Behöver vi högre lönespridning i välfärden?

Sverige har enorma utmaningar i rekryteringen till vård, skola och omsorg. Varför lider just dessa sektorer av ständig bemanningskris? Sveriges chefer måste kunna använda lönen som ett styrverktyg för att motivera medarbetarna och skapa framgångsrika verksamheter.

Den låga lönespridningen i kvinnodominerade yrken innebär kraftiga begränsningar i chefers möjligheter att leda med lönen som verktyg. Men värre än så är att frånvaron av bra möjligheter att göra lönekarriär i dessa yrken är hämmande på möjligheterna att rekrytera personer med rätt kompetens och motivation.

Ledarna har studerat dessa förhållanden i Lönekarriärrapporten för 2016. Oberoende av hur skicklig och motiverad man är på dessa jobb, kommer man inte att kunna höja sin lön särskilt mycket under ett helt yrkesliv. Detta är inte bara en överlevnadsfråga för rekryteringen till vård, skola och omsorg, utan också en jämställdhetsfråga.

Fram till 2023 kan välfärdssektorn behöva anställa cirka en halv miljon medarbetare, enligt SKL. Det är dags att ta de ständigt återkommande larmrapporterna om bemanningskris i vården på allvar. Bidrar en högre lönespridning inom ett yrke till att göra yrket mer attraktivt? Skulle ökad lönespridning underlätta för cheferna att rekrytera rätt kompetens?

Deltagare:


Anna Thoursie
, chefsekonom, Ledarna

 


Johan Mann
, förhandlingschef, Vårdföretagarna

 


Niclas Lindahl
, biträdande förhandlingschef, SKL

 


Annika Elias
, ordförande, Ledarna
Lena Byström
, gruppchef på arbetsplats- och avtalsenheten, Kommunal

 


Kristina Thomasson
, sjuksköterska, Hattstugan Vård och Utbildning ABModerator: Pia Sehm

 

Läs mer om seminariet på Almedalsveckans webbplats

 


Datum: 2016-07-06 14:00 - 2016-07-06 14:45

Plats: Clarion Hotel Wisby

Uppdaterat: 2016-06-23

Ledarna i Almedalen 2016

Dagens företag och organisationer möter en alltmer komplex och föränderlig verklighet med konsekvenser som medför stora utmaningar för framtidens chefer. I Almedalen 2016 lyfter Ledarna i samarbete med Tidningen Chef två områden med stark bäring på framtiden och ledarskapet; behovet av ökade möjligheter till lönekarriär inom välfärdssektorn och betydelsen av ökad mångfald i den svenska chefskåren. Vi ses på Clarion Hotel Wisby!
Mer om Ledarna i Almedalen

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem