mål för din karriär.

Boka karriärrådgivning!

Vilket är nästa steg i din chefskarriär? Som medlem i Ledarna kan du nu boka rådgivningssamtal med våra erfarna karriärrådgivare. Ta chansen att bolla dina tankar och frågeställningar kring cv, anställningsintervjuer och möjliga karriärvägar.
Läs mer och boka direkt i vår kalender

Digital kurs: Planera din karriär

I våra digitala kurser finns övningar och aktiviteter som du kan genomföra själv eller tillsammans med din grupp. Utveckla ditt ledarskap med hjälp av filmer, poddar och tester – och experternas bästa tips.
Digitala kurser

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem