Senaste nytt om ledarskap

– Här nedan hittar du några av de senaste nyheterna om ledarskap, som kan vara relevanta för dig som chef att känna till, berättar Anki Udd, ledarskapsutvecklare på Ledarna.

 • 2017-09-21

  8 steg för att eliminera meningslösa möten

  (Kick Off)

  Enligt undersökningar som gjorts på senare år lägger tjänstemän och andra minst en tredjedel av sin tid på möten. Bara hälften upplevs som meningsfulla och bra. Räknar man ihop värdet av den tid man lägger på dåliga möten uppgår den till häpnadsväckande 170 miljarder om året – fyra gånger kostnaden för svensk sjukpenning.
  Dåliga möten kostar svenska arbetsgivare runt 150 000 kronor per anställd och år och att komma tillrätta med dåliga möten skulle ge arbetsgivare en produktionsökning på 30 procent. På köpet skulle man få friskare medarbetare, eftersom mycket stress uppstår under alla timmar av meningslösa möten.

 • 2017-09-21

  Undersökning: Så många chefer tvingas jobba över ikväll

  (Chef)

  Chefen är den som sist låser dörren. Så ser det ut på många arbetsplatser. Hela 8 av 10 chefer känner sig tvingade att jobba övertid, visar en ny undersökning gjord av Novus.
  Syftet med övertid är att kunna hantera oförutsedda händelser. Men i stället måste många chefer i Sverige jobba övertid för att ens klara den planerade dagliga verksamheten. Nu uppger 8 av 10 chefer i en färsk undersökning att de jobbar övertid – och att de känner sig tvingade att göra det.

 • 2017-09-19

  "För mig är agilt ledarskap det självklara sättet"

  (Prevent Arbetsliv)

  Det agila ledarskapet kräver att chefen lägger ner mycket tid och fokus på att hörsamma medarbetarna. En av fyra viktiga punkter i det agila manifestet, framtaget 2001 av en grupp framstående personer inom it-branschen, bör man värdesätta individer och interaktioner framför processer och verktyg. Man har även stort fokus på samarbetet mellan människor. För Camilla Ekström är det här varken nytt eller konstigt, så här har hon alltid gjort, säger hon.
  – För mig är agilt det naturliga och självklara sättet att leda på.
  Det agila ledarskapet ställer stora krav på chefens sociala färdigheter. Som att kunna vara flexibel, närvarande och lyhörd inför medarbetarna men samtidigt inte tappa fokus från kunden. Att lära sig att anpassa sig till förändring gäller även för medarbetarna. Att ett flertal anställda kan täcka upp för varandra är viktigt.

 • 2017-09-18

  BRA CHEF VIKTIGAST NÄR YOUNG PROFESSIONALS VÄLJER ARBETSPLATS

  (MyNewsdesk)

  Bra chef/bra ledarskap – det är de viktigaste faktorerna när studenter och akademiker i början av karriären i Sverige väljer arbetsgivare. Det framgår av årets upplaga av Young Professional Attraction Index (YPAI), en nationell undersökning och rapport som Academic Work tagit fram tillsammans med Kantar Sifo.
  – Att välja en bra chef har i dag blivit lika viktigt som att välja en bra arbetsplats, säger Svante Randlert, Business and People Advisor på Academic Work.

 • 2017-09-14

  Därför mobbas chefer mer än andra på nätet

  (Chef)

  Chefer löper högre risk än medarbetare att drabbas av nätmobbning på jobbet, enligt en pågående forskningsstudie. Rebecka Cowen Forssell vid Malmö högskola ger råd till de som drabbas.
   

 • 2017-09-14

  Psykologisk trygghet får team att prestera – så här gör du

  (Kvalitetsmagasinet Ledarskap)

  Psykologisk trygghet är känslan att det går att säga vad jag tycker, vara kreativ och sticka ut hakan utan att riskera att straffas. Att även om jag gör misstag så är jag med i gänget, ingen skrattar åt mina idéer och vi vill alla framåt tillsammans.
  Det här är beteenden som gör att medarbetare vågar komma med nya idéer och vågar testa dem. Det gör också att det blir lättare att klara dagens höga krav och snabba förändringstakt.

 • 2017-09-13

  "Dialog är en förutsättning för en friskare arbetsplats"

  (Kvalitetsmagasinet Arbetsmiljö)

  Arbetsmiljöverkets nya föreskrift AFS 2015:4 kring organisatorisk och social arbetsmiljö rekommenderar regelbunden dialog som ett sätt att uppmärksamma och rätta till problem. Nu har organisationspsykologen Leif GF Stenberg utvecklat en metod för dialogen.

  Leif GF Stenberg har lång erfarenhet av ledarskap och relationsutveckling i Sundsvall och Stockholm. Han menar att en dialog kring hur man tänker och känner om sin arbetsbelastning är en förutsättning för en friskare arbetsplats. Men chefer och medarbetare behöver stöd och utbildning för att komma igång med dialogen för att lyckas i genomförandet.

 • 2017-09-13

  Så gör du om kollegan dricker för mycket

  (Prevent Arbetsliv)

  Det är dags för höstkickoff med jobbet. Men hur mycket alkohol är det rimligt att företaget bjuder på? Att ha en tydlig alkoholpolicy som alla på företaget känner till är ett bra sätt att hantera frågan.

  Det dricks inte mindre alkohol i Sverige, men företag blir ändå bättre på att förebygga skadligt bruk och riskbruk på arbetsplatsen. Det anser Robin Öberg, konsult på Alna, en organisation som ger råd och stöd kring missbruksfrågor i arbetslivet.
  – Det har skett en stor mognad de senaste åren. Förut var många chefer oroliga, osäkra och gjorde inget. I dag agerar de mycket tidigare, säger han.
  Ett av de viktigaste råd som Robin Öberg ger arbetsgivare är att ta fram en policy. Policyn ska berätta vad som gäller på företaget, vilket ansvar chefer och medarbetare har men också varför skadligt bruk och riskbruk är frågor som berör hela organisationen.

 • 2017-09-09

  Fler chefer lämnar Alvesta kommun

  (Smålandsposten Plus)

  Det senaste året har 15 av kommunens chefer slutat. En rimlig siffra, tycker Kristiina Kosunen Eriksson. - Det är bra och nyttigt att byta arbete, säger kommunchefen.
  Inom Alvesta kommun och de kommunala bolagen finns det totalt 81 chefer, bland annat skolornas rektorer, förvaltningschefer och vd:ar i de kommunala bolagen.
  Från augusti 2016 till augusti 2017 har 15 av dessa chefer lämnat sitt arbete. Kommunchefen, Kristiina Kosunen Eriksson, tycker inte att de märker av omsättningen på något negativt sätt.
  - Jag tycker inte siffran vare sig är hög eller låg. Med så många chefer vi har i kommunen är det en rimlig siffra. Några har hittat nya jobb och några har gått i pension, säger hon.

 • 2017-09-08

  Höga chefslöner blir offentliga i England

  (Chef)

   I England har lönerna ökat snabbt inom börsnoterade företag och är nu 144 gånger arbetarlönerna (i Sverige 54 gånger). Enligt en undersökning från yrkesförbundet för HR-personal, CIPD, påverkar detta arbetsmoralen hos medarbetarna negativ. - Undersökningen visar att 59 procent av de anställda blir omotiverade på arbetsplatsen på grund av det”, enligt representanten Charles Cotton.

  Från och med juni 2018 införs nya regler där 900 brittiska börsnoterade företag måste redovisa löneskillnader mellan chefer och medarbetare.

Jag vill veta mer om medlemskapet

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem