Senaste nytt om lön

– Här hittar du de senaste nyheterna om lön, som kan vara relevanta för dig som chef att känna till, berättar AnnCharlotte Bretan, ledarskapsutvecklare på Ledarna. 

 • 2017-09-09

  Cyklar som personalförmån

  (Nya Wermlands-Tidningen)

  Anställda i Region Örebro län kan få förmånscyklar som personalförmån, enligt ett nytt förslag. Cyklarna som erbjuds fungerar som ett hyrköp där den anställde betalar för hyran genom ett avdrag på bruttolönen under tre år och sedan erbjuds att köpa cykeln för restvärdet.

  Syftet är att bli en attraktivare arbetsgivare och förhoppningen är också att de anställda blir friskare om de cyklar till arbetet och på fritiden.

 • 2017-09-08

  Höga chefslöner blir offentliga i England

  (Chef)

   I England har lönerna ökat snabbt inom börsnoterade företag och är nu 144 gånger arbetarlönerna (i Sverige 54 gånger). Enligt en undersökning från yrkesförbundet för HR-personal, CIPD, påverkar detta arbetsmoralen hos medarbetarna negativ. - Undersökningen visar att 59 procent av de anställda blir omotiverade på arbetsplatsen på grund av det”, enligt representanten Charles Cotton.

  Från och med juni 2018 införs nya regler där 900 brittiska börsnoterade företag måste redovisa löneskillnader mellan chefer och medarbetare.

 • 2017-09-04

  Frivilligt arbete hindrar karriären

  (Civilekonomen)

  Kvinnor gör mer obetalt jobb hemma, men även på arbetsplatserna ser det ut som att kvinnor i högre grad än män uträttar jobb som inte ger befordran eller erkännande. Det kan vara en av delförklaringarna till att färre kvinnor hamnar i företagsledningar, enligt Lise Vesterlund, professor i nationalekonomi på University of Pittsburgh.
  – Kvinnor utbildar sig mer och mer, de gör bättre ifrån sig resultatmässigt i skolan, de tar mer och mer plats i företagsledningar och i många företag är antalet kvinnor och män lika stort. Men kvinnor har en svårare väg till att nå ledningen i företagen, säger Lise Vesterlund.

 • 2017-08-23

  Bra kollegor och ledarskap viktigast för nyutexaminerade

  (Upphandling24)

  När nyutexaminerade får bedöma vilka faktorer som är viktigast hos arbetsgivare hamnar bra kollegor högst. Lön och status hamnar i botten på listan. Resultaten visar också att kvinnor och män tycker att olika saker är viktigt. Jusek, som gjort undersökningen pekar på att organisationer som vill vara attraktiva måste erbjuda en rad olika saker vid sidan om en bra lön. Endast var femte ser lönen som avgörande och att arbetsgivaren har hög status anses minst viktigt.

 • 2017-08-15

  Anställdas nöjdhet med lönen påverkas av hur den kommuniceras

  (Tidningen Karriär)

  En ny rapport från Jusek visar att de viktigaste faktorerna för att man ska känna sig nöjd är att lönen upplevs som skälig och att den avspeglar arbetsinsatsen. Först i andra hand kommer upplevelsen att lönen är rättvis jämfört med kollegor som har liknande uppgifter.

  - Dagens system med individuell lönesättning är bättre, men inte lättare, menar Helena Wingemo, HR-chef på Ekonomistyrningsverket. Helena har ansvar för löneprocessen för 165 anställda, och är inte förvånad över slutsatsen att kommunikation är viktigt. Helena Wingemo menar att dialogklimatet i en organisation ofta avspeglas i hur bra löneförhandlingarna kommer att gå.

  På Ekonomistyrningsverket innebär löneprocessen två samtal, ett första där chefen och medarbetaren diskuterar medarbetarens prestation och resultat och det är vid det andra samtalet som lönen kommer upp. Löneprocessen innefattar dock långt mer än de två lönesamtalen: – Enligt min erfarenhet så blir det inte en bra lönedialog om chefen inte har en bra dialog med medarbetarna innan, det – och även bra medarbetarsamtal – krävs i vardagen, säger Helena.

 • 2017-06-28

  Bra kollegor viktigast när unga väljer jobb-lön 10e plats

  (Prevent Arbetsliv)

  Bra kollegor och ett gott ledarskap är de faktorer som rankas högst när nyutexaminerade studenter ska välja arbetsgivare. Lön kommer först som nummer tio på listan visar undersökningen från Jusek.

 • 2017-06-22

  Arbetsgivarverket vill ha sifferlöst avtal

  (Publikt)

  Arbetsgivarverket vill ha ett avtal utan centralt fastställda löneökningar, arbetstidsbestämmelser som ger arbetsgivaren möjlighet att mer självständigt förlägga arbetstiden och ta bort olika anställningsförmåner.

 • 2017-06-21

  Lång väg kvar till jämställda löner

  (Katrineholms-Kuriren)

  Medlingsinstitutets rapport "Löneskillnaden mellan kvinnor och män 2016" visar att kvinnor har 88 procent av mäns löner, när deltider räknats om till heltid.

 • 2017-06-20

  Så lyckas du med att utvärdera dig själv

  (Computer Sweden Nyheter)

  Som anställd bör du genomföra regelbundna självärderingar för att säkerställa att du utvecklas och för att förbereda dig för samtal med din chef. Detta enligt it-bemmaningsföretaget Robert Half Technology. Företagen tipsar om att man ställer följande frågor till sig själv:

  Vad kunde jag ha gjort bättre i år? Vad är mina styrkor? Vad är mina svagheter och hur förbättrar jag mig? Var kan jag ta ett personligt initiativ och bli en anställd som bidrar mer nästa år?

   

 • 2017-06-20

  Bra kollegor viktigare än lön

  (Tidningen Karriär)

  Gott ledarskap, bra arbetskamrater och trygga anställningsvillkor är faktorer som är viktigare än lön när nyutexaminerade söker jobb enligt en undersökning av Jusek.

  Fler än hälften anser att goda kollegor är av avgörande betydelse. Endast var femte tillfrågad tycker att lönen är avgörande. Arbetsgivarens status anses närmast betydelselös.

   

Lönestatistik för chefer

Har du koll på din lön? Jämför din lön med vad andra chefer tjänar. Gör Lönekollen.

 

 

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem