Senaste nytt om ledarskap

– Här nedan hittar du några av de senaste nyheterna om ledarskap, som kan vara relevanta för dig som chef att känna till, berättar Anki Udd, ledarskapsutvecklare på Ledarna.

 • 2017-10-15

  Bra chef? Här är egenskaperna som rankas högst

  (di.se Plus)

  Framgångsreceptet till att bli en bra chef innebär en anpassning till personalens olika personligheter. Det menar experten.
  ”En riktig bra ledare kan matcha sin personlighet med medarbetarnas sätt att vara, så att de känner sig trygga med dig som chef”, säger jobbcoachen Nina Jansdotter.

 • 2017-10-14

  Många rektorer har inte tid att fungera som de vill

  (Skolvärlden)

  Det är inte bara lärare som är kritiska till hur det pedagogiska ledarskapet fungerar i skolan. Även bland rektorerna finns det kritik.
  – Många rektorer har inte tid att fungera som de pedagogiska ledare som de vill vara, säger Matz Nilsson som är ordförande för Sveriges skolledarförbund.
  Med hjälp av enkätundersökningar har Sveriges skolledarförbund försökt ta reda på i vilken utsträckning rektorerna själva anser att de fungerar som pedagogiska ledare.
  Svaren påminner till viss del om den frust-ration som många lärare ger uttryck för.
  – När vi frågar rektorerna om de har tid att stötta sina lärare i det dagliga arbetet svarar ungefär 60 procent att de har det. Många har alltså inte tid att fungera som de pedagogiska ledare som de vill vara, säger Matz Nilsson.

 • 2017-10-13

  Nio tecken på utbrändhet

  (Prevent Arbetsliv)

  All stress är inte farlig. Men att stressa mycket och länge, utan att få tillräcklig återhämtning, kan vara skadligt. Över 25 000 patienter remitterades till specialistläkare med diagnosen utmattningssyndrom förra året, enligt Socialstyrelsen. Framför allt kvinnor drabbas.
  Stress är en överlevnadsmekanism som, enkelt uttryckt, gör att olika system i kroppen drar igång på högvarv.
  Det finns ett antal stressignaler som det är klokt att hålla koll på, för att kunna bromsa i tid, konstaterar Kristina Bähr. Hon är specialistläkare, chefscoach och driver bland annat poddcasten Hjärnpodden, med fokus på att öka förståelsen för hjärnan.
  Ett varningstecken är att de kognitiva förmågorna påverkas när stressen blir för stor. Då försämras sådant som har att göra med tänkande, minne, inlärning, beslutsfattande och koncentration.

 • 2017-10-12

  Unga i Sverige vill ha en bra chef

  (Buzzter Spaningar Arbetsliv)

  En bra chef och ett gott ledarskap värderas allra högst när ungdomar väljer arbetsplats. Men det är vi ensamma om, i alla fall i Norden. Det visar Academic Works årliga rapport "Young Professional Attraction Index (YPAI)", genomförd tillsammans med Kantar Sifo. Nära 14 500 nordiska akademiker i början av karriären, så kallade young professionals, har deltagit i undersökningen, som visar på stora skillnader i Norden kring vad vi prioriterar vid val av arbetsplats.

 • 2017-10-11

  Så anpassade sig arbetslivet efter generation Y

  (Lag & Avtal Senaste Nytt)

  De vill sätta sin egen arbetstid – och vägrar utföra saker som går emot de personliga värderingarna. Arbetslivet har anpassat sig efter millenniegenerationen kravlista. I dag dominerar gruppen bland USA:s mellanchefer.

 • 2017-10-10

  Glöm effektivitet och bli i stället effektfull

  (Kvalitetsmagasinet Ledarskap)

  I sin forskning har Simon Elvnäs filmat hundratals ledare och konstaterar att de inte gör det de ska – och inte heller det de vill göra eller det de tror att de gör. I en ny bok vägleder han ledare i att göra färre men rätt saker – att agera effektfullt.

 • 2017-10-10

  Sjukhuschef som slog larm om vårdkris fick sparken

  (Omni)

  Flera läkare på Södersjukhuset i Stockholm, SÖS, är upprörda över att att deras vd Tomas Movin fick sparken i september, rapporterar SvD. De anser att Movin petades eftersom han inför sommaren larmat om att patientsäkerheten var hotad.

 • 2017-10-10

  Chefen måste vara snäll mot sig själv

  (Arbetsmiljöforum Du & Jobbet)

  Vad behöver en chef för att orka på jobbet? Goda förutsättningar, självklart. Men också en stor dos snällhet mot sig själv.
  Chefer utsätts för stora påfrestningar på jobbet. Ofta har man ett stort ansvar med ständiga utryckningar. Att man känner sig klämd mellan verksamhetens krav och budgetens ramar är också något som stressar många.
  Christin Mellner, arbetslivsforskare på psykologiska institutionen vid Stockholms universitet, har under tre år studerat vad som krävs för ett hållbart ledarskap, det vill säga vad som behövs för att chefen ska orka vara chef, och vilka de främsta riskfaktorerna är. 22 djupintervjuer med chefer har kompletterats med enkäter med ytterligare 1600 personer i ledande befattningar.
  När de gäller de yttre förutsättningarna är det inga oväntade slutsatser. Ständigt hög belastning, brist på tydliga mål i verksamheten och att man lägger mycket tid på administration är allt som sådant som ökar risken för att chefen inte ska orka.

 • 2017-10-07

  Många chefsavhopp oroar

  (Lokaltidningen Stenungsund Tjörn Orust)

  Tiotalet chefer och ledande tjänstemän har det senaste året lämnat sina poster på Tjörn och större delen av cheferna har bytts ut. Det här bekymrar kommunledningen.
  Det senaste året har varit mycket turbulent på tjänstemannanivå.
  – Detta är naturligtvis inte bra men det är i vissa lägen svårt att konkurrera om kompetenta chefer, inte minst eftersom det ofta handlar om längre pendlingsavstånd hit ut till Västra Tjörn, säger personalchef Annika Renström på Tjörn. Det har varit många på chefsnivå som slutat sista året och det är givetvis ett bekymmer.

 • 2017-10-05

  "Hållbarhetschefer måste få större mandat"

  Att integrera hållbarhet i företag kräver en rejäl uppbyggnad av resurserna. Det gäller både organisationen och hållbarhetschefens mandat. Men naivitet och konflikter hindrar utvecklingen av nya hållbarhetsstrategier och försämrar svenska företags konkurrensförmåga, skriver Tommy Borglund, lektor vid Örebro universitet.

Jag vill veta mer om medlemskapet

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem