2013-03-25

Ledarnas omvärldsspaning vecka 12

Stefan Kummås, omvärldsanalytiker på Ledarna

Medianlönen för en svensk chef är 39 500 i månaden, och löneskillnaden mellan könen är 2 000 kronor. Det är exempel på vad som framgår av chefslönestatistiken som Ledarna presenterade under förra veckan, berättar Stefan Kummås, omvärldsanalytiker på Ledarna.


Lön

Manliga chefer drar ifrån i lön

Skillnaderna mellan manliga och kvinnliga chefers lönekuvert ökar. På ett år har männens medianlön dragit iväg med 300 kronor. Nu skiljer det 2 000 kronor mellan könen, enligt en ny rapport från chefsorganisationen Ledarna.

SvD 2013-03-19

Stor skillnad på chefslöner

39 500 kronor i månaden är medianlönen för en svensk chef, visar nya siffror från chefsorganisationen Ledarna.

Sydsvenskan 2013-03-19

Jämställdhet & diskriminering

Kvinnor ger mer aktiva styrelser

Fler kvinnor i styrelserna ger fler initiativ, högre närvaro och högre krav på vd, visar en forskningsöversikt av Karin Thorburn, professor i finansiell ekonomi vid Norges Handels-högskola (NHH). Och även om det finns ett samband mellan könsbalans i styrelsen och lönsamhet kan man inte säga att fler kvinnor leder till mer lönsamma företag. Det kan helt enkelt vara så att framgångsrika företag i högre grad tar in kvinnor i styrelsen.

Gefle Dagblad 2013-03-20

Kvinnlig ekonomichef alltmer ovanligt

För andra året i rad minskar andelen unga kvinnliga civilekonomer som blir chefer. En ny rapport som tittar på företags- och nationalekonomers karriärvägar visar att de skiljer sig kraftigt åt för män och kvinnor. Resultatet syns i lönekuvertet.

SvD 2013-03-21

Facklig marknad

Medlingsinstitutet skjuter upp byggkonflikten

Medlarna gav upp och begärde att Medlingsinstitutet skulle ingripa. Byggnads varslade stridsåtgärder och Sveriges Byggindustriers spegellockout skjuts upp i två veckor - lagom till att också industrins avtal löpt ut. Byggnads roll som eventuell märkessättare har därmed minskat drastiskt.

Lag & Avtal 2013-03-18

Medlingsinstitutet utvidgar uppdraget att också omfatta Installationsavtalet

Till följd av EIOs varsel mot Svenska Elektrikerförbundet (SEF) om lockout har Medlingsinstitutet beslutat att utvidga sitt uppdrag till att även omfatta Installationsavtalet. Enligt EIO innebär det nu att konstruktiva diskussioner om ett nytt Installationsavtal blir möjliga.

EIO 2013-03-21

Glapp mellan industrifacken

Risken finns att samarbetet mellan industrifacken spricker. Tjänstemannafacken och LO-facken går inte ihop om kravet på ett särskilt krontalspåslag för lågavlönade. ”Krontalspåslaget får LO-förbunden driva”, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef hos Sveriges Ingenjörer.

Arbetet 2013-03-22

LO-förbund tjafsar om strejkvarsel

LO:s styrelse informerades inte i förväg om Elektrikerförbundet stora strejkvarsel, enligt IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe.

DI 2013-03-24

Ledarskap

How does leadership vary across the world?

Organizations around the world are focused on creating the leaders that will drive their business forward in a truly global economy. And research from Bersin by Deloitte shows that one size does not fit all in global leadership development In countries such as Sweden, Denmark and the Netherlands, leaders have a stronger visionary and transformational style. These leaders are strategic thinkers, and deliver results through innovation and persuasive communication. As a result, a one-size-fits-all approach to leadership development will not effectively meet all needs. Companies must understand these differences and target leadership programs to build a diverse set of skills.

Global Talent Strategy 2013-03-18

Karriär & arbete

Jobb hotas när ST Ericsson delas

Upp till 600 jobb kan försvinna i Sverige när ST Ericsson delas upp mellan moderbolagen. ST Ericsson uppger att 1 600 anställda i hela världen kommer att påverkas av förändringar i bolaget. 400 till 600 av de tjänsterna rör Sverige.

Industrinyheter 201-03-18

Yngre trivs sämst på jobbet - och sjukanmäler sig mest

En ny rapport visar att de mellan 20 och 30 år trivs sämre på jobbet jämfört med äldre. Den visar också att fler yngre sjukanmäler sig. – Det är oroande för den framtida arbetslinjen, säger Lars Hjalmarson, vd på Sveriges företagshälsor. Mönstret mellan äldre och yngre på arbetsmarknaden återkommer inom andra frågor. Yngre känner exempelvis att deras åsikter inte respekteras i lika ofta och att deras kompetens inte tillvaratas i lika stor utsträckning. De känner sig dessutom mindre nöjda med sina arbetsuppgifter och sin fysiska arbetsmiljö.

SVT 2013-03-18

Stressade tjänstemän ska inspekteras

Sönderstressade av jobbet. Nu ska Arbetsmiljöverket inspektera tjänstemännens arbetsmiljö. Södra Sverige är först ut. ”Vi kommer att titta närmare på den delen av tjänstesektorn som stadigt växer, inte minst it-sektorn, och undersöka om nya företag klarar av att driva ett tillräckligt bra arbetsmiljöarbete”, säger Mats Ryderheim, tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverkets Malmödistrikt, i ett pressmeddelande.

Arbetarskydd 2013-03-19

Young job expectations “don’t match” future labour market

The career aspirations of young people “have nothing in common” with the future demands of the job market, a survey has revealed. A major piece of research, conducted by the Education and Employers Taskforce (EET), suggests that this mismatch will be a “significant problem” for employers.

CIPD 2013-03-19

Miljöteknik vinner ny mark

Sysselsättningen i miljötekniksektorn har ökat med 15 procent på fem år, från omkring 65 000 anställda till 75 000. Det framgår i Vinnova-rapporten Företag inom miljötekniksektorn 2007-2011 som nyligen presenterades vid ett seminarium.

Miljö & Utveckling 2013-03-20

Ekonomi

Därför spår HUI att 2013 blir bättre

Detaljhandeln har haft två svaga år. Nu spår HUI en ljusning. ”Vi är försiktigt optimistiska”, säger konjunkturanalytikern Jonas Arnberg. HUI:s och SCB:s detaljhandelsindex visar att 2011 och 2012 var de svagaste åren för detaljhandeln sedan i mitten av 1990-talet. Många branscher har det tufft. ”Konkurrensen ökar, efterfrågan är svag och antalet konkurser stiger”, säger Jonas Arnberg. Men i januari lyfte detaljhandelns försäljning med 3,1 procent.

Market 2013-03-19

Långsam vändning

De globala utmaningarna är fortsatt stora, men riskviljan på de finansiella marknaderna har ökat påtagligt. Räntor med längre löptider har stigit och börsindex runt om i världen har ökat kraftigt sedan i somras. Detta trots strukturella, konjunkturella och politiska problem på många håll i världen. Den spirande optimismen handlar dock inte om att investerare på finansmarknaderna blåser faran över, utan snarare om att gå från att inte ta risk alls till att öppna dörren på glänt.

Nordea 2013-03-20

KI skriver upp BNP-prognosen för i år

Konjunkturinstitutet anser att utsikterna för svensk ekonomi har ljusnat och skriver därför upp BNP-prognosen för innevarande år. Det säger KI-chefen Mats Dillén till nyhetsbyrån Reuters inför KI:s nya konjunkturbedömning nästa vecka.

DI 2013-03-22

Övriga trendsignaler

Höga förväntningar på tekniklösningar

Det finns idag höga förväntningar på att teknik ska lösa våra miljöproblem, utan att sam-hällsstrukturer behöver förändras. Ekomodern utopi, kallar författarna till en ny studie synsättet. ”Vi får ofta höra att teknikutvecklingen går så fort att samhället inte hänger med. Men i själva verket är samhällsförändringar intimt kopplade till teknikförändringar, och handlar i hög grad istället om att förväntningarna på vad teknik kan bidra med skiftar i intensitet”, säger Martin Hultman, idéhistoriker vid Umeå universitet.

Miljö & Utveckling 2013-03-19

De tar hem tillverkningen från låglöneländer

Ett nytt monteringssystem gör det betydligt enklare för till exempel tillverkande företag i Sverige att konkurrera med låglöneländer. En omställning av ett monteringssystem för att producera nya typer av produkter som tidigare tog månader att genomföra kan idag göras på några timmar. Samma sak gäller när det är dags att komma igång med produktion. ”Att ta hem tillverkningen från låglöneländer är en av huvudpoängerna med den här nya tekniken”.

Forskning.se 2013-03-19

”80 procent av unga har klimatångest”

Klimatförändringarna har blivit ett vardagshot för unga, visar en ny undersökning. Oron för klimatfrågan har redan fått nästan hälften av de unga att ändra sitt beteende enligt undersökningen. Nästan 40 procent säger sig vara kunna offra en resa till Thailand eller inte shoppa kläder på ett år för att minska sin klimatpåverkan. Politikerna ignorerar det och fattar inte beslut som gynnar framtiden, skriver bland andra naturfotografen Mattias Klum och meteorologen Pär Holmgren.

SvD Opinion 2013-03-19

Forskare: Vi blir lyckliga av att shoppa

Ny forskning visar att det finns ett samband mellan hög konsumtion och lycka. ”Tyvärr”, säger Bengt Brülde, professor i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet. Han är en av författarna till Konsumtionsrapporten 2012 som visar ett att det finns ett samband mellan shopping och lycka.” Det hade varit trevligt att kunna visa att vi inte blir lyckligare, för att kunna motivera folk att shoppa mindre, inte minst av miljöskäl, men tyvärr”, säger Bengt Brülde till Dagens Nyheter.

Market 2013-03-20

Uppdaterat: 2013-03-25

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem