Chefsguider
Bra chefer och ett gott ledarskap föder framgång. Utvecklas som chef med våra verktyg, tips och råd! Välj en eller flera guider eller situationer som du befinner dig i.
Det finns 279 guider inom ditt val
SÖK I GUIDER

Experten svarar – mångfald

Att vara chef innebär att ställas inför många olika frågor och utmaningar. Ledarna vill stötta dig – därför svarar våra experter varje månad på olika frågor. Här svarar Ann Epstein, tidigare ledarskapsutvecklare på Ledarna, på frågor om mångfald.


”Hur ska jag få dem att våga tänka nytt?”

Fråga: Jag jobbar som HR-chef och tycker att vår ledningsgrupp är för homogen för att komma fram med de nya innovativa tankarna, som behövs. Hur ska jag göra för att få de övriga att våga tänka nytt vid tillsättning i gruppen?

Svar: Fundera på vilka kanaler ni använder vid rekrytering och använd dig av någon helt
annan. Var finns era kunder och kan du plocka in någon som står kunderna närmare eller som känner till den geografi där ni är verksamma? Försök att tänka utanför boxen.

För att få övriga i ledningsgruppen att hänga med på ditt tåg, så kom ihåg att lyfta fram att heterogena grupper är mer innovativa, som leder till mer nytänk, vilket i sin tur leder till större kreativitet och i förlängningen lönsamhet. Du står inför en klar utmaning, men håll ut och lycka till!

 

"Hur ska jag kunna ta upp detta utan att kränka honom?"

Fråga: En av mina medarbetare har slutat att fika med oss, hans humör har blivit sämre och hans prestationer likaså. Jag tror, utan att veta, att han är homosexuell och att han tycker att det är jobbigt att hela tiden behöva dölja sitt halva jag. Hur ska jag kunna ta upp detta utan att kränka honom?

Svar: Boka in ett enskilt samtal och lyft fram fakta som att du har noterat att han inte fikar med er längre, att han verkar mer nedstämd och att hans resultat har gått ner. Dessutom har de övriga medarbetarna påverkats av detta och undrar om de har gjort något fel. Du visar då att du ser och bryr dig om honom.

Fråga om det är något som tynger honom och om det är något han vill prata om. Men låt honom själv bestämma om och vad han eventuellt lyfter in i samtalet. Du bör inte nämna något om dina farhågor, utan håll dig till fakta.

 

Svaren har även publicerats i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef, nr 10 oktober 2012.

Text: Ellen Landberg Uppdaterat: 2013-08-08

Jag vill veta mer om medlemskapet

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem