Chefsguider
Bra chefer och ett gott ledarskap föder framgång. Utvecklas som chef med våra verktyg, tips och råd! Välj en eller flera guider eller situationer som du befinner dig i.
Det finns 279 guider inom ditt val
SÖK I GUIDER

Synliggör ditt personliga varumärke

När du söker jobb internt eller externt, i synnerhet på chefsnivå, är det viktigt att visa upp din kompetens och få det erkännande du förtjänar som en expert och ledare inom ditt område.

Idag söker många människor via diverse sociala medier efter information, tips och underlag för beslut. Det gäller även search- och rekryteringskonsulter, kollegor, anställda och arbetsgivare. Genom att positionera dig och vara transparent i ditt budskap i alla led och kanaler blir du mer synlig och attraktiv för olika arbetsgivare.

Ett sätt att börja med att synliggöra och fördjupa ditt personliga varumärke är att svara på nedanstående frågor.

 1. Vilka ord skulle du använda för att beskriva dig själv? Tänk på dig själv i din roll som chef. Vilka erfarenheter och drivkrafter tycker du beskriver dig på ett bra sätt?
 2. Vad vill du? Vilka är dina privata- och yrkesmässiga mål?
 3. Hur vill du uppfattas av andra runt omkring dig? Omgivningen kan till exempel bestå av dina kollegor, medarbetare, chefer, kunder och familj? Vilka ord beskriver den bild du vill att andra ska ha av dig?
 4. Hur tror du att du uppfattas av andra?
 5. Om du tänker efter, vilka ord tror du andra skulle använda om dig?
 6. Hur du verkligen uppfattas av andra?

För att verkligen få fram den sanna bilden av dig och ditt varumärke behöver du ta reda på hur du verkligen uppfattas av andra människor. Dels kan du prata med andra, exempelvis dina kollegor, medarbetare och kunder med flera. Vilka omdömen har du fått vid utvecklingssamtal, ledartester och i arbetsbetyg?

Hur kan du då fördjupa och stärka ditt varumärke?

Efter du svarat på ovanstående frågor är det dags att välja strategi, taktik och aktivitet för att fördjupa och stärka ditt personliga varumärke. Här kommer några tips:

 • Sätt rätt ord på din kompetens och ditt ledarskap
 • Sök dig till branscher, arbetsgivare och chefsuppdrag som du har intresse eller passion för.
 • Se till att alltid få bästa möjliga organisatoriska förutsättningar för att lyckas.
 • Delta i debatter, seminarier, sociala medier och lyft fram dina perspektiv och erfarenheter.
 • Sök dig till projekt internt – eller externt som ligger i linje med dina yrkesmässiga mål.
 • Tacka nej till chefsuppdrag eller projekt där förutsättningarna för ett gott resultat är små. Alternativt försök omforma uppdragets mål.
 • Självfallet gäller också den omvända logiken. Våga tacka ja till chefsuppdrag där förutsättningarna är goda för att lyckas.
 • Det förhoppningsvis enklaste sättet att utveckla ditt personliga varumärke är att du som chef fortsätter att göra ett gott arbete. Ett gott arbete lönar sig i längden.
 • Skapa en genomtänkt profil på LinkedIn.
 • Skapa en professionell blogg och skriv inlägg regelbundet.
 • Skriv artiklar för publicering på olika platser, både på nätet och i facktidskrifter.
 • Erbjud dig att frivilligt hålla seminarier eller hålla ihop gruppdiskussioner på yrkes- eller branschkonferenser.
 • Posta dina aktiviteter som chef och ledarskapsexpert på din LinkedIn-profil.
 • Skapa korta "mini-föreläsningar” på YouTube där du kan visa upp dig som expert.
 • Skapa ett Twitter-konto där du skriver, eller länkar, artiklar och tankar om till exempel ledarskap.
 • Skriv en bok eller en e-bok inom ett ämne där du är expert.
 • Du behöver som chef vara noggrann i ditt val av chef.
Text: Jörgen Kihlgren Uppdaterat: 2016-04-15

Utvecklas med våra chefsguider

Våra chefsguider inom karriär är speciellt framtagna för att hjälpa dig att utvecklas i din chefskarriär. Genom chefsguiderna om karriär tillhandahåller vi en strukturerad process och en verktygslåda som gör det enklare att planera din chefskarriär. Guiderna är uppbyggda så att du ska kunna analysera din nuvarande situation och vad du vill få ut av ditt framtida yrkesliv och karriär. Du får hjälp att inventera dig själv och sätta motiverande nya mål för din karriär.

Boka karriärrådgivning!

Vilket är nästa steg i din chefskarriär? Som medlem i Ledarna kan du nu boka rådgivningssamtal med våra erfarna karriärrådgivare. Ta chansen att bolla dina tankar och frågeställningar kring cv, anställningsintervjuer och möjliga karriärvägar.
Läs mer och boka direkt i vår kalender

Digital kurs: Planera din karriär

I våra digitala kurser finns övningar och aktiviteter som du kan genomföra själv eller tillsammans med din grupp. Utveckla ditt ledarskap med hjälp av filmer, poddar och tester – och experternas bästa tips.
Digitala kurser

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem