Senaste nytt om ledarskap

– Här nedan hittar du några av de senaste nyheterna om ledarskap, som kan vara relevanta för dig som chef att känna till, berättar Anki Udd, ledarskapsutvecklare på Ledarna.

 • 2017-11-15

  Bra strategiskt ledarskap i sjukvården framtidsfråga

  (Västerbottens-Kuriren)

  Svensk hälso- och sjukvård fungerar generellt mycket bra med hög medicinsk kvalitet men det finns stora framtida utmaningar.
  Vi kan se hur förväntningarna på sjukvården ständigt ökar från såväl patienter, personal som beslutsfattare. Ett stärkt ledarskap på alla nivåer i hälso- och sjukvården är en nyckel till att möta dessa utmaningar.
  Ledarskap inom offentlig förvaltning och i synnerhet inom sjukvården är komplex, utmanande och emellanåt motstridig. Ibland beskrivs de inbyggda intressekonflikterna i hälso- och sjukvården genom tre domäner: den politiska, förvaltningen och professionen. Domänerna bygger på olika logiker och har olika uppgifter.

 • 2017-11-14

  "Välfärd i världsklass kräver bättre villkor för chefer"

  (Dagens Samhälle All Debatt)

  Att jobba i offentlig sektor är att bära ett oerhört viktigt samhällsuppdrag, det gäller för såväl chefer som medarbetare. I olika delar av offentlig sektor finns några av välfärdens viktigaste byggstenar. Ledarna är den största, fackliga organisationen för chefer i kommun och landsting. Våra medlemmar vet vad som krävs inom denna sektor och vad de säger och bör tas på största allvar.
  En stor forskningsstudie gjord vid Stockholms universitet som presenterades i höstas visade att stressen och kraven på chefer ökar, samtidigt som resurserna minskar. Ändå säger, glädjande nog, nio av tio chefer i offentlig sektor att de vill jobba kvar inom sektorn, visar en enkät bland Ledarnas medlemmar. De ser att det finns kvalificerade jobb med utvecklingsmöjligheter i hela landet. De känner att de kan bidra till att utveckla demokratin och att de jobbar för medborgarnas bästa.

 • 2017-11-13

  Därför har 8 av 10 chefer svårt att hitta personal

  (Chef)

  Svensk ekonomi går på högvarv. Därför vill företag nyanställa personal. Men det är svårt, uppger 500 personalchefer i en färsk undersökning.
  Låg arbetslöshet, ekonomin går på högvarv och experter pekar på att vi befinner oss i en högkonjunktur. Det gör att många företag och organisationer behöver rekrytera ny personal. Det råder helt enkelt stor optimism i alla branscher, visar en undersökning från analysföretaget IC Potentials.
  Men eftersom få avskedar utan vill snarare expandera ställer krav på hr-avdelningar i Sverige. Hela 8 av 10 personalchefer uppger att de har svårt att hitta personal med efterfrågad kompetens. Luckorna består främst av utbildad personal och utbildningsplatser.

 • 2017-11-13

  Det svenska ledarskapet, finns det? Javisst, säger forskningen

  (Veckans Affärer)

  Det svenska ordet ”lagom” sägs sakna direkt motsvarighet i de flesta andra språk. Med den ungefärliga betydelsen att allt görs med måtta, varken för mycket eller för lite, har ordet i dag kommit att stå för symbol för den svenska ledarskapskulturen. Men stämmer det att svenska chefer är så ”lagom”, Sverige är ju trots sin litenhet och undanskymda plats på världskartan ett av de länder med flest globalt framgångsrika företag per capita i världen? Går det att driva ett företag ”the lagom way” och ändå bli så framgångsrika? Vad säger egentligen forskningen?

 • 2017-11-10

  Ledarskaps-ST - snart på plats i Stockholm

  (Dagens Medicin)

  Sylf Stockholm, Sveriges yngres läkares förening, har länge efterfrågat en regional standardiserad ledarskapsutbildning för ST-läkare. Nu tillmötesgår Alliansen deras önskemål i budgeten för 2018.
  – Vi har under den här mandatperioden sett att det har funnits brister i ledarskapet och därför gör vi nu en storsatsning, säger Peter Carpelan, forsknings- och personallandstingsråd för Moderaterna.
  Sylf har genomfört en nationell enkätundersökning om motivationen hos läkarstudenter och underläkare att ta sig an chefsuppdrag inom sjukvården. Enligt undersökningen sjunker intresset drastiskt under första delen av läkarkarriären.
  – Det är ganska alarmerande att titta på de siffrorna. Jag tror att vi genom att utbilda tidigt i karriären kan fånga upp motivationen tidigt och skapa naturliga vägar för att kunna bli chef, säger Kristin Arthur, ordförande för Sylf Stockholm.

 • 2017-11-10

  Montelius: Obegripligt att inte känna till övergrepp inom teatern

  (Svt Kultur Nyheter)

  Foto: SVT Montelius: Obegripligt att inte känna till övergrepp inom teatern Flera manliga chefer vid teaterinstitutioner har uppgett att de inte förstått hur grova övergrepp kvinnor utsätts för i branschen. Något som teaterchefen Martina Montelius inte köper. – För mig är det obegripligt att man kan jobba länge i den här branschen och inte veta de här sakerna, säger hon i Aktuellt.

 • 2017-11-10

  Bah Kuhnke om övergrepp: Jag kräver ett slut

  (Svt Kultur Nyheter)

  "Jag kräver förändring, jag kräver handling, jag kräver ett slut på sexuella trakasserier och övergrepp". Det säger kulturminister Alice Bah Kuhnke efter sitt möte med cheferna för Dramaten, Kungliga Operan och Riksteatern. På onsdagen gick 400 kvinnliga skådespelarna ut med vittnesmål om våldtäkter, sexuella övergrepp och trakasserier från manliga kolleger. Kvinnornas erfarenheter fick kulturminister Alice Bah Kuhnke att kalla in vd:arna för Dramaten, Kungliga Operan och Riksteatern till ett möte på torsdagen.

 • 2017-11-09

  Ledarskapsprofessor med intresse för kunskapsintensiva organisationer

  (Linnéuniversitetet)

  Tomi J. Kallio är ny professor i organisation och ledarskap vid Linnéuniversitetet. Han kommer närmast från Åbo universitet. Hans forskning handlar om kunskapsintensiva organisationer, främst inom utbildning och sjukhus.
  – Det finns idag en konkurrens om arbetskraft mellan den allmänna folkhälsovården och privata vårdgivare. Jag intresserar mig för vad det är som får läkare och sjuksköterskor att välja en viss arbetsgivare, berättar Tomi J. Kallio.

 • 2017-11-09

  Statliga scencheferna eniga: Det handlar om grova brott

  (Svt Kultur Nyheter)

  Efter de 400 skådespelarnas skakande vittnesmål om våldtäkter, sexuella övergrepp och trakasserier från manliga kolleger, kallade kulturminister Alice Bah Kuhnke på torsdagen till sig cheferna för de tre statliga scenerna: Dramaten, Kungliga Operan och Riksteatern. – Ett bra möte, säger Operans chef Birgitta Svendén. Ett pressuppbåd väntade på departementet, bland annat SVT:s Kulturnyheterna. – Ska man vara krass handlar det om att riva en gammal, hierarkisk tystnadskultur, säger Birgitta Svendén, vd för Kungliga Operan.

 • 2017-11-08

  Fem saker ledare kan lära av improvisation

  (Kvalitetsmagasinet Ledarskap)

  Kanske har du sett improvisationsteater på tv eller live. Skådespelare som får ord från publiken och bygger upp en hel scen utifrån det. Tricken de använder kan faktiskt användas av dig som ledare – för att bygga team som jobbar ihop på kreativa sätt.

Jag vill veta mer om medlemskapet

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem