Senaste nytt om lön

– Här hittar du de senaste nyheterna om lön, som kan vara relevanta för dig som chef att känna till, berättar AnnCharlotte Bretan, ledarskapsutvecklare på Ledarna. 

 • 2017-06-22

  Arbetsgivarverket vill ha sifferlöst avtal

  (Publikt)

  Arbetsgivarverket vill ha ett avtal utan centralt fastställda löneökningar, arbetstidsbestämmelser som ger arbetsgivaren möjlighet att mer självständigt förlägga arbetstiden och ta bort olika anställningsförmåner.

 • 2017-06-21

  Lång väg kvar till jämställda löner

  (Katrineholms-Kuriren)

  Medlingsinstitutets rapport "Löneskillnaden mellan kvinnor och män 2016" visar att kvinnor har 88 procent av mäns löner, när deltider räknats om till heltid.

 • 2017-06-20

  Bra kollegor viktigare än lön

  (Tidningen Karriär)

  Gott ledarskap, bra arbetskamrater och trygga anställningsvillkor är faktorer som är viktigare än lön när nyutexaminerade söker jobb enligt en undersökning av Jusek.

  Fler än hälften anser att goda kollegor är av avgörande betydelse. Endast var femte tillfrågad tycker att lönen är avgörande. Arbetsgivarens status anses närmast betydelselös.

   

 • 2017-06-19

  Mest lönt att byta chefsjobb inom kommunal sektor

  (Sveriges Ingenjörer)

  Ingenjörschefer som byter jobb får upp sin lön väsentligt jämfört med de som stannar en längre tid på ett och samma jobb. Det är mest lönsamt att byta chefsjobb inom kommunal sektor, visar ny statistik från Sveriges Ingenjörer.

 • 2017-06-05

  Kvinnorna har löneövertaget i kommunen

  (Norrländska Socialdemokraten)

  För tre år sedan hade kommunanställda män högre lön än kommunanställda kvinnor i nio av Norrbottens kommuner. 2016 var förhållandet det motsatta. I Arjeplog tjänar kvinnorna 1 617 kronor mer i månaden, på fjärde plats efter Täby, Sollentuna och Nacka.

 • 2017-05-29

  Erfarenhet lönar sig inte inom Vårdförbundet

  (Vårdfokus Nyheter)

  Förra året fick unga och mindre erfarna betydligt större lönepåslag än de sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, biomedicinska analytiker och barnmorskor som varit länge i yrket.
  I den senaste lönestatistiken för 2016 syns ett tydligt mönster: Erfarenhet och kompetens lönar sig inte för Vårdförbundets medlemsgrupper.
  I samtliga yrken har medlemmar som är 55 år eller äldre fått mindre löneökningar både i kronor och procent än sina yngsta kolleger.

 • 2017-05-26

  Appen Selfiejobs visar lägsta lönen

  (Flamman)

  Med appen Selfiejobs kan arbetssökande konkurrera med andra, genom att erbjuda en så låg timlön som möjligt. Selfiejobs använder annonser där arbetsgivare enkelt kan se vilka som söker jobb med de lägsta löneanspråken och bland arbetsgivarna finns bland annat statligt ägda Casino Cosmopol, ideella Amnesty International och McDonalds.

 • 2017-05-25

  Kvinnliga toppchefer har 30 proc lägre lön än män

  (Dina Pengar)

  Kvinnor på toppositioner i näringslivet tjänar i dag betydligt mindre än sina manliga kolleger, enligt en ny undersökning. I snitt 30 procent mindre - ett betydligt större gap än i fjol.
  – Det kan delvis förklaras med att kvinnor generellt är anställda i mindre bolag och underrepresenterade i industrisektorn där lönerna är högst, säger Erika Andersson, vd på Novare, som har har gjort undersökningen av 292 börsbolag. 

 • 2017-04-11

  Google tillbakavisar anklagelserna om ojämlika löner

  (99mac)

  Amerikanska arbetsmarknadsdepartementet anklagar Google för att systematiskt ge kvinnliga anställda på företaget lägre lön än männen som är anställda på Google. Google på anklagelserna i sin blogg med att redovisa hur de sätter lön. Varje år börjar Google med att föreslå en ny lönesumma (lön och bonus) baserat på titel, erfarenhet, plats och prestationspoäng. Dessa förslag är enligt Google helt ”blinda” för kön som faktor i och med att de som skapar förslaget inte har tillgång till information om de anställdas kön. .

 • 2017-04-05

  Island lagstiftar om jämställda löner

  (ETC)

  De flesta är överens om att lönegapet mellan kvinnor och män måste bort men förändringen går långsamt. Lagen innebär att alla arbetsgivare med minst 25 anställda kommer behöva en certifiering som visar att de betalar lika löner för lika arbete oberoende av kön. Den är ett resultat av ett samarbete mellan fackförbund, arbetsgivarorganisationer och regeringen.

Lönestatistik för chefer

Har du koll på din lön? Jämför din lön med vad andra chefer tjänar. Gör Lönekollen.

 

 

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem