Chefsguider
Bra chefer och ett gott ledarskap föder framgång. Utvecklas som chef med våra verktyg, tips och råd! Välj en eller flera guider eller situationer som du befinner dig i.
Det finns 276 guider inom ditt val
SÖK I GUIDER

Ditt ansökningsbrev

Lägg ned kraft på dina ansökningar, de är din möjlighet att visa en presumtiv arbetsgivare vem du är, vad du kan och varför du söker arbetet! Läs därför noga igenom platsannonsen. Vilka utmaningar väntar, vilka egenskaper och erfarenheter efterfrågas, och vilka resurser står till förfogande?

Nästa steg kan vara att kontakta den som står som kontaktperson i annonsen och ställa några av tidigare nämnda frågor. Ett annat alternativ är att prata med någon i ditt nätverk som kan ge en bra bild över branschen, arbetsgivaren eller rollen och de utmaningar som väntar.

Ditt ansökningsbrev

Det personliga brevet är ett sätt att presentera dig för en presumtiv arbetsgivare. Brevet ska spegla vem du är och komplettera ditt CV med en mer levande beskrivning av dig. 

Väck läsarens intresse redan i de första meningarna med en motivering varför du söker jobbet. Berätta också vad du kan bidra med i den befattning som är aktuell.

Några råd för ett bra personligt brev:

  • Det personliga brevet ska vara välskrivet och kortfattat, inte längre än en sida.
  • Skriv inte samma sak i ditt brev som i ditt CV. Ett tips är därför att du i brevet fokuserar på varför du söker jobbet.
  • Sätt dina prestationer i ett sammanhang. "Jag kommer kunna arbeta med förändringsprocesser då jag är van med detta sedan tidigare". 
  • Ring kontaktpersonen och försök ställ adekvata frågor som verkligen gör att du får en bra bild över arbetet. 
  • Ta vara på tonen i annonsen, företagets webbplats och kontaktpersonens information och försök spegla denna i brevet.

Spontanbrev

Du kan även skicka spontanbrev till arbetsgivare du är intresserad av eller som du fått tips på av någon i ditt nätverk. Samma sak gäller även här och i dessa ansökningar är det ännu viktigare att du kan visa vad företaget skulle kunna få ut av dig och vilka roller du kan tänka dig.

I slutet på den typen av ansökningar är det bra att i slutet av brevet ange att du inom någon vecka kommer att följa upp brevet med ett telefonsamtal.

Vem ska du skicka brevet till? Det bästa är ofta att skicka brevet direkt till funktionschefen och en kopia till den som är personalansvarig.

Text: Jörgen Kihlgren Uppdaterat: 2016-04-15

Utvecklas med våra chefsguider

Våra chefsguider inom karriär är speciellt framtagna för att hjälpa dig att utvecklas i din chefskarriär. Genom chefsguiderna om karriär tillhandahåller vi en strukturerad process och en verktygslåda som gör det enklare att planera din chefskarriär. Guiderna är uppbyggda så att du ska kunna analysera din nuvarande situation och vad du vill få ut av ditt framtida yrkesliv och karriär. Du får hjälp att inventera dig själv och sätta motiverande nya mål för din karriär.

Boka karriärrådgivning!

Vilket är nästa steg i din chefskarriär? Som medlem i Ledarna kan du nu boka rådgivningssamtal med våra erfarna karriärrådgivare. Ta chansen att bolla dina tankar och frågeställningar kring cv, anställningsintervjuer och möjliga karriärvägar.
Läs mer och boka direkt i vår kalender

Digital kurs: Planera din karriär

I våra digitala kurser finns övningar och aktiviteter som du kan genomföra själv eller tillsammans med din grupp. Utveckla ditt ledarskap med hjälp av filmer, poddar och tester – och experternas bästa tips.
Digitala kurser

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem