Chefsguider
Bra chefer och ett gott ledarskap föder framgång. Utvecklas som chef med våra verktyg, tips och råd! Välj en eller flera guider eller situationer som du befinner dig i.
Det finns 279 guider inom ditt val
SÖK I GUIDER

Söka chefsjobb genom sociala medier

När du är på jakt efter nya chefsutmaningar är de sociala medierna ett bra alternativ till traditionellt jobbsökande. Många rekryterare och arbetsgivare har upptäckt och använder sociala medier som rekryteringskanaler.

Sociala medier, som oftast är kostnadsfria, fungerar utmärkt som en kanal för att hitta nya arbeten och uppdrag. Du kan också få information från dina kontakter om hur det är att jobba hos en specifik arbetsgivare.

Sociala medier triggar ofta på namn och ord som du lägger in. Anger du till exempel vilka skolor du har studerat på och på vilka arbetsplatser du har arbetat, så matchas kontakter och nätverket hjälper dig att komma i kontakt med tidigare studiekamrater och arbetskollegor. Du får också tillgång till kontakters kontakter.

Här är länkar till några aktörer inom sociala medier:

Linkedin
… ett kraftfullt och internationellt privat och professionellt nätverk med bra sökmotor för att hitta kontakter både i Sverige och runtom i världen.

Facebook
… har över 960 miljoner medlemmar världen över och växer snabbast av alla sociala nätverk och communities. Här kan du söka svenska och internationella kontakter och inkludera dem i ditt nätverk.

Twitter
… är en social nätverkssida samt mikroblogg för att posta meddelanden på 140 tecken. Du har en direktlina med alla dina kontakter.

Myspace
… är en engelskspråkig community där man kan träffas, blogga och dela filer.

Xing
… är en tysk och internationell community där du kan sköta ditt privata och professionella nätverk.

Plaxo
… är en digital och automatisk adressbok som håller reda på dina kontakter, deras födelsedagar etc. Det fungerar också som ett nätverk för att hålla kontakten och har direkta plug-ins till din Outlook och de kontakter du har där.

Några tips att tänka på:

  • Var synlig på flera sajter. Glöm inte att kryssa för det du vill att andra ska se som exempelvis din kontaktinformation, dina utbildningar med mera.
  • Fundera på i vilka sociala medier du vill vara personlig och var du vill vara mer professionell. 
  • Använd ditt eget namn och inte ett alias, i alla fall inte om du vill ha ett nytt jobb. Har du ett bra varumärke känner folk igen dig och lär sig ditt namn. Detta ger också resultat på sökmotorer som Google, Yahoo med flera. Tänk på att många arbetsgivare söker information om människor den vägen.
  • Var konsekvent, lägg in samma information på alla sajter.
  • Lägg in relevant information om dig själv, mycket likt hur du skulle göra om du skrev ett CV. Vad jobbar du med idag, vilket chefsansvar har du? Vilka är dina karriärmål, vad skulle du vilja göra?
  • Har du en blogg så länka gärna till den. Scanna också igenom vad du skriver på din blogg.
  • Har du skrivit publicerade artiklar? Länka till dessa.
  • Lägg alltid in ett bra foto på dig själv, och helst samma foto på alla sajter.
  • Kontakter måste bearbetas även på nätet. Logga in ibland och se över dina meddelanden eller kommentera något inlägg, så andra ser att du är aktiv. Då ökar du din synlighet.
Text: Jörgen Kihlgren Uppdaterat: 2016-04-15

Utvecklas med våra chefsguider

Våra chefsguider inom karriär är speciellt framtagna för att hjälpa dig att utvecklas i din chefskarriär. Genom chefsguiderna om karriär tillhandahåller vi en strukturerad process och en verktygslåda som gör det enklare att planera din chefskarriär. Guiderna är uppbyggda så att du ska kunna analysera din nuvarande situation och vad du vill få ut av ditt framtida yrkesliv och karriär. Du får hjälp att inventera dig själv och sätta motiverande nya mål för din karriär.

Boka karriärrådgivning!

Vilket är nästa steg i din chefskarriär? Som medlem i Ledarna kan du nu boka rådgivningssamtal med våra erfarna karriärrådgivare. Ta chansen att bolla dina tankar och frågeställningar kring cv, anställningsintervjuer och möjliga karriärvägar.
Läs mer och boka direkt i vår kalender

Digital kurs: Planera din karriär

I våra digitala kurser finns övningar och aktiviteter som du kan genomföra själv eller tillsammans med din grupp. Utveckla ditt ledarskap med hjälp av filmer, poddar och tester – och experternas bästa tips.
Digitala kurser

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem