Chefsguider
Bra chefer och ett gott ledarskap föder framgång. Utvecklas som chef med våra verktyg, tips och råd! Välj en eller flera guider eller situationer som du befinner dig i.
Det finns 279 guider inom ditt val
SÖK I GUIDER

Vässa ditt chefs-cv

När konkurrensen om chefsjobben är hög är det viktigt att du sticker ut. Ett bra cv inriktad mot chefsjobb ska vara genuint, säljande och på rätt nivå.

Genuint cv

Ett cv ska få fram din kompetens och vara det dokument som ger dig kraft och stolthet över din tidigare yrkesbana. Det är inte bara ett sätt att visa dina tidigare framgångar, utmaningar och erfarenheter, utan också ett avgörande verktyg för att marknadsföra dig själv och ditt personliga varumärke.

Säljande cv

Att enbart lista tidigare arbete, chefsroller och aktiviteter räcker inte. För att du ska kunna sticka ut ur mängden ansökningar är det viktigt att du kan kommunicera din förmåga och vad du har åstadkommit i dina tidigare jobb. Som chef måste du visa läsaren, med tyngd och tydlighet, exakt hur din ledarstil kan användas för att leverera resultat i din nästa chefsroll.

Ditt cv ska presentera dig som den bästa kandidaten, med kvantifierbara bevis i form av tidigare prestationer, utmaningar och resultat som tydligt backar upp din bakgrund och förmåga. Det handlar till stor del om att skriva om din yrkesbana på ett lättöverskådligt och övertygande sätt.

Rätt nivå på ditt cv

Det är viktigt att beskriver ditt cv på rätt nivå – i många företag är det stor skillnad mellan vilka ansvarsområden och uppgifter som ligger på mellanchefsnivå och högre chefsnivå. En annan viktig faktor är att du ger relevanta exempel på dina utmaningar, prestationer och resultat så läsaren förstår att du har rätt kompetens.

Om du söker dig till ett arbete med större personalansvar än du har idag ska du ange exempel i ditt cv på hur du framgångsrikt bemästrat tidigare situationer vad gäller personal.

Konkreta tips för chefs-cv

  1. Börja med en sammanfattning. Högst upp i ditt cv skriver du en kort, kärnfull och säljande sammanfattning över din profil. Den bör innehålla din inriktning, chefserfarenhet och kompetens, inklusive utmärkande personliga egenskaper som stärker dig i din ledarroll. Sammanfattningen av din profil måste uppfattas som intressant för det jobb du söker.
  2. Anpassa ditt cv efter bransch, arbetsgivare och yrkesroll. Tänk på att vissa branscher idag kräver ett cv på engelska.
  3. Ge perspektiv på din arbetsgivares resa och historik. Utgå inte från att din arbetsgivare är känd för läsaren, utan skriv två till tre rader där du beskriver din tidigare arbetsgivare. Din arbetsgivares resa i upp- och nedgång alternativt verksamhets- eller affärslogik kan vara en stor del av din kompetens.
  4. Om du har haft eller har styrelseposter ska dessa självfallet vara med i ditt cv. Ange gärna storlek på omsättning eller antalet anställda.
  5. Ge konkreta exempel på vad du har gjort som till exempel försäljnings- eller marknadschef. Titeln säger ibland ganska lite och kan skapa förvirring hos läsaren.
  6. För att visa vad du har åstadkommit är det viktigt att du ger exempel på framgångar, prestationer och utmaningar. Dina prestationer kan bekräfta de egenskaper, drivkrafter och erfarenheter som du beskriver i ditt cv eller brev.
  7. Ta med relevanta utbildningar och kurser. Fundera dock på vad du inte behöver ta med. Ibland räcker det med att skriva ”urval av relevanta kurser” och på sätt minska mängden av kurser.
  8. Layout – ge ett positivt, övertygande och välstrukturerat första intryck genom att skriva koncist, lättläst och kortfattat. Disponera informationen på ett överskådligt sätt. Låt ditt skrivsätt spegla din personlighet.
  9. Till sist – håll ditt cv kort. Ett cv på två-tre sidor räcker. Ta enbart med det som är relevant för det arbete som du söker.


Lycka till!

Text: Jörgen Kihlgren Uppdaterat: 2016-04-15

Utvecklas med våra chefsguider

Våra chefsguider inom karriär är speciellt framtagna för att hjälpa dig att utvecklas i din chefskarriär. Genom chefsguiderna om karriär tillhandahåller vi en strukturerad process och en verktygslåda som gör det enklare att planera din chefskarriär. Guiderna är uppbyggda så att du ska kunna analysera din nuvarande situation och vad du vill få ut av ditt framtida yrkesliv och karriär. Du får hjälp att inventera dig själv och sätta motiverande nya mål för din karriär.

Boka karriärrådgivning!

Vilket är nästa steg i din chefskarriär? Som medlem i Ledarna kan du nu boka rådgivningssamtal med våra erfarna karriärrådgivare. Ta chansen att bolla dina tankar och frågeställningar kring cv, anställningsintervjuer och möjliga karriärvägar.
Läs mer och boka direkt i vår kalender

Digital kurs: Planera din karriär

I våra digitala kurser finns övningar och aktiviteter som du kan genomföra själv eller tillsammans med din grupp. Utveckla ditt ledarskap med hjälp av filmer, poddar och tester – och experternas bästa tips.
Digitala kurser

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem