Chefsguider
Bra chefer och ett gott ledarskap föder framgång. Utvecklas som chef med våra verktyg, tips och råd! Välj en eller flera guider eller situationer som du befinner dig i.
Det finns 279 guider inom ditt val
SÖK I GUIDER

Lär känna dina intressenter

De nya möjligheterna till intäkter måste kombineras med ett krav på långsiktigt hållbara lösningar. Det finns idag helt nya intressenter och är inte längre hållbart att öka försäljning och erövra nya marknader på bekostnad av miljön eller de mänskliga resurserna.

Och om vi ändå skulle lockas av att gå den kortsiktiga vägen så finns risken att vårt varumärke blir lidande och därmed påverkas både våra affärer och den kompetens vi har eller vill ha i vårt företag. För idag ställer alltfler krav på företagens hållbarhetsarbete ur olika perspektiv.

Miljön och samhället är nya aktörer i intressentanalysen vilket leder till att saker och ting blir betydligt mer komplexa idag än tidigare. För några år sedan kunde företag fortfarande säga att aktieägarna var de viktigaste intressenterna, men det säger sannolikt ingen idag.

Intressenterna är viktiga eftersom du direkt eller indirekt är beroende av dem för att lyckas med ditt uppdrag. 

Ta reda på vilka som är dina viktigaste intressenter genom att utgå från ditt viktigaste uppdrag. Vad vet du om dem, behöver du förflytta relationen till dem på något sätt? Hur ska du isåfall göra det?
Det kan också vara intressant att vända på perspektivet och reflektera kring för vem du eller din organisation är en intressent.

Ett perspektiv på intressenter, nu när vi definitivt lämnat tiden när chefen skulle vara den som kan bäst, är att se dem som en resurs. En resurs att ställa relevanta frågor till när det gäller att utveckla den egna verksamheten. 

Text: Ellen Landberg Uppdaterat: 2014-11-13

Jag vill veta mer om medlemskapet

Film: Framtidssäkra ditt ledarskap

Se en sammanfattning av en av Ledarnas frukostföreläsningar där Johanna Frelin, VD för Hyper Island, berättar om hur du som chef kan möta framtiden.
Se filmen på Ledarna Play

Podcast: Framtidssäkra ditt ledarskap

Hur kan du förbereda ditt ledarskap på en okänd framtid? Här får du tips på vad du kan göra redan i dag. En podd med AnnCharlotte Bretan och Ellen Landberg, ledarskapsutvecklare på Ledarna, som leder kursen Framtidssäkra ditt ledarskap.

Lyssna på podcasten på Ledarna Play

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem