Chefsguider
Bra chefer och ett gott ledarskap föder framgång. Utvecklas som chef med våra verktyg, tips och råd! Välj en eller flera guider eller situationer som du befinner dig i.
Det finns 279 guider inom ditt val
SÖK I GUIDER

Nätverket och karriären

Vid karriärväxling och arbetssökning är ditt nätverk av central betydelse.

Nätverket kan hjälpa dig med:

 • Tillgång till information vad gäller kunskap, risker och möjligheter vad gäller arbetsgivare, yrkesroller och branscher.
 • Tips om karriärvägar och lediga arbeten.
 • Inspiration, sanningar och goda råd.

Fenomenet nätverk väcker också olika känslor, förväntningar och frågeställningar. Behöver man ha ett stort nätverk? Om du som chef inte har ett stort nätverk, vad gör du då? Hur fungerar nätverk?

En klassisk artikel inom sociologin är Mark S. Granovetters ”The strength of weak ties” från 1973. I sin forskning har han lyft fram betydelsen av svaga länkar i kontaktnätet. Dessa kontakter, till exempel arbetsbekanta, har en mer ytlig karaktär än starka länkar som till exempel familj eller nära vänner. Starka länkar karaktäriseras av mer emotionellt djup, mer nedlagd tid, mer intimitet och mer frekvent interaktion. Hur kan det då vara möjligt att de svaga länkarna betyder mer än de starka länkarna?

Granovetter lyfter fram att de människor som förenas av starka länkar tenderar att ha samma vänner med liknande bakgrund, förhållningssätt och idéer vilket kan begränsa effekten av kontaktnätet. I kristider är dock det starkare kontakterna att föredra då de kan och vill ge ett djupare stöd.

I boken ”Getting a job” beskriver Granovetter hur personer med många ytliga kontakter har större framgångar på arbetsmarknaden än de med mindre och djupare kontakter. Förklaringen är ganska enkel. Ett ytligt kontaktnät skapar större och ett mer diversifierat kontaktnät som kan ge information om de möjligheter som står till buds vad gäller nya arbeten.

Vilka fördelar finns då med att ha fler ytliga kontakter jämfört med djupare kontakter?

 • Nätverket kostar relativt lite uppmärksamhet och tid att underhålla. Idag har detta blivit ännu lättare via sociala medier som Facebook, Twitter och LinkedIn. Du kan, något förenklat, upprätthålla ditt svaga nätverk med ett ”like”.
 • De ytliga kontakterna kan också kopplas bort eller ersättas utan några större konsekvenser vad gäller bekantskaper, nätverk och affärer.
 • Till sist, som tidigare skrivet, ger de ytliga kontakterna större möjligheter till information som i sin tur kan leda till såväl arbete, innovation som affärer. Det är flödet och tillgång till information som är nyckeln till framgång.

Viktiga faktorer för nätverkande

I boken ”Så blir du en framgångsrik nätverkare” av Per Magne och Lucia Forsberg Severed lyfter de fram fyra viktiga faktorer för nätverkande:

 • Det du söker finns ofta nära.
  Du kommer troligen hitta mycket goda råd, inspiration, sanningar och frågeställningar bland dina vänners vänner eller hos dina affärsbekanta.
 • Ju mer du ger, desto mer får du.
  För att få något behöver du ge något. Så var givmild när någon behöver hjälp av dig.
 • Som du ropar får du svar.
  Du behöver ha skärpa i din kommunikation och dialog. Vad är det som du exakt vill ha hjälp med? Underskatta inte frågornas betydelse för svaren.
 • Var öppen för nya äventyr.
  Sök dig till nya arenor för ditt nätverk. Det kan handla om affärsmöten, seminarier, tidigare föreningsaktiviteter med mera. Ett personligt möte ger stora möjligheter till lärande och upptäckande. Med ett nyfiket förhållningssätt går det alltid att lära sig något nytt.

Hur hittar du alla som ingår i ditt nätverk?

För att hitta alla du känner och känt genom livets olika skeden behöver du några viktiga saker. Först måste du tänka ut alla tidigare platser, skeenden och möten där du kan ha samlat på dig namn på personer du känner eller känner till.

Här har du några förslag på var du kan börja leta:

 • Kollegor från nuvarande och tidigare arbetsgivare.
 • Listor på kunder, leverantörer och samarbetspartners i arbetet.
 • Medlemsregister från föreningar och branschorganisationer du tillhör eller tillhört.
 • Sociala nätverk, exempelvis LinkedIn, Twitter och Facebook.
 • Alumninätverk från skolor och universitetet.

Till sist; om du utgår från teorin om ”starka och svaga länkar”, är ditt nätverk mycket större än vad du först kan tro. Sök information om möjligheter via dina vänners, vänners vänner. Det kan vara hos dina kontakter i tredje led det lediga uppdraget eller arbetet finns. Därutöver så kommer du vid en karriärväxling behöva inspiration, så se till att träffa personer i ditt nätverk som ger dig inspiration och energi.

Text: Jörgen Kihlgren Uppdaterat: 2017-05-23

Utvecklas med våra chefsguider

Våra chefsguider inom karriär är speciellt framtagna för att hjälpa dig att utvecklas i din chefskarriär. Genom chefsguiderna om karriär tillhandahåller vi en strukturerad process och en verktygslåda som gör det enklare att planera din chefskarriär. Guiderna är uppbyggda så att du ska kunna analysera din nuvarande situation och vad du vill få ut av ditt framtida yrkesliv och karriär. Du får hjälp att inventera dig själv och sätta motiverande nya mål för din karriär.

Boka karriärrådgivning!

Vilket är nästa steg i din chefskarriär? Som medlem i Ledarna kan du nu boka rådgivningssamtal med våra erfarna karriärrådgivare. Ta chansen att bolla dina tankar och frågeställningar kring cv, anställningsintervjuer och möjliga karriärvägar.
Läs mer och boka direkt i vår kalender

Digital kurs: Planera din karriär

I våra digitala kurser finns övningar och aktiviteter som du kan genomföra själv eller tillsammans med din grupp. Utveckla ditt ledarskap med hjälp av filmer, poddar och tester – och experternas bästa tips.
Digitala kurser

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem