Chefsguider
Bra chefer och ett gott ledarskap föder framgång. Utvecklas som chef med våra verktyg, tips och råd! Välj en eller flera guider eller situationer som du befinner dig i.
Det finns 279 guider inom ditt val
SÖK I GUIDER

Jobbsökning – vikten av omvärldsanalys

Många arbetssökande måste bli ännu bättre på sin personliga omvärldsanalys. Ofta kan man höra att alla jobb inte syns. Det finns statistik från olika trygghetsråd som indikerar att det i vissa branscher kan vara upp till 60-70 procent av de lediga arbetena som inte syns – eller hittas genom traditionell annonsering. Detta ökar vikten av omvärldsanalys. Vilka arbetsgivare är intressanta? Varför vänta på att bli vald?

Att söka jobb handlar mycket om att söka rätt typ av arbete och på rätt sätt. För att göra detta är det viktigt att du verkligen arbetar med din omvärldsanalys. Ställ därför följande frågor till dig själv: Vilka branscher är intressanta? Vilka arbetsgivare är du nyfiken på? Vilka roller kan du tänkas söka?

Hur kan du arbeta med din omvärldsanalys?

  • Läs branschtidningar! Skumma igenom den senaste veckans ekonomisidor i de stora dagstidningarna och läs in dig på aktuell litteratur inom ditt område.
  • Sök metodiskt av nätet på matnyttig information om intressanta branscher, roller och arbetsgivare. Omvärldsanalys är också jobbsökning.
  • Se till att prenumerera på relevanta nyhetsbrev och gå med i mailinglistor, de kan ge dig nyttiga insidertips om chefsjobb i “din” bransch.
  • Rör dig på nya arenor som nätverksträffar eller branschmässor. Då får du dels möjlighet att ta del av senaste branschnytt, dels att skapa viktiga kontakter för framtiden. Mässor brukar dessutom ge en bra möjlighet att orientera sig om vilka arbetsgivare som finns inom en viss bransch.
  • Tala om för dina nätverkskontakter att du är på jakt efter ett nytt chefsjobb och vilka preferenser du har vad gäller bransch, arbetsgivare och roll. Då blir det lättare för dina vänner och bekanta att matcha ihop dig med de möjligheter de hör talas om.
  • Använd sociala medier i ditt informations- och jobbsökande. Sociala medier är mycket användbara verktyg för såväl att hitta nya arbeten som för omvärldsanalys.
  • Tidigare arbetsgivare är potentiella arbetsgivare. Glöm inte att inkludera dina tidigare arbetsgivare när du går igenom ditt kontaktnät. Tveka inte att kontakta dem och tala om att du söker jobb. För många arbetsgivare är det intressant att anställa någon som har god kännedom om företagets verksamhet.
  • Hitta företag du inte kände till genom branschorganisationer. Deras webbplatser och medlemsregister är ett bra sätt att vidga dina vyer eftersom du sannolikt kan hitta arbetsgivare som du inte känner till sen tidigare. Om du vet vilken bransch du är intresserad av så är ofta medlemsförteckningen en stor källa till inspiration.
Text: Jörgen Kihlgren Uppdaterat: 2016-04-15

Utvecklas med våra chefsguider

Våra chefsguider inom karriär är speciellt framtagna för att hjälpa dig att utvecklas i din chefskarriär. Genom chefsguiderna om karriär tillhandahåller vi en strukturerad process och en verktygslåda som gör det enklare att planera din chefskarriär. Guiderna är uppbyggda så att du ska kunna analysera din nuvarande situation och vad du vill få ut av ditt framtida yrkesliv och karriär. Du får hjälp att inventera dig själv och sätta motiverande nya mål för din karriär.

Boka karriärrådgivning!

Vilket är nästa steg i din chefskarriär? Som medlem i Ledarna kan du nu boka rådgivningssamtal med våra erfarna karriärrådgivare. Ta chansen att bolla dina tankar och frågeställningar kring cv, anställningsintervjuer och möjliga karriärvägar.
Läs mer och boka direkt i vår kalender

Digital kurs: Planera din karriär

I våra digitala kurser finns övningar och aktiviteter som du kan genomföra själv eller tillsammans med din grupp. Utveckla ditt ledarskap med hjälp av filmer, poddar och tester – och experternas bästa tips.
Digitala kurser

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem