Senaste nytt om lön

– Här hittar du de senaste nyheterna om lön, som kan vara relevanta för dig som chef att känna till, berättar AnnCharlotte Bretan, ledarskapsutvecklare på Ledarna. 

 • 2017-04-11

  Google tillbakavisar anklagelserna om ojämlika löner

  (99mac)

  Amerikanska arbetsmarknadsdepartementet anklagar Google för att systematiskt ge kvinnliga anställda på företaget lägre lön än männen som är anställda på Google. Google på anklagelserna i sin blogg med att redovisa hur de sätter lön. Varje år börjar Google med att föreslå en ny lönesumma (lön och bonus) baserat på titel, erfarenhet, plats och prestationspoäng. Dessa förslag är enligt Google helt ”blinda” för kön som faktor i och med att de som skapar förslaget inte har tillgång till information om de anställdas kön. .

 • 2017-04-05

  Island lagstiftar om jämställda löner

  (ETC)

  De flesta är överens om att lönegapet mellan kvinnor och män måste bort men förändringen går långsamt. Lagen innebär att alla arbetsgivare med minst 25 anställda kommer behöva en certifiering som visar att de betalar lika löner för lika arbete oberoende av kön. Den är ett resultat av ett samarbete mellan fackförbund, arbetsgivarorganisationer och regeringen.

 • 2017-03-31

  Individuell lön splittrar oss

  (Kommunalarbetaren)

  Individuell lön leder till orättvisa lönesättningar där administrativa sysslor värderas högre än omvårdnadsarbetet enligt en debattartikel i Kommunalarbetaren. .Skribenten Andreas Sellstedt menar att det inom till exempel äldreomsorgen är svårt att konkretisera en god arbetsprestation i fasta, mätbara mål eftersom den goda prestationen uppstår i interaktionen mellan omvårdnadspersonal och brukare. De enda mätbara kriterier som kommunen kan gå efter är saker som skicklighet vid dokumentation eller om personalen tagit på sig administra­tiva sysslor – som är lättare att mäta. Konsekvensen blir att administrativa sysslor värderas högre än det diffusa och svårmätbara omvårdnadsarbetet.

 • 2017-03-28

  Allt fler är egenanställda

  (Kollega Arbetsmarknad)

  I framtiden kommer fast anställning att ersättas av uppdragsbaserade jobb. Redan i dag har minst 20 000 personer någon form av egenanställning. Många av dem har flera yrkesidentiteter.

  Glöm kontoret, kollegorna och chefen. I framtiden jobbar du från olika platser, åt olika uppdragsgivare. Med en förändrad arbetsmarknad följer ökad frihet – och mindre trygghet.

   

 • 2017-03-15

  6F utreder ny lönemodell

  (Arbetet)

  "Vi vill utreda om den finns modeller som kan jämna ut lönerna på ett bättre sätt" säger Elektrikernas ordförande Jonas Wallin. Tillsammans med de andra 6F-facken ska Elektrikerna utreda industrimärkets roll. I en debattartikel i skriver i dag 6F-förbunden att de ska tillsätta en utredning för att titta på alternativ till den nuvarande lönebildningsmodell där industrin avgör löneökningstakten. I 6F ingår Elektrikerförbundet, Byggnads, Seko, Fastighets och Målareförbundet.

 • 2017-03-02

  Olin Wikman: Svenska chefer är ingen maktelit

  (Trelleborgs Allehanda)

  Debatten om chefer handlar mest om enorma löner och andra förmåner för män i storindustrin. Men bilden stämmer inte in på majoriteten av chefer, de som jobbar på i vardagen inom vård, skola omsorg eller inom mer småskalig privat verksamhet.

  Så hur är det nu med fakta. Svenska chefer är ingen maktelit, enligt den fackliga organisationen Ledarna. Av rapporten Dags att värdera ledarskapet, Ledarnas lönestatistikrapport 2017 (uppgifter 2016) framgår att medianlönen för Sveriges chefer är 45 500 kronor per månad.

 • 2017-02-28

  Högre lön kan inte kompensera för en orimlig arbetsmiljö

  (Dagens Medicin)

  Debattinlägg av Dagens Medicins chefredaktör Christina Kennedyom att satsningarna som görs i alla 21 landsting för att rekrytera och behålla sjuksköterskor inger hopp. Men lönen är inte viktigast. En pågående diskussion som nu förs inom flera professioner handlar inte bara om att en lång utbildning ska löna sig utan om önskan om ett hållbart yrkesliv – där man i grunden känner att man kan göra nytta och samtidigt orka i längden. Att få mer betalt gör kanske att man biter ihop ett tag, men på lång sikt är det arbetsmiljön och känslan av att göra skillnad som bör och ska spela roll.

 • 2017-02-28

  Rolls-Royce kommer att frysa 8 000 chefslöner efter resultattappet

  (VA Finans)

  Brittiska motorjätten Rolls-Royce kommer att frysa inte mindre än 8 000 chefslöner efter att helårsresultatet bjudit på nära en halvering av vinsten. Det rapporterar Bloomberg News.

 • 2017-02-27

  Bonussystem och kvartalsekonomi sätter krokben för företagens digitalisering

  (CIO Sweden)

  Alla företag brottas med digitaliseringen enligt managementkonsulten Marie Andervin som är expert på digital transformation. En del utser digitalchefer utan att ge dem stöd och befogenheter. Hos andra sätter bonusprogrammen effektivt stopp för lusten att driva förändringen.

  Även om ledningen i och för sig förstår att det krävs ett förändringsarbete är det inte heller säkert att incitamenten finns på plats. – Det gäller att se vad som belönas. Hur ser bonusprogrammen ut? Om lönsamheten går ner under en period för att man ställer om och investerar i nytt – påverkar det bonusen? I så fall blir det förmodligen mindre intressant att förändra.

 • 2017-02-27

  Bryter mot avtalet när personalen inte får förhandla lön

  (Vårdfokus Nyheter)

  Region Gävleborg går emot det löneavtal som har slutits med Vårdförbundet som säger att lönesättningen ska vara individuell. Man gör det med kartellbildning och man gör det genom att sätta en generell ingångslön på 25 200 kronor i månaden – oavsett vem som anställs och var, enligt Anna Bergström, avdelningsordförande i Vårdförbundet Gävleborg. – Arbetsgivaren säger att man värderar erfarenhet och kunskap, men ger nästan alla nyanställda samma lön. Det går inte ihop. Resultatet blir att personalen lämnar vården och vårdplatser måste stängas.

   

Lönestatistik för chefer

Har du koll på din lön? Jämför din lön med vad andra chefer tjänar. Gör Lönekollen.

 

 

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem